Lagombackan sevendays header 2

Dags för amaryllisen att träda fram

Skrivet av Sandra Neuman 06.11.2017 | 1 Kommentarer

amaryllisdags

Oj så tiden går och nu är det definitivt dags att börja sätta igång amaryllislökarna! Jag har faktiskt inte någon egen (ännu), och jag har svårt att bestämma mig för om det blir någon amaryllis i kruka i år, eller om ja ska satsa på dem i vas och hängandes i fönstret. Men om DU köper en amaryllislök ska du göra så här för att få den att börja växa.

1. Först måste du "väcka" den genom att ha rötterna i blöt i varmt vatten. Sätt löken på ett glas eller en smal vas så att bara rötterna hänger ner i vatten. Ett dygn brukar räcka.

2. Sedan kan du till exempel:

a. Sätta lite mull i botten av en kruka, sätt löken på mullen och fyll upp på sidorna så att cirka halva löken är i mullen. Kom ihåg att vattna, men inte så mycket att stängeln skjuter iväg och blir superlång.

b. Låt rötterna fortsätta hänga ner i vasen och fukta dem nu som då med en spraykanna, alternativt ha lite fukt i botten av vasen (men jag brukar tycka att risken för att det möglar är för stor på det sättet).

c. Linda mossa runt löken och fukta den nu som då. Den mosstäckta löken kan du ha i en kruka eller på en bricka.

 

Tänk på he!

Kommentarer

  • Nina Överholm 06/11/2017 8:33pm (3 år sen)

    Jag ska faktiskt plantera amaryllislökar på jobbet imorgon :D Vi satsar på att plantera dem lite djupare än halva, bara för att dom ska hållas bättre i krukan. Vad jag minns har jag aldrig nånsin planterat en amaryllislök tidigare!

    • Sandra Neuman 07/11/2017 8:28am (3 år sen)

      Jo det är ju sant att de blir stadigare om de är nerplanterade 2/3 istället.. men jag gillar ju löken så mycket så jag vill inte riktigt sänka ner den så mycket, haha! :D

Skriv en kommentar