Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna september 2012

Villaliv i ur och skur

Skrivet av lagombackansandra 29.09.2012 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Vi trotsade vädret och for till villan idag, Mommo, Moffa, kusin Fanny och vi.
Något särskilt program hade vi väl egentligen inte. Med min långa makes hjälp beskar jag äppelträdet... för klättra på stegar får jag inte göra, så då fick han ta hand om grenarna i toppen efter att jag pekat ut vilka som skulle bort, och vilka som skulle riktas vart.
Vi tog upp lite potatis, hann både med grillad korv och kaffe på det innan vi sökte oss hemåt. Men frisk luft och lite villaliv är inte fel fastän det var lite småkyligt och det har tagit mig en låång stund att återfå kroppsvärmen sedan vi kom hem.


På loppis hemifrån.

Skrivet av lagombackansandra 28.09.2012

Kategorier:
Jag spontanshoppade ett plommonträd på facebookloppis idag! Men det passade så bra, för just den här sorten, den blåa 'sinikka', har jag tänkt införskaffa ändå i något skede... så att få trädet lite billigare gjorde mig ingenting. Det fanns i Jakobstad, men jag tvingade min något motsträviga lillebror att hämta upp det åt mig så att det skulle få komma ner i jorden så snabbt som möjligt igen.

Allt möjligt kan man tydligen hitta på det där facebookloppiset!


Det är jordigt nu

Skrivet av lagombackansandra 25.09.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Nu när jag kämpar på med min väggdekoration i skolan, så kan ni ju passa på att läsa lite om trädgården. Där går det framåt, men mycket sakta. Aronia-buskarna har Daniel grävt ner, men pga mörkret har jag faktiskt inte kontrollerat jobbet ännu. Men hur svårt kan det vara att få nergrävt några buskar liksom?!Igår tog dessutom jag också tag i spaden, för att få något gjort... jag menar inte att D inte är duktig, men han kan ju inte vara på fler än ett ställe samtidigt. Jag grävde ner hallonbuskarna som stått vid garaget i två veckor nu och låtit oss skörda bär. Det gick faktiskt ganska bra, men det tog lite i bäckenet förstås. Det ska också byggas ett stöd så man kan styra fjolårs- och årsskott och göra det enklare att skörda hallon.

När jag ändå var igång passade jag på att gräva ner ett av de två äppelträden. Prydnadsapeln 'salla' fick komma ner i jorden, ganska nära fjolårsplanterade äppelträdet 'valkealan syys', så hoppas vi att hon trivs och att vi snart får smaska på små goda godisäpplen.Nu är det bara herr 'rautell' kvar som vi ska hitta en bra plats åt här på gården, så är alla fruktträd och bärbuskar nere i jorden för i år. Då återstår bara lite silverax och rodgersia som jag måste bestämma mig för var de ska sättas ner.

Husmorspoängen

Skrivet av lagombackansandra 23.09.2012

Kategorier:
Jag måste hitta på något att höra en stund, och på så vis tvinga mig själv att ligga kvar på soffan ännu. Då är blogga från iphonen bra.
Daniel gick ut och började gräva ner (tror jag) aroniorna, men jag måste ligga på soffan en stund och vila bäckenet innan jag kan gå ut.

Tidigare idag har vi faktiskt varit förvånansvärt duktiga (med tanke på att det är söndag, som tenderar att bli en slö-dag). Vi kokade en jättegod soppa efter principen "man tager vad man haver", och det mesta kom ur egen trädgård... Vår mangold blev skördad, och levererad till Fammos, och dessutom förvällde jag lite potatis som jag satte i frysen tillsammans med tre påsar zucchini.

Vi fick exakt fem päron på vårt ena päronträd i år (det andra gav oss noll). Den där natten, när det blåste så trädgårdsmöblerna låg utspridda över hela gräsmattan, så blåste också päronen ner och därför fick jag leta runt i det långa gräset runt trädet för att hitta frukterna. Men goda är de iallafall, trots att de inte är så stora.

Nå, nu kanske jag jan gå ut en stund och leka arbetsledare... Förresten, vadå "leka"?! ;)


Gårdspysslet

Skrivet av lagombackansandra 17.09.2012 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

En heldag med trädgårdsarbete alltså. Det är vad söndagen bjöd på, och vackert väder också. När vi började söka oss in för kvällen sa Daniel "Tänk, no ha vi vari utomhus heila dan, å itt plantera en enda växt."... Vi har nämligen fortfarande aroniabuskar, hallonplantor och äppelträd oplanterade. Idag fokuserade vi på grusgången och trappan.

