Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna mars 2013

Kungen av lökväxter

Skrivet av lagombackansandra 28.03.2013 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
20130328 Leon 253 (Medium)20130328 Leon 254 (Medium)20130328 Leon 250 (Medium)   Det här är en kungsängslilja (fritallaria), som de senaste åren har fungerat som min favoritlökväxt. Nu säljs de som krukblomma också, och glädjen är stor att ha en i vardagsrummet!! Självklart planterar jag ut den sedan när den har blommat ut... det gör väl alla med sina lökväxter? Det här inlägget finns också på den öppna bloggen iminsagarden.wordpress.com

Odlingssäsongen är igång!

Skrivet av lagombackansandra 28.03.2013

Kategorier:
I förrgår sattes de första fröna ner i jorden. Chilifrön av två olika sorter, paprika och solboll (frölämningar från ifjol). 20130328 Leon 246 (Medium)20130328 Leon 248 (Medium)   Jag använder mig av små drivhus som är lätta att så i, lätta att få lagom fuktigt, lätta att ta ut plantorna ur och lätta att tvätta ur sedan. Jag tror jag köpte dem på Erkin halli förra året, och inte kunde de vara hutlöst dyra heller eftersom jag tydligen köpte fyra stycken åt mig. I vanliga fall brukar jag följa rekommendationerna och använda såjord, men nu hade jag köpt fel och kom hem med plantjord istället. Nu tror jag inte att det är någon större skillnad än att plantjorden är mer torvaktig och kanske lite annorlunda gödslad... men det går att så i den också! Man kan så i allt egentligen! Från såjord, plantjord, vanlig jord till sand, vadd eller direkt på en fuktad handduk. Sedan jag studerade till trädgårdsmästare har jag använt mig av vermiculite som drar till sig värme och behåller fukten bra på sådden. Det är bra för sådana som lätt glömmer bort att vattna, eller inte orkar vattna fastän man vet att det skulle behövas. Nu är det alltså bara att vänta på att fröna ska spricka och chiliplantorna börja gro! Om det lyckas tänkte jag sälja en del av plantorna på loppisracet som ordnas här i området den 30 juni.

De gröna fingrarna kliar

Skrivet av lagombackansandra 25.03.2013

Kategorier:
20130325 Leon 202 (Medium)   Tänk, mina trädgårdsbyxor passar nästan! Jag får igen knappen, men det är ju inte precis det bekvämaste när byxlinningen skaver på bristningarna. Och samtidigt som jag hittade mina trädgårdsbyxor, så hittade jag den förlorade sekatören. Den som jag senast igår pratade om att jag saknade när jag gav mig på syrenbusken och stammade upp den. Såklart tog jag ingen före-bild, men väl en efter-bild. Det känns som att det blev mer städat, i en annars väldigt rörig miljö.

20130325 Leon 241 (Medium)

  Jag tycker det är fint med uppstammade buskar (fast när de är uppstammade blir de väl snarare till träd?!), och när det sedan kommer lite bladverk på bildas det nästan ett tak! Man kan gott stamma upp växter, speciellt risiga syrener! När jag ändå befann mig utomhus med kameran (i själva verket tänkte jag att det kanske är bäst att inte gå in förrän Leon hade somnat i sin vagn) knäppte jag en jämförelsebild till den här

27 mars 2012

20130325 Leon 238 (Medium)

25 mars 2013

Lite "efter" är våren i år, det är det ingen frågan om heller! Men så smångingom ska väl också den här snön smälta bort så man kan börja gräva och utföra lite kroppsarbete i trädgården.

