Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna januari 2016

En vän på besök

Skrivet av Sandra Neuman 22.01.2016 | 2 kommentar(er)

Jag har insett att det där med spontana kaffebesök aldrig blir av sedan man har småbarn i familjen. Iallafall inte vintertid när precis allt kräver nogrann planering i form av motorvärmarstöpslar och framför allt det där att samla energi för att orka klä på två ungar. Jag har inte ett spår av tålamod, så när 3-åringen trilskas och slår sin lillasyster så ångrar jag djupt att vi ens tänkte tanken på att gå ut.

Anyway. Härom dagen hade jag och Kitty inplanerat en kaffedejt. Eller egentligen odlingsschema-planering över en kopp kaffe, om vi ska vara petiga. Jag kan inte precis påstå att jag fick särskilt mycket gjort (nästa gång vi har trädgårdskaffedejt ska jag se till att vara barnfri), men det gör inget, för bara det där att få prata med någon som är lika trädgårdstokig som en själv är ett nöje. Vi plockade lite bland våra fröpåsar, utbytte både frön och erfarenhet, åt kokosbollar och försökte hålla mina barn på gott humör.

 

Och glad var vi minsann, som ni kan se.


Late night work

Skrivet av Sandra Neuman 21.01.2016 | 6 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ikväll hade jag lite late night work att göra, men när man är hemma med småbarn flera dagar i veckan så gör det absolut ingenting att man måste stå alldeles ensam och titta på gilmore girls samtidigt som man binder en brudbukett. Absolut inte.

Men speaking of bröllop (typ överallt. Marie hade samlat ihop några länkar här). Vet ni hur himla länge det tar att binda en brudbukett?! Förstår ni vilket hantverk som ligger bakom den där knippen med blommor? Låt mig visa med tre bilder.

 

Det här är alltså de 4 steg en ynka liten ros ska genomgå innan den tillsammans med många andra kan bli en bukett. 1.Ett snitt vid halsen. 2.Järntråd in i roshuvudet. 3.En förankringstråd genom halsen och virad runt stjälken och den grövre järntråden. 4. Superkladdigt floratejp ska viras runt hela skapelsen.

 

Ja som sagt så krävs det en del blommor för att göra en bukett. Och helst också lite annat smått och gott som brudslöja och grönt. Och allt ska trådas. Det. Tar. Tid. 

 

Sen tar det inte särskilt länge att montera ihop själva buketten. Nej, det är förberedelserna och finliret som tar tid (buketten här ovanför har finliret kvar). Men så får det också ta tid, för det här är en sån viktig bukett. Det är den som kommer att finnas på bröllopsfotonen tills döden skiljer er åt.

 

Det finns någon konstig grej som det brukar pratas om, att vi florister tar mer betalt bara för att man nämner ordet "brudbukett". Så är det inte, och det bland annat det jag vill uppmärksamma nu när det är högtid för bröllopsmässor och planering inför sommarens vigslar. Den buketten är ett hantverk som vi ofta tar i händerna som ett jätteviktigt projekt och vi vill inget hellre än att du som gifter dig ska vara nöjd med den. 

 

Vad hade du i din brudbukett?


Dagens makeup -Lagombackan style

Skrivet av Sandra Neuman 19.01.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

image9

image10

Den kyckling som kläcktes sent igår på kvällen hade partymakeupen färdigt på sig. Coolaste coola bruden! (Eller tuppen)


En nykomling

Skrivet av Sandra Neuman 18.01.2016

Kategorier:
Taggar:

Och icke att förglömma de färskaste födelsedagsbarnen i detta hus denna kalla måndag den 18 januari.

Det här är bara en av två små duniga saker som har kläckts idag, den andra är helsvart. Eftersom det är isande kallt i hönshuset (trots 1250 watt värme) och den modiga hönan Märta inte förstår att hålla sig till sina kycklingar, så har de fått flytta in tills det blir lite mildare väder. De får bo i ett gammalt akvarium som senast har fungerat som hamsterbur. Har jag tur så tar det de där 3 dagarna innan Märta "lämnar boet" och behöver mer utrymme att röra sig på. I så fall har det kanske hunnit bli plusgrader i hönshuset så jag vågar släppa ut dem igen.

 

Edit: Det hann till och med bli tre kycklingar innan dagen tog slut!


En födelsedag

Skrivet av Sandra Neuman 18.01.2016 | 6 kommentar(er)

Idag har vi minsann födelsedag här i huset! Min förstfödde, Leon, blir hela 3 år idag och jag har lika svårt som alltid att förstå att det gått så länge sedan den där märkliga förlossningen. Jag ids inte berätta hela historien, men vi kan säga som så att ett akut kejsarsnitt under narkos inte alls var någon höjdare. Men ut kom han iallafall.

