Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna april 2020

Maxa allt!

Skrivet av Sandra Neuman 26.04.2020 | 1 kommentar(er)

På kvällarna när jag mårar åpå ute i garaget med mina blommor och beställningar lyssnar jag på en del poddar. Det blir Ted och Kaj, lägsta domstolen, krimpoddar, Skäringer & Mannheimer, Norrena & Frantz, holy crap podcast, astropodden och så vidare. Egentligen är det bara utbudet och humöret som bestämmer vad det blir.

Påskavsnittet av Norrena & Frantz är det jag tänkte sikta mina bokstäver mot nu. Vi hade en fantastisk tur med att hemmasittar-tiden inföll just nu under finaste vårmånaderna, tänk om det hade varit oktober när man redan har lite low flow. Nej huvva. Dessvärre är det istället många högtidsdagar och firande som drabbas. Påsk, valborg, skolavslutning, midsommar och allt där emellan när man ofta vill samlas och ha det trevligt. Jag sörjer mest att årets påskstifado uteblev men det hoppas jag att blir kompenserat med midsommarstifado eller något liknande istället.

Nog om stifado. I avsnittet diskuterades en del hur man ska hålla sina sociala kontakter trots omständigheterna och att MAXA det som maxas går. Har man ett barn som har födelsedag nu när det inte är riktigt läge för ett kalas får man göra det bästa av dagen. Skåla med äppeljuice i champagneglasen, gör hotellfrukost och baka världens tårta med sjutton våningar. Minsta lilla ursäkt för att lyxa till en dag per vecka är fullt tillåtet skulle jag säga.

kaninkalas

Förra veckan hade vår kanin födelsedag så därför bakade vi en morotskaka och bjöd hit barnens mommo på kalas. En så enkel grej gav oss något att se fram emot och morotskaka till kaffet i flera dagar framåt. Det är en ren överlevnadsstrategi att sätta guldkanten på vardagen nu. Inför valborg har vi inte planerat något alls, men vi kanske gör varsin partyhatt av hama-pärlor och har grillfest för oss fyra i hushållet. 

Bara maxa skiten ur den här koronatiden nu!


DIY förvaring för barnböcker

Skrivet av Sandra Neuman 05.04.2020

Kategorier:

Risken idag är att det mest blir massa gnäll om hur tungt det är att sitta hemma, corona and so on... Jag tänker på hur mina egna tankar gärna går till gnäll direkt jag öppnar upp den här rutan att skriva i. Så, därför tänkte jag bjuda på ett hemmabygge av världsklass idag.

Vi har ungefär en biljon barnböcker och har för länge sedan gett upp hoppet om att ha en snyggt arrangerad bokhylla. Femåringen älskar böcker och att läsa är hennes sätt att vara för sig själv en stund. Men försök få en femåring att sätta tillbaka en bok med ryggen utåt i en bokhylla (gärna också i storleksordning och inte för långt in på hyllan). Så sedan Eivor skrev det här inlägget i september har jag suktat efter något liknande att ha böcker i -fast i storlek som passar en biljon böcker.

Så en dag slog det mig att Rafaels bur är ganska lagom hög och att utrymmet ovanför inte alls är utnyttjat. Dessutom har jag nyligen upptäckt hur praktiskt det är att jobba med limträskivor när de verktyg man har tillgång till är en såg, skruvdragare och hammare. Det blir inte enklare än så.

bokforvaring

Den blev den perfekta förvaringen så att femåringen kan fortsätta utöva sin hobby utan att böckerna sjutton gånger per dag riskerar brännas upp av en mamma som "ståplar" i dem. Vi valde måtten efter kaninburen (125x60 och 30cm på höjden) men det där är upp till var och en hur stor låda som behövs. Har man 185 böcker ryms de åtminstone i den här storleken (vi har en stor mängd på vinden också så jag tror vi spräcker 200 barnböcker med råge)

Idag har vi haft storslagen invigning av vårt eget bibliotek. Jag bifogar programmet för invigningen.

48EC1C04 D52F 4569 BD65 108CA94EDDD7IMG 8852

INVIGNING AV NEUMANS BIBLIOTEK
SÖNDAG 6.4.2020

PROGRAM

Tal av byggansvarige, Mamma Neuman

Banden klipps syskonen Neuman, ägare till böckerna

Skål i bubblig apelsinsaft (Be pappa om o-bubblig)

Servering  (Kanelbullar, popcorn och memma)

Disco

 

Vi beskyller coronan att vi har så många nya barnböcker. Stadsbiblioteket är stängt och böckerna vi hamstrat, samt våra egna och mommos börjar kännas tråkiga. Lösningen blev begagnade böcker från fb-loppisar och en hel hög från den lilla, förmånliga bokhandeln Nedimo (säljer böcker via nätet, tex fb, och är beläget i Jakobstad).