Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna 2016

Mina tre podd-tips

Skrivet av Sandra Neuman 11.02.2016 | 2 kommentar(er)

Nu är det verkligen fart på tövädret och snön har ingen chans. Det är blixthalt på vägarna här uppe på källbacken och broddar rekommenderas verkligen för att komma sig helskinnad ner till stan. Men, direkt man når esplanaden är asfalten bar och känslan av vår kommer ännu närmare. Det kändes det lite som om jag gick nerför berget där Elsa i "Frozen" bosatt sig.

 

 

Igår när jag jobbade stod jag med kniven i handen i princip hela dagen och snittade blommor. Ett väldigt enformigt arbete som med några års erfarenhet går per automatik. Iallafall jag känner att händerna gör en sak medan tankarna kan vara någon helt annanstans. Just den här gången var odling och längtan efter våren den överväldigande tanken och under mina arbetstimmar hann jag både såga ner träd och bygga staket. I hjärnans planeringscenter alltså.

Ibland lyssnade jag på radio extrem, men mellan 10 och 12 kommer sån musik som jag har svårt att njuta av, så då passar jag på att lyssna på podcasts. Om man står i kassan har man kind of ansvar över det som kommer ur högtalaren, så det går inte riktigt med vilka snusk-poddar som helst (därför brukar jag bara lyssna på Ted och Kaj när det inte är några kunder).

Men så finns det sådana poddar som passar perfekt också. Jag pratar om odlarna, odla med P1, och lite marthapodden på det. Speciellt odla med P1 har blivit en favorit. Där svarar experterna på lyssnarnas frågor, och man lär sig faktiskt riktigt vettiga saker. Som att om man odlar bondbönor ska man inte odla solrosor eftersom de är bärare av bomullsmögel, och att det lätt drabbar bondbönor. Se där ja!

Ni får hemskt gärna komplettera med liknande poddar om ni känner till någon som saknas i listan.

 

Ja, på min kaffepaus spontanshoppade jag dessutom ett tunnelväxthus på Fb-gruppen trädgårdsentusiaster i Österbotten.


Grönkålssoppa

Skrivet av Sandra Neuman 08.02.2016 | 2 kommentar(er)

Nu börjar dagen redan lida mot slutet, men visste ni att det var ägghalvans dag idag!? Allt hittar de nu på! Men why not, finns det kanelbullens och chokladens dag, så måste givetvis ägghalvan få sin dag också.

För att fira riktigt ordentligt satte jag hela FYRA ägghalvor i min grönkålssoppa till lunch. Och för att ni ska kunna fira lika stort nästa år så ska ni få ett slags recept på min grönkålssoppa. Den här grönkålen jag använder nu, är från säsongen 2014 som blev ett helt fantastiskt år för grönkål.

image3

Som vanligt har jag inga exakta mängder, men just den här soppan går att anpassa väldigt mycket till mängden hungriga.

  1. Först fräser jag hackad lök och grönkål i smör i en stor kastrull.
  2. Slänger i lite buljong/fond eller kryddar friskt.
  3. Tillsätt valfri vätska. Jag brukar lägga lite vatten och fylla på med grädde och mjölk tills det blir en bra soppliknande blandning.
  4. nu kan man låta soppan koka en stund innan man tar den av värmen.
  5. Nu kommer magin! Rör ner färskost (jag brukar hålla mig till de med örter).
  6. Serveras med ägghalvor och/eller stekt bacon.

 

Jag inser att jag förmodligen är världssämst på att förklara ett recept. Men det är så att när jag står i köket blir allt väldigt spontant. Det finns ett orginalrecept, och om ni vill kan jag plita ner det. Om ni vill ha bättre beskrivningar alltså.


Ärtskott rond 2

Skrivet av Sandra Neuman 08.02.2016 | 1 kommentar(er)

För en vecka sedan hade jag höga ambitioner att ganska snart kunna äta spröda fina ärtskott... Det gick ju så inte riktigt så bra som det var tänkt. Ärterna var gamla, och så hade jag inte haft dem i blöt före.

Igår slängde jag bort en bricka med halvgrodda ärter och väldigt mycket vitt ludd. Note to self, skippa att täcka med plast, det behövs inte.

