Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna juli 2018

LCHF-tårtan

Skrivet av Sandra Neuman 23.07.2018 | 3 kommentar(er)

Om man har födelsedag så tycker jag att man faktiskt kan passa på att samla sin familj och bjuda på en tårtbit till kaffet. Det var vad jag gjorde igår i förvånansvärt milt och behagligt sommarväder. Eftersom vädret är så olidligt som det är, och att stå och baka inte från förr heller är bland mina favoritsysslor så gjorde jag det mycket enkelt för mig.

Det LCHF-bröd jag brukar baka åt mig själv att äta till frukost har jag sedan start tyckt att smakar väldigt mycket som min fammos sockerkaka (rostar man det blir det bra mycket mer brödaktigt). Men då tänkte jag att det ju rent tekniskt bli en tårtbotten om man byter ut saltet i brödet till sukrin och vaniljpulver.

 8E112A72 52CC 4D5F 9F40 A80D856A4BEE

 

Det blev det också! En väldigt god tårtbotten fullastad med saftiga polka-jordgubbar, generöst med grädde och toppad med vackra bär direkt från trädgården. Ja jag sa ju att det är bra med födelsedag mitt i sommaren.

Dessvärre hade jag överskattat hungern hos gästerna och hade ännu en tårta i kylskåpet vid kalaset slut, men det fixade sig med vänner som erbjöd sig hjälpa oss. 

 9E8F1312 508A 4C81 8EB3 7D7E41026481

 

Och hur gör man den gluten-, socker- och kolhydratfria då undrar ni? Nå så här.

 

LCHF- tårtbotten

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp.

2 msk fiberhusk

2,5 dl pofiber

2 dl grädde

1-3 msk sötning (måste justeras enligt hur sött man vill ha)

1 msk vaniljpulver

8 ägg

2 tsk bakpulver

Lägg bakplåtspapper i botten av en springform (spänn fast mellan botten och kanten) och häll i smeten. Låt den gärna stå i 10 minuter så hinner den svälla till sig lite.

Grädda i 175 grader i varmluftsugn eller 190 grader i vanlig ugn i cirka 35 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt kakan stå kvar i 20 minuter innan du tar ut den.

Jag skar kakan i två delar och använde dem som två olika tårtor, men det går förstås också att bygga den på höjden och lägga fyllning mellan.

 

Här hittar ni alla recept jag någonsin skrivit ut (klick!)


Så? Nu?

Skrivet av Sandra Neuman 21.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det här låter ju säkert jättejättekonstigt, och jag lovar att det känns lite konstigt också att skriva ett sånt här inlägg nu mitt i hetaste sommarmånaden. Vem sår i juli liksom? Men ja, det är dags att så en omgång till för att ha något att skörda i höst. 

 

JPEG bild CBA7F9878A87 1JPEG bild CBA7F9878A87 2

I slutet av juni sådde jag en omgång sallat, mangold och rödbetor så att jag ska ha något att fylla ut med nu när vi skördar sallatshuvuden stora som en badboll. Det blir ett ganska stort tomrum.

Det man ska så är sånt som växer relativt snabbt eller som står sig bra trots att det blir kallare (kanske) småningom.  Rädisor, mangold, spenat, sallat, dill, sommarmorot... tänkt på det första som man äter på våren. Det kan du också så nu och skörda ännu i höst. Och till hösten/vintern grönkål och vintersallat.

Jag ska så ännu mera nu i dagarna... så att jag nå säkert inte blir utan att vattna i köksträdgården. Heh.


Allt man behöver

Skrivet av Sandra Neuman 20.07.2018

friday

Friyay och den dagliga frappén under humlen på terrassen. Varmt, vindstilla och helt nice. Det var precis så här jag hade föreställt mig situationen när jag planterade en uppstammad vitvinbärsbuske riktigt intill sittplatsen. Bara att sträcka ut armen och ta sig en klase fina bär.

Trevlig helg till er!


Success!

Skrivet av Sandra Neuman 19.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Idag har min dag varit av det lite ovanligare slaget. Det har varit mycket mindre gnäll från barnen (högst troligen eftersom jag mutade dem med att de fick spela om de drack när jag sa till) och jag som följd till det har känt mig mer pigg och glad. Som nästa punkt i kedjan har jag kokat lingondricka, lagat isté, diskat och tillverkat en veganvänlig glass åt min svägerska.

Nu kan ni stänga munnen. Okej nä, för dig som läser är det kanske inte så märkvärdigt allt detta, men för mig som har lite svårt med orken, temperamentet och att få saker gjorda så är det ganska stort.

