Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna augusti 2018

Ett instagramkonto att följa

Skrivet av Sandra Neuman 30.08.2018

Kategorier:

Vem älskar inte inspirationsboostar? Jag gör iallafall och är i ständigt behov av ny input för att inte tröttna och bli uttråkad. Framför allt mellanmål tycker jag att är såååå svårt att variera när vi inte gillar sockriga grejer annat än vid firande. Till och med smoothies tycker jag att är svårt att få till något annat än banan-jordgubb som barnen gillar.

IMG 5494

 

Av en händelse upptäckte jag instagramkontot EKOTIPSET och blev förälskad på en sekund. Här finns material för att prova på olika mellanmål varje dag under veckan och på så sätt hitta det barnen gillar bäst. Bara en sån sak som glass på frusna vindruvor?! Det är ju genialiskt!! Snickersglass, smoothies och what not! Jag är så såld! 

 

SN ekotipset 1SN ekotipset 2Bilderna är ekotipsets egna, publicerade här med tillåtelse.

 

Det är inte bara mellanmålstips. Det är också bodyfluff, play dough, myggmedel, fläckborttagare och mycket, mycket mer. 

Bara som ett torsdagstips från mig till er!


Afk!

Skrivet av Sandra Neuman 29.08.2018

Vet ni när man skriver så? Afk? Det är när man går iväg från sin dator/surfplatta/telefon sitt tangentbord (away from keyboard), ja fast telefonen har man ju numera på högst en armlängd ifrån sig. Mest förekommer uttrycket inom online gaming. Lite fördomsfullt kanske, men föreställ er tonåringens mamma som frenetiskt bultar på dörren för att få sitt barns uppmärksamhet. Till slut får tonåringen nog och avbryter sin spelomgång för att besvara modern. Då kan vi förmoda att hen skriver ”afk” åt sina medspelare.

 

A877A8ED 95FC 4B20 B787 05115236D8137259E4B8 0080 4BCA AA0A 2E4D071998B4

 

Idag har jag varit afk hela dagen. Istället har jag donerat flera stora påsar med kläder och leksaker till missionsloppis. Fotat och satt ut kläder och leksaker till försäljning. Varit på ett föräldramöte på ena barnets dagis. Och avslutningsvis planerat hur vi ska förbättra våra obefintliga förvaringsutrymmen för kläder.

Min kropp är så trött, men huvudet upp i varv och jag kan inte riktit bestämma mig för om jag har gjort det bästa av min lediga dag eller bara kastat bort den (eftersom jag kommer att vara extra trött imorgon).


Vloggsöndag

Skrivet av Sandra Neuman 27.08.2018

Kategorier:
Taggar:


Vad jobbar jag med?

Skrivet av Sandra Neuman 25.08.2018

Kategorier:

Ja, vad jag riktigt gör i mitt jobb som florist kan vara mycket varierande från dag till dag.  Men just idag har satsat helhjärtat på att ge invånarna i Nykarleby en välfylld självbetjäning där det går att handla gå-bort-blommor hela helgen. Flowet har varit med mig och det blev den ena kreationen efter den andra.


SN planteringar 2SN planteringar

SN gerbera


Tusen frågor om kvällstid

Skrivet av Sandra Neuman 23.08.2018 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Hörni, en sak jag brukar fundera över. Varför känns andra småbarnsfamiljers kvällar så långa?

Är det för att mina barn slutar dagis klockan 17 då när jag också stänger butiken efter mig och det alltid tar länge innan vi är hemma, avklädda och i bästa fall bara behöver värma maten och inte göra den från början? Vi behöver kanske också via butiken och köpa en mjölk.

Hur hinner andra med kvällskaffegäster när vi själva bara snabbt behöver få den där kaffekoppen för att överleva tjatandet om att det är tandborstdags. Ibland dricker vi kaffet på sidan om tandborstningen.

 

SN kärlekshänder

 

Hur långa är era kvällar? Hinner ni något då också? Hinner ni ha kaffegäster, ta en cykeltur eller spela sällskapsspel med varandra? Plockar ni då också i diskmaskinen direkt efter maten eller måste ni lämna kvar allt till post-nattningen?

Jag fattar inte hur vi ska börja hinna med innebandy och barnkonst för femåringen på kvällarna nu också. Var ska vi klämma in det liksom?


Jag stör mig också

Skrivet av Sandra Neuman 23.08.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det dök upp ett datorhinder i min famn. Tur att det var ett av den lite sötare sorten iallafall. Och varm är hon också den här Skrållan.

 

F8024F0F AF74 4C14 9AA9 39AC6E1074A1

 

Har ni läst Alexandras inlägg om vad hon stör sig på? Jag fann det mycket inspirerande (och underhållande) och just idag stör jag mig på väldigt mycket jag också...

 

För det första, jag är skitförkyld och till följd av det trött, lättretad och så där som man är när näsan kliar, ögonen rinner och huvudet dunkar. Jag ska köpa ingefära idag. Om jag minns.

 

Pga förkylningen hade jag bett Daniel föra barnen till dagis så att jag kunde snooza lite. Men NEJ. Då om någon gång vaknar jag av att blodsockret kanske är lite lågt enligt libren (3.1 mmol/l) och jag måste iallafall stiga upp och mäta i fingret för att kontrollera. Det var inte lågt, bara perfekt (5.6 mmol/l).

