Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna maj 2012

Det frodas.

Skrivet av lagombackansandra 30.05.2012 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Kitty (vars blogg ni gärna kan följa, den är trevlig!) gör också det här på kvällarna. Tar en sväng runt trädgården för att titta, beundra och njuta av allt som hänt under dagen. Jag börjar oftast bakom uthuset när jag går min runda på kvällen.

Jag tittar på liljekonvaljkullen hur den tar sig, och om liljekonvaljerna kanske behagar blomma i år. Jag tittar på päronträden och kontrollerar eventuella skadedjur. Vattnar trädgårdslandet och njuter av kvällssolen.


 Jag fortsätter över staketet (med mina långa ben) för att titta lite i Filips övervuxna rabatt (egentligen är det väl Hjördis' rabatt, för F har knappast gjort något där än). Ikväll blommade vallmona väldigt fint, medan de som jag har på min gård bara hänger med sina knoppar ännu.

Liljekonvaljer har han i mängder uppefter vårt uthus. Förra året såg jag dem inte blomma, så nu håller jag ett extra öga på dem, för börjar de blomma, blir det en mäktig syn!
Ikväll upptäckte jag på flera ställen i trädgården, att till och med ogräset (nässlor överst, maskrosor nere till höger) tycker det är lite väl torrt just nu. Först trodde jag det berodde på att de försökt sig på att rota sig på stenar, men när jag såg att också kirskålen, ogräsets drottning, ger efter, börjar man ju fundera.
Vid något tillfälle visste jag faktiskt vad den här växten hette. Den växer högt och med otroligt stora blad. Tyvärr tycker jag att den är alldeles för maffig att ha i en sån här liten trädgård, och dessutom hänger den över jordgubbslandet. Det här är alltså en växt som ska bort. Den växer väldigt hastigt, och kommer upp lite här och var... så nu traskar vi runt och bryter av skotten nästan varje dag. Någon som vill ha?

Den andra tulpansorten, av fyra, har slagit ut och förhöjer nöjet att få komma hem genom grinden på dagarna. Jag kollade precis upp bland mina gamla blogginlägg, att de två andra tulpanerna jag väntar på, är rosa och blå (blue parrot). Det blir intressant att se vad det blir av dem!
Här måste jag dokumentera lite för eget framtida behov bara så att jag ska veta vilken blåbärsbuske som är vilken. De namnlappar jag satt dit, har jag på känn att kommer att försvinna vid något tillfälle, så det är lika bra att det finns dokumenterat digitalt också. Den närmare huset är 'chippewa' och den längre bort är den traditionella 'north blue' (förhoppningsvis fick jag det rätt nu). Och som ni ser, har åkerbären finfint med blommor redan nu.Winston är programmerad att komma in runt 21-22 på kvällen, så redan halv tio stod han där på trappan och väntade på mig så han skulle slippa in och få något att äta.Min hatt den har inga kanter alls.

Skrivet av lagombackansandra 28.05.2012 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Jag visste ju (någonstans undermedvetet) att jag inte skulle ha behövt oroa mig särskilt mycket för det här examenstillfället. Visst, jag klåpade mig lite med den där fakturan, och glömde att det ska vara IBAN nu för tiden och räknade lite fel med momsen... men det var sedan det enda jag missat mig på. Egentligen vet jag inte ännu om jag är godkänd i den här examensdelen, men man kan ju anta det. Pga mina små slarvfel måste jag nämligen komplettera handelskorrespondensuppgiften med en ny faktura (eller som jag gjorde, ändrade den felaktiga).... men det fixade jag direkt, så nu är det bara att vänta på resultatet.För att pigga upp det lite trista skolpratet, tar vi lite trädgårdssnack också, för det är ju alltid trevligt, visst?! Ni ser hatten här ovanför, det är en ny investering som ska skydda mitt stackars huvud mot de hemska solstrålarna i sommar. Jag känner mig lite som Linnéa, hon i målarens trädgård ni vet?!


Det var roligt att komma hem från Vasa idag, och se allt som plötsligt har börjat blomma/slagit ut lite mera -bara på en dag! Filips fantastiska körsbärsträd hade en blomma igår, idag hade det många fler, likaså mitt plommonträd (som dessutom har dragit på sig bladlöss). När vi backade in på gården skymtade jag också något rosa vid en av de större stenarna, och visst fanns där fänrikshjärtan!

