Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna maj 2018

Bönhörd

Skrivet av Sandra Neuman 29.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Jag minns hur goda de smördränkta bönorna (Haricots verts-typ) var som fammo bjöd på när vi var små. De var mjuka men ändå krispiga. Det är den smakbilden som gör att jag år efter år sår mina bönor och njuter av de jag lyckas skörda (sedan köper jag kilovis från torget och fryser in inför vintern). Ibland går det bättre och ibland går det sämre, men så är det med alla grödor som är lite kinkiga av sig.

Bönor gillar inte om jorden är kall när man sår dem, men nu har vi haft sån otrolig sommarmånad att vi inte behöver vara oroliga för att jorden inte hunnit bli varm. Att jag sår bönorna först nu beror mest på att jag för det första glömde bort dem lite, och sedan också på klassikern "tidsbrist".

 

beans

Image 98

Man behöver inte nödvändigtvis blötlägga ärter och bönor före man sår dem, det går alldeles utmärkt att peta ner dem direkt i jorden och ändå få dem att börja växa. Att man blötlägger dem ger bara ett litet försprång eftersom grodden inte behöver trycka sig ut genom ett torrt och hårt skal. Dessutom kan man också utnyttja blötläggningen för att se vilka bönor och ärter som kommer börja växa (så där ifall man har en gammal påse och inte vill chansa).

 

Vill ni veta hur många papperskrukor man kan tillverka under den spännande filmen "Die hard 2"? Så här många

Image 95

...och då ska man minnas att det är en väldigt spännande film, så det är inte raketfart på tillverkningen precis.

 

I år satte jag bönorna och ärterna i små krukor och kärl så får de börja växa till sig så länge jag gör i ordning de riktiga växtplatserna åt dem. Det är onödigt arbete, men nödvändigt för att jag ska hinna med.


flower snaps

Skrivet av Sandra Neuman 29.05.2018

amalia1amalia2amalia3

Ja nä nu tänkte jag ju inte riktigt på sådana snaps som man sjunger en visa till utan mer såna där som man har en miljon av på sin telefon. 

Varför jag älskar mitt arbete på Amalia? För att jag får chansen att vara kreativ på så många plan att det ger mitt konstnärliga jag en stimulans som heter duga. Jag är den som har svårt att stänga ner idéerna när de en gång börjar ploppa upp. Den som inte riktigt kan pausa när flowet en gång infinner sig. Och den som inte kan låta bli att fota när jag ser en färdig komposition någonstans.

Fotointresset har funnits med mig i femton år, men i och med att jag blev en mamma försvann tiden för att söka motiven som tidigare. Som tur är försvann inte konsten att se bilden, och tack och lov har de nya telefonerna så bra kamera att det går att få till en bra bild med den också.

På jobbet har jag fått in rutinen att se bilder som kan passa vårt instagram-flöde. När jag hittar en extra fint utslagen ros måste jag fota den liksom om jag känner mig extra nöjd över en skyltning eller en bukett.

Veckans snaps borde förresten vara en obligatorisk rubrik för alla som bloggar, så skulle inte bilderna bara lämna där i telefonen och göra ingen nytta alls.


Tissande kissungar

Skrivet av Sandra Neuman 28.05.2018

Kategorier:

Image 93Image 91

 

För att få ett lite mer omväxlande flöde här på bloggen ska jag visa vilka mysiga typer vi hälsade på igår. En Egyptisk mau med sina fyra ungar och en stor och snäll Maine coon-farbror. 

De där ungarna hade jag kunnat sitta och titta på i evigheter. Ljudet när de åt samtidigt som mamma Kira spann var en så behaglig kombination som borde finnas tillgängligt för alla stressade människor. Den här veckan, studentveckan, är en av de mer hektiska veckorna för blomsterhandlarna så jag är hemskt tacksam över att vi ska göra ett återbesök så kattungarna blir vana med barn (och jag får avstressa mig lite).

 

Ps. Ber om ursäkt för den fåniga rubriken, det känns som att det för tillfället står stilla i den skapande processen med bokstäver...


Väldigt Japanskt

Skrivet av Sandra Neuman 28.05.2018 | 1 kommentar(er)

Image 70Image 73Image 74

Vi har sju äppelträd på vår gård, men de är alla ännu så små att skörden inte blir särskilt stor. I år blommar de ändå mer än vad de någonsin har gjort. Det gör visserligen alla fruktträd så det är kanske inte så häftigt trots allt. Sorterna är desto fler i och med att vi har 1,5 familjeäppelträd (efter att min man fällde ett träd rakt på det ena blev det bara halva kvar).

Som tur är har både min mamma och min moster stora äppelträd som vi kan ha glädje av vi också.

 

Image 90Image 92Image 94

I år ser äppelträden ut som megastora rhododendron och vi får innerligt hoppas att det blir många äpplen också och inte bara en riklig blomning. Riktigt så här många äpplen som det är blommor vill vi inte ha på våra träd, då får man istället gallra lite så att de ryms att växa till sig och för att trädet ska orka bära upp tyngden.


Återbörda mina timmar, tack!

Skrivet av Sandra Neuman 27.05.2018

Magsjukan tog en del av oss i mitten av veckan så fram tills idag har vi bara varit hemma och försökt hitta aptiten igen. För min del satte det lite käppar i hjulen när jag inte kunde göra det jag hade planerat att göra i torsdags på min lediga dag. Därför fick jag snällt hoppa över dagens kalas och jobba in tiden i växthuset.

 

F4063FCC E969 419F 87E2 336E1C88A811

Nu kan jag glatt meddela att ogräset är rensat och tomaterna nerplanterade. Bara på en säsong hade maskarna gjort ett fantastiskt jobb med hönshusmaterialet jag grundade pallkragarna i växthuset med förra året. Jorden var fantastisk och jag kunde sätta ner tomaterna lika långt ner som en mjölkburk är hög.

