Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna januari 2016

Att ha citrus i sitt pannrum

Skrivet av Sandra Neuman 31.01.2016 | 2 kommentar(er)

Jag vet inte vad ni har i ert pannrum, men i vårt dignar det av sura små citrusfrukter. Ja jag övervintrar alltså våra calamondiner i pannrummet för att vi råkar ha ett stort söderfönster där, och inte fullt så varmt som i resten av huset (egentligen är det väl inget pannrum längre när vi bara har bergsvärmepumpen där och ingen egentlig "panno"). På hösten när calamondinen blommar, tror jag att vi har det mest väldoftande pannrummet i hela världen.


Calamondin är en tacksam citrusväxt som jag tror att de flesta faktiskt skulle klara av att få frukter på. Sommartid går det bra att ha dem att stå utomhus (bara man ser till att regnvattnet slipper att rinna bort ur krukan så att den inte drunknar), och vintertid klarar den gott vanlig rumstemperatur om man inte råkar ha ett lite svalare utrymme. Vi vattnar våra en gång per vecka, och nu har jag börjat ge lite näring också så att frukterna ska orka mogna. Förra året gav jag ny mylla åt dem, och då fick jag lära mig att man ska blanda 50/50 vanlig svartmylla och så/plant/kaktusmylla med perlite (små vita kulor som "fluffar" upp myllan så den inte blir så kompakt). Riktigt näringsfattigt, men då ska man istället ge näring (citrusnäring) i vattnet.

Själva frukterna är riktigt syrliga, men funkar bra att tillverka marmelad av. Jag har själv bara skivat upp dem som garnering på julbordet, och någon gång lagt i broilersås. Man kan säkert också använda dem i typ smoothies och sånt också.

 

Mina små tips till er om Calamondin.

  • Ät inte de frukter som ofta finns på växten när ni köper den i butiken. De är sannolikt mycket besprutade.
  • Vattna regelbundet, de får lätt ohyra som ullöss. Been there done that, och de där små ulliga sakerna är svåra att få bort. Och så är de äckliga.
  • Skörda frukterna så att inte grenarna går av.

 

Iväg och skaffa en calamondin nu gott folk! Om inte annat så doftar blommorna underbart, och så kan man klämma lite på frukterna för att få en ljuvlig citrusdoft.


Martorn

Skrivet av Sandra Neuman 30.01.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det blir mycket snittblommor och buketter här på lagombackan nu, men det är det jag har omgett mig med de här senaste dagarna när jag har jobbat som en liten ettrig myra. Men vem vill inte ha vackra snittblommor i sina händer?

Den här blomman, alpmartorn (Eryngium alpinum), är kanske den som blivit mest använd. Men så är den ju så väldigt krispig och vintrig också

 

Buketten här ovanför är den som flera idrottare fick motta igår under vår egen glamorösa idrottsgala. Här på Photomoment-Anders blogg kan du se på lite bilder från eventet. Jag är själv inte särskilt idrottsintresserad, och därför aldrig varit på den här galan, men när man får en inblick bakom kulisserna och ser hur mycket jobb arrangören lägger ner på festen, så vore det säkert en upplevelse att sitta i publiken. Det lär hända när/om mina egna barn är involverade på något sätt. Men inte före det.

Nu är det helg också för mig. Med nya tulpaner i vasen, förstås!


En yrkesrapport

Skrivet av Sandra Neuman 28.01.2016

Taggar:

Trodde ni att florist var ett glamoröst yrke? Njaa, inte alltid. Kanske när vi trippar runt med vattenkannan och plockar bort lite fula blad. men inte idag.

 

Idag var en sån där rekordlång dag med blomstjälkar överallt, torra och smutsiga händer och efter minst 50 buketter värkande ben och rygg. Inte det minsta glammigt trots silvriga blad i buketterna. 


image14 

image15 

Men glad är jag ändå, för jag har fått höra så många fina ord och positiv feedback om vår arbetsplats och vår service idag! Därför bjuder jag på en selfie ur blomkylen. En snittselfie? Attans, en sån borde jag ju ha fixat när Milea föddes.

