Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna april 2012

Planen

Skrivet av lagombackansandra 30.04.2012

Kategorier:

Jag kan ju inte låta det gå en dag utan dokumentation från trädgården. Det hände faktiskt något ofattbart idag, jag tröttnade. Jag tröttnade faktiskt på min trädgård och allt trädgårdsarbete, tro det eller ej. Så jag gick in och satte mig med min trädgårdsskiss, för vet ni vad... att jag tröttnade berodde antagligen bara på att jag inte hade någon egentlig plan på det jag höll på med. Jag som aldrig brukar ha skisser eller planer var faktiskt i behov av en plan. Nå, hur planen ser ut får ni se en vacker dag.

När jag krafsade i rabatten såg jag också att den första stjärnlöksblomman har slagit ut. Förstå hur fint det kommer bli när fler av dem slår ut.
Det tar sig!

Skrivet av lagombackansandra 27.04.2012 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Jag har hur mycket perenner som helst i min sagarden, sånt som jag har knyckt ur någon annans trädgård, fått, köpt på plantloppis eller på plantskola. Det svåra med det här är bara att från år till år veta vad allting som kommer upp ur jorden är för något.


Den där högst upp på den här sammansatta bilden vågar jag inte rensa bort före jag är säker på att det är en maskros. Jag har nämligen på känn att jag planterade någonting som liknade maskrosblad förra året, men vad? Den längre ner skulle eventuellt kunna vara en jättevallmo, men där är jag heller inte helt säker. Oj oj oj, hur ska nu det här sluta?! Nåväl, i sommar ska jag börja förflytta perennerna från "staketrabatten" till det där området bakom uthuset, där var det ska bli ett litet paradis.


Och har ni sett! Här under en hög med blöta löv fanns en tuva med ormöga där man redan kan se små, små blåa blommor kika fram! En del växter är tacksamma att ha i rabatten.Något som jag iallafall vet exakt vad det är, och som jag blev riktigt glad över nu ikväll när jag hittade den i rabatten, är den här lökväxten jag stoppade ner i höstas. Det är en stjärnlök, ornithogalum. Tjohoo!


Också min favoritperenn, strålrudbeckian, är på gång! Den tänker jag skaffa fler exemplar av nu i år, och sätta på fler ställen eftersom den är så tacksam, blommar länge och lyser upp med sina klargula blommor.

Ojdå, nu är klockan redan över midnatt, och jag har några timmars jobbdag imorgon. Blir det fint väder gissar jag att vi har många kunder som vill ha penseér och violer så här inför helgen och valborg.En favoritträdgård

Skrivet av lagombackansandra 27.04.2012

Kategorier:

Den här trädgården, en riktig naturträdgård, blev direkt min favorit av trädgårdarna i trädgårdstoppen säsong 2. (4x"trädgård" i samma mening, inte så illa va?!). Tänk att få gå på en skogsstig på sin egen gård och plocka blåbär, sitta på en sten vid dammen och titta på fiskarna (fast jag skulle antagligen plantera ut abborrar och sedan sitta och meta upp dem). Ljuvligt!

Det goda livet

Skrivet av lagombackansandra 25.04.2012

Kategorier:
... Vi åt middag hos svärföräldrarna i Oravais, men jag sa åt svärmor att vi inte kan stanna så länge, för jag behöver hem och gräva i rabatterna. Jag tror jag håller på att utveckla ett beroende.
Daniel grävde och jag grävde. Katterna sprang omkring och jagade varandra, eller myggor. Fåglarna kvittrade och solen sken. Allt var frid och fröjd i min sagarden.
Jag tittar upp mot vattentornet, och tänker att snart kommer cafébesökare kika ner på oss när vi arbetar i trädgården. När vi ligger i hängmattan. När vi äter lunch... nej vänta, det är ju därför vi ska bygga en pergola över terassen, så att cafébesökarna inte behöver skicka sms och fråga om maten är god.Mina trädgårdsbyxor från secret garden är på kommande, så snart behöver jag inte använda jeansen med för låg midja längre. Snart kan jag ha sekatören med mig i en ficka, telefonen i en annan, och en trädgårdsspade i en annan. Det är sånt man tänker på när man kryper omkring och är blöt i baken av macrofotografering. Blåsippor och scilla är ungefär det som finns att fota närmast backen, och det är förstås det man vill ha på bild.