Daniel fixade stenar längs med grusgången, grävde bort den sista lilla gräsplätten bredvid trappan, och satte den andra betongringen på plats.

Jag har lite svårt att låta bli att göra något utomhus trots att jag verkligen inte borde göra något ansträngande trädgårdsarbete. Nu är det däremot bevisat att allt trädgårdsarbete påverkar min foglossning. När jag inte kunde hjälpa Daniel att gräva och lyfta stenar, var jag tvungen att hitta på något annat. Men om man krattar bort grus, sätter markduk och rensar ogräs, räcker det för att man sedan ska ha svårt att komma sig upp ur soffan. Bara så ni vet.Det är skönt att iallafall ha fått bort alla extra stenar och krams från grusgången. Och nu ser det ju faktiskt riktigt prydligt ut på vår gård!

Äppelhelg igen.

Skrivet av lagombackansandra 16.09.2012

Kategorier:
Vi har haft en så sjukt bra helg, att bloggandet helt har hamnat i skymundan. Vi har varit utomhus i solen hela dagen idag, så nu ligger jag på soffan, och vilar bäckenet. Jag visste ju att dagens trädgårdspysslande skulle ta hårt på foglossningen, men jag kunde ju inte bara stå och titta på när Daniel gjorde allt det roliga, så jag hittade på något mer graviditetsanpassat att göra. Vad vi har uträttat ska ni nog få ta del av, men för en gångs skull använde jag systemkameran när jag dokumenterade, så ni får vänta tills jag orkar stuga upp och sätta mig vid datorn istället.

Igår när alla människor i det här huset (alltså två stycken totalt) hade kvicknat till och ätit frukost, pallade vi några äpplen (okej, vi hade faktiskt lov..) från mitt barndomshem och körde iväg mot Lepplax. Det är andra helgen i rad vi besöker Blomqvists plantskola, men för äppelprovningen och några aroniabuskars skull gör man det gärna.
De pallade äpplena jag hade med lät jag den allsmäktige äppelexperten Leif Blomqvist smaka på för att förhoppningsvis sedan kunna bestämma sorten. Tyvärr tycks det över 50 år gamla trädets sort vara svårbestämd. Det kunde vara en korsning mellan Gerby kanel och något annat, eller rent av en frökorsning. Hur som helst bestämde vi oss för att låta ympa ett träd av orginalträdet.

Den här helgen hade de också ställt i ordning en äppelutställning. Två långa bord med olika sorters äpplen att titta på, för äta fick man inte göra. Vi passade på att dokumentera hur äpplena på familjeäppelträdet vi köpte förra veckan, ser ut.

Den där äppelprovningen som ordnas nu varje helg (nya sorter varje gång) är farlig... Den här helgen föll vi pladask för bärapeln 'salla', och jag kunde inte låta ett så gott äpple som 'rautell' stå kvar på plantskolan, så de fick båda följa med oss hem!Hela bakluckan full med arbete

Skrivet av lagombackansandra 09.09.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
...det jag ville komma till när jag sa att jag sover bra på nätterna, var att man får en tendens att vakna tidigt på morgonen istället. Som igår!

Om man vaknar tidigt en lördagsmorgon och kokar kaffe åt sin sömniga man, så betyder det att man hinner iväg till Blomqvists plantskola redan på förmiddagen. Och just den här lärdagen höll Leif Blomqvist själv i en äppelprovning av tidiga sorter, som inkluderade bland annat "esters päronäpple", "Silva", "gerby tidiga", "saarijärvi röd", "pirja" och den traditionella "transparant Blanche".Det är intressant hur många olika smaker det kan finnas av en och samma frukt. Den som föll mig i smaken, var förstås den sort som plantskolan själv kommer att sluta odla, eftersom den lätt blir angripen av skorv; "saarijärvi röd". Lyckligtvis smakade "Silva" nästan likadant, som dessutom ger både större och friskare frukt.
Nu skulle ju jag, som trädgårdsfantast, helst ha alla sorters äppelträd på gården... Men med bara 1000kvm (som dessutom redan har ganska mycket växtlighet + både hus, uthus och grusplan) så är det en omöjlig dröm. Den här drömmen var ändå rätt lätt att lösa. -med ett familjeäppelträd! På så sätt fick vi både 'silva', 'huvitus', 'suislepp', 'antonovka safranoje' och 'bergius' på ett och samma träd. Jag tror det blir bra sedan bara det kommer sig ner i jorden.

