Lagombackan sevendays header 2

Du kan också : Kål

Skrivet av Sandra Neuman 24.04.2018 | 0 Kommentarer

När jag första året hade ett eget grönsaksland, det var på 2011 tror jag bestämt, så hade jag många av de vanliga basgrönsakerna, men också grönkål. Varför jag valde att ha grönkål redan från början tror jag att beror på att jag har i minnet hur otroligt god min fammos grönkålssoppa är. Det är en gröda som har etsat sig fast i smakminnet och gör det omöjligt för mig att vara utan.

Jag fick ett önskemål att skriva om broccoli och blomkål, men jag passar på att dra alla kålar över samma kam eftersom de i slutändan har ganska samma "skötselråd".

 

kal 1kal 2

Kål kan man gott förodla inomhus för att få till en riktigt bra start som ger större och kraftigare plantor att plantera ut. Jag har en av mina inomhusodlingar i tamburen där det är lite svalare men ljust, och det är ett perfekt ställe att driva upp bland annat kål. Det som också går utmärkt är att vinterså kål och låta dem växa upp utomhus eller i växthus/drivbänk/plastlåda. Det finns mycket som funkar med kål, så det borde vara ganska omöjligt att misslyckas med själva uppdrivningen.

 

I år har jag sått kålsorter direkt i växthuset (februari/mars) men också drivit upp inomhus. Här ser ni skillnaden.

JPEG bild 5154575C5E00 1

Jag skulle vilja påstå att man gör klokast i att utnyttja båda sätten för att få plantor i olika stadier och på det viset också skörd vid olika tillfällen.

 

kal 3Läs mer om den händelsen i mitt inlägg "Så stor!"

 

Kål är alltså ganska enkelt att så, det är först i ett senare skede det blir problematiskt. Det finns en mängd skadedjur som älskar kål, speciellt kålmalen och kålfjärilarna. Därför är det viktigt att täcka kålodlingen med fiberväv eller kålnät (eller täta spetsgardiner) under hela säsongen så att de från början har svårt att komma åt att tugga på bladen. Det räcker med att en liten skrått kommer åt maten så lägger den sina ägg som sedan blir till larver och slutligen nya fjärlilar/malar som i sin tur lägger sina ägg. Ja ni ser problemet.

Mitt andra tips för kålodling är att ge mycket näring. Kålplantor kräver näring för att kunna växa sig stora och fina och på det viset också lättare kunna klara sig vid eventuella skadedjursangrepp. Jag använder kissvatten redan från att kålen är små plantor och står fler i samma kruka (fler plantor = krävs mer näring).

 

JPEG bild 5154575C5E00 3JPEG bild 5154575C5E00 4Övre bilden: Broccoli sådd i växthus
Nedre bilden: Brysselkål och Blomkål som stått svalt och ljust inomhus och fått kissvatten som näring.

 

 

Här kommer en mer lättöverskådlig lista över Good to know om kål.

-Går bra både att så direkt och att förodla. Förodling rekommenderas ändå.

-Vid förodling behöver kålplantan omplanteras 1-2 gånger.

-Är småplantorna långa och rangliga gå det bra att plantera ner stjälken vid omplantering.

-Täck med fiberväv eller kålnät redan från sådd och ända till skörd.

-Ge mycket näring

-Odla ogärna kål på samma ställe åren efter varandra. Helst ska det gå 4 år emellan.

 

Mitt sista råd är att bara kasta dig in i det och försöka på många olika sätt för att hitta det som passar dig bäst.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar