Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna augusti 2020

Den uteblivna juthbackamarknaden och andra marknader som hänt/händer

Skrivet av Sandra Neuman 27.08.2020

Nu är det verkligen höst i luften! Igår tyckte jag att det kändes kallt hela dagen och jag gick med min telja-tröja ända tills jag började städa i garaget och det blev för varmt. Nu har jag äntligen fått ordnat fram ett litet hörn tillägnat fotografering av buketter. Något som funnits högt på min önskelista i många år!

Skrallan fotoSkrållan tycker förstås att min ministudio är den bästa sovplatsen som finns

 

Juthbackamarknaden då. Den uteblev i år på grund av omständigheterna runt covid-19. Tack och lov! Jag med många andra Nykarlebybor blev lite nervösa där ett tag innan det blev beslutat att inhibera årets största tillställning i staden. Många, många tusen människor på samma ställe kändes som en så dum idé at the moment. Det går inte att hålla avstånd på 1-2 meter mellan 30 000 besökare på ett så litet område. Har du någon gång besökt marknaden så vet du att man går som packade sillar.

På fredagen när det vanligtvis är full rulle både i stan och på marknaden så kändes det nästan lite skönt att bara ha det vanliga stadsmullret att lyssna på. Jag har personligen lite svårt med en så stor tillställning, det är för många människor och intryck på samma ställe. En paus gör oss människor gott, de som lider av bortfallet är föreningarna som annars får in en hel del genom att sköta om parkeringarna, korvgrillning och soppförsäljning.

För mig blev det en mycket mer lagom stor marknad i år. Min trädgårdsvän Sandra på Garden Flora ordnade planteringsvecka som kulminerade i en liten marknad med anknytning till naturen och växter. För en hemmajobbare kan det vara nice med miljöbyte ibland, så jag tog med mig mina buketter och luktärter och åkte till Bennäs bara för att se något annat en dag. Jag måste säga att vi inbjudna småföretagare hade det riktigt mysigt i växthuset. 

garden flora marknadIda på naturskafferiet.fi gjorde mig sällskap vid bordet

Där och då föddes idén om att vi det skulle vara roligt att göra något under hållbarhetsveckan som ordnas i Österbotten 21-27 september. Evenemanget är så enkelt att var och en, där man själv verkar, ordnar programpunkter för att lyfta temat. Hela programmet hittas sedan på http://hallbarhetsveckan.fi/ .

Igår blev det klart att det blir en hållbarhetsmarknad vid Juthbacka. Strax efteråt kom begränsningarna på 50-personersevenemang men vi ska tro att det ändå går att genomföra med ordentliga säkerhetsavstånd, handsprit och munskydd. Hållbarheten handlar också om att tänka på varandra och beakta de säkerhetsanvisningar som finns för tillfället. 

Jag hoppas verkligen vi ska lyckas få en mysig liten marknad i höst nu när så många blev snuvade på den stora marknaden. Men i värsta fall så vet vi i vid det här laget att det går att genomföra nästan vad som helst via almighty internet. Efter Garden Floras marknad satt jag till exempel hemma i soffan och tittade på Nykarleby innovationscenters evenemang "light up the tunnel" i stjärnhallen. Under hashtaggen slowflowersfestivalen2020 på instagram (direktlänk) pågår just nu en digital festival med massvis av härliga programpunkter! Tänkt att det går att ha festival digitalt! Det får vi tacka covid-19 för att vi ens är medvetna om!

Rudbeckia hirta sahara

Säg mig, har du deltagit i fler digitala evenemang nu det här året än vad du annars hade gjort? Eller planerar du att göra det? Hurudana evenemang? Och vad tyckte du om den typen av program?


Därför slutade jag dricka kaffe

Skrivet av Sandra Neuman 25.08.2020

Taggar:

Jag får börja med att konstatera att mina mål för augusti inte riktigt uppfylldes som jag hade hoppats. Inte alla iallafall. Min man arbetade bokstavligen på egen hand när han "bara skulle spika ihop en av mina odlingslådor lite snabbt", missade spiken och bröt ett ben i fingret istället. Två veckors sjukskrivning och då har inte barnen rätt till eftis när en förälder är hemma. 

