Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna juni 2016

Frassbeståndet

Skrivet av Sandra Neuman 30.06.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Kattbilder lär vara hett på bloggar. De här två är de som håller musstammen under kontroll här på gården, och håller dessutom alla grannskapets katter utanför tomtgränsen.

 

IMG 0321

IMG 0322

IMG 0325

IMG 0318Den självutnämnda potatislandsvakten.

 

Och en fråga på det. Hur ofta kan man avmaska katter? Nelson (den gula) hade råkat ut för mask, men är fortfarande hänging trots en 3-dagarskur.


The temptation

Skrivet av Sandra Neuman 30.06.2016

Kategorier:
Taggar:

Jag har en laxbit på gravning och jag dreglar lite på den varje gång jag öppnar kylskåpet. I dag är det dags att svänga på steken och imorgon, lagom tills jag kommer hem från jobbet, är den färdig. Min dill hade växt så pass mycket att jag kunde knipsa av lite här och där för att få färsk dill istället för torkad till gravningen (eller heter det begravningen? Tss.)... och det blir faktiskt mycket godare med färsk dill.

 

IMG 0323

Så om ni undrar vad jag ska göra i helgen, så ska jag äta gravad lax. Och jobba. Men mest äta lax.

 

Om ni undrar hur jag gör, så är det så här:

 

  • Ta fram en fryst laxfilé (den ska ha varit fryst i minst ett dygn) och låt den ligga i kylskåpet och tina i cirka ett dygn.

  • Ta bort alla ben ur filén och skär den på mitten så att delarna blir lika långa

  • Mortla en halv msk hela vitpepparkorn och blanda med 3 msk salt. 

  • Gnugga in filéernas skinnfria sida med blandningen och sätt ett tjockt lager med dill på vardera bit.

  • Lägg ihop dillsidorna mot varandra och sätt in i en tät försluten fryspåse.

  • Låt paketet ligga i kylskåpet i 3 dygn. Efter halva tiden svänger man så att båda delarna blir lika mycket gravade.

  • Skär tunna skivor och njut! Knäckebröd eller rågbröd med smör rekommenderas som underlag.

Kål -do or don't?

Skrivet av Sandra Neuman 29.06.2016 | 1 kommentar(er)

Påminn mig igen om varför jag ville odla kål i år?!! De där jädra kållarverna är minsann tacksamma åt mitt val iallafall och äter för brinnkära livet.

 IMG 0312

IMG 0326

 

Var man än tittar på kålbladen så ser man en liten grön snubbe som kryper omkring med gapet öppet, och bladen i sig ser ut som ett durkslag. Det hjälper inte med fiberduk. Alltid är det någon sneaky liten kålmal som gömt sig och sedan lägger sina ägg som i sin tur blir till larver. Men så kan det faktiskt vara så att det är ett sånt år med lite fler kålmalar än vanligt. Det är inget bekräftat, men det känns som att jag får ganska många med mig i det påståendet.

 

IMG 0313Här växer en liten kålrabbi. God som sjutton att bara äta som den är.

IMG 0314En typ som pausade på fiberduken.

Egentligen vet jag inte riktigt vaför jag odlar kål. Det är krångligt, man måste ha täckt odlingarna och så får jag magknip av rå vitkål. Den enda kålsorten som jag tycker att är värd att odla (och då är det bara min egen åsikt gällande vår familj) är grönkål. Grönkål är enkelt att odla och ger stor avkastning på liten yta. Vi fryser gärna in mycket grönkål för att sedan i vinter kunna göra grönkålssoppor, såser, röror och sånt. Också grönkålschips lär gå att göra av frusen grönkål, fast det har jag inte ens testat med färsk grönkål ännu. Sist i världen igen.

Nästa år får jag fundera över om annan kål än grönkål är värt att satsa på. Rotsaker och baljväxter är mycket mer min grej känns det som.


3 bra saker med denna dag

Skrivet av Sandra Neuman 28.06.2016 | 2 kommentar(er)

Karolina listade 3 bra saker om måndagen, och i brist på annan underhållning till mitt kaffe, tar jag 3 bra om tisdagen (visst är det tisdag idag?)

