Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna februari 2016

En 1-åring att celebrera!

Skrivet av Sandra Neuman 13.02.2016

Taggar:

Idag regnar det ner inlägg under taggen #sevendays1year. De innehåller alla bilder på en fruktansvärt god smoothiebowl tillsammans med den godaste malaxlimpan med hummus och avokado på, och bredvid det ännu ett ugnsgräddat ägg. Också bilder på en snygg Sevendays-trio, diplom och goodiebags.

Och vet ni. Jag var också där. Lilla hemmakära jag hade hittat ut till storstan för att bruncha och fira min nya familj på 1-årsdagen. Det var nästan så att jag förvånade mig själv.

image8

image5

image6

image7

image9

Jag är ny i gänget, och kände inte egentligen någon annan än Ingela från förr. Men så råkade jag få Jessica och Ulrika som bordsgrannar, två av många trevliga sevendaysare. Nu ser jag bara fram emot att få lära känna resten också.

Alla fick diplom. Också jag. Årets flower power! "Brudbuketter, garderobsblommor, monstera och azaleor. Citrusfrukter, ärtskott och knoppiga liljor. Tack för att våra fingrar och sinnen äntligen börjar skifta i grönt. Kuckelikuu!" Står det. Jag får väl bara tacka och hoppas att era fingrar blir ännu grönare med tiden.

Skål! Och stora gratulationer till sevendays och alla som har jobbat hårt det senaste året! 


Batatuppdatering

Skrivet av Sandra Neuman 12.02.2016

Det är nästan en månad sedan jag satte en batat i jord och en i vatten, bara i experimentiellt syfte för att se vilket som funkar bättre. Här kan ni läsa om det.

batatcollagebatatfebruari

Det har stått väldigt stilla hittills, men nu har faktiskt bataten i vatten fått en liiiten liiten början till en rot (eller så är det en random vit liten mask som krupit fram). Hurra hurra! Finns det liv, finns det hopp, pa dem sej. Vi får vänta och se vad det blir av hela batatexperimentet. Som jag redan skrivit så förväntar jag mig inte några knölar, men jag kommer definitivt att gräva upp dem sedan i höst för att kunna avsluta experimentet.

 

Om vi samtidigt ska avrapportera hur det går med ingefäran så kan jag enkelt bara säga att där står det stilla. Väldigt stilla.


Kycklingtillverkning

Skrivet av Sandra Neuman 12.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Här hos oss har två ladies lagt sig till rätta i samma värprede för att få ruva fram varsin kull med små kycklingar. Det är Prillan till höger och Hulda till vänster. Prillan är en av de där galningarna som ruvar och ruvar och ruvar bara hon slipper åt, så jag har helt tappat räkningen hur många kullar den damen har. Hennes senaste kyckling är kläckt på självständighetsdagen men det hindrar henne då rakt inte.

 

 

Eftersom vi har tuppar med våra hönor så får vi också befruktade ägg, alltså ägg som kan bli till kycklingar. Nu den här gången har jag samlat ihop 5 små ägg av vår dvärgcochin Lisen för att förhoppningsvis få mer av den mysiga hönsrasen. De övriga äggen är av isbar (gröna), marankorsningar och appenzeller-lantiskorsning. Jag vet hur nördigt det här låter, men det är så här det blir när man en gång börjar med höns.

 

Den här gången är det lite extra spännande. Ni ser att det står skrivet antingen ett T eller ett H på äggen (och ett ? på ett), Tupp och Höna. Det beror på att jag, med en pendel, har försökt ta reda på om det blir tuppar eller hönor av äggen. Det här läste jag om i en gammal bok och såklart måste jag pröva. Det är så enkelt att man sätter en synål på en tråd (har man långt hår kan man använda ett hårstrå bara för att det är så mycket finare än en sytråd) och håller nålen en bit ovanför ägget. I boken stod det att man ska hålla i ägget med tummen och pekfingret och ena änden uppåt, men jag tror inte att just den detaljen är så viktig. Snurrar nålen runt blir det befruktade ägget en tupp, och om det pendlar blir det en höna. Om nålen står helt stilla så är ägget antagligen obefruktat.

Likadant har min mommo gjort på alla gravida kvinnor i släkten, och lär ska ha haft rätt ungefär alla gånger (och det är inte några gånger). Nå, vi ska se hur bra jag klarar av det här, annars får jag väl börja släpa hit mommo och moffa för att förutspå vilka ägg jag ska satsa på.