En liten hallonodling tänkte jag också börja med. Helst hade jag tagit 'maurin makea', men de skjuter mycket rotskott, och behöver hållas efter lite... Så med tanke på den jag har i magen blev det den mer lättskötta 'ottawa' till min lilla odling.

På ett litet område mot grannens gård har jag just nu smultron, men de ger inget insynsskydd, och ingen avgränsning mellan våra gårdar. Så därför har jag länge övervägt häck eller staket. Nu blev det buskage/häck av svart-aronia. Jag valde just den busken dels för att den är fin, tål halvskugga och dels för att den har ätliga bär (inte ätliga barn som jag tydligen hade skrivit på instagram). Området där de kommer att planteras är anslutet till "barnens gräsmatta", något jag planerade in att den största gräsmattan skulle bli, för ganska länge sedan. Här finns bara ätliga bär och ofarliga växter, buskar och träd. Allt det där giftiga har förpassats till "mammas trädgård" bakom uthuset.Det finns en fördel med att handla bärbuskar och fruktträd nu på hösten... Har man tur så kan man hitta plantor med mogna bär på vid plantskolan, och på så vis kanske lättare kan ta beslut om vilken sort man hellre vill ha. Igår var det lite folk runt oss, när det regnade så kraftigt, så det var lätt att smyga i sig lite smakprov från både hallon, krusbär och ballerinabär.

Nu måste jag bara få hem lite jord så att jag kan sätta ner allt i jorden också... ja eller, jag pekar och säger, och Daniel gräver!

Trädgårdsplanerna

Skrivet av lagombackansandra 01.09.2012 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Rhododendronjorden och saskatoon:en då... ja... jag tänkte att jag delar upp texten lite för att få lite ordning och reda, och så kan ju den som inte är trädgårdsintresserad hoppa över det här, och tvärtom när det handlar om magar och sånt.

Det fanns bara en lösning för att kunna använda arbetsbyxorna. Och då fick jag ha bälte i samma byxor i vårast!

Det blev lite trädgårdsarbete ikväll. Mest var det förstås Daniel som gjorde arbetet, och jag  som pekade vilken sten som skulle flyttas varifrån vart. Men fint blev det, och nu känns det som att det finns någon sorts grundplan för området här mellan huset och uthuset (vi har den stora gräsmattan reserverad för barnafötter).

Rhododendronjorden skulle vi ha för att utvidga surjordspartiet med blåbärsbuskarna och åkerbären. Blåbärsbuskarna fick stå lite väl nära varandra här under sommaren, tills vi hade en klar plan för hur det slutligen skulle bli. Gräsmattan blir bara mindre och mindre, men det är Daniel bara nöjd över!

Hela sommaren har det varit tomt på ett ställe i lilla parken, och det bara för att jag inte har kunnat bestämma mig för vad som ska finnas där. Men nu tog jag itu med det på riktigt och flyttade ett stenparti från baksidan av uthuset, till dammen. Ett stenparti bredvid en damm är kanske inte så autentiskt (jag tänker skogstjärn-mossa), men det får duga. 

Jag vet inte hur ni funkar, men när jag en gång har kommit igång, så flödar ideérna (eller hur Daniel?!). Till höger när man kommer ner för trappan så finns det en pytteliten onödig gräsmatta, men den ska också klippas, och den är inte alls fin hur mycket man än klipper (eller inte klipper) den.
Nu är problemet löst! Där det nu finns uppradat en tillfällig liten rabatt av tegelstenar ska det bli ett drivhus av gamla fönster (så får vi också dolt den fula trappen)... det finns nämligen en gjuten betongplatta från när trappan gick ner på den där sidan, och en betongplatta är inget man bara trollar bort, hur gärna man än skulle vilja. Det blir alltså ett drivhus med en grusgång som leder från den stora grusgången.
Vid trappan ska saskatoon:en planteras ner imorgon (om ni tittar noga så ser ni den där den står och väntar), och på båda sidorna om grusgången som leder till drivhuset, blir det någon typ av rabatt, lite betongringar och sånt.


Nu är jag ivrig och skulle vilja fixa direkt! Och det är så typiskt, för det är på vårarna och höstarna som det händer; motivationen... och det är då det blir fort mörkt på kvällarna och man måste avsluta fastän man kanske inte alls skulle vilja.