 

Med anledning av min födelsedag kom mina bröder och svägerska hit ikväll. Vi åt glass med bär, drack de kyliga dryckerna från tidigare på dagen och avslutade med lite super mario bros. Före de begav sig hemåt fick de gå löst i köksträdgården och det var då som min ena bror sa något som gjorde mig innerligt lycklig. 

"He e som ti ga i fammos å faffas trädgårdslandi"

JPEG bild 1A54F2417222 1JPEG bild 1A54F2417222 2JPEG bild 1A54F2417222 3

 

Det har under alla mina aktiva trädgårdsår varit min målbild, att få återuppleva min fammo och faffas grönskande trädgårdsland med extra allt. Nu är jag på ett sätt i mål och kan vara nöjd, och det är då när man känner den känslan som man kan njuta ordentligt och fortsätta framåt i en mer behaglig takt.

Tack vare Filip eller Jonatan (jag minns inte vem av dem som sa det) blev jag plötsligt fulladdad och hittade mig själv krypandes på alla fyra mellan odlingslådorna och rensade bort allt ogräs som frodats sedan maj. När jag egentligen skulle vattna. Tillsammans med Karolina, Daniela och deras superbra podcast gick både ogräsrensningen och vattningen som en dans! 

Det är succé!

 

JPEG bild 1A54F2417222 4Min fina sommarbrudslöja

 


3 bra med att ha sin födelsedag i juli

Skrivet av Sandra Neuman 18.07.2018

JPEG bild 2FB08A812561 1

Det finns ingen bättre tid på året att kalasa än nu mitt i sommaren. I'll tell you why!

För det första är 17 juli statistiskt sett den soligaste dagen på hela året, och det måste ligga sanning i det påståendet. Av mina 31 födelsedagar går det att räkna de regniga på en hand. Really! Ja och de gånger det har regnat har min födelsedag sammanfallit med Nykarlebys sommarmarknad (som är allmänt känt som en regnig och kall tillställning).

För det andra finns det i princip alltid färska jordgubbar att göra tårta av. De gånger jag INTE har haft en jordgubbstårta är också rätt så lätträknade. Idag kom Daniel hem med en låda jordgubbar som inte smakade så mycket, och sådana passar kanske bättre i vinterns smoothies än i en somrig födelsedagstårta. Så de tråkiga gubbarna (sorten Florence) åker i frysen och i tårtan sätter vi istället egna jordgubbar.

JPEG bild 518206F60D35 1

Till sist. Har man födelsedag mitt i sommaren är det lätt att utlokalisera sitt kalas till villan. Jag har haft måånga uppsjungningar och paketöppningar på den stekheta villavinden och sedan samlat släkten (många fanns säkert redan på plats) till kalas på eftermiddagen. Det är något visst med att få fira på villan. Bara det att kunna ha kalas utomhus är ganska nice.

 

Till er, framtida föräldrar, sikta på sommartiden!

 


B-DAY

Skrivet av Sandra Neuman 17.07.2018

Jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag kryssade bort tisdagar och torsdagar i dagisbokningen. Det låter säkert märkligt i en del föräldrakritiska öron, men tålamodsmässigt är jag värdelös på att vara hemma som ensam förälder med två lekålderstrotsiga barn. Och HUR tänkte jag att det säkert är speciellt roligt att få vara hemma och tillsammans idag när jag har födelsedag.

Det tänkte bli den sämsta födelsedagen, men den tanken skulle hinna slå om till kvällen

Värmen gjorde hela upplevelsen lite värre. Vi har bråkat om allt från att man måste dricka till att oljig spaghetti helst ska ätas med gaffel och inte händer. The life of småbarnsförälder.

 

JPEG bild 369805885E17 7

 

Annat var det förr. Jag och mina bröder har fått växa upp med att den som har födelsedag är i fokus. Den får välja vad som äts alla måltider, får tårtljus på frukosten, bestämma över dagens program och förhoppningsvis får man lite presenter också. Det är inristat att födelsedagsbarnet är kung för en dag.

Kvällen vid havet vägde upp allt tjafs från tidigare på dagen. 23° varmt i vattnet, snorkling och sallatswraps med tonfiskfyllning. Fantastiskt! Då kände jag mig som dagens kung! Och visst fick jag en present också...

 

JPEG bild A162343D7915 1JPEG bild A162343D7915 2JPEG bild A162343D7915 4gift

Min man har varit uppmärksam på att jag länge velat ha en ordentlig vattenflaska. Nu har jag också (jag har avundats min son) en snygg från Klean kanteen att släcka törsten med.