 

Jag jobbar på ett inlägg om barnvänliga och lättskötta växter. Har ni andra önskemål vad jag ska skriva om, så hojta till!


Vårfeelis!

Skrivet av Sandra Neuman 28.01.2016 | 1 kommentar(er)

Det är vårkänslor på jobbet idag, och nästan en vecka sedan jag jobbade sist, eller iallafall känns det så. Och mums för alla nya fina krukväxter vi fått in den här veckan! Förutom färgen grön så är jag en riktig sucker för den där varma gul-orangea tonen som till exempel solrosor ofta har, och som den här ranunkeln och primulan! Se och njut!

 

Bilderna gör dem inte rättvisa. Egentligen är de mycket varmare och mer orange i färgen.

Idag får jag äran att massproducera buketter till idrottsgalan imorgon. Så länge det pratas om något intressant på radion så går det undan... och så länge jag har kaffe i kroppen förstås.


Meet Ruby

Skrivet av Sandra Neuman 27.01.2016

Kategorier:
Taggar:

Minns ni min lilla, namnlösa kyckling? Den är inte så liten längre, och har dessutom adopterat sig själv till min gamla värphybrid Agda. Med andra ord har den typ tre mammor vid det här laget; den som lagt ägget, den som ruvat och uppfostrat, och den som adopterat. Jag är så glad över att den faktiskt överlevde den kallaste tiden när vi var nere på -10 i hönshuset, och det var i samma veva som den fick ett namn också. Ruby. Ja, döpt efter en storasyster-kanin i ett barnprogram, men det är väl sånt man får räkna med när man är småbarnsmamma.

Ni gav hutlöst bra namnförslag, och dem sätter jag bakom örat. Det finns ju faktiskt 4 nya, lika namnlösa kycklingar i hönshuset nu, så jag ska nog få användning av dem.


Well Hello! It's me, the crazy chicken lady of Källbackan!


Hallrenovering del 2

Skrivet av Sandra Neuman 26.01.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

På min gamla blogg lämnade jag er mitt i någon slags renovering av hallen. På annandag jul orkade jag inte med det där minimala vindfånget mera, så jag tog hammaren (vi ägde ingen kofot då) och rev ner väggarna. Äntligen. Det som hände dagen efter var att vi blev sjuka, och har i princip tillfrisknat först nu en månad senare.

Här ska ni få en före-bild så ni vet vad vi har tampats med i 5 år.

 

 

Ursprungstanken var att vi skulle lämna hela hallen öppen och luftig med det naturliga ljuset strömmande in genom fönstret. Men så blev det vinter på riktigt, och många minusgrader. En riktig vinter innebär att det är kallt och dragigt i ett så här gammalt hus, och hur man än eldar så smiter all värme upp på vinden så ligger man där och svettas i lakanen på natten. Det andra som gjorde att ursprungsplanen fick ge vika för en ny idé, var alla miljontals skor, ytterkläder och vagnar som hela tiden drällde över hela hallen. Det fanns inget som stoppade dem från att ta sig in i huset.

 

Så. Ny plan!

Den nya planen innebar att vi istället för att lämna allt öppet, delade av hallen ungefär på mitten. På något konstigt vis började det kännas mycket större när vi fick en riktig tambur, och en hall. Nu när vi också satte en dörr till vinden (för att inte släppa upp onödig värme) har vi hela sex dörröppningar från den här minihallen; Tambur, skrubb, vardagsrum, badrum, kök och vind... En tydlig mittpunkt med andra ord.

Som till och med den ouppmärksamma ser, är att vi ännu saknar skivor på den nybyggda väggen. Det kommer, men allt man försöker göra själv går så mycket långsammare när man har småbarn. Dubbeldörrarna är de som fanns i vindfånget, så de är bara framflyttade tillsammans med karmen. Vindsdörren tror jag kommer från min mans mammas hemgård, om jag inte missminner mig. Det blir precis ett sånt där härligt ihopplock som vi gillar i det här huset.

Nästa på schemat är förutom väggskivor, en golvmatta. När vi rev vindfångsväggarna lämnade ett dike som tyder på att vindfånget byggdes först, och golvet sattes efteråt. Så nu får vi först sätta skivor på golvet och sedan golvmattan på det.

