Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna januari 2018

Genast = 20 min, naturlish.

Skrivet av Sandra Neuman 29.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag tilldelades en sjukskrivning för min onda axel (mitt knä gör mig inte särskilt oförmögen att arbeta, det är sällan jag snittar blommor med knäna) av hvc-läkaren idag. 7 dagar utan snittblommor, kunder och kassaapparat. Bara vara hemma-ish och göra ingenting. Jag har ingen aning om hur ja ska överleva, men min mamma har lovat att bjuda på emk (EfterMiddagsKaffe) när det krisar, och så har jag nöjet att hämta hem mina barn tidigare från dagis på dagarna.

JPEG bild 1261BFEBB1E0 1Vår vackra granne, vattentornet, sken så vackert på morgonpromenaden till HVC.

 

Det finns inget nöje i att behöva hämta hem dem varje dag hela veckan. Jag vet inte hur det är med era barn, men när mina ska klä på sig ytterkläderna är det akrobatik och tusen andra "ursäkter" det enda jag får. Idag lovade jag att om de klär på sig genast kan vi ha speldag idag istället för imorgon.

"Genast" blev typ 20 minuter långt och någon speldag blev det inte. Istället fick jag om och om igen förklara för en ilsken och besviken femåring VARFÖR. Oh gosh vilken tur att jag hade samlat på mig tålamod tidigare på dagen (när jag bara suttit och slötittat på serier). Jag har aldrig känt mig så pedagogisk förut. Vi gör ett nytt försök imorgon och hoppas att det blir en lite mer smidig påklädning vid dagis.


Plattplätt med hallongrädde

Skrivet av Sandra Neuman 28.01.2018

Det är ungefär en månad sedan när jag en natt drömde att min mamma kom med fastlagswraps åt mig till jobbet... Sedan dess har jag trånat efter en smarrig kardemummaplätt med hallonsås och mycket grädde. En helt ledig helg med noll planer kan gott och väl innehålla fastlagswraps tyckte vi.

JPEG bild D3E125E80AFF 1

Wrapsen blev så små att det mer handlade om en platt kardemummabulle med pålägg än wraps, men det gjorde inget för smaken kommer fram på ett bra sätt iallafall. Vilken tur att det är så enkelt att baka LCHF-wraps och att de bara ska gräddas i 5 minuter, så behöver man inte vara utan alltför länge när suget kommer.


Universum hatar mig

Skrivet av Sandra Neuman 27.01.2018

Kategorier:

Äntligen ledig helg! Den första lediga helgen sedan lillajul (och den lediga helgen blev till sjukskrivning när hela familjen hade flunsa) och därför såg jag extra mycket fram emot den. Ingen verkade vara på väg att bli sjuk heller så allt var verkligen bästa möjliga. Efter jobbet köpte jag en vinflaska som jsg drack ett glas av på kvällen innan jag somnade på soffan.

När man har den där sällsynta lediga helgen kan det vars svårt att välja vad man ska göra. Riva kökstapeter, städa färdigt på vinden, städa ut garaget, vinterså i växthuset. Ja valmöjligheterna var så många!

 

3589B359 B86B 4871 A7DA E1B45425F603

 

Jag: ”Hurra! Ledig helg!”
Universum: ”Jasså! Det ska vi ordna!”
Jag: *halkar på trappan*...

 

Resten av dagen har jag inte kunnat göra så mycket. Högra axeln tog det största smällen och är obrukbar. Kärlekshandtagen dämpade stöten mot nästa trappsteg medan mitt ena knä vred sig mot det nedersta trappsteget. Hela källbacken uppmärksammades och min dotter blev förskräckt av mammas vrål. Som tur är går underarmen och handen bra att använda, så kan jag iaf roa mig med att skriva blogginlägg på telefonen.

Aj är det enda jag kan säga, och är glad över att vår nya bil är automatväxlad så att jag kanske kan ta mig till jakobstad för en check up imorgon. En florist med söndrig axel är ingen bra florist


Så här kan du också använda tulpaner!