20130325 Leon 242 (Medium)

Det som är praktiskt med årets trädgårdsarbete, är att det område jag håller på med (det som lämnade halvfärdigt i höstas) är mot södervägg, och det betyder att snön smälter snabbast precis där jag vill påbörja vårbruket! Jag minns att jag satte ner tulpanlökar och höstsilverax i höstas, bredvid körsbärsbusken och smultronen. Det gäller bara att få dit ett drivhus, en gång av något slag och mera grönt. Uppefter kärrhjulet växer det en björnbärsbuske som ifjol gav väldigt mycket bär... i år ser det dessvärre ut som att det inte ens finns lika mycket kvistar för bären att växa på, så jag antar att skörden blir mycket mindre. Jag erkänner att jag hjälper våren lite på traven här och sprider ut snön lite för att den ska smälta snabbare. Så är det varje år, och våren behöver tydligen ännu mera hjälp att komma igång i år.

20130325 Leon 237 (Medium) 20130325 Leon 239 (Medium)

Något är på gång iallafall! Jag vet faktiskt inte vad det är, men så länge man får se någon slags knopp i jorden blir trädgårdsmästarhjärtat glatt! Också narcissknopparna börjar sticka upp i hörnet söder/väster. Hurra hurra!

Jag ringde förresten och anmälde intresse till NÖT (Norra Österbottens Trädgårdsförening) idag. Tidigare har jag varit medlem i Trädgårdsodlingens vänner i Vasa, men det känns som att det är lite för långt borta för mig, och dessutom är deras program kanske inte riktigt vad jag vill med min trädgård. Det här verkar däremot som en förening för mig, med månadsträffar och besök till privatträdgårdar i nejden! Och jag har sån tur, att jag får gå på första månadsträffen redan ikväll när den hålls vid Sunds trädgård. Jag hoppas på mycket, MYCKET inspiration inför våren!


Trädgårdsarbete

Skrivet av lagombackansandra 22.03.2013 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Jag har så svårt att slita mig ikväll! Man, eller åtminstone jag, blir så inne i mina projekt att jag knappt har tid att gå och sova... Allra minst ikväll när jag pysslar i trädgården. Jag skapar alltså vår trädgård i photoshop, som en karta över vad som finns var. trädgårdsplanering (Medium)   Det här är bara en översikt, sedan ska jag också göra närmare skisser på trädgårdslandet, örtträdgården och olika rabatter för att komma ihåg vad som finns planterat. På det här sättet är det enkelt att planera om, flytta och syssla i trädgården utan att behöva anstränga annat än axlarna. Kanske jag skulle göra ett försök i att slita mig nu, så jag kan vila upp mig och fortsätta med trädgårdsjobbet imorgon. Förresten, den som är intresserad av att samlas i en grupp och besöka varandras trädgårdar kan gå med i gruppen "trädgårdsentusiaster i österbotten" på facebook. Jag är väldigt ivrig över att få titta in i andras trädgårdar och se vad ni har skapat! :)

De gröna

Skrivet av lagombackansandra 21.03.2013 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
20130321 Leon 198 (Medium) 20130321 Leon 199 (Medium)   Det spirar och gror inomhus nu redan... på ett och annat sätt. Här i det stora köksfönstret mot söder satte jag upp en glashylla i två våningar (den som jag tidigare hade i vardagsrummet) för att kunna ha lite färska örter till hands nu innan man får plocka utifrån (i bästa fall håller jag de här vid liv, så får jag ju plantera ut dem sedan), för det är något visst med riktigt färska örter i maten. Jag har oregano, persilja, rosmarin, timjan och basilika... och så provar jag på att ha sallad också.   20130321 Leon 192 (Medium) Jag tänkte försöka undvika att förkultivera alltför mycket i år, det brukar nämligen sluta med att allt torkar bort någon solig dag när jag inte har kunnat vattna. Chili och paprika är det enda jag tänkte satsa på (okej, nu har kanske inte säsongen riktigt kommit igång ännu heller, och det skulle inte förvåna mig det minsta om det sist och slutligen blir både det ena och det andra som förkultiveras i pannrummet).   20130321 Leon 201 (Medium) 20130321 Leon 200 (Medium) 20130321 Leon 196 (Medium)   Jag har varit och inspirerats hos Nina nu igen. Den där Nina som jag glömde länka till i inlägget om solrosorna. Så jag länkar lite mer nu istället. Nina. Nina. Nina. Så har jag kompenserat ;) Nina hade sått påskgräs i lav, men någon sådan hade inte jag här hemma... istället hade jag mossa som smält fram ur en snödriva bredvid vår trappa (mossan låg på en bricka så det var bara att plocka in hela ekipaget och låta det tina upp). Jag slängde ner alla dyblöt mossa i en kakform och strödde på frön av grovt gräs (aka kattgräs), det är mitt påskgräs för i år! Katterna har eget påskgräs, som vanligt, för annars blir mitt gräs uppätet innan påsken ens har börjat. Deras gräs är det på bilden högst upp i det här stycket, men de fick inte något mossa utan helt vanlig bomull. På mittersta bilden har jag sått helt vanlig smörgåskrasse i våt bomull. Man ska kunna odla den direkt i igelkotten av lera, men då ska man minnas att duscha på fröna hela tiden för att de inte ska torka. Då är det nästan lite enklare att ha fuktig bomull underst :) Så ser det ut på odlingsfronten här i Sagarden för tillfället.

