Lagombackan sevendays header 2

En trädgårdsbukett

Skrivet av Sandra Neuman 02.09.2017 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Kreativitet föder kreativitet. Har man ingen inspiration alls så hjälper det faktiskt att ändå tvinga sig att göra något kreativt för att liksom locka fram ännu mera... men så finns det ju också dagar när all kreativitet i universum är som bortblåst och det inte hjälper vad man än försöker. I går var kreativiteten väldigt närvarande i universum, eller åtminstone för två personer här på sevendays.

 

Nina visade upp sin megastora fredagsbukett och jag kände direkt att något tände till i min kreativa hjärnhalva. Jag gjorde likadant, och köpte hem ett par snittblommor för att ha något att utgå från. Nina hade kvistrosor och för min del blev det tre stora rostorange krysantemer.

IMG 2264IMG 2263

 

Edit. Jag fick en önskan om att skriva ut vilka blommorna är.

 • Den gula bollen är en sommarrudbeckia som blir jättejättehög och kräver stöd av något slag.
 • Det gula fluffet är gullris.
 • De små lila blommorna är Stjärnflocka.
 • Det torra är fröställningar från akleja.
 • Det som ser ut som frön på en lila stjälk är blomman från alunrot.
 • De mörka bladen är rödbladig smällspirea.
 • Bären är björnbär.
 • Det gröna är skogsbräken och hallonblad.

 

IMG 2265Fröställningar från Akleja bara för att förstärka hösttemat ännu lite till.

 

Det var skönt att traska runt i trädgården och samtidigt fundera vilka blommor jag ville sätta tillsammans. Det blev en riktig spontan bukett som föddes fram samtidigt som materialet plockades. Till hösten gillar jag lila och gärna i kombination med en murrig orange, men tyvärr har jag inget så mörklila annat än bladen från en smällspirea, så smällspirea it is! När jag band begravningsdekorationerna till min gammelmommos begravning i sommar, så använde jag också samma smällspirea i en av dekorationerna. En annan växt som går i samma toner är höstsilverax, men jag har så liten planta av den ännu att jag inte ids klippa bladen av den (men jag minns att höstsilveraxen i skolan alltid var slätklippta efter floristerna på hösten). Note to self: Skaffa mer höstsilverax och flytta dem till en plats där de får breda ut sig mer.

 

Buketten tillägnade jag min man som alltid är så flitig i vårt hem. Han är en sån som startar tvättmaskinen hundra gånger om dagen och borstar tänderna på barnen. Han är en sån där gullig man som förtjänar en rullande prenumeration på fredagsbuketter i all oändlighet (eller åtminstone tills barnen flyttar ut).

IMG 2267IMG 2266

 

Mitt val av vas var alldeles utmärkt... tills jag upptäckte att det läckte ut vatten genom en stor spricka och bordet plötsligt hade en stor vattenpöl på sig. Men som den florist man är fanns det förstås en motsvarande vas (glasburk) i skafferiet.

 

Förresten, är du som läsare intresserad av en serie med fredagsbuketter? En ny fredagsbukett varje vecka, liksom bara för att ha något fint att titta på i flödet av allt annat.

Kommentarer

 • Johanna Sundvik 03/09/2017 11:02am (4 år sen)

  Absolut vill vi se buketter! Tycker min fantasi går på sparlåga efter att studierna slutförts :P

  • Sandra Neuman 04/09/2017 2:54pm (4 år sen)

   Buketter ska det bli! :)

 • Tanja 03/09/2017 8:52pm (4 år sen)

  Ja, vill gärna se fler fredagsbuketter. Och gärna med en beskrivning "den gula blomman är en sån och det randiga gräset heter" så att man (jag!) kanske kan plantera en likadan i egen trädgård! :)

  • Sandra Neuman 04/09/2017 2:54pm (4 år sen)

   Jag kan komplettera den här buketten med sån information och försöka komma ihåg att bifoga direkt i framtiden ;)

 • Johanna 04/09/2017 10:29pm (4 år sen)

  Absolut! Fram för fredagsbuketter:) Och gärna med lite överraskande material som aklejans fröställningar.

 • Nina Överholm 12/09/2017 12:26pm (4 år sen)

  Nu först läste jag det här inlägget och såg hela buketten. Snygga kombinationer. Jag ska absolut plantera många smällspireror och höstsilverax i nya trädgården.

  Och tummen upp för fredagsbuketter! Jag ska också försöka hänga på.

Skriv en kommentar