Skrivet av Sandra Neuman 25.01.2018

Tulpaner är fantastiska blommor att ha i hemmet, det håller ni väl ändå med om? Jag skulle faktiskt tro att det aldrig säljs så mycket snittblommor som den här perioden från januari till fram till påsk. Alla vill ha tulpaner på bordet. De är också relativt billiga (men om man börjar tänka på hur länge de håller är de inte särskilt billiga jämfört med till exempel nejlikor eller krysantemer) och på det viset kan en unna sig nya blommor varje vecka. Här är ett äldre inlägg om hur man förlänger tulpanernas hållbarhet, och vill man vara riktigt hard core så sätter man dem i kylskåpet till natten.

 

JPEG bild 1B3B79E0B586 1Det här är franska tulpaner som är lite större både på längden och i knoppen

 

Så kan man använda tulpaner på andra sätt än att bara låta dem stå i vas också.

Förra torsdagen när Leon fyllde 5 år fick han tulpaner av oss. Han blev överlycklig och frågade flera gånger om det faktiskt är hans tulpaner. Det var en med blandade färger, och de är alltid lite knepiga eftersom det är olika tulpansorter och de utvecklas och håller alltid olika. Därför, när det blev söndag och dags för kalas, fanns det inte alltför många fina tulpaner kvar. Som tur är går det jättebra att ha tulpaner liggandes direkt på bordet, utan vatten, som bordsdekoration.

JPEG bild 1B3B79E0B586 2Ännu dagen efter kalaset låg tulpanerna på bordet och såg lika fräscha ut

Om Du inte visste, så är det faktiskt så att om tulpanerna av någon anledning råkat bli utan vatten i sin vas (typ om man har vedspis i köket och eldar väldigt intensivt en kväll) så går det att återuppliva dem. Då skär du av en bit av stjälken på alla tulpanerna och rullar in dem i en tidning så att de hålls att stå rakt i vasen. Sätt nytt KALLT vatten och låt dem stå på det viset ett par timmar. Då har de hunnit bli saftspända på nytt och kan stå och sprida glädje ännu en stund.


Snabbaste tapetväljaren i stan

Skrivet av Sandra Neuman 24.01.2018

Förra veckan när jag hade en ledig stund före hämtningen på dagis sprang jag in till Wargendahls en av mina favoritaffärer här i stan. Det var många kunder före mig, så jag gick och tittade på tapeterna så länge. Jag hade tänkt be personalen hjälpa mig att plocka fram alternativ med de nya riktlinjerna jag kommit fram till; Grönt och glatt (och gärna i billigare änden).

 4809C3CA 8483 48E2 9D12 AD47B52BC06C

15-20 minuter senare när en i personalen äntligen slapp lös, höll jag fram de här och sa att det är de här jag tror att jag vill ha. Det är lika bra att bara bestämma sig när man hittar något man tycker om. Det blir "Leaf green" från Boråstapeters linen-kollektion på den stora väggen och en del av en till. På en kort vägg mot norr blir det en lite mer mönstrad, men fortfarande bara grön tapet, "blomstermåla" från midbec.

Nu har tapeterna anlänt och jag vet inte hur jag ska kunna bärga mig tills de är uppe på väggen!


När hjärnan är lugn

Skrivet av Sandra Neuman 23.01.2018

Kategorier:

Iskall dag (-20 grader här på källbacken imorse när barnen skulle iväg till dagis) och ledig, slö dag för mig här hemma. På jobbet har vi precis flyttat ner en trappa sålänge vår lokal renoveras, så igår spenderade jag hela dagen åt att försöka hitta alla grejer och göra hela vår tillfälliga butik lite mer överskådlig. Sedan stupade jag på soffan klockan 19 och vaknade vid midnatt. Därför passar det utmärkt med en inte slöare dag.

JPEG bild 5E24600FDA3B 1JPEG bild 5E24600FDA3B 2

Jag fick ta min frukost på språng när jag skulle direkt till psykologen efter att jag lämnat av kidsen. Ofta brukar jag baka ett muggbröd till frukost, och nu när jag hade lite mer bråttom än vanligt så gjorde jag det platt på en tallrik så att det skulle hinna svalna så länge jag borstade pannluggen och letade kläder. På med massa smör, ost och medvurst, snabbkaffe med kokosolja i en termosmugg och iväg. Snön var så fluffig att den flög av bilen när vi körde iväg. Barnen och jag var båda lika roade och vid dagis fnittrades det mest när ytterkläderna skulle kläs av. Det är oklart om det berodde på snön eller bara trötthet… fast tröttheten brukar i och för sig te sig i allt annat än fnitter.

