Lagombackan sevendays header 2

En egen bokashi

Skrivet av Sandra Neuman 02.02.2017 | 3 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Bokashi vet ni. Kökskomposten som omvandlar matrester till superjord och näringsvatten. Jag har lyckats hålla fingrarna i styr nästan ett år med motiveringen att "hönsen ju ändå äter upp alla matrester" och ursäkten om att det är dyra hinkar det handlar om. Men förra veckans trädgårdskaffe väckte mitt ha-begär igen när jag hörde hur lätt och billigt man faktiskt kan komma undan.

Start-kit bokashi: 120€

Hinkar+lock+bokashiströ: <50€

Då finns det inte längre någon ursäkt att inte testa på att förädla sina matrester (som man ändå aldrig orkar föra ut till hönshuset när det ändå är för lite rester åt 23 höns) till förmån för de grönsaker som ännu inte blivit odlade.

 

JPEG image 88527D611BCC 7

JPEG image 88527D611BCC 8

Bokashi går egentligen bara ut på att man förbereder sina matrester för att bli jord. Eller det fermenteras, om man ska använda redigare ord. I en bokashi-hink kan man sätta matrester av alla de slag och på så vis minskar man också det avfall som slängs i soptunnan (och så vinner man förstås en massa fin jord!!).

 

Så här gör man.


Steg 1
°Köp två vanliga 10-litershinkar och ett lock vid random affär och borra sedan hål i botten på den ena hinken.

°Sätt hinken med hål i inuti den andra hinken.

 

Steg 2
°Samla matrester/skal/kaffesump/whatever i en skål under dagen och lägg det vid dagens slut i hinken.

°Strössla på lite bokashi-strö (1-2 msk/liter avfall), mer om du tillsätter ben eller till exempel avokadokärnor.
°Stäng locket och ställ undan din bokashi-hink
°Repetera från punkt 3 tills hinken är full.
°När hinken är full ställer du undan den på efterjäsning inomhus i ca 2 veckor.
Börja på en ny hink.

 

När hinken stått på efterjäsning i 2 veckor kan man antingen låta den fortsätta stå eller så blandar man ner den i jord. När matresterna blandas med jord kommer de efter 3-6 veckor (beroende på utomhustemperaturen) omvandlas till den finaste och mest näringsfyllda jord du kan önska dig. Ja och lakvattnet som rinner ner ur den inre hinken... om man späder det 1:100 så kan man gödsla både krukväxter och i trädgårdslandet med det (1:1000 för småplantor).

Nu har jag bara haft igång min bokashi-hink i ett par dagar, så jag kan inte göra något utlåtande för egen del. Men jag kan försäkra att säkra källor bekräftat hur fantastiskt det är med en egen kökskompost.

Kommentarer

  • Intresserad 03/02/2017 6:09pm (3 år sen)

    Var kan man köpa bokashi här i nejden? Vasa?

    • Sandra Neuman 03/02/2017 7:03pm (3 år sen)

      I jakobstad säljer sunds trädgård både hinkar och strö. I kvevlax finns en som säljer strö och så tycker jag precis att någon sa att blomgården säljer bokashi i vasa.

  • Också intresserad 05/02/2017 6:37pm (3 år sen)

    Kan du precisera var i Kvevlax man får tag i bokashi-strö?

    • Sandra Neuman 06/02/2017 12:55pm (3 år sen)

      Jenny Öist tillverkar, så fråga av henne :)

      • Jenny 07/02/2017 5:20pm (3 år sen)

        Det är bara att skicka åt mig på facebook om nån är intresserad av att testa på bokashi och behöver strö. Jag finns i centrala Kvevlax :)

        • Också intresserad 11/02/2017 2:27pm (3 år sen)

          Tack!

  • Nina Överholm 06/02/2017 3:01pm (3 år sen)

    Det låter så enkelt - och det är det ju! Jag skulle tömma över innehållet i min ena "riktiga" bokashihink i en vanlig hink här om dagen. Men innehållet satt så hårt fast så det fick va. Jag har faktiskt på dagens agenda att göra precis som du.

    • Sandra Neuman 07/02/2017 8:53pm (3 år sen)

      Jag får snart skaffa fler hinkar när den första börjar vara fylld :)

      • Intresserad 11/02/2017 3:28pm (3 år sen)

        Berätta gärna hur det går, hur ser det ut efter ett par veckor? är det faktiskt luktfritt?

        • Sandra Neuman 13/02/2017 12:10am (3 år sen)

          Ikväll satte jag min första hink på efterjäsning. Fortfarande var det verkligen väldigt luktfritt. Den enda doften som finns när man öppnar locket på hinken är någon slags syrlighet från Bokashi-ströet. :)

Skriv en kommentar