Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna januari 2017

Årets första trädgårdsarbetspass

Skrivet av Sandra Neuman 29.01.2017

Årets första trädgårdsarbetspass inträffade igår. Idag är jag som en annan mörbultad schnitzel och kommer mig inte upp om jag lägger mig ner på skarpt underlag. Det är så man blir om man har oturen att fortsätta drabbas av foglossningssmärtor också efter att man har avslutat sin karriär som gravid. Det är inte mycket att göra åt säger de som vet, det gäller bara att träna upp musklerna i höften så kanske de stöder lite. Annars får jag försöka låta bli att gräva så mycket i all framtid.

Prio 1 var att städa ur hönshuset. Det har jag försökt skjuta upp nu i evigheter genom att lassa på ny halm vartefter. Det går att göra så, men när halmberget under sittpinnarna börjar närma sig hönsens rumpor så är det definitivt dags att ösa ut allt och börja om från början. Tack och lov att vi inte har någon snö alls för tillfället, så kunde jag fylla upp i köksträdgården med hönshalmen istället. Det här är ett område bredvid köksträdgården som de senaste åren varit överväxt med nässlor och annat vildväxande. Att ha det vildvuxet så här nära köksträdgården är inte att rekommendera. Det växer in direkt det får chansen!

 

JPEG image E182C13661DB 7Egentligen hade jag tänkt gå ut och så sommarblommor i plastbackar, men så blev det inte den här gången.

 

JPEG image E182C13661DB 1

JPEG image E182C13661DB 4

Paff/kartong rakt på marken bara och sedan lassa på med allt hönhusmaterial som finns. Det kommer ju förstås att förmultna och sjunka ner ännu mera, men hönshuset ska städas många gånger så det är bara att lassa på mer hela tiden. Paffen har jag samlat från jobbet efter alla produktleveranser som kommit. Ett särskilt tack till Bruka design som skickade en megastor låda med många små lådor i. Den fick jag täckt många kvadratmeter med. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det här i sommar, kanske potatisland, de är inte så kinkiga av sig.

Jamen frånvaron av snön är bra om man vill förebereda som ovan, men särskilt bra för perenner, träd och buskar är det då verkligen inte. Se bara så det ser ut i min park. BAR MARK i rabatterna och vatten i dammen. Om perenner dör bort så sörjer jag inte jättejättemycket. Men buskar och träd ger sånt djup redan av att finnas där så de skulle inte behöva försvinna. Särskilt inte de som ger något ätbart. Efter förra vintern miste vi både ett plommon- och äppelträd, det vill jag inte göra i år igen.

 

JPEG image E182C13661DB 6

...och det jag verkligen inte vill göra är att plantera 60 nya jordgubbsplantor i år igen.


Trädgårdskaffe i Jeppo

Skrivet av Sandra Neuman 28.01.2017 | 2 kommentar(er)

Det finns nog många värre ställen att spendera sin fredagskväll än i Jeppo med odlarvännerna. En sommar för några år sedan bjöd jag in trädgårdsintresserade bekanta på trädgårdskaffe, och sedan har vi fortsatt. När vi inte dricker kaffe och pratar trädgård så chattar vi (om trädgård förstås) i vår gruppchatt. Man kan lugnt påstå att vi är väldigt likasinnade. Efter barnen är den där inbjudan om trädgårdskaffe det bästa jag någonsin har gjort. Jag är så glad över att ha odlarvännerna.

 

FC8273D5 E102 4715 8459 513CD319C9BCDen skarpsynta kan kanske urskilja att det är de här tre (här, här och här) som är på bild. 

 

Den här gången hade vi också tagit med oss av vårt frölager. En del fröpåsar är det ganska många frön i så att det går bra stt dela med andra, eller så har man köpt en påse och sedan insett att man redan har en (eller två) oöppnad i skåpet. Så bytte vi friskt runt bordet. Jag fick med mig chili, paprika, majs och bönor medan jag bland annat bytte bort av mitt stora lager stjärnflocka och ringblommor.

 

Det är så mycket roligare att odla tillsammans (fastän på olika ställen) än bara i sin ensamhet. Helst skulle jag omge mig med odlingsnördar i alla granngårdar.


Hjälp! Vad ska jag prata om?