Almen har börjat visa sina blad, hur de egentligen ser ut, och blir bara finare och finare för varje dag! Den är redan så hög, att jag för att få den där bilden behövde använda mig av mitt 300mm objektiv.
Tagetes har aldrig varit en blomma för mig, men idag köpte jag faktiskt hem både större och mindre i gul-orangea toner, från skolan. Jag täntke bara att de kunde få vara i krukorna vid trappan åtminstone tills jag får dit rudbeckior av något slag.Med oss hem från Vasa hade vi också 400 liter jord, en markduk och så lite täckbark. Imorgon blir den sista odlingslådan fylld med jord och förärad en sådd! I en av de andra lådorna frodas salladen, och den har kommit så här långt redan på en vecka! Synd bara att Nelson envisas med att slänga sig på fiberduken nu som då.


Men ja, det är roligt att ni läser, kommenterar och visar intresse. Tack! :)Lilla köksträdgården, och stora köksträdgården.

Skrivet av lagombackansandra 27.05.2012 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Ja, jag veet... jag borde ju ha börjat plugga på de här prkls 300+ växterna till morgondagens växttent redan för länge sedan, och inte först nu i helgen. Förr har det gått alldeles utmärkt att stressplugga och 5:orna har trillat in på löpande band -men då var ju det för några år sedan när man fortfarande var ung och hade alla hjärnceller kvar. Problemet har varit, och är fortfarande, att koncentrationsförmågan är på noll. Ingenting fastnar och ingenting verkar vettigt. Jag hoppas innerligt att jag iallafall lyckas få godkänt trots att den här växtkännedomsdelen inte kommer gå så väldigt bra (och det sista är inget jag säger för att söka sympati, det är av ren ärlighet.)

Dessutom har det ju funnits så mycket annat att syssla med i helgen när vädret har varit så jättefint och sommarvärmen har varit närvarande. Och det speciellt idag när jag egentligen borde ha pluggat.
Trots att det utlovas svalare väder nu framöver, så chansade jag och planterade ut en av squash-plantorna i den lilla köksträdgården. Förstås är jag inte en jättestor äventyrare, så jag satte naturligtvis fiberduk över odlingslådan för att skydda den lilla, ömtåliga plantan mot frostnätter och starkt solsken. En annan chansning var att plantera ut minikiwin i en egen, stor kruka där i sommarhörnet och hoppas på att frosten inte tar den alltför fort.

Nu döpte jag hastigt och lustigt det där varma syd/väst-hörnet till lilla köksträdgården, för det är ju det det är, vår lilla köksträdgård. Iallafall, så i vår lilla köksträdgård blommar plommonträdet med några enstaka blommor, och dessutom har det många, många blomknoppar. Jag hjälpte till med pollineringen lite, eftersom jag inte minns vad det är för sort, eller om det är ett självfertilt träd jag fick för två år sedan. Så nu hoppas vi på att det kommer någon frukt i år.
Någon gång ska trädgårdslandet sås, och idag verkade som en bra dag tyckte jag. Så jag klädde mig i mina trädgårdsshorts, en sval skjorta för att undvika brända axlar och så förstås solhatten. Solglasögon är också bra att ha på näsan de här ljusa och heta dagarna. Jag ser nästan ut som en diva på de där bilderna, men det bjuder jag på.

För min egen del, så att jag vet vad jag har sått.

På eftermiddagen idag tog vi en sväng via Monå där det ordnades plantloppis. Det enda jag egentligen hittade som föll mig i smaken var gul rudbeckia.. det kan hända att det är strålrudbeckian, som jag redan har flera ex av i trädgården, men det gör inget, för det är en av mina favoriter. Förutom rudbeckian köpte vi med oss en påse med färska munkar och körde till Vexala för att dricka kaffe. De där munkarna är nästan de godaste som finns. Fantastiska!Daniel den duktiga, det kunde vara hans artistnamn, vände upp det gamla potatislandet så att vi så småningom kan så bönor där. Great! Och potatisland märks det ju att det varit, då det fanns små, små potatisar överallt.

Snart spricker pepi-blommorna!