Vad tror ni? Tror ni på att använda pendel och sånt?


från 0 till 100

Skrivet av Sandra Neuman 12.02.2016

Kategorier:
Taggar:

Jag gillade faktiskt gårdagens situation lite mer än dagens... Faktiskt.


Take it isin

Skrivet av Sandra Neuman 11.02.2016 | 2 kommentar(er)

Det här med snö är inte riktigt min grej. Jag tycker helt enkelt inte om att behöva klä på mig 15000 lager med kläder och sedan leka michelingubbe i kylan. Mina stackars barn har på det viset varit lite utsatta under vintermånaderna och inte fått leka utomhus som barn borde få. Thänx to mommodagis där barnen är de dagar jag jobbar, för mommo hon tar nog ut dem hon!

Nu när snön har smält bort ganska bra och det är milt i luften så är det som att vakna ur en vinterdvala, och det är SÅ skönt att kunna gå ut igen. Speciellt idag var det en otrolig lättnad när Milli sov på terrassen och Leon gått mig på nerverna sedan frukost, att bara få gå ut och njuta.

 

 

Jamen vad gör man utomhus den här tiden på året? Ja jag skulle ju ha kunnat städa upp lite, men det saknas någonstans att lägga skräpet för bortkörning, så den saken får vänta på sig lite. Jag tittade helt enkelt över ägorna lite, konstaterade att vi har swimmingpool i växthuset och att man kunde börja såga ner träden nu. Vi har förresten översvämning i hela köksträdgården, och ironiskt nog bor vi på stans högsta backe... men då heter den förstås också Källbacken.

 

Lenni och jag var överrens så länge vi var ute, men direkt vi kom in i blev det andra bullar. Och det var inga fastlagsbullar direkt.


Mina tre podd-tips

Skrivet av Sandra Neuman 11.02.2016 | 2 kommentar(er)

Nu är det verkligen fart på tövädret och snön har ingen chans. Det är blixthalt på vägarna här uppe på källbacken och broddar rekommenderas verkligen för att komma sig helskinnad ner till stan. Men, direkt man når esplanaden är asfalten bar och känslan av vår kommer ännu närmare. Det kändes det lite som om jag gick nerför berget där Elsa i "Frozen" bosatt sig.

 

 

Igår när jag jobbade stod jag med kniven i handen i princip hela dagen och snittade blommor. Ett väldigt enformigt arbete som med några års erfarenhet går per automatik. Iallafall jag känner att händerna gör en sak medan tankarna kan vara någon helt annanstans. Just den här gången var odling och längtan efter våren den överväldigande tanken och under mina arbetstimmar hann jag både såga ner träd och bygga staket. I hjärnans planeringscenter alltså.

Ibland lyssnade jag på radio extrem, men mellan 10 och 12 kommer sån musik som jag har svårt att njuta av, så då passar jag på att lyssna på podcasts. Om man står i kassan har man kind of ansvar över det som kommer ur högtalaren, så det går inte riktigt med vilka snusk-poddar som helst (därför brukar jag bara lyssna på Ted och Kaj när det inte är några kunder).

Men så finns det sådana poddar som passar perfekt också. Jag pratar om odlarna, odla med P1, och lite marthapodden på det. Speciellt odla med P1 har blivit en favorit. Där svarar experterna på lyssnarnas frågor, och man lär sig faktiskt riktigt vettiga saker. Som att om man odlar bondbönor ska man inte odla solrosor eftersom de är bärare av bomullsmögel, och att det lätt drabbar bondbönor. Se där ja!

Ni får hemskt gärna komplettera med liknande poddar om ni känner till någon som saknas i listan.

 

Ja, på min kaffepaus spontanshoppade jag dessutom ett tunnelväxthus på Fb-gruppen trädgårdsentusiaster i Österbotten.


Grönkålssoppa

Skrivet av Sandra Neuman 08.02.2016 | 2 kommentar(er)

Nu börjar dagen redan lida mot slutet, men visste ni att det var ägghalvans dag idag!? Allt hittar de nu på! Men why not, finns det kanelbullens och chokladens dag, så måste givetvis ägghalvan få sin dag också.