 

Det här är en otroligt smart liten pojke som förstår så mycket mer än vad han visar. Hjälpsam är han också och därför är det svårt att till exempel arbeta i trädgården och tro att han skulle vara någon annanstans. Påhittig, envis och så har han väldigt selektiv hörsel ibland. Han vill koka kaffe, laga mat, plantera blommor, byta däck på bilen... ja allt vill Lenni också prova.

Redan från den första våren när han bara var några månader, fick han vara med ute i trädgården. När jag rensade jordgubbslandet satt han i babyskyddet. När vi grävde trädgårdslandet på kvällarna sov han i vagnen bredvid. När vi vattnade och rensade ogräs i grönsakslandet satt han i sittern eller hängde i manducan. Vår granne som har arbetat med barn tyckte att det var en bra idé att vi hade med babyn redan från början

 

Flashbacks från sweet 2013

 

I år kan det bra hända att det börjar vara dags för en liten odlingslåda åt de här trädgårdsbarnen. Morötter, ärter och spenat. Sånt som de gillar.

Ja, och så lämnar vi den nostalgiska tillbakablicken och fortsätter på födelsedagstemat! Vi firade med släkten redan i lördags, och eftersom vi undviker socker åt barnen, så blev det istället en smoothietårta, nötter, kokosbollar, salta pinnar och "bygg dina egna coctailpinnar"-buffé. Ett fantastiskt lyckat resultat måste jag säga. Den skarpsynte siktar också en söt fransk chokladtårta ur 7 sorters kakor (ett hett tips! Speciellt att byta ut lite mörkchoklad i glasyren, till apelsinchoklad).

 

Så, grattis min lilla pöjk! Nu är det länge till nästa födelsedag här i huset, tack och lov.


Ingefära och Batat

Skrivet av Sandra Neuman 17.01.2016 | 4 kommentar(er)

Taggar:

Vad gör man en söndag när det är alldeles för kallt för att gå ut och städa garaget som det var tänkt. Ni kanske satt och slötittade på tv-serier, städade huset, läste romaner eller drack kaffe med trevligt sällskap. Jag läste böcker om bonden Blom och planterade ner batat och ingefära i krukor. Inget konstigt alls.




Maria på lev mer på mindre slängde ut frågan vem som hakar på i projektet att odla batat. Vi har egentligen alldeles för kallt här för att odla batat, men man kan alltid ge allting en chans, och inomhus eller i växthus lär det fungera.

Som med allt annat så finns det tusen olika sätt som anses vara det "rätta", så det man får göra är att läsa och se vilket man själv tror mest på. Som ni ser satsade jag på två olika versioner (mest eftersom jag hade köpt en påse med fler små eko-batater), att plantera direkt i mylla och att först driva fram rötter i vatten. Båda är lika rätt, och jag tror att det sist och slutligen handlar ganska mycket om hur tur man hade att få en livskraftig batat eller inte.

I Norden finns det färdigt uppdrivna batat-plantor att köpa i en del plantskolor, men då ska man minnas att de här inte är till för att få knölar att äta, utan enbart som dekoration. Man ska alltid tänka på i vilket syfte växter säljs, för om det handlar om dekoration så är de högst antagligen besprutade med en hel del kemikalier

För mig är bataten och ingefäran bara två experiment. Jag vill se om det går att få liv i dem, och hur länge man får dem att överleva i kalla Finland (det beror förstås på hur sommaren blir också), och blir det knölar så är det bara ett plus i kanten.


Ingefära


Man kan gott googla sig fram till hur man gör med batat respektive ingefära, men en sak skulle jag verkligen vilja rekommendera om man vill prova på de här grödorna -Välj ekologiskt. En gång cirkulerade det en video som visade hur mycket en ekologisk batat grönskade, och hur stendöd en oekologisk fortsatte vara. Så med andra ord blir chansen att det ens börjar spira grönt mycket större om man väljer ekologiskt.



Kort sagt så kan man gå till väga på följande sätt.


Ingefära:
Välj en ekologisk bit ingefära, gärna en som har många och tydliga "ögon" (som gärna får vara lite gröna om man råkar hitta sådana). Sätt den i vatten över natten och plantera sedan ner halva biten i mylla. Jag tror att man bra kan sätta plast (eller en glasklocka om man har turen att ha en sån) för att behålla fukten, men se till att det finns lufthål så det inte blir FÖR fuktigt och börjar mögla.


Batat:
Välj en ekologisk och frisk batat. Vill du sätta den i vatten sticker du in tandpetare så halva hålls ovanför vattenytan. Obs! Sätt den grövre biten neråt. Väljer du att plantera i mylla så sätter du helt kallt ner bataten och täcker med mull.


Om det är någon som har testat på ingefära eller batat så får ni gärna skriva och berätta hur det gick.


Vad ska DU så?