= Jag som arbetar hemma får inte det lugn och ro jag behöver = mer stress i kroppen = svårhanterad diabetes = trötthet = tidigare kvällar = ingen skrivtid... osv.

Ja ni förstår hur hela min vardag är beroende av den där ena lilla detaljen i början av kedjan.

kaffekoppen

Till råga på allt läste jag en artikel om hur koffein påverkar hormoner och bestämde mig för att sluta dricka kaffe. Det var en tung första vecka utan det svarta guldet men bara jag tog mig igenom den så blev orken jämnare över dagen och pms:en mindre "monsteraktig". Jag har druckit kaffe i sju år. I snart sex år har jag beskyllt min andra graviditet för värre pms-symptom och mer mensvärk. Jag brukar tycka synd om min familj den där veckan före, då när den här mammans irritation är på topp.

Jag är beredd att ge upp kaffet på daglig basis bara jag får känna mig som en bättre mamma och fru.

Egentligen skulle jag skriva om den uteblivna juthbackamarknaden, men det får väl bli ett senare inlägg helt enkelt. Istället får ni en höstig blombukett att se på tills jag sätter mig ner med datorn igen.Floristgaraget host


Och så var det mina tre mål

Skrivet av Sandra Neuman 10.08.2020

Fina Caroline skrev om att sätta upp ett par mål nu i augusti. Jag började skriva en kommentar men det känns som att det här är något värt att skriva mer ingående om.

Tre mål för augusti... hmm. Jag har faktiskt spånat lite runt det här bara för att sätta fokus på något vis. Nu har hela familjen varit mer eller mindre hemma hela tiden sedan mars. Det är NÄSTAN ett halvt år och vi börjar klättra på varandra, blivit lite väl högljudda och lättirriterade. Vi har swishat om rummen på vinden bara för att jag känner att jag behöver kunna stänga in mig, försvinna lite i mig själv och ha tyst runtom mig.

Floristgaraget sandra juliMera me-tid i augusti!

 

Mitt första mål handlar om mig själv. Nästa vecka när skolorna börjar inleder vi en ny tid i vårt hem. Vi har inga dagisbarn längre! Leon börjar på första klass och börjar bära hem läxor i sin ryggväska. Milea påbörjar sina 10 år i samma skola när hon börjar i förskolan. Det här ger automatiskt mig mer tid till mysigt trädgårdspyssel, trevligt häng i garaget och möjlighet att arbeta med foton och sånt. Bara det där att inte hela tiden behöva lystra till "Mamma sii! Mamma sii no! Mamma koll! Mamma sii va ja kan göra!" (and so on forever and forever...). 

Mitt andra mål är att fokusera mer på min sjukdom diabetes. Det här är ju en sån sjukdom som kräver uppmärksamhet hela tiden och åtgärder många gånger per dag. I juni fick jag en ny sorts libresensor som alarmerar i min telefon när blodsockret är för högt eller för lågt. DET har visat sig vara vad jag behöver och nu vill jag jobba mer med att få ner blodsockret till en bra nivå och hålla det där. Men det är omöjligt att göra det till 100% så länge alla är hemma hela dagarna.

Mitt tredje mål är att skriva mer. Jag älskar att skriva och komponera ihop text och bilder med varandra, dokumentera och berätta. Det betyder bara mer texter att läsa här på sevendays. Om trädgård, odling, blommor och annat roligt.

Nedräkningen har börjat och nu är det bara en vecka kvar! En vecka går fort! Visst?!


Snittblomsodlingen på Källbacken

Skrivet av Sandra Neuman 05.08.2020

Det har vuxit väldigt trögt i min trädgård hittills i år och det kändes länge som att det inte ens växte. Balansen mellan sol, värme och regn har varit ganska dålig så jag skyller på den.

