Lagombackan sevendays header 2

För kallt för att "böri åpå"?

Skrivet av Sandra Neuman 15.05.2017 | 3 Kommentarer

I mitt jobb som florist så har man väldigt mycket kundkontakt och det är en klar fördel om man tycker om att prata och umgås med människor. Det gör jag, så jag har inga problem att småprata under tiden jag packar in kundens blomma eller binder en bukett. Ganska ofta pratar vi om det rådande vädret och den senaste tiden har vi förstås hunnit kommentera kylan en och annan gång.

De kunder som känner till att jag är en trädgårdsentusiast ställer förstås också frågor i stil med "Nå itt ha do nå börja så na änno?!"... och så får jag berätta om kallvädersväxter och vilka som tål att sås fastän det är kallt.

150517 1

Här ser du vad som händer om man slänger ner exempelvis sockerärter, spenatfrön, rädisa och asiatisk sallat. De gror när det blir tillräckligt varmt, SÅ smart är naturen.

Bilden längst till höger här ovanför är sommarblommor. De har jag sått i godislådor för att kunna hålla dem lite åtskilda och veta vad som är vad. När tunnelväxthuset blåste sönder här för 2,5 vecka sedan regnade det lite väl mycket och jag var rädd att fröerna skulle ha drunknat. Då satte jag godislådorna istället i en pallkrage och en fönsterruta (i skugga så att det inte skulle bli för varmt) över så att det inte skulle regna på dem mer. Nu har de torkat upp och grott väldigt fint. Det är två olika blåklint, sommarmalva, ringblomma och fjädervallmo.

I växthuset är det mer fart på än på friland, såklart. Där experimenterar jag hejvilt med att driva upp kålplantor, bondbönor, sallat och rota potatis att sätta ut.

JPEG image 66CDFDC9FFCB 2Växthuset saknar fortfarande ordentligt golv men fungerar bra som drivhus.

150517 21. Vintersådd spenat 2. Kålrotsplantor som senare ska planteras ut.
3. Bondbönorna har precis kommit upp. 4. Pak choi sådd i slutet av mars.

Spenat sådde jag i stora plastbackar i växthuset i höstas, en del grodde och andra inte, så därför trodde jag att hela det experimentet var misslyckat -tills nu i vår när det började gro. Tyvärr är det inte alltför många plantor som härstammar från hösten så därför har jag sått nya frön i raderna där det varit tomt. Men som du ser på bilden uppe till vänster så är även de minsta plantorna ganska långt hunna.

På bilden uppe till höger här ovanför är små fina kålrotsplantor. De här sådde jag i slutet av mars och satte i en odlingslåda med plastlock. Det var en ren chansning på kålroten som jag trodde skulle behöva drivas upp inomhus.

Summa summarum. Det är inte alls för kallt för att "böri åpå" i trädgårdslandet. Sist och slutligen är det väldigt lite som kräver varmt väder för att kunna gro.

Här är exempel på sånt som du kan så på friland/odlingslåda nu fastän vi fortfarande inte har riktigt vårväder: Spenat, dill, persilja, morot, rödbeta, palsternacka, rädisa, sallat, grönkål, bondböna, sellerikål (pak choi), majrova, mangold, ruccola, lök och sockerärter. 

 

 

Kommentarer

 • Kitty 15/05/2017 11:30pm (4 år sen)

  Det är så roligt med kallsådder! Jag är så nöjd med mina vintersådder både i plastbackar och i odlingslådorna. Nu när förrådet börjar vara så fullt så har jag sått mer i plastlådor ute. Funkar så himla bra!
  /Kitty

 • Yvonne 16/05/2017 8:11am (4 år sen)

  Intressant! Jag har hört att frön kan ruttna om det är för kallt så att de inte gror, men du menar alltså att de inte ruttnar, utan bara väntar? :)

  • Sandra Neuman 16/05/2017 10:49am (4 år sen)

   Kanske om det är för blött isåfall. Så länge det är kallt så ligger de nog bara och vilar i väntan på bättre tider :) Är det regnigt så kan man ju styra fuktigheten med plastlock som man har lite på glänt så att det inte blir för fuktigt.

 • CorinneGrönholm 16/05/2017 10:49am (4 år sen)

  Åh så glad att hitta till din blogg! Har blivit en riktig odla - själv entusiast! Om man inte har ett växthus utan bara en balkong, vad rekommenderar du att man ska odla i för typ av lådor? En del säger lådor och andra att man ska så direkt i mullsäckar, vad tycker du? Tänkte odla ruccola och spenat till att börja med!

  • Sandra Neuman 17/05/2017 11:20pm (4 år sen)

   Men va roligt att höra!! :D En balkong kan man göra mycket roligt med! Jag har skrivit ett blogginlägg om hur jag balkongodlade innan vi flyttade till hus, så där kan du se bilder på vad jag använde mig av för odlingskärl; Typ rabarber i en kruka och ärter i en balkonglåda. Vad man odlar i har lite att göra med vad man tänker odla. Ruccola, spenat, ärter och sallat är exempel på sånt som inte behöver något jättedjupt kärl för att kunna växa sig fint. Det räcker bra med en låda/balkonglåda/kruka. Morötter, potatis och andra morötter kräver ett lite djupare lager jord, så det är kanske next level för balkongodlare :P
   Man kan odla direkt i mullsäckar om man vill, men särskilt snyggt är det inte, så det är väl där det skiljer sig i tycke och smak ;) Sådant som heter "odlingssäckar" och liknande innebär att det finns näring i olika styrka ju djupare ner i säcken rötterna kommer, så dem ska man vara försiktiga med att skaka om.
   I det stora hela är det fritt fram att odla i precis vad man tycker att passar en själv. Lycka till!

Skriv en kommentar