Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna juni 2020

Regnet kom med nässelvatten

Skrivet av Sandra Neuman 30.06.2020

Ni vet det där avsnittet när Pippi Långstrump vattnar sina blommor när det regnar? Tommy och Annika förstår inte riktigt varför, men egentligen så har Pippi en riktigt bra point där.

Om jorden är riktigt torr och du vattnar så rinner det mesta mot sidorna och väldigt lite hamnar vid växternas rötter. Är jorden däremot fuktig så klarar den av att ta emot mer fukt och skickar ner det djupare.

Igår när regnet äntligen kom sprang jag därför ut och gödselvattnade i hela trädgården. Jag har gjort nässelvatten som passligt nog var klart att använda nu.

Nässelvatten är den mest förmånliga näringen (ja guldvatten också förstås) du kan ge åt dina sommarblommor och grönsaksplantor, och väldigt effektivt också. 

floristgaraget luktarter

NÄSSELVATTEN
Köp dig ett ämbar
Plocka nässlor och sätt i hinken. Du kan fylla med så mycket nässlor du vill.
Fyll på med vatten
Låt stå och gotta till sig i några veckor
Blanda i vattenkanna 1/10 och vattna ut

Nässelvatten luktar skunk, så om du vill kan du ha ett lock på ämbaret. Då kan du istället behöva gå och lyfta på det någon gång för att lätta på trycket. Har du åkerfräken kan du boosta din brygd med det så blir det lite bättre effekt.

Efter att ha sprungit omkring i regnet belönade jag min insats med att plocka den första buketten luktärter ur min odling. Luktärter är en tacksam typ som ger mer blommor ju mer du plockar. Det du!


En runda i odlingen

Skrivet av Sandra Neuman 28.06.2020

Vi blev på något vis fast i en icke så Finländsk sommarhetta där naturen suktar efter regn. Förhoppningsvis närmar det sig ett slut och i bästa fall får vi ordentligt med regn nu inkommande vecka. Det är liksom inget som vill växa när det är så här varmt och torrt.

Floristgaraget rosenskara antiquity

I helgen har jag grävt efter kirskålsrötter, vattnat och sått ringblommor bara för att inte ha tomma odlingslådor. Blåklinten börjar bli skördeklar så nu kan jag äntligen gå bakom uthuset när jag behöver något blått till mina buketter.

Nyss satte jag faktiskt in en fröbeställning inför nästa års odlingssäsong. Jag ska försöka mig på att driva upp perenner men jag passade också på att ta frön till de sommarblommor som jag vet att jag vill odla igen. Som luktärter, linaria och rosenskära till exempel.

Att planera ett år i förväg kan faktiskt vara riktigt klokt. Just nu förbereder jag ytor i hela (gamla) köksträdgården för att kunna göra en odlingsplan, så i höst och tidigt nästa vår.

Det är klart att jag njuter också! Här ska jag bjuda på en liten tur så här söndagen till ära.


Nu börjar den stora utplanteringen

Skrivet av Sandra Neuman 14.06.2020

För någon vecka sedan hade jag en kund som sa att i år blir det århundrades varmaste sommar! ”Igen?” Tänkte jag då, men nu börjar jag faktiskt tro att påståendet är sant.


Tretton dagar in i juni och inte en droppe regn den senaste veckan.

odlingsguldet


Ett regn eller tre hade varit välkommet och fördelaktigt när sommarblommorna ska planteras ut. Jag har inte haft särskilt bråttom med den punkten på min to-do-lista. Dels för att det har varit onödigt varmt och torrt, men också eftersom jag har sått det mesta i förväg och på det viset har jag haft ett försprång och inte behövt stressa.


Stressat har jag ju gjort ändå. Ni vet sånt där som man skulle vilja få gjort men inte hinner/kan så stressar lite undermedvetet.

grasklipp odlingsbaddarPlantering sommarblommorsnittblomsodlingzinniaplantor

 
Nu är jag ändå på gång med utplanteringen. Att jag skulle vänta så här länge hade sin naturliga orsak. Nu kom grannen till sin hemgård för att klippa gräset och jag fick 10+ skottkärror fulla med gräsklipp att sätta på mina odlingsytor. Det går att sätta gräsklipp i efterhand också, men det är lättare att sprida ut på en oplanterad yta och sedan plantera.

 
Igår hann jag inte plantera ut mer än en bädd, men de flesta ytorna är färdiga bara att plantera. Idag ska jag fortsätta i värmen och belöna mig med en glass vid andra sjön senare.


Keep on breathing

Skrivet av Sandra Neuman 12.06.2020

När blombilen precis har lämnat av ett lass med pinfärska snittblommor, de behöver snittas och sättas i egna vaser, helgbuketter tillverkas och så har jag papper som flyger runt i odlingen. DÅ känner jag starkt för att skriva.

Floristgaraget nykarleby

Kanske för att jag tog mig en liten stund när jag bara satt i stolen, andades, lyssnade på pelarasparnas skramlande löv i vinden och tänkte goda tankar om dagen. Kanske är det därför jag fick ett kreativt flow och prompt behövde fota mina tovsippor och yogadam, skriva lite och bara få ut lite av den där kreativiteten i text.

Floristgaraget är så mycket mer än bara mitt företag och levebröd. Det är mer än bara snittblommor komponerade i buketter. Floristgaraget är samtidigt upplevelsen av lugn och ro, att det är tillåtet att ha lite blad på golvet, att allt inte alltid behöver vara så perfekt.

Sandras yogadamtovsippor


Allt är så vackert i trädgården nu och jag älskar att se kombinationen av allt tillsammans. Jag blundar för sniglarna och ogräset. Struntar i hönsens tjat om att få komma ut, och till och med tussarna från maskrosorna som blåser runt med vinden är obetydligt.

Just idag ska det bli en bra dag med världens finaste buketter, för det har jag och universum bestämt.

Hoppas att du får en fin fredag och en glad helg!


Ut i världen mina små bebisar!

Skrivet av Sandra Neuman 02.06.2020

Lite visste jag i höstas när jag bestämde att växthuset skulle vara blomsterhus i år, att hela trädgården skulle blomstra istället för att bara ge oss mat.

tulpaner kallbackenTulpanerna satte jag ner sent i oktober-november och nu blommar de så grannt

 

Istället för sallat, ärter, och morötter ska hela havet blomstra. Det är synd att vattentornet med sitt café är stängt i sommar, annars hade det varit ganska vackert att beundra uppifrån tror jag.

När jag bestämde mig för att testa på entreprenörsskapet kändes det ganska logiskt att satsa på blommor istället för allt ätbart. Det jag tycker om är egentligen att odla, sedan är jag inte alltid så bra på att ta tillvara allt. Därför tror jag att ett blomsterhav kan vara mer användbart för mig än ruttna sallatshuvuden.

luktarterLuktärterna hör faktiskt inte till dem som behövt stå inne under ljus, men det får ni höra mer om en annan gång.

 

Under våren har jag använt en del av garaget till att driva upp plantor. Dahlia, gladioler, lejongap, eterneller av olika slag, aster, zinnia, harsvans, rudbeckia och what not. De har fått kärlek och ljus i mängder och vatten när det behövts. En del har planterats om i större krukor medan några bara fått finna sig i att stå trångt.

Nu börjar det äntligen vara dags att plantera ut mina bebisar. Ett skede jag faktiskt känner mig lite nervös över. Det är lite som att släppa taget och låta ens barn cykla ensam runt kvarteret när ens plantor ska planteras ut i stora världen.