Lagombackan sevendays header 2

En helg som sög musten ur mig

Skrivet av Sandra Neuman 30.05.2016 | 1 Kommentarer

Jag är inte lite trött heller, utan ganska jättemycket. Ibland känns det som att ju mer man arbetar, desto sämre sover man, fastän det nästan vore tvärtom. Då pratar vi alltså om fysiskt arbete, inte arbete som i sånt man får pengar till lön.

I natt har jag legat halvvaken och vänt och vridit mig ganska mycket utan att ha hittat en sovställning som passat för min värkande kropp. De 45 minuter som barnen "snoozade" (det vill säga rev sönder böcker, bråkade med varandra, sparkade sin mamma osv) kändes som många, många timmar eftersom jag hann somna om lika många gånger som jag vaknade. Det är kanske ganska bra att jag är hemma med barnen idag, så jag nu inte bara står som en zombie i blomkylen.

 

Jag har faktiskt varit ledig hela helgen, som uppladdning inför studentveckan tänkte jag. Imorgon kommer flera hundra studentrosor som ska putsas och snittas, så det är liksom bra att vara utvilad så man inte skär sig själv istället för rosorna. Men, en ledig helg kan också betyda fullt program.

På lördag hade jag en heldag med min mommo och moffa i Jeppis. Vi har en student att fira på lördag, och vi behövde alla tre lite plagg till kalaset. Shopping med morföräldrarna är underskattat. Man måste inte hålla dem i handen, inte bli arg när de springer iväg, de tjatar inte att de måste ha en plasttraktor och så har de egna pengar att handla för. Ett mycket praktiskt shoppingsällskap! Höjdpunkten var, hör och häpna INTE BH-provingen i Lindex provrum, utan kaffestunden vid Urban Life & Coffee. Jag älskar deras nymalda bryggkaffe, och tar det helst svart för att få ut mest smak.

 

 

 

Igår bjöd världen på det perfekta trädgårdsarbetsvädret i form av lagom varmt och mulet, och aningen för mycket mygg. Daniel fick hålla i spaden en stor del av dagen när vi grävde ner vårt 10-årsträd, flyttade en odlingslåda och flyttade jord lite hit och dit. Det tog bara två veckor för oss att få ner det där prydnadsäppelträdet i jorden efter att vi köpt det. Vi är jättesnabba. Not.

 

 

Jag passade på att skola om pumpor, squash och gurka och lägga ut dem i tunneln för att småningom få flytta vidare till friland. De fick bästa möjliga start i livet här inomhus under växtbelysningen, så det var riktigt starka plantor jag hade att göra med. I år är jag mycket senare med squashen än vad jag brukar vara, men av erfarenhet vet jag att det inte gör någonting, squash kommer vi att få hur mycket som helst av ändå. Vi har ännu kvar från förra årets skörd både som inläggning och i frysen trots att vi äter hela tiden.

 

Tunnelväxthuset har visat sig ha varit en riktigt bra investering. Se så mycket småplantor jag kan driva upp utan att drunkna inomhus! Så mår de så mycket bättre här också där det är lite svalare jämfört med inomhusluft, och mycket ljusare och fuktigare. Kålen började jag plantera ut igår, men innan jag har införskaffat mer fiberduk och byggt ordentliga konstruktioner till den, så är det enkare om plantorna får stå i tunneln och växa till sig.

 

Idag är vi som sagt väldigt slöa här i huset, så vi har inte alls bråttom ut i solen. det blev kanske en överdos av utomhusluft igår.

Kommentarer

 • Nina 31/05/2016 10:12am (5 år sen)

  En odlingstunnel ligger på min önskelista också, men det tar nog flera år förrän det projektet blir påbörjat.
  Annars, kan du beskriva hur du enkelt gör ett potatisland? Det med halm på som du har bild av :)
  Jag har två olika potatisland hemma, men skulle nu behöva få ut mina rotade potatisar med hög (!) blast och vet inte riktigt vilket sätt som är det bästa.

  • Sandra Neuman 31/05/2016 10:26am (5 år sen)

   En odlingstunnel kan du ju smälla upp var som helst. Jag har mitt över en brunn, så jag har porlande vatten i bakgrunden hela tiden ;)

   Enklaste potatislandet görs på gräsmatta. Man sätter tidningar eller paff på gräset och sedan lassar på med annat material typ gräsklipp eller halm (jag har halm, kvistar, löv och diverse annat torkat material i botten). Då är det bara att sätta utsädet ovanpå och lassa på med mera material. Jag har halm på mitt land, men hade gärna satt gräsklipp först om det hade funnits när jag satte potatisen. Gräsklipp är lite tätare och håller fukten bättre. Om du har hög blast så kanske du får sätta gräsklipp närmast så det blir tätt runt

Skriv en kommentar