Lagombackan sevendays header 2

Den första vintersådden

Skrivet av Sandra Neuman 18.02.2018 | 2 Kommentarer

JPEG bild 664F7D4B886E 1vaxthussadd

 

När vi byggde växthuset så var min främsta tanke att kunna odla mycket bladgrönt tidigt. Jag använde också det lilla växthuset till det ändamålet, men det blev lite för lite svängrum och så fick jag nästan välja om jag skulle odla tidigt eller förbereda för tomater. Nu äntligen får jag skrida till verket och nästan slänga frön omkring mig bara för att jag har så mycket yta. Nej jag slängde inga frön, de sådde jag i prydliga rader med fyra sorters grödor i en  pallkrage.

Det blev totalt 16 olika sorter* efter att jag hade bantat ner antalet lite för att inte få för mycket att hålla reda på så här i startgroparna. En del av det jag sådde har jag aldrig sått förut, och har ingen aning om ifall de lämpar sig för vintersådd i växthus eller inte... men det kommer jag heller inte veta om jag inte testar.

JPEG bild BD9FCD981743 1vaxthussadd 2JPEG bild BD9FCD981743 2

Vad är vintersådd?

 

Vintersådd, eller kallsådd, innebär att man sår frön innan det blir sånt väder att det gror. Då ligger fröna där i den kalla jorden och väntar på naturens egen signal för att börja gro. På det här sättet kommer grödorna igång mycket tidigare än vad de skulle göra om man sådde enligt fröpåsarna. I år kan det kanske vara lite problematiskt med vintersådden på friland med den snömängd vi har, men i mina pallkragar i växthuset hade jorden hunnit torka innan det frös på, så jag kunde enkelt jämna till ytorna innan sådd. Bara för att få en riktigt mjuk jord att jobba med fyllde jag på med upptinad trädgårdsmylla på säck. I ett senare skede lägger jag snö på för att starta igång fröna.

 

JPEG bild BD9FCD981743 3

Jag tänker faktiskt försöka vinterså det mesta i trädgården i år, så har jag mer tid över till den trädgård jag ska anlägga vid villan. Tanken är att jag kanske skulle kunna odla mat till lagring i grönsakslandet där och satsa mer på direktkomsumtionen här hemma.

 

*Jag vet att någon säkert är intresserad av vad jag sådde. Massvis med olika kålsorter, dill, persilja, vintersallat och spenat. Mest spännande är det att se hur nykomlingarna broccolirybs, komatsuna och kailaan handskas med vintersådden.

Kommentarer

 • Kitty 18/02/2018 8:41pm (3 år sen)

  Vad härligt att få gå ut och jobba i växthuset! Avundas alla med växthus! Jag sår på friland, så jag brukar vänta till mitten av mars, så behöver jag inte oroa mig för så mycket temperaturväxlingar. :D
  Lycka till med sådderna. Får komma och kika in där sen då det gror :D
  /Kitty

 • Ingela 19/02/2018 10:03am (3 år sen)

  Det där borde vi nog testa. Finns det några dos and don'ts jag borde veta i förväg?

  • Sandra Neuman 19/02/2018 4:08pm (3 år sen)

   Hmm... Det som är bra att tänka på är kanske att skydda sådderna så inga djur slipper på dem. Sedan funkar inte allt att vinterså. Bönor och annat känsligt. Men rotsaker, kålsorter och spenat växer riktigt bra. Det är bara att våga! :)

Skriv en kommentar