Det blir lite osammanhängande när man är trött, och har ännu en tung skoldag framför sig, följd av flera dagars jobb. Gonatt!
Sagardens egna dammpark

Skrivet av lagombackansandra 27.05.2012

Kategorier:
Det var en riktigt tung dag jag hade igår ska ni veta. Den första uppgiften för dagen, den som hette "Ekonomi och handelskorrespondens", visade sig vara enklast av dem alla. Det gick ut på att vi skulle räkna ut försäljningspriser på varor utifrån en forsedel, skriva en faktura och sedan skicka dessa två worddokument på mail till bedömaren. 
Uppgift nummer två var, precis som jag hade gissat, att vi skulle bygga upp varsin monter där sommarblommor skulle presenteras inför kvällens trädgårdskväll. 
Den tredje, och sista uppgiften för dagen, kundbetjäning, utfördes i skolans gårdsbutik "solrosen". Vi skulle helt enkelt bara betjäna de kunder som kom + en engelskspråkig, arrangerad, kund. 
Hur det gick vet jag inte ännu eftersom vi fortsätter ännu på måndag med växtkännedomstent och presentation av distansuppgiften. Men jag tvivlar starkt på att jag, eller någon av de andra floriststudernadena, skulle få underkänt.Efter gårdagens skoldag kändes det gott med en redig sovmorgon idag. Vi satsade på en brunch innan vi körde iväg till Lepplax för att inhandla ett körsbärsträd från Blomqvists plantskola. Med körsbärsträdet i bilen -plus två buskblåbär, en ballerinabärbuske, strålrudbeckia, vinhallon, och sparris- spontanbesökte vi Daniels syster som bor i närheten för en kopp kaffe innan vi körde hem igen.

Väl hemma tog jag tag i mitt missbruk igen, trädgårdsarbete. Egentligen skulle jag ha behövt läsa på växterna inför måndagens växttent, men med det här vädret, och flera dagar utan trädgårdsarbete, så var valet inte så svårt.Det var här det hände idag... och i potatislandet. Jag satte Daniel att fixa färdigt potatislandet, och också sätta ner potatisarna, så nu är det bara att vänta på att vi får börja skörda. Jag själv jobbade vidare på den här miniatyrparken mellan huset och uthuset. De dagsfärska buskarna planterades ner och sedan flyttades åkerbären till samma surjordsområde där de förhoppningsvis ska trivas ännu bättre och ge mycket bär.
När granngubben kom över och underhöll Daniel en stund, passade jag på och fortsatte flytta perenner från den gamla rabatten mot vägen till den "Almparken" som vi kallat det nu idag. Kärleksörten, rudbeckiorna, funkian, och alla lökarna som jag planterade ner i höstas fick komma hit till almparken. Lite mer detaljerade bilder kan ni få en annan dag.

Nå, nu har Loreen korat Sverige till vinnare av eurovisionen, något vi ju alla visste att skulle ske. Det tog ett par timmar att skriva det här blogginlägget, så nu ska vi bege oss hem härifrån mammas. Tja!Inför examenstillfället. Och så trädgård förstås.

Skrivet av lagombackansandra 24.05.2012 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Det är så otroligt när man tänker på det... För bara några år sedan tog det ganska länge för mig att binda 2 begravningsbuketter, ja det kunde ju faktiskt ta en hel (arbets)dag. Idag har jag bundit 8 buketter under arbetstid. Åtta! Och då pratar vi fifty-fifty större och normalstora. Jag är förundrad över hur mycket man kan lära sig, och utvecklas på bara några år.

Imorgon behöver jag inte binda några begravningsbuketter... Nä, för hela dagen imorgon (08-20, så vi pratar faktiskt hela dagen) ska jag befinna mig i skolan på floriststuderandenas första examenstillfälle. Det är spännande, det kan jag inte förneka, fast jag då knappast tror att det är särskilt mycket att vara nervös över. Jag menar, kundbetjäning är sådant jag gör varje arbetsdag, materialpresentation är inte något värre än att presentera material på ett snyggt sätt, men vad sjutton ekonomi och handelskorrespondens innebär har jag ingen aning om. Det blir mycket intressant att se hur den uppgiften ter sig, och förstås kommer den allra först på morgonen. Lova håll tummarna att allt går bra och att jag inte behöver ha det här examenstillfället på nytt om 2 år när nästa floristgrupp har den.

Jag tänkte krydda den här klagoklingande texten med bilder ur trädgården. Så enjoy.

Ja! Vårt nysådda gräs har grott!!

Paraplyalmens knoppar börjar spricka.
Åkerbären till vänster har vuxit sig riktigt stora, och har många fina blomknoppar.
Vinbärsbuskarna har överflödigt med blomklasar, som redan blommar!

