Lagombackan sevendays header 2

En riktig mammaväxt

Skrivet av Sandra Neuman 11.03.2019 | 3 Kommentarer

Nu och då får jag frågan om vilken som är min favoritgrönväxt. Att välja en favorit bland alla fina grönväxter är som att välja en favorit bland sina barn -omöjligt! Men den jag gång på gång faller för är Kalanchoe. Nu tänker du kanske på våreld och höstglöd, jo de hör också till Kalanchoe, men så finns det jättemånga fina som odlas för sina blad.

Min senaste Kalanchoe har jag faktiskt extra förtjust i. Det kan bero på att det finns ett känslomässigt värde i den, men så är den faktiskt riktigt cool också!

Här är den, en växt som låter sina bebisar växa ut på bladen -Tusenmoder/Livsblad!

 

IMG 2802SN kalanchoe 2SN kalanchoe 1IMG 2929

Som namnet säger kommer jag snart att ha tusentals mini-livsblad att dela med mig åt alla som önskar.

 

Kalanchoe är för övrigt en grönväxt som jag djupt rekommenderar åt den som vill ha något extremt lättskött i sitt fönster. Som andra fetbladiga växter kräver den inte särskilt regelbunden bevattning (mer eller mindre beroende på hur varmt du har hemma) eller annat "daltas". Du kan ha den i ett fönster och ge den ordentligt vatten de gånger du vattnar (1-3 gånger per månad är gissningsvis tillräckligt). Sedan om ett par år har den kanske växt till sig och behöver beskäras, men då är det bara att ta av där man vill och så skjuter den ut nya skott. Det du tar bort kan du rota i vatten eller fuktig jord.

 

När jag flyttade hemifrån där för 13 år sedan fick jag i något skede en tusenmoder av mina morföräldrar. Den växte i raketfart och gav sticklingar som bara den. Men det var också det som gjorde den så intressant. Jag minns till och med att jag skrev en uppgift om tusenmodern i mina tidiga studier på grund av den här gåvan.

 

IMG 2927IMG 2925IMG 2926IMG 2924IMG 2928

 

Den jag har nu är lite annorlunda än den jag hade back in 2007. Trots det är de båda en Kalanchoe daigremontiana, men olika varianter. Säg hepp sedan om du vill ha en liten bebis när de växt till sig!

Kommentarer

 • Johanna Sundvik 13/03/2019 1:27pm (2 år sen)

  Gud vad cool! Jag tar gärna en eller flera bebisar sen :D

  • Sandra Neuman 14/03/2019 10:13am (2 år sen)

   Jag har några sticklingar redan nu. Om du meddelar när du vill hämta en så ska vi ordna det :)

 • Anna89 15/03/2019 1:49pm (2 år sen)

  Vilken häftig växt! Jag tar gärna emot en eller flera sticklingar av denna växt sen då di e mogna för flytt :D

 • Karin Andersson 15/04/2019 12:00am (2 år sen)

  Hej!! Vad trevligt att läsa om din tusenmoder! Har letat efter sticklingar till denna. Finns det möjlighet att köpa? Hur gör jag?
  Mvh Karin

  • Sandra Neuman 19/04/2019 10:20am (2 år sen)

   Hej Karin! Nu vet jag inte riktigt var du bor, men fråga efter tusenmoder på din närmaste blomsterhandel, På det viset brukar det fixa sig! :)

Skriv en kommentar