Och så är det ju den där härliga detaljen med trädgårdsarbete. Man är full av gyttja, händerna är smutsiga och livet är härligt!


Arkeologen

Skrivet av lagombackansandra 24.04.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:


Jag har känt mig som en arkeolog ikväll när jag suttit på knä och försiktigt petat i jorden för att hitta små små rotdelar. När vi flyttade in fanns ett parti som var översållat av en odefinierad blåblommande växt. Den här växten ville jag förstås inte ha kvar, för där den fanns, hade jag tänkt ha rabarber. Så jag grävde bort dem redan nästa vår och tänkte att allt var frid och fröjd -tills det började sticka upp grågröna ludna blad i jorden!

Nu ikväll tog jag tag i saken på riktigt, grabbade spaden och började gräva. Spadtag för spadtag för att utrota den där oerhört irriterande växten som tycks överleva bara det finns en endaste liten bit av rötterna kvar i jorden. Mellan alla fula ord jag tänkte om den växten, så hann jag också tänka ut vad jag skulle skriva, hur jag skulle jämföra den med maskrosor och kvickrot. Jag hittade ungefär en miljon maskar och oturligt nog, var maskarna samma färg som rötterna jag skulle utrota, så det enda jag kunde göra för att skilja maskar från rötter, var att klämma lite och se om de levde.


Jag inbillade mig lite att de här helvetesrötterna kryper tillbaka ner i jorden om jag lämnar dem kvar på stenen bredvid, så jag satte dem i en plastpåse och knöt ihop. Njä, riktigt så var det väl inte... jag satte dem i en plastpåse för att det är en besvärlig växt, och därför inte vill lägga den direkt på komposten. Nej, jag vill se den dö!

Den som gräver en grop åt andra

Skrivet av lagombackansandra 24.04.2012

Kategorier:
Jag som trodde att en kväll i trädgården med hårt kroppsarbete skulle ge en god natts sömn, men icke. Så här dåligt var det riktigt länge sedan jag sov, men då tror jag inte att det berodde på utomhusvistelsen heller. Jag mätte blodsockret flera gånger, hade en katt som ville gosa med mig mitt i natten, bortdomnade fingrar, missvisande blodsocker på pumpen and so on. Så helt naturligt blev det sovmorgon idag.


(2011)

Daniel grävde en grop åt (s)andra igår, eller rättare sagt grävde han bort kvarlämningarna från den ena av de två pilarna vi tog ner. Här kommer vi att ha potatislandet i sommar, och det blir större och bättre än förra årets land som var väldigt inträngt i ett hörn. Förra året skrev jag dessutom att det inte gjorde något att vi bara har ett litet potatisland för att vi inte är några potatisätare, men i år får jag skriva tvärtom... Vi äter potatis ganska ofta numera, som kokad, som klyftpotatis och som potatismos. Det har blivit så mest för att det är enkelt att räkna kolhydrater i potäterna.
Medan Daniel kämpade på med stubben, gjorde jag lite ett som annat. Jag grävde bland annat upp en bit av lillebrors liljekonvaljodlingar... nåja, odlingar är det kanske inte, de har mer spridit sig ganska ohämmat under en längre tid skulle jag tro. De är ju fina att titta på, men både på vår gård och på hans gård hinner de aldrig slå ut i blom eftersom andra växter konkurrerar ut dem innan dess.

