Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna mars 2014

Omställning

Skrivet av lagombackansandra 30.03.2014

Kategorier:
Det känns mycket märkligt att det snöar bara några timmar efter att man har räfsat upp torra löv och plockat upp stenar. Våren hade ju redan börjat känna sig som hemma?! Eller?

I år blir det ett år ägnat åt kroppen

Skrivet av lagombackansandra 29.03.2014

Kategorier:
Jag har sagt det redan tidigare, och jag håller fast vid tanken ännu så länge jag lyckas; i år blir det inga stora projekt i trädgården. Det är vad jag säger, men vänta bara tills ni ser to-do-listan! Orsaken till det här radikala beslutet är att vi har ett groende syskon som beräknas vara färdigt för skörd i slutet av september... Hehe, jag inser nu hur lustigt det är att trädgårdsmästar-babyn föds i skördemånaden. Jag är snart i vecka 13, och oskojat har jag haft foglossningsbesvär i tio veckor redan... Det här innebär att det inte kommer att bli något grävande eller intensivt räfsande för min del nu i vår, och i sommar räknas jag väl mer eller mindre som höggravid så då kan jag kanske bara sitta på gruset och rensa ogräs (iallafall om jag blir av samma storlek och med samma dåliga ork som första graviditeten).

20140329-213401.jpgDrömmer gör jag naturligtvis iallafall! Jag köpte en trädgårdstidning om köksträdgårdar idag, så nu har jag minst en miljon idéer om vad jag vill göra med vår köksträdgård. Jag skulle hemskt gärna vilja bygga upp odlingarna i förhöjda lådor av något slag. Förstora. Förbättra jorden. Göra ett ordentligt underlag i gångarna. Och så vidare i all oändlighet. Jag har som mål att hela baksidan av uthuset skulle vara min köksträdgård till sist. För att återkomma till to-do-listan. Min man är väl medveten om att det är han som kommer att få göra grovjobbet den här säsongen, vända landet och sånt. Och så att han inte ska bli alltför stillasittande lovade jag en lista över saker som ska göras i år. Here we go. - staket ska byggas både mot gatan och mot Filips (min bror och vår granne... Fast han inte har något hus på tomten ännu). Det här har min pappa lovat att hjälpa oss med och är nästan första prioritet när tjälen går ur marken! -Pilen bakom uthuset ska tas ner för att få in mera solljus på odlingarna. Efter det får vi avgöra hur mycket av häggarna på tomtgränsen som behöver tas ner. Tanken är att ha fruktträd som ger höjd istället, men som inte är fullt så stora och skuggande som de nuvarande träden. Just nu växer det mest brännässlor, kirskål och mossa bakom uthuset. -Komposten måste "tömmas". när vi flyttade hit och började möblera om på gården (såga ner tallar, thuijor och annat som jag inte minns), så slängdes allt "skräp" bara i en komposthög i ena hörnet av gården. Högen har växt och är inte längre någon komposthög, utan en hög med trädgårdsavfall. Det säger ju sig självt att något måste göras år saken. Det är de tre måstena, sedan har jag också en mängd önskemål över saker jag gärna vill få uträttade inom snar framtid. Men de lämnar jag tills senare, jag ids inte skrämma upp min man om han råkar läsa det här.

Det är harmonin jag vill åt.

Skrivet av lagombackansandra 27.03.2014 | 7 kommentar(er)

