Lagombackan sevendays header 2

Den stora ägglossningen

Skrivet av Sandra Neuman 12.12.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Alla känner väl till hur Benjamin Syrsa får julkort från olika disneyfigurer på julafton. Här kommer ett julkort från tanterna och deras tuppar i vårt hönshus.


JPEG image 0AED7BD7E26F 9

JPEG image 0AED7BD7E26F 11

JPEG image 0AED7BD7E26F 12

 

Idag fick de gå ut och vädra sig en liten stund. Egentligen borde vi få fixat taket innan de får vara ute eftersom det har varit så många fall av fågelinfluensa i norden, så tamfåglar ska hållas separerade från vildfåglar... Och när taket är sönder är de ju inte direkt separerade från omvärlden. Som vanligt hålls största delen av flocken lite längre bort medan Hildegard gärna kommer fram och pratar lite. Hon är lite fulsnygg, men kommer undan då hon har fina blå ägg.

Och på tal om blå ägg! Nu i helgen började äntligen min engelska araucana Viola värpa sina blå ägg! De är blåare än blåast men det är hemskt svårt att få till ett ljus som skulle ge dem rättvisa. De är verkligen jätteblåa. För övrigt är färgpaletten på våra ägg riktigt snygg nu.

 

JPEG image 0AED7BD7E26F 1

Eller hur!?

Äggen är så smutsiga nu när det är så många hönor att de inte ryms på sittpinnarna på natten. Då sitter en del av dem istället på kanten till värpredet och alla ägg som ligger kvar från dagen blir nersmutsade. Men vad ska vi börja hitta på med alla ägg vi får??? Vad finns det för äggstinna maträtter att använda sig av när man har en överproduktion? Av 20 hönor är det åtminstone 12 som värper, antagligen fler, så as we speak har vi ett lager på nästan 100 ägg. Ett verkligt I-landsproblem.

Den hälsningen kom från Josef, Kaj och Kevin samt 20 bruttor. Passligt nog heter en av våra gästande hönor Tomten. En sussex-araucanablandning som passat ypperligt in med sin vita fjäderdräkt. Jag känner starkt att jag behöver en stor och fet sussex jag nu också. 

Kommentarer

 • Hanna Stigzelius 12/12/2016 10:31am (4 år sen)

  Börja sälja/ge bort till vänner/grannar?! Ge en låda ägg i julklapp, haha! Knyt rött sidenband runt bara...

 • Milla 12/12/2016 10:39am (4 år sen)

  Ännu en av dina fyndiga rubriker! ?
  Så häftigt att få så mycket egna ägg, men kan förstå att det måste vara svårt att hinna använda upp alla när man får såna mängder... Du får försöka leta reda på rätter och bakverk som det ska vara många ägg i. Annars kanske ni kan ge bort en del av äggen, till släkt och vänner, grannar, arbetskamrater...? Finns säkert folk som blir glada över att få några närproducerade ägg! ?

 • mm 12/12/2016 12:18pm (4 år sen)

  Testa på skånsk äggakaka med bacon o svartvinbärssylt, mums! :)

 • Mommo 12/12/2016 10:02pm (4 år sen)

  Ja kanski int skonha behöva hämt na ägg från reko i torsdast.... ?
  LCHF-bröd ska e ju vara mytchi ägg i.

Skriv en kommentar