Alltid efter psykologbesöken är jag alldeles harmonisk och lugn i själen. Jag har gått till samma nu i kanske 2 år och nu först börjar jag få ordning på de ungdomstrauman jag suttit med. Jag kan förlåta, men väljer ändå att ta avstånd för min egen hälsas bästa. Friheten börjar kännas av, och det är det som är det viktigaste.

JPEG bild 5E24600FDA3B 3

Så nu sitter jag här. Trött och lite frusen om fötterna (det drar så hemskt genom ventilerna och jag orkar inte klättra upp och stänga dem). Jag har redan avverkat nyaste avsnittet av Bron och jag tror att jag ska fortsätta med något annat underhållande. Eller så läser jag en bok. Vi får se.


Leon 5 år

Skrivet av Sandra Neuman 22.01.2018

Kategorier:

Yes! Femårskalaset roddes iland med bravur! Till följd av stressen ett kalas medför så har jag hela veckan tampats med en bottenlös hunger och ett högt och okontrollerbart blodsocker. Det syntes tydligt på blodsockret att stressen släppte klockan 14 när huset såg representabelt ut, bullarna var framdukade och jag gav över ansvaret att koka kaffe åt min man. De som inte äter lågkolhydratkost fick kanelbullar (ur frysdisken) och blåbärsmuffins, och LCHF:arna kanelbullerullar och blåbärsmuffins. Mer om bakverken ska jag dela med mig av någon dag när jag inte ligger i sängen och halvsover.

Min fina son blev alltså fem år härom dagen. Min förstfödda. Leon är för det mesta väldigt snäll, hjälpsam och lugn, och de egenskaperna kommer man långt med i livet. Han är sin far upp i dagen, och det är precis ett sån man man vill att ens son ska bli.

 

7169864E 986F 428C B971 135BAB6D96C9


Mina gröna fingrar

Skrivet av Sandra Neuman 18.01.2018 | 3 kommentar(er)

Åh! Det här måste vara bästa veckolistan sevendays har kommit med hittills!! Som klippt och skuren för den trädgårdstomte som jag är. Nu kastar jag om frågorna lite så kommer alla grönväxt-relaterat tillsammans och sedan trädgården skilt.

 

Och jag är så taggad att det har tagit mig flera dagar att fylla i alla frågor ordentligt!

JPEG bild 772B1ABE50E4 3Rosengeranium, eller Dr. Westerlunds hälsoblomma som den också kallas. Doftar citrus när man rör i bladen.

 

Dessa grönväxter finns just nu hemma hos mig: 

Ok, you asked for it... 
Porslinsblommor (Hoya), Mönjelilja (Clivia), Peperomia, Fredskalla (Spathiphyllum wallisii), Rosengeranium (Pelargonium), Narrfikus (Clusia), Novemberkaktus (Schlumbergera), Orchidé, Gullranka (Epipremnum pinnatum), Svärmorstunga (Sansevieria), Älghornsbräken (Platycerium bifurcatum), Rumsgran (Araucaria heterophylla), Paradisträd (Crassula ovata), Kaktusar, Vandrande jude (Tradescantia fluminensis), Kantdracena (Dracaena marginata), Monstera, Echeveria, Bromelia, Kaffebuske (Coffea arabica), Kamelhårskalanchoe (Kalanchoë beharensis), Apostlalilja (Neomarica northiana), Asblomma (stapelia), Pillerfikus (Ficus deltoidea), Olivträd (Olea europaea), Calamondin = totalt 60+ stycken eftersom det finns flera av samma växt, men kanske olika varianter.

