Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna juni 2015

loppisrace på källbacken 2015

Skrivet av lagombackansandra 29.06.2015

Kategorier:
TACK! Jag är överväldigad av hur mycket folk som var i farten här på källbacken igår, och tydligen så räknas loppisracet till ett av stadens större evenemang (i alla fall om man ska tro vår vårrulleförsäljare på torget, hon som bara säljer på helgerna annars). Vi fick ett fantastiskt väder, och försäljningen gick bra. Gladast är jag ändå över de många möten som blev av, och alla pratstunder med bloggare, florister, diabetessköterskor, trädgårdsentusiaster, bekanta och obekanta (fastän inte alla bloggare gav sig till känna, har jag hört i efterhand). Det var en sån fantastisk dag på många sätt.          Loppisracet på källbacken tar paus nästa år, men jag kommer att ha öppen trädgård redan i augusti. 17.8 startar årets Nykarlebyvecka och den första dagen öppnar jag mina grindar igen som en del av programmet. Då är ni välkomna! Före det får ni också komma bara ni hör av er först.

En intensiv förberedelsekväll

Skrivet av lagombackansandra 27.06.2015

Kategorier:
   Nu har vi jobbat hela kvällen med att städa upp inför morgondagens loppisrace med öppen trädgård för vår del (+ loppis i garaget). Det är så fantastiskt fint precis just nu när inget annat än vårblommorna är överblommade. Allt är liksom så bra det bara kan bli... Ja förutom trädgårdslandet där det tar evigheter för fröna att gro. Jag hoppas att vi ses imorgon!       

kockoo?

Skrivet av lagombackansandra 27.06.2015

Kategorier:
  Sånt här är på gång i hönshuset nu i natt! Förhoppningsvis har vi 6 gulliga brahma-kycklingar att titta på imorgon.

soon to be open

Skrivet av lagombackansandra 26.06.2015

Kategorier:
   Årets första öppen trädgård närmar sig, och jag har bara i morgon på mig att städa lite. Jag tänkte faktiskt låta bli att rensa rabatterna, så får ni se att det är tätt planterade växter som gäller för att inte behöva ligga på knä hela sommaren. Egentligen tänkte jag inte piffa så mycket den här gången, det hinner jag helt enkelt inte (jag har överansträngt handleden så det går långsamt överlag), men lite ska jag städa upp i hönshuset och i trädgårdslandet iaf. Sedan får den som är nyfiken, återkomma i augusti för att se hur arbetet framskridit.

kvällssmörgåsar

Skrivet av lagombackansandra 25.06.2015

Kategorier:
   Oj vet ni hur goda de här smörgåsarna är!! Jo, det är smörgåsar under jättesallatsbladen. Faktiskt. Och tänk att de här sallatsbladen på riktigt har växt i vårt växthus.  Det är lyx att kunna koka ägg från sin egen gård, och gå ut för att hämta lite sallat och ett par spenatblad till sin smörgås. Det är lyxigt, och jag älskar den lyxen!!

Trädgårdsmästarens önskelista

Skrivet av lagombackansandra 24.06.2015

Kategorier:
Jag har födelsedag nästa månad. Det är toppenbra för en trädgårdsmänniska att fylla år på sommaren, så får man fira med kaffebjudning ute i grönskan. Mamma frågade idag vad jag önskar mig, och det enda jag kom på då var en eller två klematis (alpin och summer snow) och en stooor vattentank att samla regnvatten i. Nu kan jag komplettera med vildvin och den här boken som Maria skriver om här 

Täcka gångarna 

Skrivet av lagombackansandra 22.06.2015

Kategorier:
I år trivs jag väldigt bra på baksidan av uthuset, ni vet där i grönsakslandet bredvid hönsen. De kacklar och pratar medan jag går omkring och njuter -och jobbar. Ikväll bredde jag ut dagstidningar och satte spån som täckmaterial på gångarna i landet. Gör jag det inte nu så måste jag snart ta till gräsklipparen mellan odlingslådorna. Det blir väldigt bra måste jag säga, och så kan man hitta mycket roligt i spånet som kommer från en gammal uthusvind.     Nu är en laddning frön beställda och på väg hem, så kan jag fortsätta så vartefter det blir tomt i landet. Det blir bönor, sallat och mera spenat och grönkål. 

Vad är på gång i midsommarhelgen?