Skrivet av Sandra Neuman 17.01.2016 | 1 kommentar(er)

Ni vet hur jag har längtat, och väntat på att få beställa frön. Jag ringade in vilka frön jag hade färdigt, och vad jag behövde beställa. Men så lånade jag ut min katalog för att kanske lyckas sprida fröglädjen vidare till någon annan (min bror hakade faktiskt på och beställde chilifrön).

Men NU är det igång på riktigt när beställningen med grönsaksfrön och sättpotatis är ivägskickad. Jag har de senaste åren försökt handla "lokalt"  och beställt alla mina frön från Exotic garden i Nämpnäs (Nämpnäs är på inget sätt närbeläget, men närmare än sverige iallafall). När jag studerade till trädgårdsmästare (före floriststudierna) gjorde vi ett studiebesök till Exotic garden, och jag minns hur charmigt jag tyckte att deras lilla växthus var då. Så har de goda kryddblandningar också (som också går att beställa på webshopen).

 

Det här är från senaste sommar när Leon fick vakta hönsen så de inte sprätte upp trädgårdslandet

 

img 8133Polkabeta ´chiaggio´ från senaste odlingsäsong. Vackrare än vackrast!

 

Det blir ganska mycket nytt för mig i år, och då menar jag inte bara det att jag för första gången tänkte odla luktärter, bolltistel och rysk martorn. Till grönsakslandet blir det också en del nytt, bland annat flera kålsorter, minimajs (som man kan poppa popcorn av!!), tomat och rödbetsblad.

Rödbetor har blivit lite av en favorit. Så länge de växer kan man plocka blast (inte allt på en gång) och göra coleslaw. Sedan de blivit skördeklara är de goda att bara koka och äta med smör och salt, också barnen äter med god aptit här i huset. HÄR har Jens skrivit om polkabetan, och ger även ett recept på husmansborscht

 

Brukar du så? Vad ska du så i år?

 

Ps. Det här är inte på något vis ett sponsrat inlägg, jag tycker bara väldigt bra om Nämpnäsborna.


och så en släng av amaryllis

Skrivet av Sandra Neuman 15.01.2016

image6

Som motvikt till alla tulpaner i flödet. Min fina amaryllis blommar igen! Lagom till vår sons 3-årskalas imorgon!


Tulpaner- 4 steg till längre hållbarhet

Skrivet av Sandra Neuman 15.01.2016 | 13 kommentar(er)

Finländarna är nästbäst i världen på att handla tulpaner, bara i Sverige är det lite mer åtgång. Det är nu när hyacinterna torkat ut och amaryllisen tappat sina sista klockor som vi vill ha tulpanerna i hemmet.

Det är tulpanens dag och jag är knappast den enda som har ett tulpanknippe på köksbordet. Den här gången fick det bli 20 vita tulpaner med vit ginst till (med andra ord pratar vi inte om tulpanerna på bilden), bara för att det var de som kändes rätt då vid tillfället. "Den här gången", för hur vi än önskar och ber, så kommer tulpaner för alltid att räknas till något av en kortlivad helgbukett. Men det finns en del tips för att få dem att hålla snäppet längre, och här kommer de.

 

 

IMG 0766

 

 

  1. Satsa på kvalité. Det är superviktigt att levande snittblommor handskas på rätt sätt ända från odlarens växthus till era köksbord. Sök er alltså till branchfolket trots att tulpanbuketten kostar några euron mer.

  2. Ställ inte vasen med dina nya fina tulpaner i närheten av fruktskålen. Etylengasen från frukten påskyndar blommornas åldrande.

  3. Om du upplever att tulpanerna börjar hänga över vasen direkt efter att du köpt dem kan det bero på att de förvarats torrt. Skär av stjälkarna några centimeter, rulla in buketten i papper och ställ i kallt vatten några timmar. Då får blommorna möjlighet att dra upp vatten och bli saftspända.

  4. Ställ vasen med tulpaner svalt över natten, snitta om och byt vatten ungefär varannan dag så håller de sig längre.

 

 

Och så till slutklämmen. Vilken färg har du på tulpanerna på bordet just nu?


Hen behöver ett namn

Skrivet av Sandra Neuman 14.01.2016 | 6 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Nu behöver jag hjälp! Den här lilla kycklingen skulle behöva ett fantasifullt namn, och jag känner att jag har lite svårt att hitta på något just nu. Våra höns har namn som Märta, Hulda, Prillan, Agda, Idun, Florens, Lisen, Sigrid, Bettan och Britta medan tupparna heter Herman och Josef.

Bilden är från en kall dag när kycklingen fick bo inomhus för att det var så kallt.

 

Det är way mycket lättare att döpa fullvuxna fjäderfän än små kycklingar som man inte ens vet om de är tupp eller höna. En lite äldre kyckling heter Batman, och det visade sig vara en höna.

Bring it on bara! Både tant- och gubbnamn!