 

greenish21. Två olika peperomia. 2. Porslinsblomma och asblomma. 3. Porslinsblomma


En blomma/växt som alltid går som present:

Jag säljer överlägset flest orkidéer, juvelblommor (Bromelia) och våreld som går-bort-blomma, men ibland vill någon också ha någon slags grönväxt. Då tycker jag att Rumsgranen är prisvärd och brukar också vara omtyckt som inredningsväxt. Annars är tulpaner en bästsäljare den här årstiden.


Så får jag mina växter att klara sig:

Hemligheten är att välja växter som passar ens egna rutiner och vardagsliv. Tycker man om att gå omkring och pyssla med växter, vattna minst en gång per vecka så ska man välja sådana växter som ogärna vill torka ut, kanske kräver näring lite oftare och gillar att bli duschade. Nå typ sparrisar (fjädersparris, hängsparris), Sophora, Rumsgran, Bräken-sorter. Men om man är som jag och tycker bäst om växter som inte kräver så mycket, och lätt kan glömmas bort en månad utan att ta skada så ska man satsa på porslinsblomma, Peperomia, Svärmorstunga och alla de andra jag nämnde om i frågan om vilka jag har hemma.

 

Greenish 21. Det är högsäsong för tulpaner. 2. Min orkidé ska för första gången börja blomma om.


Så inreder jag med växter:

Ju fler desto bättre! Jag har ett minne av att min mommo alltid har haft många grönväxter i fönstren, och det har jag alltid tyckt om. Så nu när jag får göra vad jag vill med mina fönster så väljer jag att mer eller mindre fylla dem med växter, både i amplar och på fönsterbrädet. Vi har haft gröninredning som en kurs i skolan, så jag kan egentligen allt om vilka växter som passar var, i vilka krukor och hur man ska placera dem... Men är man en 'more is more' så går den där kursen lite förbi. Sen gillar jag att ha snittblommor på köksbordet också.

JPEG bild 772B1ABE50E4 1JPEG bild 772B1ABE50E4 2Övre bilden från vänster. Hängande porslinsblomma och bakom den två olika Paradisträd i lerkrukor. En rumsgran i zinkkrukan och till höger en Älghornsbräken.
Nedre bilden. Ett hörn av vårt vardagsrum. Egentligen tror jag att det är lite för mörkt åt Monsteran, men den verkar trivas tillräckligt bra iallafall.


Så ofta köper jag växter:

Nu som då, speciellt om vi får något fint till jobbet eller om jag tvingas kasta bort någon och det lämnar ett tomrum i fönstret. Överlag så finns det alltid rum för en till.

 

Den fulaste växten/blomman jag vet:

Det är en hemskt svår fråga. Alla är fina på något vis, men växten Pussmun (Nematanthus gregarius) är inget jag skulle vilja ha här hemma. Den är ful på riktigt! Till och med Saint Paulia är bättre än den.

 

 

Det om gröväxter. Över till Trädgården och odling...


Så mycket tid lägger jag på odling:

På våren verkar det finnas hur mycket tid som helst för köksträdgården medan grönväxterna inomhus får lida och förlita sig på att min man ger dem vatten... Ja eller det är för övrigt han som brukar vara den som kommer ihåg att vattna alla tider på året (skomakarens barn har ju heller inga skor ni vet). Men tillbaka till odling. Jag försöker ändå lyssna till min kropp och inte heller jobba sönder mig själv på att gräva gropar, rensa ogräs och så frön.


Mitt bästa odlingstips:

Odla ärtskott på fönsterbrädet nu fram tills det blir varmare utomhus. Det är billigt och gott att sätta på smörgåsen. När det kommer till utomhusodling är det en sån bredd att jag skulle kunna ge hur många tips som helst. Men. Har man inte odlat förr och vill börja på, så är det lättast att skaffa sig ett par pallkragar och boken "Odla i pallkrage". Sedan sår man det man själv vill äta och håller sig till anvisningarna bakom fröpåsen om rader och mellanrum mellan fröna... När man hållit på en stund kan man börja röra sig utanför de ramarna och odla tätare när man vet hur grödorna funkar.