Skrivet av lagombackansandra 21.06.2015

Kategorier:
  Det händer faktiskt något nu igen när barnen tillfrisknat en aning, och vädergudarna skickat lite varmare väder (så att min jätteförkylda man kan vara ute med barnen). Idag när vi fick ett fantastiskt midsommardagen till ära, blev den tionde odlingslådan täckt och sådd (ett inlägg om täckodling ligger högt på "to do-listan"). NU ska vi snart byta ut plantorna i jordgubbslandet, men för att kunna göra det måste de gamla omplaceras. Bland annat fick ett par rejäla exemplar husera i änden av den tionde lådan, så har jag kanske några saftiga jordgubbar att äta mellan spadtagen. Jag förberedde också en elfte låda (gamla sandlådan) för jordgubbsplantor och ett par jordärtskockor som inte rymdes i cementringen. Men på tal om jordgubbslandet så har jag äntligen kommit på hur vi ska göra. Hittills har vi haft tre strängar med mylla och jordgubbsplast på, och haft jordgubbar planterade på strängarna. Mycket praktiskt och enligt regelboken, men nu vill jag prova något annat. Det blir tre långa odlingslådor med gräs- och halmtäcke runt jordgubbsplantorna. Blir både snyggt och lätt att vattna och gödsla (med organiskt material).    Samtidigt som jag försöker få färdigt med odlingarna för den här omgången (så länge det är fullt i jorden), så ska det också städas upp lite och klippas gräs inför öppen trädgård nästa vecka. Söndagen den 28.6 har vi loppisrace här på området (40 gårdar, fler än 40 försäljare), och vi har öppen trädgård. Det behöver inte vara tipptopp, men om folk ska gå fritt omkring vill jag inte ha brädlappar, jordhögar eller ogräshögar liggandes hursomhelst.    Kartan till loppisracet kan jag publicera i ett eget inlägg tillsammans med lite info.  Det är bråda dagar, därför har jag blivit en riktig nattuggla.

Senaste midsommarkacklet

Skrivet av lagombackansandra 21.06.2015

Kategorier:
Vi har ett problem här på gården -hönsens evinnerliga ruvande. Det är sannerligen en seriereaktion, för nu redan har vi varvat alla ruvsugna och är tillbaka till Prillan vars förstfödda snart är 6 veckor.   Raden med de äldsta kycklingarna. Den bruna och grå är antagligen hönor och de mörkare tuppar. Skulle vi bo på landet och ha möjlighet att ha många fler hönor, så skulle de gärna få ruva bäst de vill. Men nu har vi inte rum för fler än ca 15 höns, och med en som har kycklingar, en som ruvar, en som inte kommit igång efter en misslyckad ruvning, två nykomlingar och en halt höna, så lämnar det inte många värpande individer kvar. 3 ägg om dagen har varit ganska standard de senaste veckorna, och det är ganska lagom om vi inte bakar eller äter äggrätter hela tiden (om vi hade fler ägg/dag så skulle vi säkert äta mer ägg). Nu har vi alltså 8 höns och 12 kycklingar (+6 som borde kläckas om en vecka). Av de här 12 kycklingarna är det kanske hälften som är tuppar, och av dem är det möjligtvis en som får stanna (har vi så många höns som planerat måste vi nog snart ha tupp också för att hålla ordningen), och det är snygg-Ture, en dvärgcochin.   Här har vi Ture, 4 veckor. Alltså, om vi leker att vi skulle behålla alla höns + en tupp så skulle det totalt bli 17 djur (om vi utgår från att det i de 6 brahmaäggen finns minst 2 hönor som vi skulle behålla). Det är redan 1 höna mer än vad vi anmält om att få ha. Så hur vi än vänder och vrider så måste vi minska på antalet djur så småningom, och jag kommer att ha hemskt svårt att bestämma vilka som får stanna och vilka som ska säljas bort. Ett annat problem, om vi återgår till äggproduktionen, är att vi behöver de där 3 äggen om dagen för att kunna vara självförsörjande. Därför skulle det för vår del vara smart att ta in 3 värphybrider, sådana som är avlade att värpa och inte ruva. Ett alternativ är att låta Prillan ruva nu när hon vill, så skulle vi få våra värphybrider, men då tar det förstås en tid innan de börjar värpa... Men eftersom jag ogillar helt vita höns (stora äggproducenter byter höns ganska ofta så dem får man köpa billigt, men då är de ofta vita) så kan det vara svårt att lösa det på annat sätt.    Märta med sina 8 kycklingar (5 dvärgcochin + 3 grönvärparblandisar)  5-i-rad Om någon (eller vet någon som) är intresserad av kycklingtuppar finns det minst 3 överlopps, liksom ett par hönskycklingar.

vad rör sig i äggen?

Skrivet av lagombackansandra 17.06.2015

Kategorier:
 Det är otroligt att man efter bara en vecka kan se hur det rör sig inne i äggen. De äggen som en höna ruvar på alltså, det enda som rör sig inne i obefruktade eller oruvade ägg är gulan. I de här äggen här ovanför, ägg från jättecochin, var det bara gulan som rörde sig trots att Lotta har ruvat så duktigt. Men uppfödaren sa att de varit dåligt befruktade den senaste tiden, så jag var beredd. Under Lotta finns det numera "bara" 6st brahma-ägg, och i dem är det inte bara gulan som rör sig! Passligt nog beräknas de kläckas samma dag som vi har öppen trädgård. Ett roligt sammanträffande bara.