Skrivet av Sandra Neuman 24.01.2017 | 5 kommentar(er)

Den 25:e mars händer det i Korsholm! Trädgårdsyra (info och anmälning). Korsholms vuxeninstitut fick för sig att samla en stor mängd trädgårdsnördar på ett och samma ställe. De fixade till och med Lena Israelsson som föreläsare för att locka riktigt många till sitt event. Övriga föreläsare är Michael Luther, Kjell Wickman, Leif Blomqvist, Nina Gustavsson, Sonja Backlund... och jag!

När de ringde och frågade om jag ville hålla en kort föreläsning sa jag utan att tveka "ja". Jag visste inte vad jag skulle föreläsa om eller hur jag skulle lägga upp föreläsningen, men vem tackar nej när de specifikt siktat in sig på en föreläsning med lilla mig?

tradgardsyrakollage

Faktum är att att jag fortfarande inte alls vet riktigt vad jag ska lägga mina minuter på. Det är två månader kvar, men det skulle kännas lite tryggare att ha färdigt material att gå efter, eller iallafall veta vad jag ska prata om. Därför skulle jag uppskatta om DU ville berätta för mig vad som skulle intressera dig.

 

Vad tycker DU att jag ska prata om på min miniföreläsning?


En ros utsprungen

Skrivet av Sandra Neuman 24.01.2017

Kategorier:

Snittblommor som är helt utslagna till sin fulla prakt är det vackraste som finns. Tulpaner, rosor, ranunkel, vallmon... Det spelar ingen roll vilken av dem man väljer så är deras blomstadie mycket, mycket finare än knoppstadiet. Hemligheten med att få snittblommor att slå ut är främst att välja kvalité. Det kostar några euron mer, men i längden tror jag att det blir dyrare att köpa de billiga knippena ofta. Just sayin'

Nu råkade det vara en vallmo och en vit ros (Avalanche) som var vackert utslagna en dag på jobbet. Och att få borra ner näsan i en väldoftande ros i sitt jobb, det är inte alls illa!

JPEG image 5358A5DA4E07 7

JPEG image F3A2DF4FD683 1

Så gör sig vita blommor utmärkt i svartvitt.


Min fönsterodling

Skrivet av Sandra Neuman 23.01.2017

Ganska plötsligt slog det mig att vi har ett gammalt akvarium i uthuset. Det är gammalt och hemgjort och har inhyst både fiskar, gerbiler, hamstrar och också en höna med kycklingar förra vintern. Välanvänt med andra ord. Nu är det dags för next level, och det innebär att det får agera miniväxthus i vårt köksfönster.

I år kändes behovet av att få eget smörgåsgrönt mycket större än tidigare år, och för att inte hinna tröttna på ärtskotten ska jag försöka få till lite annat smågrönt också. Vi har det ganska dragigt vid våra fönster, så det man sår gror ganska långsamt. Vi ska tro att akvariet i kombination med tilläggsbelysning ska skapa bättre förutsättningar för fönsterodling.

 

JPEG image 29A28FB68C12 6

JPEG image 29A28FB68C12 5

JPEG image 29A28FB68C12 7

JPEG image 5358A5DA4E07 8

JPEG image 5358A5DA4E07 9

Nu började jag med vanlig smörgåskrasse, en påse blandsallat och lite spenat. Rödbetsblast tänkte jag så småningom också bara jag hittar lådan med rödbetsfrön. Ärtskotten ger oss redan bra med grönt fräscht att sätta på frukostsmörgåsen, och det om något känns som värsta lyxen så här års. Har ni inte prövat så ska ni absolut göra det. Det är enkelt som tusan! Som tilläggsbelysning har jag helt vanliga led-lampor från rautia.

 

Färska ärtskott på fönsterbrädet:

 1.  Köp en påse ekologiska ärtsoppsärter i din matbutik.
 2. Ta fram en burk/skål/kruka/form och beräkna utifrån den hur mycket ärter du får rum med. Jag brukar fylla botten med ärter.
 3. Lägg ärterna i vatten över natten så gror de snabbare.
 4. Nästa dag lägger du ett lager med mylla (det spelar inte så stor roll vilken sorts mylla det är, du kan till och med använda bomull istället) och ett lager ärter och mylla på det. Vattna.
 5. Vill man så går det att sätta två lager med ärter varvat med mylla. Det som händer då är att det kommer upp nya skott ungefär samtidigt som man skördat det första lagret.