 

Den här gången hade jag nya ekologiska ärter som jag dessutom hade haft i blöt över natten. Att odla ärtskott inomhus är en sån där grej som barnen bra kan vara med på. Fuktar man jorden ordentligt före, så är det bara att strössla på ärterna och sånt kan nästan vilken baby som helst klara av. Till min hjälp hade jag en pyjamasprydd icke-blöjfri 3-åring.

Redan idag, dagen efter sådd, ser man att de har börjat gro en aning, så nu ska det väl inte ta alltför länge innan jag kan visa upp fina ljusgröna skott.

 

Som en bonus blev jag sjukt sugen på ärtsoppa!


De första spadtagen

Skrivet av Sandra Neuman 07.02.2016

Våren 2011. Vi har bott här på Källbacken i ungefär 6 månader och har hunnit lära känna huset en aning. Det sägs att man ska bo minst ett helt år innan man börjar förändra på utsidan, det för att man ska hinna se vad som växer var på de olika årstiderna. Men här växer det inte mycket annat än pioner, lupiner, thuija och lite andra småträd och buskar. Jag har en helt vit duk att börja måla på.

 

hus 1 Medium

hus 2 Medium

De här vinterbilderna ger egentligen inte någon bra ursprungsbild... men istället syns det att det finns en tall, en enrisbuske och en annan buske (som jag inte ens minns hur den såg ut) i hörnet mellan uthuset och granngården (som jag står på när jag fotar). Så syns det ju också hur tomt det är. Inga träd eller buskar, istället en helt platt gräsmatta. Och notera hur trappan är svängd.

Men så blev det vår och vi kom igång ordentligt. Jag var väl i slutskedet av burnouten, så energinivån var HÖG, liksom viljan att förverkliga de ideér jag fick. Redan innan tjälen hade gått ur hade vi satt ner spaden i jorden, och jag minns att vi en del dagar fick stanna arbetet och låta det tina lite mer för att kunna gräva.

 

trappa1 Medium

grassadd

 

Vi började med att svänga trappan så att man går upp rakt framför dörren istället för från sidan, det kändes bara mer naturligt på något sätt. Nu äger vi inga bra verktyg, så om jag minns rätt använde vi helt enkelt motorsågen för att få loss trappan. I samband med trappflytten grävde vi en ny grusgång och sådde gräs där man tidigare gått upp på trappan. Bredvid trappan planterade vi vår första björnbärsbuske och en körsbärsbuske (de blev båda borttagna nu senaste sommar, ingen av dem trivdes).

 

hemma Medium

house Medium

uthus Medium

 

Sedan byggde vi en terrass också. Eller kanske snarare flyttade ett trädäck från en sida av trädgården till den andra. Den främsta orsaken till att vi flyttade uteplatsen var att det hörnet där den tidigare fanns, blev väldigt varmt på sommaren. Istället för uteplats byggde vi en ram på 2x2 meter som fungerade som min första köksträdgård.

På bilden här ovanför ser jag att vi redan har sågat ner tallen och tagit bort sandlådan (det syns en liten sandhög mitt på gräset). Och planterat ett fruktträd, det kan vara plommon 'onega' som jag fick till examenspresent, men det står ju inte alls på samma ställe längre.

 

sandladseliminering Medium

grillen Medium

pinnbrod Medium

 

Där en sandlåda tidigare stått (vi förstod ganska snabbt att vi knappast hade nöje av den på ett par år ännu) byggde vi en grillplats med grus och en enkelt grill av betongringar och leca-block. Det var jättemysigt att kunna elda kvistar och sedan grilla pinnbröd, men särskilt praktiskt var det inte eftersom värmen inte riktigt hölls kvar.

 

För att inte trötta ut er direkt, så delar jag upp den gångna tiden i flera inlägg, antalet är ännu okänt, men jag kan avslöja att jag har MYCKET material.

 

Orkar ni hänga med?


