Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna augusti 2012

Örtsaltet

Skrivet av lagombackansandra 14.08.2012 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Jag tycker jättemycket om att odla grejer. Potatis, morötter och ärtskidor använder jag hela tiden. Örterna använder jag också på sommaren. Men mycket av det jag odlar, odlar jag mest för att det är roligt. Nå, det är ju inte så ekologiskt, tänkte jag, så i år tar jag vara på så mycket jag kan av mina grödor.

Förr om åren har jag frusit ner örter i glasburkar och använt efter behov. Men man glömmer så lätt att man har dem där i botten av frysboxen, så det enda som blev använt var timjan och citrontimjan. I år tänkte jag prova på att göra eget örtsalt istället. Jag brukar tycka om att använda herbamare i soppor, i andra maträtter och framför allt på tomaten ovanpå knäckebrödet!

Jag gjorde tre olika blandningar... en som går till allt, en som passar till kyckling och en som passar till fisk. Förutom örterna och salt, ska det också vara vitlök, zucchini och tomat i örtsaltet. Och tänka sig, jag som hade (har!) hela kylskåpet fullt med zucchini. Jag blev helt yr av all ånga från örterna, men nu är de iallafall på torkning i ugnen.
Jag hade hoppats på att basilikan skulle växa till sig under sommaren, så att jag skulle kunna göra pesto i höst, men nix, den är ungefär lika liten som när jag planterade den trots att jag använt mig av den också. 

Men har ni mycket örter i trädgården så är det här ett enkelt sätt att använda upp dem! "Smeten" smakade bra, så jag tror att det färdiga saltet ska smaka riktigt bra också.Så åker bären!

Skrivet av lagombackansandra 14.08.2012 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Innan jag tupplurar, och så länge jag kommer ihåg det, ska jag slänga in den här bilden.


Det var någon som skrev (kan ha varit alegni?!) att jag ska skriva sedan hur det gick med mina åkerbär. Så här gick det. Jag tror jag har skördat 2 fullt utvecklade, röda och goda åkerbär i sommar... och det är bra med tanke på hur unga plantorna är. Då när alegni (om det nu var du som skrev den kommentaren) skrev att hennes inte vill ge någon skörd, och att det ofta bara kommer två-tre "frön" som blir röda, så tyckte jag att jag måste googla efter de bästa förhållandena för att få en bra åkerbärsskörd. Sur jord! Så jag fick följa den ursprungliga planen och sätta dem bredvid blåbärsbuskarna i rhododendronjord. Till en början vattnade jag plantorna med vattenslangen, tills jag kom på att det kanske inte är så hemskt bra med tanke på allt kalk som söker sig ner i jorden på samma gång... så då började jag använda regnvattnet ur tunnan istället (eller det var bara till en början, sedan har moder jord sett till att sköta bevattningen direkt från himlen.). Så har jag gjort, och de ser ut att trivas alldeles ypperligt!!

Potato potato.

Skrivet av lagombackansandra 08.08.2012

Kategorier:
Jag vill bara poängtera att jag inte stod sådär hela kvällen... det vore nog inte ha varit så bra med tanke på foglossningen.
Vi hann ta upp potatisen ikväll iallafall, där efter att jag svängt ihop en kryddstark och god morosås, kokat morötter och potatis, och dessutom varit till mammas och fått håret klippt. Då tog vi upp potatis. Eller det var Daniel som tog upp potatisen, jag typ bara pekade var raden gick och var han skulle gräfta och om han missade någon potät.

I år hade vi den tidiga sorten 'solist', och den var kanske inte lika god som den vi hade förra året, men minst sagt gav den en god skörd! Och så blir man ju mätt, så i princip så uppfyller den kraven. Vi uppskattade skörden till ungefär 25 kilo, minst!

Vi behöver nog inte oroa oss över att potatisen skulle ta slut på ett bra tag.


Stormen gjorde kaos

Skrivet av lagombackansandra 08.08.2012

Kategorier:
Nattens storm var verkligen inte snäll mot trädgården. Rudbeckiorna har fallit som stupade soldater, och solrosorna (de som fåglarna såg till att så i vintras) har fått stammen omvriden som en annan fisknacke. Det är en sorglig syn. Och jag orkade inte stötta upp dem riktigt ännu, så de ligger där de ligger. Jag har faktiskt buskstöd som jag kan sätta på rudbeckiorna, och säkert hittar jag någon pinne för solrosorna också... Men allt det där andra som drabbats då?

Potatisblasten har tydligen också tagit stryk, de ligger längs med jorden och ser alldeles förfärliga ut. Jag tänker mig att vi snart skördar (vi kanske börjar på redan ikväll...) hela landet och sätter i potatiskällaren... mest för att potatisarna börjar vara så stora redan, och förstås för att vi aldrig kommer hinna äta upp allting vartefter vi tar upp ur landet.

Också mangolden är numera liggande, likaså dillen. Ja, till och med spaljeérna för ärterna hade blåst ner och brutit av en del ärtskott. Det är som ett träsk bakom uthuset, och gummistövlar är att rekommendera om man inte vill bli våt om fötterna. Var beställer man förresten hem de finaste gummistövlarna?? Mina rosa fina tretorn, som jag köpte för max två år sedan, är varken rosa, fina eller ens vattentäta längre (vi snackar inte små diskreta hål.. vi snackar STORA oreparerbara hål).

Men, trots allt dystert som hänt i trädgården i natt, så finns det ljusglimtar. Jag fick plocka en liter jordgubbar, och utan ansträngning en kopp stora fina smultron. Zucchinin finns det ingen hejd på och jag skördade hela fyra stycken från den stora plantan, och en från de små bakom uthuset. Totalt fem stycken alltså, men jag hann ge bort tre innan jag dokumenterade skörden.


Jag blev dessutom så sugen på kokade morötter, och gallrade lite till, för säkerhets skull. Ikväll blir det bestämt zucchini-morosås med kokad potatis och morötter till. Och ikväll får vi njuta av de röda bären!