Födelsedagskaffe a'la sommarstyle

söndag 17 juli 2016 - 23:22 | 1 Kommentarer

Nu går jag in på sista halvtimmen av min 29:onde födelsedag. Det är ingen ålderskris i sikte, utan snarare börjar jag redan tagga inför nästa år när vi har orsak till att ordna en ordentlig kompisfest med de väldigt speciella i mitt liv. Jag börjar förstå varför min gambämommo är så ivrig med sina födelsedagar, de ger en orsak att få bjuda på kaffe, tårta och träffa familjen.

 

IMG 0016

IMG 0018Redan igår när jag kom hem efter jobbet firade jag med en redigt fin sommarbukett och en perfekt skummad frappé.

 

Egentligen hade jag inte tänkt kalasa alls i år, men eftersom jag antog att vi skulle vara på villan hela släkten när det ordnades byafest, så hade jag lovat tårta till kaffet. Sedan blev väderprognosen väldigt regntung och våra barn snoriga -och det visade sig att ingen alls varit på villan. Men lovat är lovat, så det blev födelsedagskaffe med tårta här hemma istället.

Nu för tiden har vi väldigt många olika dieter i släkten. Glutenfritt, Sockerfritt, Veganskt och diverse allergier på det. Så det var kanske ett smart drag att bara satsa på tårta, melon och salta nötter.

 

IMG 0026

 

Av lathet så blev det enkla gluten- och sockerfria bottnar i två tårtor. I den ena satte jag bara jordgubbar och citrongrädde/grädde, medan den andra blev en crazy cake med både nougatkräm, kokosgrädde, banan och jordgubbar (egentligen var det för att jag älskar nougatkräm men så är mommo allergisk mot hasselnötter som det blev två tårtor). Men det som blev det mest intressanta inslaget i hela den här bakningsrumban var vegan-kakan.

Jag utgick från en burk sockerfri nougatkräm jag köpt från Malins foodieliving och bakade sedan en chokladkaka till toppingen. Så att säga.

 

IMG 0017

IMG 0027

Om alla kakor vore så lätta att baka som den här veganska kakan så skulle det vara bra mycket enklare att ha födelsedag. Och en så här fantastiskt enkel kaka är värd att delas, så här får ni receptet.

 

VEGANSK CHOKLADKAKA

En och en halv kopp mjöl
3 msk kakaopulver
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vinäger
1 tesked ren vaniljextrakt
5 msk olja
En kopp vatten

 

Ta fram en ugnsfast form och blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en fin smet. Grädda i ugnen på 175° i  cirka 30-35 minuter. Toppa gärna med nougatkräm, det var uppskattat.

 

IMG 0022Glad 29-åring med enorm rabarber. Det finns en motsvarande bild av Sandra 2 år med en proportionellt lika stor rabarber.

 

IMG 0021

IMG 0023

IMG 0024Två av de viktigaste männen i mitt liv, min moffa Leo och min man Daniel. Gungan fyndade Daniel på rea åt mig till födelsedagen. Perfekt att sitta i och njuta av trädgården.

 

Väderprognosen sa att det skulle regna på förmiddag och klarna upp till kvällen. Den sa ingenting om ett åskväder, så det blev bara en bonus så länge vi lekte med mina jongleringsbollar i vardagsrummet. När det blev dags för eftermiddagskaffe klarnade det verkligen upp, och blev till och med så fint att vi kunde njuta i trädgården. Regeln säger att det ska vara fint väder den 17 juli, och så har det för det mesta varit de senaste 29 åren.

Tack världen för ännu en finfin födelsedag! Nu ska jag ladda upp för en vecka med ovanligt många arbetsdagar, och hoppas på att energin räcker till.

Kategorier:

°Småprat

1

Kommentarer

  • Trädgårds-Nina

    18.07.2016 20:39 (3 år sen)

    Hej hej! Och grattis igen. (Fin gunga :) Vet du jag har ju lovat ordna ett trädgårdstillfälle bara för oss "musketörer" snart :D Men du ska ha en bra arbetsdag!!! Så ses vi o syns vi!


Skriv kommentar