Husägare på Källbackan

Skrivet av Sandra Neuman 07.02.2016

Kategorier:

Jag känner att för att kunna fortsätta härifrån, så behöver ni få en liten inblick i hur min trädgård har förvandlats från 0 till typ 50-60 på de här 5 åren vi har bott här. Det här blir en slags inledande text om den första tiden som husägare, kanske inte så mycket om trädgården ännu i det här skedet, men det kommer.

Året var 2010, jag hade precis blivit utexaminerad trädgårdsmästare (inom blomster och handel), vi hade gift oss i juni. Veckan efter bröllopet började jag få panikångest som hindrade mig från att ens gå utanför dörren, och därför också var tvunen att avbryta mitt sommarjobb på sunds trädgård. Det var inte alls en bra timing att hitta ett fantastiskt fint hus i centrala Nykarleby. Men som sagt, det såg så fantastiskt ut på annonsen att vi gick på visning med ungefär en miljon andra spekulanter.

IMG 0897 Medium

huset

kitchen Medium

En vecka senare var huset vårt och vi firade stort, förstås. Den som har turen att få köpa ett inflyttningsklart (inga egentliga renoveringar krävdes) 1800-talshus med egen tomt och bergsvärme på Källbacken i Nykarleby har all orsak att fira.

I Augusti flyttade vi in och eftersom jag fortsättningsvis var sjukskriven och utbränd blev det väldigt många dagar inomhus (för att jag inte vågade gå ut, jag var rädd för världen) och jag hade tid att dokumentera väldigt mycket under den perioden.

 

gatosidon Medium

gardssidan

DSC 0212 Medium

DSC 0210 Medium

DSC 0217 Medium

 

Den hösten gjorde vi faktiskt nästan inte alls något trädgårdsrelaterat, men det är kanske också förståeligt med tanke på att jag sprang på samtalsterapi, och satte all energi på att försöka tillfriskna och börja må bra igen. Vi hade med oss en låda med örter som vi haft på balkongen på staketgatan, ett plommonträd, en klätterhortensia och en klematis som jag fått som examenspresent tidigare på sommaren. Jag tror att vi också köpte någon vinbärsbuske och så planterade jag de första perennerna -röd solhatt.

 

Ja så byggde jag en liten stenhög med smultron från villan. Den högen var jag mycket stolt över, och tänkte att den liksom blir den där första byggstenen till något stort. Den där stenhögen är antagligen utspridd över hela gården i dagsläget.

stenrose Medium

moblemang Medium

kryddladan Medium

klematisen Medium

 

Det var ungefär det. Lagom till julen började jag må bättre, och den kreativitet som lyst med sin frånvaro i ett halvt år, återkom plötsligt och det bokstavligen svämmade över för mig. Jag pysslade, och pysslade och pysslade, och allt det där pysslandet resulterade i virkade snöflingor, klippta filthjärtan och små paket att hänga i julgranen. Men det skulle behövas ännu ett halvår innan jag kände mig redo att börja söka arbete och hade turen att få en tjänst på Amalia i maj 2011.

 

Nu har ni lite bakgrundsfakta. Det kommer fler inlägg i den här serien, men då kommer jag koncentrera mig på ett område i gången och visa hur det vuxit fram en trädgård ur ingenting.


Nördigt

Skrivet av Sandra Neuman 06.02.2016

Man vet att man är en nörd när...

...Man binder en gravbukett*, får till en härlig rörelse i hela buketten och bara MÅSTE föreviga det med en bild. Vilken känsla!

 

*En gravbukett är en begravningsbukett utan det där plastskaftet. Bunden som en vanlig bukett men med formen som en droppe, och med ena sidan platt. Jag själv föredrar nästan gravbuketter framom de stela begravningsbuketterna.


En lampa för växterna

Skrivet av Sandra Neuman 05.02.2016 | 1 kommentar(er)

Ska man vara hardcore och odla något nu redan i februarimörkret så är det mer eller mindre ett måste med växtbelysning. Och växtbelysning, det är en djungel!

För några år sedan hade min man, tekniknörden i huset, beställt hem en fyrkantig bricka med led-lampor i blått och rött. Den var förmånlig och fungerade väldigt bra, men som vi alla vet så blir rött och blått lila, och det ljuset är inte särskilt behagligt att ha i sitt hem. Det kändes lite som att förbipassagerande eventuellt skulle kunna tro att ett UFO landat i vårt kök.

