Lagombackan sevendays header 2

Du kan också: Ärter

Skrivet av Sandra Neuman 19.04.2018 | 2 Kommentarer

Ibland känns det som att jag bara kör på i racerfart och inte riktigt tar fasta vid att det kan vara flera av er som läser som inte har en aning om vad jag gör eller hur man gör. Men ingen fara! Att odla är nästan det enklaste som finns... det svåra är kanske att veta vad man ska odla.

Ärtväxter är kanske det allra enklaste. Det finns lite olika sorters ärter, men de är alla såna så att de nästan gror bara de får en vattendroppe på sig och har jord att skicka ner rötterna i. Sockerärter är en klassiker som tål att odlas igen och igen, det är den du äter med baljan och allt. Min favoritsort är 'bamby' som ger stora fina skidor under en lång period.

BeFunky Collage'bamby' till vänster och en brytsockerärt till höger

Sedan finns det spritärter som är de man öppnar upp för att nå in till de runda (då spritar man dem), fina ärtorna. Baljan kan vara god att tugga på en stund, men den är seg så jag brukar bara njuta av smaken och sedan spotta ut det oätbara. Märgärter hör också till kategorin spritärter, men de är lite sötare. Jag har ingen särskild sort jag favoriserar men i år har jag 'Waverex' och Douce Provence' som båda är lågväxta spritärtsorter. 

Den tredje typen av ärt är brytsockerärten som jag själv upptäckte bara för något år sedan. Baljorna sväller upp med stora ärter inuti, likadant som spritärter, men istället för det sega skalet har brytsockerärterna en krispig god balja som man lätt tuggar i sig. Tidigare år har jag hadd 'Sugar lord' som återfinns i min köksträdgård också i år.

 

Nu har du valt vilken sorts ärt du vill odla, då kan det vara bra att veta lite annat praktiskt också.

- Sockerärter och spritärter går att så redan när jorden tinar upp medan märgärter och brytsockerärter ska sås först när jorden blir lite varmare (runt +10°C)

- Har du ärter som blir höga behöver du ge dem stöd i form av pinnar eller något galler.

- Ärtväxter binder kväve till jorden, så därför är den bra att odla året efter mer näringskrävande växter (som kål eller liknande)

- Ha som regel att du sår frön dubbelt djupare än fröets/ärtens storlek

 

Vilken grönsak vill ni läsa om som nästa?

Kommentarer

 • Cindy 19/04/2018 5:41pm (3 år sen)

  Vilket kul inlägg! ? Har sått en massa olika frön nu, men är helt okej med att de flest kommer dö bort ? har ett frö vattenmelon som fått en stadig kälke, hur ska jag få frukt av den? Har inget växthus, borde jag skaffa? Har också paprika och tomat pågång, men dom tänkte jag ha i farstun och dusch rejält, farstun blir jätte varm på sommardagarna, men går det ändå? ?

  • Sandra Neuman 19/04/2018 10:57pm (3 år sen)

   Kul att du gillar inlägget ^^ Just vattenmelon tror jag att kan vara ganska svårt att få frukt av på våra bredgrader, och särskilt utan växthus. Tomat och paprika kan du nog lyckas bra med på ljust varmt ställe, det kan till och med gå på fönsterbrädet. Det gäller bara att hålla dem tillräckligt fuktiga, ha tillräckligt stor kruka och ge näring :)

 • Anna 22/04/2018 7:23am (3 år sen)

  Broccoli och blomkål skulle jag gärna höra mera om!Har prövat att odla övertäckt med väv, sprayar med hållas på blandningar m.m

  • Sandra Neuman 22/04/2018 11:11am (3 år sen)

   Jag är inget proffs på blomkål och broccoli, men jag kan ge de tips jag har i bakfickan iallafall :)

Skriv en kommentar