Nå, det där var igår. Idag är det mest nämnvärda jag har gjort, att jag har lagt till lite mer på min trädgårdsplanering. Jag har en skalenlig ritning på gården där jag har bra översikt över vad som finns var, så då kan jag enkelt planera var nya växter ska sättas ner när jag bläddrar i  mina plantkataloger. Jag har alltså bara suttit inomhus idag, men jag funderar starkt på att ta mig ut och göra något fysiskt senare idag.

Kanske. Eller så tittar jag helt enkelt på det nyaste avsnittet av trägårdstoppen.Vädret, växter och diabetes

Skrivet av lagombackansandra 23.04.2012

Kategorier:
När vädret är som det har varit idag så bosätter jag mig gärna på utsidan. Tyvärr hade jag en tid till diabetesskötaren i Jeppis, och miste några trädgårdstimmar på den resan. Jag fick ju iallafall njuta av värmen i bilen, solglasögon och läderjacka. Jag är hemskt glad över solglasögon med styrka i, så att glasögonanvändare också slipper solskenet i ögonen.


Nu har jag sensorn på mig igen, så att jag får hålla koll på hur blodsockret och trädgårdsarbete går ihop. Igårkväll fick jag lågt blodsocker efter en stunds kroppsarbete trots att jag hade sänkt basalen (grundinsulinet). Min diabetesskötare hjälpte mig att ställa in ett program på insulinpumpen, som ger mindre basal på kvällen och en bit in på natten, bara för de kvällar jag jobbar i trädgården.Jag passar på att vänja mina plantor med att vara utomhus när det nu inte är sådär svinkallt längre. På morgonen bär jag ut calamondinträden, solrosplantorna, passionsblommorna och allt annat som ska vänjas vid utomhusvädret. Så smånginom hoppas jag att jag vågar lämna dem utomhus över natten också, så slipper jag springa ut och in med växter varje dag... men det lär nog ta någon månad ännu innan den tiden kommer.

Imorgon har jag ännu en ledig dag att ta vara på. Jag hade faktiskt tänkt jobba lite med Amalias webshop, och sätta in fler produkter innan vi sätter igång den på riktigt. Nu är det bara hemsidan som är igång, men det får räcka som info åt omvärlden för tillfället. Har ni inte tittat in på hemsidan, så ska ni göra det. 
Ja, men om det blir webshopsjobb imorgon, eller trädgårdsarbete låter jag vädret avgöra. Vi säger så.

Och på tal om väder. Dagens 15 grader är faktiskt bara två grader mindre än den här dagen förra året. Det tar sig!

En dag i trädgårdens tecken.

Skrivet av lagombackansandra 21.04.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Det var lite trögt imorse när vi skulle stiga upp och börja bege oss söderut mot Vasa, men vi kom oss iväg ganska tidigt ändå, och steg in genom botniahallens dörrar runt 11. Österbottens stormässa är ganska stor för att vara här i trakten, och innehåller både trädgård, må-bra-del, mat, resor och dessutom en bokmässa.

Ganska hastigt handlade jag växter av trädgårdsodlingens vänner i Vasa, två olika fritallaria, törnrosas kjortel, klockranka och snödroppe. Vi tittade och lyssnade på Ted och Kajs tokigheter på bokmäss-delen innan vi drack kaffe med mamma och hennes sambo, som vi hade lurat med oss.

 

Vi gick omkring i 5,5 timmar sammanlagt, så vi hann titta ordentligt på allt. Jag hade siktat in min på secret gardens monter för att titta på garden girl-trädgårdskläder. Jag provade modellen jag tänkt mig, men mönstret jag ville ha fanns bara i webshopen, så mina efterlängtade trädgårdsbyxor fick jag beställa online sedan när jag kom hem.