 

1. Back at work. 4 dagar hemma med en son som lärt sig att vissla och när han inte visslar så pratar han, eller tjatar... och en dotter som helst av allt ska sitta i famnen hela tiden och har börjat slå när hon blir arg. Bara att få vara utan barn i 8 timmar är himmelriket.

 image

image3

 

2. Min nya spellista på spotify. Med inspiration från den nya radiokanalen helmiradio är den mest perfekta spellistan "Pärlor" under uppbyggnad. Feel free att lyssna om ni vill, det är bara skön musik.

 

3. Orange is the new black. Jag är förmodligen sist i hela universum som upptäckt den serien, men bättre sent än aldrig, Piper Chapman. Hittills har jag sett typ halva första säsongen-ish, så ni ska inte avslöja något från senare delen -eller så samlar jag ihop alla sniglar och häller dem i dina kalsonger.


Separationsångest

Skrivet av Sandra Neuman 27.06.2016

Kategorier:
Taggar:

Man pratar ju om separationsångest när det gäller ens barn när de absolut inte vill ifrån sina föräldrar, eller tvärtom, att det är föräldrarna som har svårt att slita sig från sina barn. Men jag har separationsångest från en höna.

 

Systrarna dvärgkochin. Cornelia och Helmi.

Det är den här röda lilla dvärgkochin-hönan som har stulit mitt crazy chicken lady-hjärta. Helmi, min lilla pärla. Jag tänkte specialisera mig lite nu när jag börjar ha ordning på vad jag vill ha för blandning på min flock, och börja ha mer av de röda dvärgkochinerna. Helmi är dotter till tuppen Josef, så därför skulle jag helst inte vilja ha kycklingar av dem.

Jag måste helt klart spara på henne en stund till... de obesläktade hönorna har ju inte ens lämnat sin mamma, så ännu är det ingen fara på att blanda ihop äggen.


Köksträdgården

Skrivet av Sandra Neuman 26.06.2016 | 1 kommentar(er)

Det börjar ta sig i köksträdgården nu! Jag får kanske vara tacksam ändå över den där magsjukan som gjorde att jag sov bort hela torsdagen och på så vis tankade energi att använda resten av helgen. Så här mycket har jag inte fått uträttat i köksträdgården på hur länge som helst.

Nu framkommer det kanske inte riktigt bra på bilden (speciellt inte när det ligger en halv elstolpe mitt i bild, men jag orkade inte flytta den själv) men här har det hänt grejer!

IMG 0300

IMG 0308

Det mest synliga är kanske bönstöden som kommit upp. Jag har länge funderat över hurudana stöd som skulle vara enklast och snyggast, och kom fram till att höstörar med järntråd mellan är lagom "lätt" (lätt som i att det inte blir för tungt och kompakt i landet) och snabbfixat. För att få bönorna att hållas snurrade jag ihop spiraler från restbitar som lämnade när jag knipsade av galler tidigare idag.

 

IMG 0305

IMG 0306

IMG 0301

 

Ett gäng bönor fick andra slags stöd. Det är samma ställningar som vi har lyktor i på vintern, men de kan gott göra nytta i köksträdgården under sommarhalvåret så slipper vi snubbla i dem hela tiden. Tillsammans med bönorna satte jag ner rödbetor. Det känns som att utrymmet nedaför lämnar oanvänt om det inte växer något där, och det går faktiskt att odla tätt, tätt bara man gödslar ordentligt.

 

IMG 0290

IMG 0307

Undrar ni vad det är för bönor så kan jag tyvärr inte riktigt svara på den frågan. Åtminstone borlottobönorna vet jag var de står, sedan är det frisk blandat både 'maxi' 'copper teepee' 'prince' 'fructidor' som i sin tur är både vaxbönor, brytbönor och what not.

Nu har jag kommit ikapp så pass att jag kan börja njuta av köksträdgården. En stor ful rishög har blivit flyttad, och jag tror att det var den som förstörde mest med att vara i blickfånget och bara tillföra orolighet. Bara det växer till sig i odlingslådorna och jag får täckt alla gångar så närmar vi oss den där harmonin jag längtar efter.