 

Och på tal om min födelsedag.

Här finner ni ett recept på en vegansk chokladkaka i sann kalasanda

Förra året fyllde jag i en sevendayslista på min 30-årsdag!


Den bästa av de bästa

Skrivet av Sandra Neuman 16.07.2018

Nu är det så att jag älskar att improvisera mat. Såser, röror, men framför allt soppor. Jag minns en gång i en lära-känna-lek när vi skulle säga vår favoritmaträtt på första bokstaven i ens namn. För mig blev det förstås "soppa", helt ospecifierat.

Min paradrätt har under många år varit spenatsoppa, sedan blev den omvandlad till en slags bassoppa för alla slags gröna blad. Numera ser jag till att alltid odla någon bladgrönsak som ska funka att frysa in inför vinterhalvåret (då när man verkligen vill ha värmande soppor på matbordet).

 

JPEG bild D9C36834534E 5

Jag kommer blogga om den här soppan varje år!

Nu har jag för första gången testat mangold + grönkål och det blev precis så bra som jag hade förväntat mig. Vi stekte sidfläsk att sätta i, och bara för utseendets skull fick det bli några flarn grönkålschips som garnering.

 

I början av året 2016 bloggade jag om receptet.

Här kan du läsa om en gång när det inte gick så bra med grönkålen

Ett år visste jag inte ens om jag ville odla kål

Och avslutningsvis,

Så här odlar du grönkål


Jag förundras bara lite grann

Skrivet av Sandra Neuman 16.07.2018

I min vildaste fantasi ska jag en vacker dag ha ett så stort jordgubbsland att jag kan unna mig att frysa in det mesta av vårt vinterbehov från egna plantor. Jag hade bara inte trott att jag redan nu skulle kunna plocka en så stor mängd att jag behövde frysa in av dem. Det är fjolårsplantornas förtjänst, de som jag gullade med och planterade rakt ner i en före detta komposthög och dessutom använde frikostigt med stallgödsel till.

 

JPEG bild D9C36834534E 3JPEG bild D9C36834534E 6

Skillnaden syns tydligt, både på plantstorleken och storleken på bären. Jag räknade till ungefär 2 liter färdigrensade och skurna jordgubbar jag fick sätta i frysen. 2 liter! Det är väldigt många smoothies och plättkalas. Jag gläds åt varje liten jordgubbsask och känner mig rik.

Skrållan hjälpte mig att plocka jordgubbar, och podcasten "morden i Pirilö" hjälpte mig att orka rensa.

JPEG bild D9C36834534E 2

Hon är ju nog en av de sötaste katterna som finns den där Skrållan.

 


Lunch för heta dagar

Skrivet av Sandra Neuman 16.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Ni vet när det är +30°C ungefär och egentligen för varmt för att ens orka fundera på vad man ska äta till lunch. Ja så är man kanske inte särskilt sugen på varm mat heller för den delen.

Det är då man dukar upp en salt- och vätskefylld buffé!

 

JPEG bild D9C36834534E 1

Den ärtsort jag brukar ha, 'bamby' är så rikgivande att det borde plockas varje dag. Nu hade det inte blivit skördat alls på nästan en vecka och plantorna hade lagt sig av vikten från de stora skidorna. De, tillsammans med melonbitar, nachos och en yoghurtdipp blev en utmärkt söndagslunch som gillades av både stora och små.


He e slut no!

Skrivet av Sandra Neuman 15.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Ikväll plockade jag in en bukett blommor ur trädgården, barfota och iklädd somrig klänning. Det här var den sista semesterdagen den här sommaren, och som vi har njutit av vädret, lata dagar, spännande äventyr och mycket glass.

 

JPEG bild D9C36834534E 4Det gröna är jättedaggkåpa, de andra är tre nyanser av stjärnflocka.

 

Imorgon får vi återgå till rutinerna igen. Dagislämning, hämtning, barn som ska i säng och trötta föräldrar. Ja eller så är vi inte så trötta heller, iallfall inte den här första tiden när vi ännu kan leva på vår intjänade semesterenergi. Ett av barnen byter dagis, det andra står i kö till det samma för att underlätta vardagsflowet men får än så länge gå kvar (men med helt ny personal).

Det är nya tider för oss alla på det sättet, men så länge vi har samma arbeten att gå till har vi iallfall den tryggheten i vardagen. Imorgon vet jag att jag ska städa snittkylen, diska vaserna, byta vatten och ge alla blommor nya snittytor. Det är en trygghet att göra samma sak varje måndag. Samma lugna start på veckan.

Tack semestern, du gjorde mig gott.