För att fira riktigt ordentligt satte jag hela FYRA ägghalvor i min grönkålssoppa till lunch. Och för att ni ska kunna fira lika stort nästa år så ska ni få ett slags recept på min grönkålssoppa. Den här grönkålen jag använder nu, är från säsongen 2014 som blev ett helt fantastiskt år för grönkål.

image3

Som vanligt har jag inga exakta mängder, men just den här soppan går att anpassa väldigt mycket till mängden hungriga.

  1. Först fräser jag hackad lök och grönkål i smör i en stor kastrull.
  2. Slänger i lite buljong/fond eller kryddar friskt.
  3. Tillsätt valfri vätska. Jag brukar lägga lite vatten och fylla på med grädde och mjölk tills det blir en bra soppliknande blandning.
  4. nu kan man låta soppan koka en stund innan man tar den av värmen.
  5. Nu kommer magin! Rör ner färskost (jag brukar hålla mig till de med örter).
  6. Serveras med ägghalvor och/eller stekt bacon.

 

Jag inser att jag förmodligen är världssämst på att förklara ett recept. Men det är så att när jag står i köket blir allt väldigt spontant. Det finns ett orginalrecept, och om ni vill kan jag plita ner det. Om ni vill ha bättre beskrivningar alltså.


Ärtskott rond 2

Skrivet av Sandra Neuman 08.02.2016 | 1 kommentar(er)

För en vecka sedan hade jag höga ambitioner att ganska snart kunna äta spröda fina ärtskott... Det gick ju så inte riktigt så bra som det var tänkt. Ärterna var gamla, och så hade jag inte haft dem i blöt före.

Igår slängde jag bort en bricka med halvgrodda ärter och väldigt mycket vitt ludd. Note to self, skippa att täcka med plast, det behövs inte.

 

Den här gången hade jag nya ekologiska ärter som jag dessutom hade haft i blöt över natten. Att odla ärtskott inomhus är en sån där grej som barnen bra kan vara med på. Fuktar man jorden ordentligt före, så är det bara att strössla på ärterna och sånt kan nästan vilken baby som helst klara av. Till min hjälp hade jag en pyjamasprydd icke-blöjfri 3-åring.

Redan idag, dagen efter sådd, ser man att de har börjat gro en aning, så nu ska det väl inte ta alltför länge innan jag kan visa upp fina ljusgröna skott.

 

Som en bonus blev jag sjukt sugen på ärtsoppa!


De första spadtagen

Skrivet av Sandra Neuman 07.02.2016

Våren 2011. Vi har bott här på Källbacken i ungefär 6 månader och har hunnit lära känna huset en aning. Det sägs att man ska bo minst ett helt år innan man börjar förändra på utsidan, det för att man ska hinna se vad som växer var på de olika årstiderna. Men här växer det inte mycket annat än pioner, lupiner, thuija och lite andra småträd och buskar. Jag har en helt vit duk att börja måla på.

 

hus 1 Medium

hus 2 Medium

De här vinterbilderna ger egentligen inte någon bra ursprungsbild... men istället syns det att det finns en tall, en enrisbuske och en annan buske (som jag inte ens minns hur den såg ut) i hörnet mellan uthuset och granngården (som jag står på när jag fotar). Så syns det ju också hur tomt det är. Inga träd eller buskar, istället en helt platt gräsmatta. Och notera hur trappan är svängd.

Men så blev det vår och vi kom igång ordentligt. Jag var väl i slutskedet av burnouten, så energinivån var HÖG, liksom viljan att förverkliga de ideér jag fick. Redan innan tjälen hade gått ur hade vi satt ner spaden i jorden, och jag minns att vi en del dagar fick stanna arbetet och låta det tina lite mer för att kunna gräva.

 

trappa1 Medium

grassadd

 

Vi började med att svänga trappan så att man går upp rakt framför dörren istället för från sidan, det kändes bara mer naturligt på något sätt. Nu äger vi inga bra verktyg, så om jag minns rätt använde vi helt enkelt motorsågen för att få loss trappan. I samband med trappflytten grävde vi en ny grusgång och sådde gräs där man tidigare gått upp på trappan. Bredvid trappan planterade vi vår första björnbärsbuske och en körsbärsbuske (de blev båda borttagna nu senaste sommar, ingen av dem trivdes).

 

hemma Medium

house Medium

uthus Medium

 

Sedan byggde vi en terrass också. Eller kanske snarare flyttade ett trädäck från en sida av trädgården till den andra. Den främsta orsaken till att vi flyttade uteplatsen var att det hörnet där den tidigare fanns, blev väldigt varmt på sommaren. Istället för uteplats byggde vi en ram på 2x2 meter som fungerade som min första köksträdgård.