Därför, och också för att kunna förodla mycket mer grönsaker i ett mycket tidigare skede, så investerade jag i en till växtlampa härom dagen. Jag tycker att det är svårt att bara titta på bilder på nätet och avgöra sina beslut, men när jag fick öppna lådan och med händerna titta lite, så kändes den här som ett bra komplement.

Den här lampan från Nelson garden tyckte jag var så snygg ändå, att det inte ens behövs mer armatur än en sladd. Nu när jag ser på bilden inser jag att fokus är på bakgrunden, men ni ser säkert ändå hur den ser ut. Här på Nelson gardens sida kan ni läsa mera. Att den kan hänga hela 1 meter ovanför sådderna och ändå täcka ett område stort som en cirkeln med diametern 1 meter, är en helt okej deal för mig.

Priset för den här varierar beroende på varifrån man handlar den men det rör sig kanske runt 40-50 € skulle jag gissa.

 

 

Jag var faktiskt så nöjd med mitt köp, att jag tänker införskaffa en till, så jag kan ha sådder också i köket.

 

Undrar ni över något när det kommer till sådder och tillläggsbelysning?


Tre trädgårdsvänner

Skrivet av Sandra Neuman 03.02.2016 | 2 kommentar(er)

Trädgård är aldrig så roligt som när man får dela sina tankar, planer och drömmar med likasinnade. Speciellt trevligt blir det med spenatpaj, kaffe och en rawfood-kaka.

Nina och Kitty gick i samma årskurs till trädgårdsmästare när jag studerade till florist, men eftersom båda utbildningarna finns vid Yrkesakademin i gamla vasa, och till och med i samma utrymmen, så hänger man mycket tillsammans på kaffepauserna. Jag har alltså kaffepauserna att tacka för att vi tre idag kunde sitta tillsammans och ha det übertrevligt!

 

image2

Receptet på Ninas fantastiska kaka hittar ni här, och eftersom pajen är tillverkad under en stund av freestyling-skills, så får jag skriva ner receptet så gott det nu går. Kittys sallad var förstås också god (för att inte tala om krutongerna och den marinerade rödlöken!).

 

En freestylad paj med spenat och fetaost.

Botten:

  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • Smör, ganska mycket
  • Riven ost, jättemycket

 

Mängderna är det faktiskt inte så viktigt med, men det löns inte att snåla, speciellt inte med osten som ju faktiskt är det som håller ihop botten. Blanda alla ingredienserna i en matberedare eller något sådant, och tryck ut i en stor pajform. Min mängd deg räckte till en liten och en ännu mindre form. Sätt aluminiumfolie på kanterna och förgrädda i ugnen. Jag hade mina bottnar i 200 grader i 10 minuter, och då blev de krispiga och goda.

 

Fyllning:

  • Valfri mängd spenat (helst odlad på egen gård, men köpt går säkert också bra). 
  • 2 ägg
  • Riven ost
  • Grädde
  • Fetaost med stark smak, annars försvinner den bara.

 

Jag tog ganska mycket spenat för att få en tydlig spenatsmak och en fin grön färg. Har man fryst spenat kan man med fördel trycka ut vätskan ur den (sätt i en finmaskig sil och tryck) så det inte blir soppa av hela pajen. Blanda spenat, ägg och riven ost och tillsätt sedan grädde tills fyllningen får en lagom konsistens för att fylla pajskalet. Fyll pajskalet. Placera tärningar av fetaost i pajen och skjutsa in hela härligheten i ugnen. Jag tror jag hade på typ 200 graders varmluftsugn. Hur länge vet jag inte, kanske 20 minuter, alltså tills den började få lite färg. Låt den stå och vila en stund så rinner inte fyllningen ut när du skär upp den. ÄT och NJUT!