Nu har det däremot varit mycket bra tillväxtväder den senaste veckan-veckorna med värme och solsken, regn- och åskskurar. På det utlovas nu också en augustimånad varmare än juli! Det är det jag har hoppats på hela tiden, att det ska bli en varm höst och då är en varm sensommarmånad en bra början!

Men det växer ju iallafall!Floristgaraget odling 03Som du ser är det grejer på gång hela tiden. Nere till vänster har vi nyss täckt en yta med jordgubbsplast för att inte behöva trimma brännässlor hela tiden. Växthuset är för tillfället inte i bruk men vi har bestämt att ha gurka där nästa år. Min man fäälas upp på uthusvinden och har lämnat kvar en stege... den stör mig men ger iallafall lite stöd åt rudbeckiorna där bakom.

Floristgaraget lathyrusLuktärterna måste jag nästan ge ett helt eget inlägg. De bara producerar och producerar hur mycket blommor som helst!

Floristgaraget odling 02Gamla jordgubbslandet gör sig bra för blommor tycker jag. Den här röda närmast är en Rudbeckia hirta 'sarhara' som jag sådde tidigt i våras och har vårdat ömt för att få många fina blommor att använda till buketter. Först nu börjar de blomma men sedan borde de blomma hela hösten istället. Silverek är tjusiga och fina att använda i riktigt småpyssel som kransar, flask- och gravdekorationer.

Floristgaraget odling 01Jag hade nästan gett upp att få gladiolerna att blomma (de svärdlika bladen ganska nära i bild)
men nu har de faktiskt börjat skicka upp stänglar med blomknoppar också. Hurra!

Några inlägg bakåt kan du se hur mycket mer frodigt det är i mina lådor och bäddar. Och så en sista bild som bevisar (för mig själv) att jag visst har blommor att plocka i min trädgård fastän det gått lite trögt hittills. Den här plockade jag in åt mig själv i måndags när jag hade lite ledigare dag (som slutligen inte blev så ledig heller).

Floristgaraget en tradgardsbukettDen innehåller Rosenskära, Aster, Broksalvia, Rölleka, Älggräs, Lejongap, oregano,
blodtopp och de där silvriga bladen som jag aldrig minns namnet på.


90% blommor 10% barn

Skrivet av Sandra Neuman 04.08.2020

Hej från Källbacken! 

Jag gillar att bo på Källbacken (autocorrect brukar föreslå kälkbacken, och visst funkar vägarna här som det också om man så vill) och använda det istället för Nykarleby när jag vill vara mer "hejm". Jag har till och med haft en blogg som hette "åppå källbackan" och handlade mycket om inredning och sånt när vi precis hade flyttat hit.

Nå här på Källbacken går tiden i hyperfart. Det är iallafall som det känns just nu när juli är bakom oss och sommarlovet är över om bara två veckor. Som jag längtar! Jag är den som oftast bara är i nuet, men det blir för mycket med nuet ibland. Som när barnen leker med grannbarnen och vi ibland har 7 barn här på gården eller egna barn ut och yrar. Det är inte heller helt praktiskt med sommarlovsbarn när pappan i huset återgått till kontorsarbete istället för att jobba hemifrån och jag i min tur inte klarar av att jobba här hemma när barnen kräver en förälders servicetjänster.

 

Floristgaraget kallbacken vattentornet

90% av mina telefonbilder består numera av blommor och binderier. Det är inte bara mina egna hantverk utan också screenshots på fina färgkombinationer, härliga brudbuketter, coola snittblommor, olika binderitekniker och perenner jag måste införskaffa till min odling. Jag känner mig nästan som en oansvarig förälder som inte har några bilder på barnen och ibland måste jag tvångsfota dem bara för att späda ut mängden blommor som florerar på min kamerarulle.

Nu ska jag bara erkänna en sak för dig som läst ända hit. Det här blogginlägget är ett sånt vars syfte bara är att få igång kreativiteten att skriva igen. Du lär märka om det funkar, annars får jag göra om proceduren.