Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna september 2015

Mot sina egna ord

Skrivet av lagombackansandra 26.09.2015

Kategorier:
   Vi har plastbantat i köket redan en lång tid, städat bort plastlådor, plastmått och plastredskap. Att plastbanta är bra, men att rå om sin energireserv är också bra, kanske rent av nödvändigt. Således har jag suktat efter en trasmatta gjord av plast, så att det ska vara lätt att rengöra. Vi har ju två småbarn ser ni, och två katter*, så det tar garanterat inte många dagar innan vi behöver gnugga. Det finns riktigt snygga plastmattor, men inte är de heller särskilt förmånliga fastän de är tillverkade av plast. Men idag fanns den där framför mina ögon på combo-loppiset i gamla Vasa, för endast en och en halv tia (till skillnad från en och en halv hundring). Den var egentligen lite väl kort när jag rullade ut den här hemma, men så borde man ju egentligen också lägga flera trasmattor omlott för att återskapa en ombonad och äldre miljö. Jag får helt enkelt fortsätta hålla ögonen öppna efter plastiga trasmattor. *som ibland serverar dagens lunch, färdigtuggad, på mattor

inför höstsådd 

Skrivet av lagombackansandra 24.09.2015

Kategorier:
Frön till mitt livs första höstsådd är beställt... Nu borde jag bara hinna ut och gräva lite nya odlingsytor och rensa upp efter den gångna säsongen någon dag. Men hur ska man hinna det med två småbarn och jobb? Det blev diverse rotsaker (palsternacka, morot, rotselleri, rotkörvel, havrerot och rättika), sallatssorter, dill och vitlök. Antagligen nånting mer också som jag inte minns på rak arm. Ja, kronärtskocka! Den tänkte jag mest ha för utseendet, men naturligtvis ska den smakas på också.   Vår ännu jättejättefina bindsallat

skönhetsfläckar

Skrivet av lagombackansandra 24.09.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
   Det är bland annat med tanke på hur ofta* vi tvättar fönstren här i huset, som bloggen fått sitt namn. Vi bryr oss inte riktigt om ifall vi har smutsiga fönster, det är inte hela världen. Faktiskt. * Ja det är kanske 2-3 gånger på de fem år vi har bott här.

Vitaminboost

Skrivet av lagombackansandra 23.09.2015

Kategorier:
Aroniabär är inte särskilt goda som de är, och jag vågar inte riktigt blanda dem i saft ifall det inte skulle smaka gott. Vi har faktiskt ännu några lådor med fjolårets aroniasaft i frysen, och inte vet jag ännu vad jag ska göra med den hen heller. Hönsen däremot, de gillar aronia och pickar glatt i sig när man bjuder.    [wpvideo XdIrja4I]   

Lycka i en hand

Skrivet av lagombackansandra 20.09.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
           Man kan bli väldigt glad över allt som kan skördas nu! Plommon, äpplen, björnbär, palsternacka och cirkelbetor.

ett experiment 1

Skrivet av lagombackansandra 19.09.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Det här inlägget har jag haft i högen med utkast den senaste veckan, men aldrig riktigt hunnit göra färdigt. Vi skyller väl på att båda barnen var förkylda i början av veckan, och nu har jag jobbat hårt i tre dagar...    Efter att ha inspirerats av Saras odlingstunnel (jag till och med kollade upp vad en sån kan kosta) så rensade jag bort alla brännässlor, säd, en rutten zucchini, gurkplantor och en hel del gräs ur växthuset. Med ett helt urblåst växthus fanns det mycket plats för att flytta in diverse små plantor som ändå inte skulle hinna bli skördeklara utomhus. Det är rena experimentet, för jag vet inte alls om de ens hinner växa sig stora fastän de fått ett mer skyddat klimat. Men jag citerar Sara; Det får jag inte veta om jag inte testar.          Med det här experimentet vill jag se hur länge det går att odla och helt enkelt bara iaktta hur temperaturen i växthuset beter sig med olika metoder. Om jag skulle lämna växthuset som det är nu, och bara vattna, så tror jag inte att det skulle lyckas särskilt bra. Men jag har lite planer för att förbättra förutsättningarna. 
  • Samtidigt som vi belyser växthuset (det är så mörkt och tråkigt i den delen av trädgården) så sätter vi sådana lampor som också ger lite värme.
  • Alla springor där det kan komma in varmluft ska tätas. Tänkte testa med fönstertejp bara för att det är mest  förmånligt.
  • Eventuellt också klä in med något invändigt. Bubbelplast/fiberduk/lakan?
  • Utvändigt planerar jag att isolera grunden på växthuset med halm.
- Så här en vecka senare har fröna grott (jag minns inte längre, men jag tror att det var spenat och rädisa jag sådde, eller mizunakål kanske?! Det får tiden utvisa) och växer bra i jorden som mäter runt 15 grader.  De plantor jag satte (grönkål, spenat, rödbeta och fänkål) in i växthuset efter att ha växt på friland någon månad, har piggnat till och mår varken bättre eller sämre ännu iaf. Experimentet fortsätter