Klätterhortensian är hur grön som helst där bredvid narcisserna.

Smile. Happy. Love. Luck.


Till vänster ser vi blomknopparna på vårt nyaste päronträd, Pepi. Jag hoppas vi får päron också.
Björnbärsbusken vi planterade ifjol har jättejättemånga blomknoppar, så vi kommer få njuta av björnbär i massor! 

Också rabarber har vi ganska mycket av.


Det var en glimt från Sagarden denna vackra torsdagskväll. Nu börjar det skrikas så mycket i ESC att jag tror jag tar en dusch och sedan natten.Work in progress

Skrivet av lagombackansandra 22.05.2012 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

Ännu en produktiv dag till ända, som ni kan se. Jag trodde då inte att vi skulle ha tillräckligt med stora stenar här på gården, för att få byggd en stenmur... men se där trodde jag fel! Jag tog Daniel till hjälp för att få lyft de allra största och tyngsta stenarna och kärrat dem till stenmuren, men sen grävde jag ner, lyfte och byggde på egen hand (nå, inte bokstavligen).Den är faktiskt riktigt stadig, min stenmur, och helt "balanssäker" och testad för den saken också. Och när jag nu kom så här långt i projektet, kunde jag inte låta bli att plantera ner några perenner också.
Perennerna hittade jag i min egna rabatt, den som finns mot vägen, och som helt ska tas bort så småningom. Från höger är det några tulpaner av okänd färg, men de ser iallafall ut att vara dubbla! Sen en hel rad med astrantia major, stjärnflocka, en av mina favoriter, i både vitt, rosa och grön-rosa. Nästsist finns vilda smultronplantor hämtade från Kalapää i Vörå, där villan finns... och där allra längst bort nära den upp-och-nervända kastrullen (som skyddar damm-fontän-strömkällan från regn) finns den mörkrosa liljan Stargazer, den är viktig eftersom jag hade sådana i brudbuketten också, och så är den så otroligt fin!
Slitgöra

Skrivet av lagombackansandra 22.05.2012 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Hujedamej så många gånger jag har vaknat i natt och haft bortdomnade fingrar, händer eller armar... Så här är det alltid när jag har använt spaden i trägården och grävt som en galen hund (hundar gräver gropar, ni vet). Så jag tog en redig sovmorgon idag (igen) och nästintill tvingar mig själv att sitta inne och blogga lite innan jag tillåter mig själv att ta tag i den där spaden igen och leka hund. Tänk att man kan vara så tokig i trädgård att man måste behärska sig och sysselsätta sig med annat för att inte ta ut sig för mycket.Hur som helst fick vi gjort väldigt mycket på utsidan igår. På dagen förbättrade jag jorden för vinrankan, sådde sallad och skolade om sommarrudbeckian, allt detta så länge Adam (min 6-åriga kusin) roade sig med pinnar, noshornsbaggar och att leka Sonic the hedgehog. Snäll som jag är grävde jag faktiskt genom hela hästskitshögen för att hitta skalbaggar åt Adde att ta med till förskolan, och den här gången hade vi turen på vår sida, och hittade både en hane med ett noshorn och en hona utan.Daniel hämtade hem det tredje lasset matjord till potatislandet. Sammalagt har vi nu fyllt på med 4,5 kubik jord för att få våra egna potatisar i sommar. Jag stal lite jord från potatislandet också för att plantera ner paraplyalmen i det nya området mellan uthuset och huset (seriöst, vi måste hitta ett bättre namn på det där stället). När jag ändå var på gång satte jag ner Kalapismultronen och fyllde upp med jord så att vi nu skulle få någon sorts hum om hur det skulle börja se ut.
Den som känner mig på riktigt, vet att jag inte kan sluta bara så där. Jag kan inte hålla mig till att "bara" plantera ett träd och smultron. Nänä, då jag var färdig med almen satte jag igång med grusgången, och använde grästorvorna därifrån för att få höjd på min rabatt. Det är bara att slänga tuvorna upp och ner och hoppas att det förmultnar någon gång iallafall.

Vet ni, det är ganska upp och ner här på gården. Det har sina orsaker, och det är inte för att jag bara är den typen som påbörjar ett projekt, och ett till, och ett till.. Vi återanvänder. Vi återanvänder jord, grus, växter och stenar, och därför är allt huller om buller och halvfärdigt.