 

Fortsättning följer.


Det gror!

Skrivet av Sandra Neuman 26.01.2016

Det gror i mina krukor!!! Jag hade inga förhoppningar alls om att fröna som jag sådde den 17:onde skulle gro på bara en vecka eftersom de står ganska svalt och utan plast eller annat som håller fukten i jorden... Ja, men så var det ju vintersallat som grodde först också, så det är kanske inget att ringa till nyheterna för ändå.

 

 

 

Ett hett tips ska ni iallafall få. Täck frösådder i kruka med ett tunt lager vermiculite. Det är ett jordförbättringsmaterial som också kan användas för att minska avdunstningen och behålla värme i jorden. Det låter kanske invecklat, men det är hemåt och det löns att använda det på sådder.

 

Nu väntar jag på att vintersallaten ska växa till sig riktigt mycket så jag får smaka på den också!


De utslagna

Skrivet av Sandra Neuman 26.01.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

När tulpanbuketten börjar se ut som att den helst skulle hoppa på trenden med amplar, är det ju tur att vi har ett stort skåp att lyfta upp dem på så de kommer till sin rätt. Och det är i det här stadiet, när de faktiskt är ordentligt utslagna, som jag tycker om dem som bäst.

Det här tror jag var någon ny sort vi hade på jobbet, men tydligen en bra sort som slår ut snyggt och står sig länge. En fördel med att handla sina tulpaner på samma ställe är att man lär sig hur sorterna fungerar och vet vilka man ska köpa. Bara som ett tips från mig till dig denna slaskiga tisdag.

 

Skulle ni förresten vilja att jag skriver om grönväxter? Vad vill ni i såfall att jag ska skriva?


Det blev en odlingsplan ändå

Skrivet av Sandra Neuman 25.01.2016

Nu gick det ju inte alls som på strömsö förra veckan när Kitty var här och vi skulle göra upp våra odlingsplaner för säsongen, nej. Men idag när jag fick hämta ut min låda med fröpåsar från posten, fick jag samtidigt en nytändning och satt flera timmar vid köksbordet med tusen fröpåsar utspridda överallt.

 

Det är något visst med att få plocka med splitternya, oöppnade fröpåsar...

IMG 1279

 

IMG 1281Och en liten hjälpreda hade jag också med mig.

Jag ska erkänna en sak. Jag har aldrig någonsin haft en odlingsplan för min köksträdgård. Never. Faktum är att jag mer har kommit på i sista minuten att det kanske är dags att så för att hinna få något att äta i slutet av sommaren. Och nog har vi alltid haft grönsaker att äta iallafall, men för att liksom höja ribban för en själv så har jag i år satsat lite mer tankekraft och planering på grönsakslandet.

En odlingsplan/såkalender är alltså lite som ett hjälpverktyg för att hålla reda på vad som ska sås när, och om man ska förså eller så direkt på friland.

Som den förvirrade människa jag är, så skulle jag absolut inte kunna åstadkomma en egen odlingsplan bara så där. Det är alltså med stor tacksamhet jag har studerat och inspirerats av Sonjas fina såkalender.

Erfarna trädgårdsnördar är förresten bättre än vilken bok som helst, speciellt de som bor ungefär i samma område. Därför rekommenderar jag varmt att uppsöka en facebookgrupp som jag startade upp för några år sedan, Trädgårdsentusiaster i Österbotten, där man kan få svar på precis vad som helst.

 

Ursäkta flummet, det där att sitta och koncentrera sig på fröpåsar var en mycket tröttsam procedur. Jag återkommer med mer vettiga tankar efter lite sömn.


oknoppa dig, lilja!

Skrivet av Sandra Neuman 23.01.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ibland kan man behöva ta hem knoppiga liljor för att ge dem en lite bättre chans att hinna slå ut, än vad de har i en sval blomaffär. Men nej, den här gången lyckades det inte trots att jag eldade så lågorna nästan stod ut ur kaminen.

image11

 

För att få knoppiga liljor att slå ut så snabbt som möjligt, så snittar man dem med ett långt snett snitt, sätter dem i hett vatten och ställer dem varmt. Förhoppningsvis slår de ut snabbt.