Roligaste på mässan tror jag ändå var när jag frågade en försäljare av saft ifall det fanns smakprov av den nya fun light-saften, sötad med stevia. Han förstod inte riktigt vad jag menade (stenfinsk som han var), men det slutade med att han sa att jag kunde ta hela flaskan som smakprov. Inte så illa faktiskt! Och saften tyckte jag också att var helt okej, inte alls så där sliskig som den där vanliga.

bilden är från lähdesmäki


Vi avslutade mässdagen med att handla ett svindyrt trädgårdsmöblemang i polyrotting, men vi räknar med att ha det för all framtid, så i slutändan kanske det inte var så dyrt ändå. Och vi som äter utomhus i princip hela sommaren kan behöva något skönt att sitta på under det där nya altantaket som vi inte har ännu.

När vi hade färdigt på mässan kalasade vi ännu hemma hos Daniela för att fira hennes dotter som blev två år. Det var ju tur att vi hade vant oss vid högt ljud redan i botniahallen, för en lägenhet full med småbarn är ungefär det samma som en stor mässhall.

Nu kan ni alltså förstå att jag är förväntansfull att få hem både trädgårdsmöblemang och trädgårdsbyxor. Och så vill jag att våren ska komma hit på riktigt.

Ps. Damerna med de märkliga kläderna har det bästa godiset. Det är inslaget i blått papper, och så står det "PÄRNU" på dem. Inte på damerna, men på godiset.

Det spirar i Sagarden

Skrivet av lagombackansandra 20.04.2012

Kategorier:Som ni ser så spirar det i rabatterna här i Sagarden. Blåsipporna under lönnen har ljust blåa knoppar, smultronbladen sticker upp mellan löven. 
Det som jag tror att är någon av aklejorna jag tog från brorsans gårdsplan har ganska stora ljusröda bladrosetter redan nu, och bredvid dem finns jättedaggkåpan, och ja, det är ingen tvekan om att det är deras taggiga blad. 
Högst upp till höger på kollaget är en samling vårlökar som sattes ner i höstas, och där blir det spännande att se vad som är vad... jag vill iallafall minnas att det var triteleia och allium. 
Och slutligen... den som kan gissa vad det där längst ner till höger är, blir rikligt belönad. Tyvärr får ni det rätta svaret först till sommaren när jag själv kan se vad det är som har fröat av sig.


En solig kväll, äntligen!

Skrivet av lagombackansandra 19.04.2012

Kategorier:

Äntligen gav vintern med sig för den här gången och släppte fram vårvärmen för en stund. Jag hade redan för ett par dagar sedan planerat in att jag skulle spendera den här torsdagskvällen utomhus. Det var då när man såg på långtidsprognosen att det skulle bli varmt och soligt idag, så det var bara på tur att det slog in och att jag faktiskt kunde vara utomhus.

När jag besökte ett trädgårdscenter tidigare i veckan hade perennerna precis kommit, och de höll på att plockas ut på rätt plats. Trots att det snöade den dagen, och det blåste iskallt, kunde jag inte låta bli att gå runt och titta lite. I had to. Jag måste erkänna att jag nästan sprang till bordet med julrosor när jag fick syn på dem. Nu får vi bara hoppas att de gillar läget och vill återkomma år efter år.

Det kan inte gå värre än att växter fryser, är min filosofi. Så jag planterade ut mina kryddor i köksträdgården och håller tummarna för att det inte blir så många minusgrader så att fiberduken inte räcker till som skydd. De örter jag planterade är ändå ganska härdiga, så jag tycker att de borde klara de några minusgrader som kommer att komma ännu. På bilden här ovan ser ni rosmarin och citrontimjan, sedan finns den tredje nyplanterade växten, lavendel, lite till vänster.Vinrankan 'Zilga' fick komma ner i jorden idag också. Jag räknar med att den ska skjuta iväg ordentligt och täcka hela armeringsrutnätet så småningom, och med tiden förhoppningsvis ger den lite frukter också. Nu innan jag planterar ut minikiwin får det brunbrända olivträdet stå sällskap i rabatten. Bladen brändes av vårsolen, men jag hoppas att den återhämtar sig med lite god vård.