En del av paprika och aubergine fick jag också nersatt i en ny odlingsbädd jag fixade till i mitten av växthuset, där varmbänken stått. Det var också varmbänken som jag använde som material innan jag toppade med den jord jag råkade ha.

 

6258783F 2C89 4EB7 B3AA 9980F8B4C7697E721D85 10B4 4A70 81AC B406A6F6712600759ABA 0C46 43F0 83A9 ED8718C286E0E8DF135C 7EE4 460F BDBC D8B2E7D24E43

Trots dagens hårda blåst och öppningar i bägge ändarna av växthuset visade termometern 40° (nu ikväll hade det sjunkit till 13°). Då är det skönt att kunna stiga ut och svalka sig några sekunder innan arbetet fortsätter.

 

...Allra helst med en kall frappé i gungsoffan.


Kvällsrundan

Skrivet av Sandra Neuman 25.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Image 65

 

På kvällarna brukar jag gå en runda i trädgården och bara titta lite. Ofta har jag en eller flera katter i släptåg. Det börjar vara en hel del som blommar nu, den här orange (som jag aldrig minns vad den heter) tycker jag så mycket om. Jag har ganska mycket gult och orange som blommar den här tiden, och ärligt talat tycker jag så mycket mer om den färgkombinationen än rosa-blått som det kommer mer av mot sommarmånaderna.

 

Image 63Image 66


Jag är en osäker fegis

Skrivet av Sandra Neuman 25.05.2018

Att odla är rena gissningleken varje år. Som i år när vi hade vinter ovanligt länge och så blev det sommar på en gång. Förberedelsetiden försvann och osäkerheten kröp fram. Med facit i hand är det lätt att säga att man borde ha satt ut tomaterna då redan i slutet av april när hela värmeböljan började. Jag har ännu inte vågat. Tanken är tänkt flera gånger men sedan har jag ballat ur iallafall.

Man borde våga, men då är det också alltför lätt att mista allt om det plötsligt blir vinter och jättejättekallt i flera dagar. Att vara modig är inte riktigt min grej. Kanske eftersom det alltför ofta har känts som att universum har något emot mig. Hade jag satt ut tomaterna i april hade det sannolikt blivit ordentlig vinter igen. Jag vågade helt enkelt inte riskera.

 

Image 64

Idag har jag satt bönorna i blöt. Det är också en sån där grej som är svår att veta när det löns att börja på med. Jag hade ju tänkt att så dem för ganska länge sedan i växthuset och på det viset få skörd lite fortare. Men så blev det inte. Nu kan det vara att den bästa sommarvärmen redan är förbi och jag misslyckas med bönorna ännu ett år. Därför har jag tänkt så en del av dem i växthuset för att förbättra chanserna och samtidigt sprida ut skörden lite (jag räknar med att de i växthuset växer snabbare).

Bland annat det på schemat de kommande dagarna ...och hönshusbygge, plantera ut tomater och paprika, trimma ogräs, klippa gräset och mycket mycket mer.


Semesterplanen

Skrivet av Sandra Neuman 23.05.2018

Kategorier:

Image 56Image 58

Om 11 dagar har vi en två veckors semester att ta itu med här hemma. Vi ska ha villatid, familjetid och en dag vid power park. Allra viktigast är ändå den lilla detaljen med köksträdgården som behöver bli färdig. Det spelar inte så stor roll om jag inte hinner få fixat allt som jag har tänkt, men lite mer organiserat vill jag gärna ha det innan sommarfriden tar över.


Jul i maj

Skrivet av Sandra Neuman 22.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Image 61

Image 51

Det är numera bevisligen möjligt att plantera ut julhyacinterna i trädgården och få ny blomning. Oturligt nog vet jag inte hur jag har gjort, om jag har gjort något speciellt eller om det bara är lökar som kastats åt sitt öde. Nu ska jag försöka ta ut det sista fina ur de här små perfekta hyacintklockorna. Det är lite lättare nu när jag har dem på köksbordet i en vas, istället för under ett träd.


Balkongtips!

Skrivet av Sandra Neuman 22.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Och så har vi de som bor i städer och kanske inte har tillgång till en egen trädgård. Men frukta icke! Det är nästan ännu roligare att göra det fint på sin balkong! Det går mycket fortare och kräver mindre växter än en egnahemstomt.

Förra året skrev jag om att ha en trädgård på balkongen [Hittas här] och letade fram massa bilder från mina balkongodlingar. Som komplement till det inlägget ger jag er ett par tips.

 

balkong-3.jpg

 

5 tips för dig med balkong

1. Välj tillräckligt stora odlingskärl. Mer jord=hålls fuktigt längre
2. Täck gärna ytorna i krukorna med bark, grus eller lecakulor för att behålla fukten bättre.
3. Är det en inglasad balkong måste du se till att vädra ordentligt. Det blir otroligt hett på en liten inglasad balkong. Speciellt om den finns mot söder, växterna bränns helt enkelt.
4. Välj växter som tål sol och värme.
5. Tänk på att det är helt olika förutsättningar beroende på hur högt upp balkongen är, om den är infälld eller öppen, inglasad, finns på en blåsig plats och så vidare.
6. BONUS! Ni vet såna där stänger man bara spänner ut mot två väggar och sätter duschdraperi på. Såna är perfekta till balkongtaket så behöver man inte borra i betong för att hänga upp en ampel.

 

5 bra balkongväxter

1. Olivträd
2. Bägarranka
3. Citrus
4. Bouganville
5. Tomater och gurka

balkong-6.jpg

Calamondiner.