Vädret var fantastiskt igår på kvällen. Det blev inte det minsta kallt förrän runt 22 när solen gick ner, och då när det blev kallt, avslutade jag och gick in. Inte konstigt att jag hade svårt att avsluta projekten, och började gräva ner dammen. Så här i efterhand inser jag att det kanske hade varit enklast med en dammduk, men det förstod jag ju inte då förra sommaren när jag fick en damm till födelsedagen.Det är sjukt hur djupt ner man måste gräva för att få ner den där plastbunken i backen. Jag fick gräva mig genom både jord, lera, sand och fyllnadsmaterial innan den satt där den skulle. Nu är det bara resten kvar.
Egentligen tycker jag att staden borde ersätta oss för allt arbete... vi underhåller ju ändå vattentornsbesökarna med vårt slitgöra ;)
If tomorrow never comes

Skrivet av lagombackansandra 21.05.2012

Kategorier:

Det var sjukt hur varmt och behagligt det har varit ikväll! Jag säger ikväll, för tidigare idag var det svinkallt när man försökte klä sig för varmt väder (jag skyller på fb och diverse bloggar jag läste innan jag gick ut idag).

Hela tre gånger idag har jag fått gå in och mäta blodsockret för att konstatera att det varit på lägre sidan och sedan äta något. Det är lite jobbigt, men det funkar.

Jag tänkte försöka somna en vettig tid ikväll, så därför får ni vänta på en trädgårdsuppdatering ända tills imorgon.

Tack o gonatt!
Låt mig presentera...

Skrivet av lagombackansandra 20.05.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
...min samling med trägårdshandskar. Eller några av dem iallafall. Det blir en hel del när man hittar ett par som känns ännu skönare på händerna, eller annars bara är jättefina. Sen är det ju bra med handskar för olika väder också...


Det här är sådana där handskar som man kan ha när man bara ska räfsa löv, eller göra något annat som inte är så skitigt. Båda paren från Nelson garden. De långskaftade är säkert bra i sommar när man vill rensa bort brännässlor eller plocka i taggiga buskar, och dessutom har de ett spänne runt handleden, så de hålls bra på handen. Annat är det med de blåprickiga, de hålls inte alls så bra, men för sånt där normalt påtas duger de gott.
Det här är handskarna för extrema väder... det vill säga regnigt, de gula gummihanskarna från wasasafe som håller händerna torra... och de alltför väl använda röda, fodrade, handskarna från K-rauta för kallt väder. Det är de senare handskarna jag använder mig av först på våren. 

Jag avslutar med favoriterna. De rödprickiga är också de från Nelson garden, och de fick jag på vår 1-åriga bröllopsdag förra året... det är inte bara därför de är favoriter, utan också för att de är sjukt bekväma på händerna och hålls där de ska hållas. De gröna tror jag att jag köpte på Kullas i Oravais, och de är nästan ännu bekvämare än de prickiga. De är så smidiga att man kan göra nästan vilket petigt arbete som helst i trädgården, skola om ömtåliga plantor och sånt.


Det här med att recensera trädgårdshandskar är ungefär som när mammabloggarna recenserar barnvagnar.
Kvällsolen har återvänt på riktigt

Skrivet av lagombackansandra 19.05.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Energin och motivationen räckte inte riktigt till idag, så det var Daniel som gjorde grovjobbet, och jag lekte arbetsledare. Det är det här området mellan huset och uthuset som jag kämpar med och försöker få ordning på. Aronian och Almen vet jag var de ska placeras, och dammen likaså, och helheten vet jag på ett ungefär... men resten då? Hur jag ska få helheten att se bra ut har jag för tillfället ingen aning om.Mjölkkärran släpade vi hem redan förra sommaren, men den har varit utan bräden så den har varit obrukbar. Idag var jag tvungen att fixa dit de där bräderna, om än mer preliminärt, för att kunna transportera perenner... Visserligen kör vi bara på fälgarna ännu, men det duger här hemma på gården.Här tidigare i vår funderade vi på om Filip möjligen kunde vrida huset lite sedan när han bygger nytt... det eftersom det är först nu mot slutet av maj som vi har kvällssol hela kvällen. Innan hann solen gå för lågt och försvinna bakom hans minimala hus.. Så nu kan vi njuta på terrassen länge på kvällarna.

Imorgon ska det regna, och dessutom ska vi både på 2-årskalas och morsdagsmiddag. Så imorgon får både kropp och trädgård vila lite.