 

Så när du står i affären med en liten kruka ärtskott i handen, överväg att lämna den kvar och köp de torkade ärterna istället. Det är värt varje kraftansträngning. Lycka till med din fönsterodling!


4-årskalaset (recept included)

Skrivet av Sandra Neuman 23.01.2017 | 4 kommentar(er)

Man skulle ju kunna tänka sig att en ledig helg är rena drömmen (för den som är i servicebranschen är det inte alltid en självklarhet)... Och visst hade det varit så, om vi inte haft kalas. Kalas är det roligaste som finns, men det är när det inte är en själv som behöver ställa till med dem.

 

JPEG image 29A28FB68C12 3Vi har nya köksstolar. Och naturligtvis körde vi med Anna-Lenas kalastips med fejkade heliumballonger. Fast vårt tak är inte alls dubbelhäftande-tejp-vänligt.

 

Vi som inte vanligtvis prioriterar att ha ett välstädat hem, utan kör lite mer "family living -the true story" får ha storstädning i flera dagar inför ett kalas och spara dammsugningen till samma dag.
Så är det bra att ha något att bjuda på till kaffet också. Det finns i butiken, det är sant, men i min släkt är majoriteten avsötade och föredrar kaffedopp utan socker, och sådant är svårt att hitta i butik. Så att baka är en prioritet det är svårt att vara utan till våra kalas.

Den här gången gjorde jag det mycket enkelt för mig med kalasbakandet. Jag köpte färdiga kanelbullar, bakade fröknäckebröd till ostbrickan, en glutenfri tryffelkaka och en gluten- och osöt moussetårta. Allt för att spara så mycket som möjligt på energin. Det låter kanske invecklat, men det här är bakverk av enklaste slag.

Moussetårtan har jag gett receptet (det är bara att byta bärsort) på i samband med Millis kalas i september, men tryffeltårtan behöver ni verkligen också prova på! Tillsammans med glass var det en himmelsk upplevelse. Och så otroligt enkel att bara veva ihop. Den är dessutom nästan vegansk, så om man byter ut honungen mot till exempel dadelsirap kan också veganen njuta av den.

 

JPEG image 29A28FB68C12 1Moussetårtan. En smulbotten på mandelmjöl och kokosflingor. Första lagret en hallonmousse och översta lagret blåbärsmousse. Dekorera gärna överflödigt med goda buskblåbär från Oravais.

 

JPEG image 29A28FB68C12 2


 

TRYFFELTÅRTA (Raw, nästan vegansk)

Botten:

15 färska dadlar (urkärnade)
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
1 dl kakao (jag använde leaders råkakao)
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Fyllning:

2 dl rostade hasselnötter (rosta i 200° ugn i ca 10 min. Gnugga bort det mesta av skalen)
1 dl kokosolja
1/2 dl honung (använd tex. dadelsirap för att få den vegansk)
2 dl kakao
1 krm salt

 

Gör så här:

 1. Smörj en springform med kokosolja och "bröa" eventuellt med kakao.
 2. Mixa ingredienserna till botten och tryck ut i springformen.
 3. Fyllning: Mixa de rostade hasselnötterna och tillsätt sedan resten av fyllningsingredienserna och blanda ihop till en jämn deg. Tryck sedan ut den ovanpå bottenlagret i springformen.
 4. Smält choklad (tillsätt ganska mycket kokosolja för att undvika ett skarpt chokladlager) och häll över kakan. Strössla över av de rostade hasselnötterna och salta jordnötter (alternativt hasselnötter och flingsalt).
 5. Ta fram kakan minst en timme innan servering och avnjut tillsammans med vaniljglass.


Receptet kommer ursprungligen från tidningen "baka glutenfritt" nummer 1/16

 


 

Idag fortsätter vi njuta av kalasresterna. Vi har svängt tillbaka bordet men inte kommit oss för att hänga upp kökslamporna tillbaka. Jag är lite tudelad till våra kökslampor. Nu har vi två svarta HEKTAR-lampor från ikea, men jag skulle hellre ha något mer unikt och speciellt. Men det är en annan historia.