 

SN lerkanin

 

Barnen är plötsligt väldigt noga med vilken färg deras jackor är. Milea vill absolut inte ha en svart jacka och Leon vägrar en mörkrosa. Var hittar man en begagnad icke-rosa jacka i storlek 122?

 

Trots att jag har ledig dag idag, och vädret är på myshumör så får jag inte stanna inomhus. Nej jag måste iväg till Jakobstad för besök på diabetesmottagningen och ögonbottenfotografering. Om vi ska se det positiva så var det ju lyckat att få till det på samma dag iallafall.

 

Något krånglar så att jag inte kan streama nyhetsmorgon utan att det börjar lagga. Det finns inget mer störande än laggande internet!

 

Mina glasögon är så, SÅ smutsiga.

 

Varför har gamla hus inga förvaringsutrymmen? Jag stör mig asmycket på att vi ständigt måste försöka förbättra genom att typ dra ut allt ur alla skåp och sedan plocka in i ett mer vettigt system.

 

Jag stör mig på att ingen mat som inte är spagetti med ketchup och stekta korvslantar är ätbart för fem-åringen. Ja gröt duger också. Igår tänkte jag vara snäll och tillreda pasta pomodoro som motvikt mot alla moussaka och zucchinilasagne. Men NEJ, det ska inte vara tomatsås på. Det ska vara KETCHUP.

 


Den mest penisliknande grönsaken

Skrivet av Sandra Neuman 22.08.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det är ju en riktigt snygg råvara ändå, aubergine... trots att jag inte kan låta bli att tycka att den liknar det manliga fortplantningsorganet...

En så mörkt lila grönsak är nästan overklig. När jag sådde mina frön i början av året hade jag visserligen förhoppningar om att det skulle lyckas, men jag vet inte om jag innerligt trodde att jag skulle få skörda något. Här finns begynnelsen.

36B5F9C1 BF3D 400B BE17 2A138AC023F5

 

Nå nu har det hänt! Jag kunde skörda en knippe små auberginer av sorten 'farmers long' och fick njuta av en slags moussaka tillredd i stekpanna.

Det var en sån där "vi-tager-vad-vi-haver"-lunch och bestod förutom auberginen av en skål stekt malet kött som lämnat sedan pizzabaket, oregano, vitlök, tärnad tomat och grädde som fick puttra ihop sig. Sedan satte jag ostskivor över och lät det puttra vidare tills osten smälte.

 

6FFA0375 81B0 4BFD A1D1 A6AD745C6ECFSN auberginer blommaSN auberginer 1

Men alltså att kunna göra moussaka på sin egen aubergine!

Det är huuge! och visst ÄR den snygg!?

 


Dillerill

Skrivet av Sandra Neuman 21.08.2018

Kategorier:
Taggar:

SN dill 1

SN dill 4SN dillar 

Alla de här små, små fröerna ska alla bli en ny planta härlig dill. Jag älskar dill och vill ha frysen fylld för att kunna sätta i fisksoppor och göra gravlax till julen. För att inte tala om hur gott det doftar bara av att röra i bladen och fröna. På smörgåsar, i sallader och pytt-i-panna!

Jag hade inte tänkt odla frön, men det råkade bli så när vi kind of glömde bort barnens odlingslådor i något skede (jag tror att vi fyller dem med smultron och jordgubbar istället, lådorna alltså, barnen fyller sig själva med det samma). Och man kan inte lämna så här stor mängd fint utsäde åt sitt öde.

 

SN dill 5SN dill 6

 

Jag lär ha dill så det står ut ur öronen om jag sår allt det här.

Men väldigt fina foton kunde den här skörden bidra till iallafall. Antagligen också väldigt goda smaker i framtiden.


Cheap ice baby

Skrivet av Sandra Neuman 20.08.2018

Glasskiosksäsongen börjar vara på det sista, men det betyder inte att glassäsongen är slut.

Nu vet jag inte exakt vad en glassboll i strut kostar från en glasskiosk. Men om man köper ett paket glasstrutar och en glassliter från den vanliga butiken blir priset ungefär 0,97€/ glasstrut. Och gissa om barnen älskar att mamma kan göra burknollor*!

Det var bara det jag ville säga. *Ja och att burknollor är min sons namn på lösglass.

 

221F63B2 AB9F 469B 9FA0 FF7F88349B50


En lång slank

Skrivet av Sandra Neuman 19.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Ibland överraskar livet och istället för att gå direkt in och borsta tänder på barnen hittar man sig själv i växthuset och plockar bönor. Och en sån här mängd också! Nu är jag ändå glad åt att jag placerade mina bönor i växthuset där de i lugn och ro, trots höststormarna som drar in, får växa sig större innan de hamnar i frysen.

 

SN Bönor

 

Bönor är ett väldigt snyggt tillbehör till en god köttbit... och kanske en fin bearnaise där på sidan om? Oh gosh, att skriva om mat när man själv är lite hungrig är lite av en mardröm.

 

Den 29 maj såddes de här bönorna som nu ger skörd

 

här gör du när du förväller bönor (men min fammos ord är mer ”haricot verts behöver man nästan bara visa kokande vatten åt så är de färdiga”)

 

Ett år växte de ifrån mig