På bilden här ovanför ser jag att vi redan har sågat ner tallen och tagit bort sandlådan (det syns en liten sandhög mitt på gräset). Och planterat ett fruktträd, det kan vara plommon 'onega' som jag fick till examenspresent, men det står ju inte alls på samma ställe längre.

 

sandladseliminering Medium

grillen Medium

pinnbrod Medium

 

Där en sandlåda tidigare stått (vi förstod ganska snabbt att vi knappast hade nöje av den på ett par år ännu) byggde vi en grillplats med grus och en enkelt grill av betongringar och leca-block. Det var jättemysigt att kunna elda kvistar och sedan grilla pinnbröd, men särskilt praktiskt var det inte eftersom värmen inte riktigt hölls kvar.

 

För att inte trötta ut er direkt, så delar jag upp den gångna tiden i flera inlägg, antalet är ännu okänt, men jag kan avslöja att jag har MYCKET material.

 

Orkar ni hänga med?


Husägare på Källbackan

Skrivet av Sandra Neuman 07.02.2016

Kategorier:

Jag känner att för att kunna fortsätta härifrån, så behöver ni få en liten inblick i hur min trädgård har förvandlats från 0 till typ 50-60 på de här 5 åren vi har bott här. Det här blir en slags inledande text om den första tiden som husägare, kanske inte så mycket om trädgården ännu i det här skedet, men det kommer.

Året var 2010, jag hade precis blivit utexaminerad trädgårdsmästare (inom blomster och handel), vi hade gift oss i juni. Veckan efter bröllopet började jag få panikångest som hindrade mig från att ens gå utanför dörren, och därför också var tvunen att avbryta mitt sommarjobb på sunds trädgård. Det var inte alls en bra timing att hitta ett fantastiskt fint hus i centrala Nykarleby. Men som sagt, det såg så fantastiskt ut på annonsen att vi gick på visning med ungefär en miljon andra spekulanter.

IMG 0897 Medium

huset

kitchen Medium

En vecka senare var huset vårt och vi firade stort, förstås. Den som har turen att få köpa ett inflyttningsklart (inga egentliga renoveringar krävdes) 1800-talshus med egen tomt och bergsvärme på Källbacken i Nykarleby har all orsak att fira.

I Augusti flyttade vi in och eftersom jag fortsättningsvis var sjukskriven och utbränd blev det väldigt många dagar inomhus (för att jag inte vågade gå ut, jag var rädd för världen) och jag hade tid att dokumentera väldigt mycket under den perioden.

 

gatosidon Medium

gardssidan

DSC 0212 Medium

DSC 0210 Medium

DSC 0217 Medium

 

Den hösten gjorde vi faktiskt nästan inte alls något trädgårdsrelaterat, men det är kanske också förståeligt med tanke på att jag sprang på samtalsterapi, och satte all energi på att försöka tillfriskna och börja må bra igen. Vi hade med oss en låda med örter som vi haft på balkongen på staketgatan, ett plommonträd, en klätterhortensia och en klematis som jag fått som examenspresent tidigare på sommaren. Jag tror att vi också köpte någon vinbärsbuske och så planterade jag de första perennerna -röd solhatt.

 

Ja så byggde jag en liten stenhög med smultron från villan. Den högen var jag mycket stolt över, och tänkte att den liksom blir den där första byggstenen till något stort. Den där stenhögen är antagligen utspridd över hela gården i dagsläget.

stenrose Medium

moblemang Medium

kryddladan Medium

klematisen Medium

 

Det var ungefär det. Lagom till julen började jag må bättre, och den kreativitet som lyst med sin frånvaro i ett halvt år, återkom plötsligt och det bokstavligen svämmade över för mig. Jag pysslade, och pysslade och pysslade, och allt det där pysslandet resulterade i virkade snöflingor, klippta filthjärtan och små paket att hänga i julgranen. Men det skulle behövas ännu ett halvår innan jag kände mig redo att börja söka arbete och hade turen att få en tjänst på Amalia i maj 2011.

 

Nu har ni lite bakgrundsfakta. Det kommer fler inlägg i den här serien, men då kommer jag koncentrera mig på ett område i gången och visa hur det vuxit fram en trädgård ur ingenting.