 

Efter mat, kaffe och kakkablöjsbyten (ja sånt slipper man inte undan fastän man har finfrämmande) begav vi oss vidare mot Jakobstad för att kontrollera utbudet vid Sunds trädgård. Vi ooh:ade och åååh:ade en hel del åt alla snittblommor, grönväxter och fröpåsar. Jag själv bidrog också med "Ja, mamma e jär." "Leon, vann e do?" och "Nej, nej, låta fröjpåsana vara". Hem kom jag med en växtlampa, en jordtermometer, en grönväxt och lite frön.

 

Nu hoppas jag att det inte tar alltför länge innan vi får träffas igen, och ge oss iväg på lite nya trädgårdsäventyr tillsammans. Tack Nina och Kitty för en underbar dag!


Våra barn och våra krukväxter

Skrivet av Sandra Neuman 02.02.2016 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Ja vet ni, krukväxter och barn. Alla som har barn kommer någon gång att hitta växtdelar i munnen på dem, om man får uppbänt käkarna förstås, barn har en tendens att knipa igen när mamma vill titta. Då när den dagen kommer, så är det väldigt bra att ha koll på hur farliga eller ofarliga ens krukväxter är, så behöver man kanske inte freaka ut i onödan.

 

När jag läste på om ämnet lite för att kunna skriva det här blogginlägget lärde jag mig en hel del själv också. Jag kan lugna er med att ni knappast har växter inomhus som är direkt livsfarliga att smaka lite på, men jag rekommenderar ändå att alla ser över sina växter så man iallafall vet namnen på dem. Hamnar man i den situationen att man behöver kontakta sjukvård för att barnet har ätit av en växt så är det kanske inte läge att börja förklara hur växten i sig ser ut. Ta alltså reda på namnen på era växter. Giftinformationscentralen har en bra förteckning över de vanligaste växterna, titta där.

 

Jag vill ändå lista ett par vanliga krukväxter och vad de ger för besvär om man förtär dem. En del blev jag faktiskt förvånad över att kan ge besvär.

 

SN Fredskalla

 

Fredskalla, (bilden här ovanför) en riktig ungkarlsväxt som de flesta klarar av och därför också en sån som många har i sina hem. Innehåller ämnen som är irriterande och kan ge magbesvär och sveda i mun och svalg. Växter med samma sorts egenskaper och symptom är gullranka, monstera, silverkalla och flamingoblomma

 

Garderobsblomma innehåller starkt irriterande växtsaft och kan ge en brännande känsla i mun och svalg, svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter samt magbesvär. Dessutom kan växtsaften ge kraftigt irriterade ögon och hudretning. Andra växter med samma egenskaper och symtpom är High Chaparral

 

Hortensia, speciellt blad och blomknoppar, innehåller ämnen med irriterande egenskaper och kan ge magbesvär. Hyacinter kan ge liknande besvär.

 

Azalea innehåller ämnen med irriterande egenskaper och kan förutom en brännande känsla i mun och svalg, ge symptom som salivavsöndring, kräkningar och diarré.

 

Cyklamen, speciellt rotstocken, innehåller cyklamin som har irriterande egenskaper och som ger magbesvär

 

Jag vill än en gång, trots att de flesta krukväxter inte räknas till livshotande om man bara äter något blad, uppmana alla föräldrar att kolla upp vad växterna heter.


Ärtskott i fönstret

Skrivet av Sandra Neuman 01.02.2016

Det ser ut som en riktigt chokladstinn kaka med stora strösselkulor på.... Men i själva verket är det väldigt genomblöt mylla med ärter. Tänk så fel det kan gå.

 

Något av det godaste man kan odla den här tiden på året är ärtskott, på helt vanliga ärtsoppsärter! Och enkelt är det också. Man sätter 1-2 cm mylla i en större form (det är ingen vits att odla bara en liten mängd av ärtskott), fuktar ordentligt och strör på ordentligt med ekoärter. Vill man så kan man blötlägga ärterna ett dygn före så gror de fortare.

Foto: husmoranna.blospot.se

Ärtskotten är goda bara som de är, på smörgåsen eller i salladen. Anna har också recept på ärtskottspesto, som jag inte har prövat själv, men det ser ju tillräckligt gott ut för att någon gång testas!

 

Här skriver min största inspirationskälla till trädgård, Sara, om att odla ärtskott.