Nästa gång vi firar i det här huset, så är det mina 30 år på jorden. Då blir det fest ska ni veta!

 


Bara-för-att-blommorna

Skrivet av Sandra Neuman 19.01.2017 | 1 kommentar(er)

AEE55E08 F04A 41A8 835F 2043B117DD26

Här får du lite torsdagsblommor av mig. Bara för att. Det är de blommorna som brukar vara de mest uppskattade att få en helt vanlig torsdagseftermiddag. "Bara-för-att"-blommor. I vårt hushåll är det av naturliga skäl jag som står för de blommorna, och vi har ofta blommor i en vas på bordet. Bara för att.

Just de här blommorna ska pryda talarstolen ikväll när Katrin Zytomierska intar torsdagsföreläsningsscenen på Arbis. Här skrev Michaela förresten fint om vårens event.


4:e mammaåret

Skrivet av Sandra Neuman 18.01.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

JPEG image 82BBE7C3892E 4

Idag är det en stor dag här i huset på källbacken. Vår genomsnälla, omtänksamma Leon har sin fjärde födelsedag idag. 18 januari 2013 är en dag att minnas... Fast jag minns inte så mycket egentligen. Det blev akut kejsarsnitt (havandeskapsförgiftning och bredaxlad gosse) i vecka 36, bedövningen tog inte så jag blev nersövd några sekunder senare och var helt borta resten av dagen.

Vi har firat med helikoptersmörgås, parkeringshus, pysselbok och wii-spelet sport resort... och många kaffekoppar för den trötta mamman. Nu ska vi fortsätta firandet med chokladpannacotta med mommo och psykologbesök för min del. I helgen tar vi det riktiga kalaset med våra familjer.

Hipp hipp hurra!


Skir strunt

Skrivet av Sandra Neuman 17.01.2017

651F2A14 E5EC 4F90 85FD 77276EF8695B

Det går inte att ha bara en favoritblomma när man jobbar med blommor varje dag. Tvärtom så blir även den fulaste av dem till en skönhet efter en stund. Den här Veronican har ändå varit en favorit från början. En skir men karaktäristisk och ståtlig liten strunt.


GRATTIS LAGOMBACKAN!

Skrivet av Sandra Neuman 15.01.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Hurra hurra! Nu har min blogg Lagombackan funnits på sevendays i ungefär 370 dagar! Det är lite mer än ett år, men det var först nu idag som jag upptäckte jubileet på appen timehop.

Det här året har varit ett av de bästa i min blogghistoria. Jag har kanske inte bloggat lika intensivt som under många andra år, men istället har jag haft en linje att följa. Att skriva om trädgårdssysslor, blombuketter och odling passar mig mycket bättre än de vardagliga uppdateringarna. Det har gjort att jag fokuserat på min grej på ett helt annat sätt och att blogga så här offentligt ger så många möjligheter ...för att inte tala om hur många nya bekantskapet det har lett till.

 

För att fira bloggens 1-årsdag kopierar jag in ett par tulpantips som jag skrev riktigt i början av min Sevendays-karriär.

tulpanerjanuari

 

 

 1. Satsa på kvalité. Det är superviktigt att levande snittblommor handskas på rätt sätt ända från odlarens växthus till era köksbord. Sök er alltså till branchfolket trots att tulpanbuketten kostar några euron mer.

 2. Ställ inte vasen med dina nya fina tulpaner i närheten av fruktskålen. Etylengasen från frukten påskyndar blommornas åldrande.

 3. Om du upplever att tulpanerna börjar hänga över vasen direkt efter att du köpt dem kan det bero på att de förvarats torrt. Skär av stjälkarna några centimeter, rulla in buketten i papper och ställ i kallt vatten några timmar. Då får blommorna möjlighet att dra upp vatten och bli saftspända.

 4. Ställ vasen med tulpaner svalt över natten, snitta om och byt vatten ungefär varannan dag så håller de sig längre.

 

Imorgon börjar en ny vecka. Min sons fjärde födelsedag har vi på onsdag, men före det ska jag hinna med två jobb-dagar och paketera in ett par presenter. Trevlig vecka!