JPEG bild 25C06301D0C5 1


I min trädgård vill jag odla:

"Vad vill jag inte odla?" skulle vara en mycket lättare fråga att svara på. Jag vill INTE odla vitkål och ruccola. Men jag vill odla allt annat typ... Speciellt Fänkål, morot, spenat och grönkål. Och Jordgubbar!

gronsakerna 

I något skede nu snart ska jag tipsa er om mina bästa trädgårdsböcker! Det tycker jag ni ska hålla utkik efter! Odla mycket nu och sköt om era växter!


ÄR jag gammal?

Skrivet av Sandra Neuman 14.01.2018

Kategorier:

Här där jag sitter denna söndagkväll med ett glas av mitt favoritvin och stör mig på att nätet/cmore/whatever gör att farmen inte visas som det ska (it-ingenjören nattar ett barn på vinden och är inte tillgänglig för tillfället) så känner jag ett starkt skrivbehov uppstå. Så kan det vara när en som gillar att skriva inte har något nytt att komma med, men ändå vill låta fingrarna dansa sin tiofingrarsvals över tangentbordet. Lösningen blir ett par snapshots från helgen.

so1Mitt spontana jag tog tag i vår fula köksvägg idag. Vi har haft ett eluttag mitt på väggen och vi har inte riktigt kunna bestämma oss för om vi ska behålla det, flytta ner det eller skippa det. Nå, eftersom vi ändå har elluttag på andra sidan av fönstret så valde vi att skippa dem helt. Nu är det igenproppat överspacklat och snart redo att provmålas. Jag vet inte om vi ska ha målad vägg eller om vi ska fortsätta leta tapet. Men när jag nu har en burk med snygg grönfärg ska jag iallfall testa om det är gröna väggar vi ska ha eller om vi ska fundera över valet igen.

 

so2Varsågod, vardagen i Neumans hus! Vår diskbänk är aldrig tom, men för tillfället svämmar den över riktigt ordentligt. Diskmaskinen är vägrar diska och högen med tallrikar, kastruller och skålar växer för varje dag. Men vi har iallafall egenodlade granskott på lillajulgranen!

 

so4Barnen har spelat en hel del (Apptips: Toca band!) och jag har varit uppgiven och känt mig gammal som inte får någon ordning på hur man använder snapchat.

 

so5Igår jobbade jag, och fick göra en snygg, vintrig bukett till en stamkund. En sån här frostig bukett kunde jag själv också ha på bordet. Nejlikor är allt bra fina, speciellt när man blandar den stora snittnejlikan med de små elegansnejlikorna på det här viset.

so7På tal om jobbet så ska vi renovera och därför har vi en stor renoveringsrea på gång. De här lyktorna från Bruka design har jag trånat efter ungefär ända sedan de anlände till oss. Jag försökte stå emot men insåg att det här antagligen är sista chansen, och att någon annan tar dem om inte jag gör det. Nu står de och ger en härlig värme i vardagsrummet.

 

so6Slutligen. Vår kisse Skrållan väljer alla gånger gurkskivor framför gräddost. Vad är det för slags katt riktigt? Hon till och med stjäl gurkskivor från min smörgås.

 

He om he.


Snygg mat!

Skrivet av Sandra Neuman 11.01.2018

Kategorier:
Taggar:

På tal om artikeln om glutenfritt bröd som finns här på sevendays just nu. Igår bakade jag det finaste LCHF-brödet ever! Det är samma recept som jullimpan, men man lämnar helt enkelt bara bort julkryddorna för att få en renare smak. Det är sannolikt min nya, kortare brödform som gör att limpan blev så hög och fin, men eventuellt gjorde det gott åt smeten att vispa de 8 äggen lite fluffigare innan resten av ingredienserna vispades i. För att göra det lite extra satte jag sesamfrön som topping, och det blev på riktigt det finaste brödet jag sett. Orginalreceptet är "Sannas LCHF-limpa" från lchfarkivet.se

JPEG bild 01DABF451E99 1JPEG bild 01DABF451E99 3

Om jag ska orka med det här att baka eget bröd (utan kolhydrater i) så måste det vara ett sånt bröd att det bara är att vispa ihop och slänga i en form. Och det här är verkligen DET brödet. The bröd.