Lagombackan sevendays header 2

DIY Grönsakssalt

Skrivet av Sandra Neuman 21.07.2016 | 1 Kommentarer

Herbamare känner vi alla till, och kanske till och med har växt upp med den där cylinderburken nära till hands. Vi har åtminstone alltid kryddat risotto med herbamare, och en del soppor. Herbamare är ett sorts grönsakssalt, och grönsakssalt är jättejätteenkelt att göra själv. Så fastän nu inte Herbamare innehåller några tillsatsämnen (jag ljuger väl inte nu?) så är det ju väldigt roligt att kunna ha sitt egna salt, och variera det i oändlighet.

 

IMG 0014

IMG 0013

 

En gång för några år sedan lagade jag örtsalt enligt ett random recept. Det skulle vara vatten, tomat och what not. Både krångligt och så tog det länge innan det torkade.

Nu när jag började experimentera med grönsakssalt mixade jag helt kallt det som jag ville ha i, och tillsatte ingen vätska alls. Dessutom har jag tillgång till en torkmaskin så det tar mindre än ett dygn att torka massan. Man mixar alltså precis vilka grönsaker och kryddor som helst, och blandar med salt innan man torkar smeten i ugn eller torkmaskin. Tro det eller ej så blev det så gott att jag nästan kan äta det som det är (fastän det är ganska salt), så mer liknande ska jag nog göra.

 

Obs! Det tar längre tid att torka i ugn än i torkmaskin.

 

IMG 0011Grönsakssalt är utmärkt till dipp och kalla såser.

 

Här kan ni läsa Sara Bäckmos inlägg och recept på grönsakssalter. I mitt hade jag dillstjälkar, persilja och salt. En andra sort jag lagade innehöll mestadels rödbetsblad och lite persilja, men det blev kanske lite för stark smak av rödbeta, men i så fall går det bra att blanda ut med annat salt senare.

När jag hade igång torkmaskinen och doften av torkade grönsaker spred sig i köket, märkte jag hur mycket jag ser fram emot sensommaren och hösten när det är skördetid, varmt på dagarna och mörkt på nätterna. Det är något visst med den tiden.

 

Kommentarer

  • Kitty 21/07/2016 5:36pm (3 år sen)

    Jag har också tänk göra eget grönsakssalt. Blev inspirerad när jag läste Sara Bäckmos bok. Lät så enkelt. Jag har förstås ingen torkmaskin, men ugnen får duga. :)
    /Kitty

Skriv en kommentar