Nu ska ni tro att det kliar i fingrarna efter att ha suttit på första parkett i Ahlbeckssalen i 1½ timme och lyssnat på Hannu Sarenström. Helst hade jag satt på mig pannlampan och traskat ut med spaden i handen, återuppbyggt växthuset eller fixat ett staket av något slag. Inspirationen flödar bokstavligen ut genom kroppen och det spritter lite extra av energi. Sedan får man påminna sig själv om att det bara är mars och att det knappt är möjligt att slå ner spaden längre än en centimeter.20120626midsommaren 22 (Medium)Jag struntade nästan helt i alla invecklade växtnamn som nämndes under kvällen, för i år känns det väldigt oviktigt med de där fula namnlapparna man sticker ner bredvid nyplanterade växter. De där lapparna som ändå bara bryts av under vintern och man sedan får gå och plocka upp. Gång på gång påminns jag av att det är känslan och atmosfären i trädgården som är det viktiga, inte mångfalden och invecklade växtnamn. Det var precis det jag hörde mellan alla latinska växtnamn på kvällens föreläsning.
  • Smultron, smultron, smultron.
  • Lager på lager också i trädgården.
  • Brunnäva är billig och lätt att sprida.
  • Lättodlat och enkelt.
  • Rodgersia tar sig först 5:e året. *suckar*
  • Titta inte på det som är ogjort, utan njut av det som är gjort.
Det är sånt som finns bland mina inspirationspunkter från kvällen. Både praktiska råd och råd på det mer hälsosamma planet. Man ska helt enkelt inte göra det svårt för sig, och det är det jag brukar säga åt de som inte vill ha blommor för att "det är så jobbigt att rensa ogräs"; fyll rabatterna så ogräset inte slipper fram! Så enkelt är det! Tänk i fält! Tänk på hur en sommaräng ser ut, eller vägen på bilden här ovanför- det är kvalitét och inte kvantitet. Mycket av en och samma sort. Lättodlade sorter som sprider sig lätt och utgör en mängd. Det är det klokaste jag kan återge från föreläsningen. Förutom Hannu fanns det en mängd bekanta ansikten i folkmassan. Nina, Nina, Kitty, Sandra, ett gäng från Sunds osv... IMG_5465 tisdag300542528medium2529 tisdag300552528medium2529 m25c325a5ndag280542528medium2529 20120606onsdag2medium 20120612denvildatrc3a4dgc3a5rden6medium onsdag250462528medium2529 onsdag250482528medium2529 trc3a4dgc3a5rdsmc3a4sterimedium sc3b6ndag01041medium Jag är oerhört inspirerad just nu, och kan faktiskt inte sätta mer ord på kvällen än så här. Istället får ni ett par inspirerande bilder.  

Almighty Hannu

Skrivet av lagombackansandra 27.03.2014

Om ni har missat det, eller av någon orsak glömt det, så är det ikväll som trädgårdsgurun HANNU SARENSTRÖM kommer hit till Nykarleby. Arbis lyckas som vanligt dra hit torsdagsföreläsare som folk är intresserade av att lyssna på, så samtidigt som det säkert blir en fantastisk föreläsning, så blir det någon slags träff för alla trädgårdstokiga i nejden.

20140327-075102.jpg Hannu alltså, ikväll kl 18.30 (från 17.30 serveras smörgåsar) i ahlbeckssalen (topeliusgymnasiet) här i nykaabi. Ses vi?

På kurs med Paula

Skrivet av lagombackansandra 22.03.2014 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:
Alltså lera, varför är det ingen som har introducerat det för mig som ett sånt här härligt arbetsmaterial? Det är visserligen 9 år sedan jag gjorde något med lera senast, och då hade jag varken trädgård eller hushåll att skapa något till... Så då blev det kattskålar när vi drejade, och utöver det kavlade jag ut två vaser åt min mor. Idag hade vi det andra kurstillfället via arbis, med Paula Blåfield från Vasa, och vi var alla rörande överens om att vi gärna hade fortsatt jobba hela helgen. Det skapades så otroligt fina saker och alla är så väldans duktiga! Cupcakes, ugglor, grodor, ansikten, pumpor och så vidare. Förra lördagen hade jag helt glömt bort kursen, så när jag stod och klippte ner förvildade spiraeor ringde Paula och frågade om jag inte skulle komma på kursen? Behöver jag säga att kreativiteten, motivationen och inspirationen att skapa aldrig befann sig, och det kändes mer som om jag bara lärde känna leran.

20140323-002728.jpg

20140323-002739.jpg

20140323-002752.jpg Som synes fick jag desto mer till stånd idag. En kvinna i yogaposition som får föra med sig lite lugn och harmoni till trädgården, plus lite vattenblänk i famnen. Två små harar som ska få gömma sig på något säkert ställe i trädgården. Och ett fairy house som ännu ska målas i pigga färger, få dörr, fönsterluckor och lite liv. Huset tror jag att behöver få stå någonstans runt dammen tillsvidare, men jag har planer på att i framtiden skapa lite mer kring temat och låta barnen leka och fantisera.

Det ska födas en lerhare

Skrivet av lagombackansandra 21.03.2014 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Imorgon har vi trädgårdsskulptureringskurs (puh!) igen. Förra gången miste jag inspirationen mitt i, så det blev till ingenting. Nu har jag hängt på Pinterest en bra stund för att försöka bestämma mig för vad min lerklump ska bli.

20140321-225606.jpg Prio 1 är inte en hare utan någon slags människofigur, men beroende på om jag hinner så blir det en hare också.