sockerfria kalas

Skrivet av lagombackansandra 13.09.2015 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
I helgen har vi firat vår lilla Milea som hunnit bli ett år nu redan (jamen hur går det så snabbt!!??) och förstås bjöd vi in familjen på kalas. Oturligt nog hann jag bli förkyld dagarna före och orken sjönk dramatiskt. Ni föräldrar förstår hur dålig timing det här är, för det sista man vill när man är snuvig och eländig, är att baka och städa.    Jag är aningen tudelad i min åsikt angående kalas, på flera punkter dessutom. Samtidigt som jag finner det väldigt oekonomiskt (men enkelt) att köpa färdiga småkakor och tårtbottnar (som dessutom kan innehålla tillsatsämnen av olika slag), så är kalasförberedelserna väldigt ohälsosamma för mig (jag tål helt enkelt inte stressen, och har inte alltid energin). Det är lite som pest eller kolera -båda valen har en negativ klang.  Sockret är det som också ger mig lite kluvna tankar. Vi är väldigt avvanda med socker och kan till exempel tycka att mörk choklad är lagom sött (trots det är Daniel och jag riktiga sötsaksmonster ibland medan barnen inte vet vad socker är ännu), liksom majoriteten av min sida av släkten. I flera år redan har vi alltid sett till att det finns alternativ för dem som föredrar lågkolhydrat-alternativ, och någon gång har jag till och med trotsat och bara haft sådant på kaffebordet.       Här har vi helgens två tårtor, båda två väldigt osöta. Den orangea är en Havtornsmoussetårta som jag haft på flera kalas redan, och faktiskt är en personlig favorit och Chokladtårtan är köpt, men ändå utan socker. Den senare står maxmo hembageri för, bakad med dadlar, ägg och choklad (jag har bort någon ingrediens men nu vet jag inte vad). Utöver dessa hade vi satsat på salta pinnar, nötter och ekologiska vindruvor, och det bara för att jag helt enkelt inte vill att mina barn äter tillsatt socker. På fredagens kalas när vi serverade marängsviss, fick Leon vindruvor, jordgubbar, bananskivor och osötad vispad grädde på en egen tallrik. Han klagade då inte alls, och jag har planer på att satsa mer på osockrade alternativ på framtida kalas, typ ostbricka och popcorn, dadelbollar och fruktsallad. Eva har nyss ordnat ett sockerfritt kalas, och det gick bra för henne också. För mig är det inte konstigt alls att lämna bort sockerstinna bakverk, och det går att kombinera ett sockerfritt kalas, med oviljan att baka, bara man vill.

Bindsallat

Skrivet av lagombackansandra 13.09.2015

Kategorier:
  Den här sallaten (chansar på att det är bindsallat) är en riktig höjdare och väl värd att satsa på! Just den här sådde jag i pluggar den 1 juli, och planterade ut den på friland i mitten av augusti. De blad jag plockar nu är relativt stora (täcker smörgåsen med marginal), superfina och spänstiga, framför allt är det ingen som har ätit på dem. Bindsallat kommer jag alltså med stor sannolikhet att odla igen!

Mera ätbart hela tiden

Skrivet av lagombackansandra 12.09.2015

Kategorier:

Vi skördar väldigt mycket här på backen ännu. Sallad har vi ännu hur mycket som helst, liksom bondbönor, rödbetor, zucchini och potatis. Zucchinin bara levererar och levererar fastän vi närmar oss mitten av september, och nu hade det varit väldigt roligt att veta den totala mängden vi har skördat i år. Det skulle inte vara omöjligt om det börjar närma sig 40 kg nu. 

 

 

Det blev alltså ett zucchini-år, trots att jag hade velat satsa på bönor. Ja spenat skördade vi ju också otroliga mängder av, så ett zucchini- och spenatår får vi väl säga. Sniglarna gick väldigt hårt åt sallaten, men lyckligtvis fick jag skörda små nätta isbergssallatshuvuden ändå. Godare isbergssallat har jag väl ändå aldrig smakat, men så blir det inte heller mer närodlat än så här heller.

 

 

Dagens tips från mig till er, är att titta in på Sara bäckmos blogg från skillnadens trädgård. Det finns runt 60 inspirerande filmer om allt från täckodling, odlingstunnel, djupbäddar och varmbänkar till info om olika odlingsvärda grödor. HÄR är länken till guldgruvan. Idag träffade jag på en läsare, och att få höra att någon läser var väldigt uppmuntrande och motiverande. Så ett stort tack till dig för att du gjorde min dag lite bättre.


Tuppar

Skrivet av lagombackansandra 10.09.2015

Kategorier:
Från början hade vi inte alls tänkt oss någon tupp, främst för galandet och för att jag tror att det skulle kunna gå mig på nerverna. Det visade sig sedan att våra hönor hade svårt att bilda en harmonisk flock och att det hela tiden blev stridigheter och onödigt hackande. För att få ordning på torpet har vi övervägt att ha tupp. I samband med att kullen med 5 dvärgcochinkycklingar visade sig innehålla 4 tuppar och en höna, bestämde vi oss ändå för att försöka behålla en tupp, Josef. 20150905 höns 12 (Medium) 1. Herman 20150905 höns 14 (Medium)2. Josef Bilderna skvallrar om att det finns en till herreman på gården. Herman var länge en Kerstin, men blev allt mer tuppig av sig färgmässigt. Så nu har vi alltså två (minst två ska vi säga, för två av hyline-brown-kycklingarna ser ut att vara tupp också) tuppar. Herman är en blandning mellan savitaipale och någon isbarblandning, och borde ha grönvärpargenen, och den genen skulle han gärna få föra vidare innan vi tar ställning till om han får stanna eller bli gryta. Josef, dvärgcochintuppen, hoppas jag att skulle fatta tycke för Lisen som är en grå höna av samma ras, så vi skulle få många fina dvärgcochin-kycklingar till våren. Herman är den som har börjat gala, och tar för sig av damerna... Och han har självförtroendet att börja med brahman, den största av dem.