 

IMG 0302

IMG 0304MYCKET dill på tillväxt. Den är till alla laxfileér jag tänker grava och alla laxsoppor som ska kokas.


IMG 0309Majsen 'minipop' har växt sedan början av året och fick äntligen flytta till en låda vid sydväggen av tunneln.

 

IMG 0303

 

Och den här. Det här hjulparet (det fanns ett hjul på andra änden också) fanns här på gården när vi köpte för 6 år sedan. Vi har inte alls vetat vad vi ska göra med det eller var vi ska ha det. När det stått på samma ställe ganska lång tid så märkte vi att det börjat murkna alldeles förskräckligt mycket. Men så är ett halvt hjul på en axel ganska bra att ha också, det är ju exempelvis hemskt snyggt att ställa på änden och tänka sig att det ska växa örter nertill och kanske klättra något uppför axeln (eventuellt den där enda lilla luktärten jag lyckades driva upp). Allternativet är att frossa i ringblommor nertill, det kan också bli ganska snyggt.

 

Så långt har vi alltså orkat under midsommarhelgen, och som bäst är Daniel ute och skruvar fast de sista brädorna på staketet som skiljer lekplatsen och köksträdgården åt. Imorgon har jag lovat barnen en plaskpool och själv ska jag förära mig mer järntråd. Dessutom ska jag sälja bort lite överlopps ungtuppar och kanske hämta hem sågspån till gångarna i köksträdgården. Ja så måste jag skörda spenat igen trots att samma plantor gav nästan ett kilo förra veckan. Det är inte klokt.

Tack och gonatt. S.


Den ljuvligaste röda

Skrivet av Sandra Neuman 26.06.2016

Det är för det här som jag älskar att ha blåbärstry i trädgården -man får skörda avlånga blåa bär med blåbärsliknande smak redan i juni! Vi har 4 buskar nu, men jag skulle bra kunna tänka mig ett par till för att få riktigt mycket av den här delikatessen.

 

IMG 0298

IMG 0299

 

...och se där! Jag som inte alls hade särskilt höga förväntningar på jordgubbslandet i år. Alla 30 plantor frös i vinter och det är bara en månad sedan jag satte ner de nya (bounty). Nu redan fanns det en mogen liten gubbe att njuta av i kvällsljuset (oh yes, den gick direkt till mammas magsäck utan att passera köksbordet). Det här betyder i sin tur att det börjar bli dags att bygga upp det där trastnäts-huset igen. När vi flyttade jordgubbslandet i våras rev vi hela konstruktionen eftersom den hade murknat, eventuellt bygger vi inte den nya av björkgrenar utan något mer hållbart.

IMG 0311

 


En sensuell fotoshoot i trädgården

Skrivet av Sandra Neuman 25.06.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

På något vänster hade jag glömt bort att min kamera har en riktigt bra makrofunktion, men min make påminde mig när jag beklagade mig över att två parande nyckelpigor bara blev pixliga. Numera är det så sällan jag kryper omkring bara för att fota småkryp och andra pyttesmå detaljer, att det inte alls är konstigt att sånt får ge vika för viktigare saker.

 

IMG 0288

IMG 0289

 

När nyckelpigornas kärleksstund var förevigad så fanns det annat fint att fota runt trappan. Jag såg förresten på ett naturprogram om trädgårdens småkryp, och där berättades det att en enda bladlushona kan trycka ur sig upp till femtio (50!!) små identiska bladlössavkommor PER DAG!! Det är ungefär en unge per halvtimme. På tal om det tänkte jag gå ut och duscha humlen med tallsåpsvatten ännu ikväll...

 

IMG 0287

IMG 0281

IMG 0282Kamomillen drev jag upp själv från frö genom att så dem i en genomskinlig låda (med lufthål i botten och i lock) som jag sedan satte i växthuset och höll fuktig.

 

IMG 0283

IMG 0280Sommarrudbeckian är en favorit (liksom strålrudbeckia) som måste finnas att beskådas här varje år. Jag försökte faktiskt så egna, men de är fortsättningsvis bara några cm-långa blad.