En längtan bort härifrån

Skrivet av lagombackansandra 20.03.2013

Kategorier:
Vilken trög dag det här blev... Leon har varit missnöjd i princip hela dagen, och inte alls velat sova. Så nu ligger vi här i soffan, och om jag så mycket som tänker på att jag skulle stiga upp, så börjar han gråta. Det blir med andra ord ganska många avsnitt av trädgårdstoppen idag. Jag har en liten paus från rederiet för tillfället, när det började vankas lite vårkänslor och trädgårdsprogram passar bra. Det är bara det att man får så otroligt mycket inspiration och idéer att man helst skulle ta en hårfön till hjälp för att kunna sätta igång med trädgård 2013 på en gång. 20130320-162742.jpg Ja, här ligger vi alltså och sover en stund, gråter, sover och gråter... Och förstås är det idag som Daniel och Simon simmar efter jobbet. Jag får alltså vänta ännu en stund innan jag kan börja skissa ner mina trädgårdsideer till pappers. För idéer finns det fast hur mycket som helst!

Trädgårdsnörden i mig

Skrivet av lagombackansandra 17.03.2013 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Så här års börjar det alltid klia i de gröna fingrarna. Det beror kanske på att krukväxterna i mina fönster börjar sträcka på sig och skjuta ljusgröna skott... Istapparna byts ut mot takdropp... Men framförallt fylls tidningshyllorna av inspiration inför odlingssäsongen. 20130317-204855.jpg I en av de här trädgårdstidningarna läste jag att trädgårdstoppen drar igång en ny säsong nu om en vecka! Förra året plöjde jag igenom de två första säsongerna på Sveriges tv 8-play och gick sedan ut och gjorde en ny rabatt. En sann inspirationskälla alltså! Programmet går ut på att medelhavsträdgårdsexperten Peter Englander åker runt till 20 olika privatträdgårdar i Sverige, och sedan väljer en jury ut en vinnare bland dem. Bara som ett tips till Er andra trädgårdsnördar. Jag tittade in hos Nina och fick se fina trädgårdsbilder, bland annat den här: 20130317-211456.jpg Solrosor, ni vet de där som 4H-ungar tävlar med, om vem som får dem att växa högst. Jag älskar den blomman, färgen och att den är så rejäl. Men kan ni tänka Er, jag KAN INTE odla dem!! Enda gången jag har lyckats är när jag har gjort det av misstag, och då har jag inte ens fått det där gula havet som jag gärna skulle ha. Någon enstaka planta har jag fått njuta av. Så Nina och ni andra som lyckats, HUR gör ni?? Nu tills snön smälter bort, är det enda är man kan göra att vänta, längta och planera! Förra våren grävde vi som sagt en ny rabatt här mellan huset och uthuset... I år kommer jag att sätta Daniel på att bygga pergolan ovanför terassen, och jag själv ska pyssla färdigt i ett litet "rum" till höger om trappan. Ja så ska vi väl också pyssla vidare bakom uthuset, plantera havtorn, och förstora grönsakslandet bland annat.