Lagombackan sevendays header 2

Det var det larvigaste!

Skrivet av Sandra Neuman 31.07.2017 | 2 Kommentarer

Nu minns jag varför jag inte brukar syssla med kålsorter i min odling. Det kräver alldeles för mycket tid, energi och utrymme innan man eventuellt har ett litet blomkålshuvud. De här små (och stora) skråttarna är bland annat de som kan klassas som energitjuvar.

 

larvigt 1JPEG image 9A15AE2ECF10 2Noterna lilldamens skor.

 

Det är kålfjärilens larver. Jag har inte haft täckt mina kålodlingar alls sedan tidig vår när det var risk för frost, så egentligen får jag skylla mig själv helt och hållet. Har man inte kålnät eller fiberduk (det första alternativet tror jag är att föredra) så blir det förr eller senare larvinvasion och då finns det inget annat att göra än att ta till mekanisk bekämpning (Plocka, plocka, plocka!). Jag höll på i timmar med mina några lådor, och fick hjälp av familjen en liten stund också. Det är ett redigt talkoarbete att plocka bort kålfjärilslarver.

 

Jag hade mina kålplantor alldeles för tätt för att kunna leta genom alla blad och plocka bort larver, så därför tog jag det drastiska beslutet att offra all kålrot för att rädda grönkålen och kålrabbin. När jag berättade för min fammo (min hushållningsförebild) om mitt offer sa hon att man ska strunta i kålrot och satsa på annat. I hear you grandma! Hädanefter tänker jag satsa alla mina kort på grönkålen som jag älskar så högt istället för experiment med kålrot, blomkål och broccoli.

 

Ska jag vara ärlig var det rent av tillfredsställande att plocka bort de där allra största och fetaste larverna.

Kommentarer

 • K 01/08/2017 11:01pm (3 år sen)

  Kanske hönsen blev glada?! eller?

  • Sandra Neuman 02/08/2017 2:57pm (3 år sen)

   De gillade inte larverna och drog sig nästan undan dem när man bjöd. Kanske har deras färgteckning med saken att göra?

 • K 02/08/2017 9:14pm (3 år sen)

  Ahaa.. tänkte det säkert e smaskens för dem.. Sniglar brukar ju höns gilla. Kanske beror på färgteckningen då ja.

Skriv en kommentar