 

IMG 0285

IMG 0286

 

Avslutningsvis ett par snygga regndroppar på saskatoonbusken, så ska jag springa ut och bekämpa bladlössen innan de blir ännu fler.


Inte riktigt enligt planerna

Skrivet av Sandra Neuman 25.06.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Så här skulle det ha kunnat se ut i år också, med hela tjocka släkten samlad vid villan.

 

... Men istället blev vi drabbade av någon slags magknips-magsjuka och blev portade från villafesten i år igen (förra året var vi portade pga förkylning). Utan gravlax och utan rökt lax, försmäktar vi på denna ö. Jag erkänner, jag är bitter. Midsommaren är årets största familjefest med all den goda maten, sällskapet och lekarna. Inte blev det bättre av att vi för en gångs skull fick det mest perfekta vädret (antagligen tar det minst 15 år till nästa gång).

 

Det är sånt som händer. Som tur hade vi tillfrisknat så mycket att vi kunde vara utomhus hela dagen, syssla i trädgården och äta fabulöst grillad korv (Vi testade faktiskt också lokala skogsjö gårds ekologiska råkorv som vunnit brons i en hantverkartävling. Mycket god delikatess värd att testa!) i kvällssolen.

 

IMG 0276

IMG 0291

Så ska ni få ett smaskigt recept på något namnlöst, men som kan motsvaras vid coleslaw. Vi har nämligen odlat väldigt mycket rödbetsblad i år (sådana som man faktiskt främst odlar för bladen) och efter att plantorna blivit äldre har bladen i mitt tycke blivit sötare. Så söta att de inte längre lämpar sig att äta råa utan behöver något mer för att smaka fräscht. Det blev det här.

 

   • Rödbetsblad (det går också bra med blasten från vanlig rödbeta, men om du bara tar blasten från rödbetor som ännu växer, så lämna några blad för fortsatt utveckling av roten) hackas grovt och sätts i en skål
   • Salta och peppra 
   • Tillsätt majonnäs och turkisk yoghurt (nu hade jag egen majonnäs med basilikasmak, men om du inte har det kan du gott sätta i lite örter också)
   • Smaka av och krydda mer vid behov. Det här är ett sånt där recept där man får höfta och blanda enligt tycke och smak.

 

Sist och slutligen kunde vi konstatera att hur mycket vi än hade varit vid villan, så blev det en ganska bra midsommarafton med bara vi 4 istället. Vi siktar på bastubad, dopp och lekar nästa år istället.


Sockerbröllopet

Skrivet av Sandra Neuman 19.06.2016 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Idag har vi bröllopsdag. Den sjätte i ordningen. Åren går så snabbt och vi är dåliga på att fira våra årsdagar. Det var tänkt att vi skulle ha barnvakt och äta ute.

 

SDbrollop 68 Medium

S D Vigseln 10 Norm Medium

SDbrollop 112 Medium

Men, som sagt är vi inte särskilt bra på det här med att fira, så det slutade med att jag bröt ny mark för att ha någonstans att plantera ner zucchini, pumpa och frilandsgurka. Jag orkar inte gräva, så den här gången tänkte jag testa på ett lite latare sätt. Täck området med en presenning och skär hål för plantorna. Lyckas det här så får jag både mer odlingsyta samtidigt som jag utrotar ogräs. En ganska bra sockerbröllopsdagssyssla tycker jag. Förutom att mina armar är fulla av skador från alla brännässlor.

Lite firade vi faktiskt. Vi bakade en kladdkaka och åt tillsammans med vaniljglass och grädde. Det kan förresten ha varit på grund av den som vi inte kände oss tillräckligt hungriga för att äta ute. Men gott var det iallafall.

 

IMG 0267Det blev en tiopoängare att rosta mandlar i torr stekpanna och lägga på innan man gräddade. Next level liksom.

 

brudbild Medium

 

Så här såg vi ut för 6 år sedan. Jag älskar den här mannen över alla andra män i världen. Det finns ingen som jag hellre hade stått bredvid den där dagen, än dig Daniel. För alltid.