Lagombackan sevendays header 2

Fem meter päron

Skrivet av Sandra Neuman 26.09.2018 | 2 Kommentarer

Det känns som att det verkligen var i sista minuten som jag plockade ner alla återstående päron ur vårt träd. Nu stormar det ordentligt där ute och när jag stängde åt hönsen (hoppas de hade gått in alla 5, det var så mörkt så jag såg inget alls) böjde sig våra pelaraspar som metspön med en stor fisk på kroken. Det är fantastiskt att träd orkar hålla emot den här vinden.

 

IMG 6669

 

Grannen sålde en äppelplockare, och jag insåg att jag kommer att behöva en sån om jag ska kunna nå päronen högst upp. Jag hade så rätt. Vårt Pepi-päron har blivit högt alltså! Så högt (4-5 meter) att de gärna får stanna nu och växa på bredden istället. Bara jag hittar min grensax tänkte jag ta bort de lägsta grenarna och påbörja det långa jobbet att forma kronan.

 

IMG 6666IMG 6667

 

Smaken undrar du? Om man låter pepi mogna så att de är lite, lite mjuka och aningen gulaktiga i skalet så smakar de PRECIS som de man köper i butiken. Mjuka, söta och goda. Jag som undrade vad vi skulle göra med alla frukter kommer nog inte att ha något problem alls med den saken. Bara i experimentiellt syfte ska jag sätta några päronskivor i torken och göra en paj.

Jag är riktigt ny på det här med päron så om JUST DU besitter ett tips på vad som blir oemotståndligt gott att göra av päron så får du mer än gärna dela med dig.

 

IMG 6668IMG 6670

 

Här är skillnaden på ett löv från ett päronträd (t.v.) och ett löv från ett äppelträd (t.h.). Päronträdet har blankare löv och mer jämna i kanten jämfört med äppelträdets lite matta yta och hackig kant. Det där behövde vi kunna när jag studerade till trädgårdsmästare och hade artkännedom med Kaj.

Kommentarer

 • Nini 27/09/2018 1:47am (2 år sen)

  Hej Sandra, grattis till skörden! Jag skivar nästan övermogna päron tunt och torkar i frukttork tills de blir bruna ock klibbiga. Då står de sig i glasburk hur länge som helst och vi äter som godis. Tillochmed hunden gillar.

  • Sandra Neuman 27/09/2018 9:21am (2 år sen)

   Hej! Tack för tipset jag har hört att det ska bli gott!! Jag ska testa nu i år och hoppas på att vi får ännu större skörd kommande år och kan göra mer spännande! :) Vi älskar torkade äppelskivor, så päron kan bli ett gott komplement ^^

 • Alexandra Grahn 28/09/2018 8:12am (2 år sen)

  Alltså wau! Har inget recept eller tips annat än att det ser gott ut :)

  • Sandra Neuman 28/09/2018 4:48pm (2 år sen)

   Jag ska bjussa på ett paj-recept senare i helgen! :)

Skriv en kommentar