Lagombackan sevendays header 2

Gammalt hus = dålig planlösning

Skrivet av Sandra Neuman 30.12.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Nu är julen definitivt utkastad ur vardagsrummet hos oss. Den var fortfarande grön och grann, lyste upp bra i det mörka hörnet och vår kanin Rafael var glad åt att ha snax inom räckhåll. Men julgranen hör inte riktigt till nyåret för mig. Det är sedan länge så att min Ernstiga sida vill visa sig mer energisk i mellandagarna och det i sin tur gör att jag tar itu med inredningsprojekt.

I april 2017 tapetserade vi i vårt kök... men eftersom ingen orkat plocka av och skruva ner en hylla från den sista lilla väggbiten så har den lämnat otapetserad. Vi har haft tapetrullen och tapetklistret men bara för den där hyllan har det inte blivit av medan åren gått. Nu har jag tittat på den där beiga väggen tillräckligt länge, fick nog och tapetserade den. I veckan kommer min bror och hjälper oss med bänkskivorna. Efter att ha levt med ett osammanhängande kök i... ja typ sedan vi flyttade in för nio år sedan... ska det bli otroligt skönt att få en helhet med den långa bänkskivan (som kommer längs med hela väggen).

renovering koket

Om nio år till kanske vi slipar köksgolvet också och på så vis sopar igen de sista spåren efter den tidigare köksinredningen (mörka fläcken på golvet).

Ett annat projekt vi måste ta itu med nu i dagarna är vår vind. Jag bifogar en simpel skiss nedanför så får du kanske ett bättre hum om vad jag pratar om. Vår totala vindsyta är 80 kvm men då ska vi också beakta snedtak som gör att hälften av kvadratmetrarna trillar bort. Jag utmanar dig att försöka hitta en lösning på hur man klämmer in ett master bedroom, två barnrum, arbetsrum, biljardbord och helst också någonstans att ha torkställningen på den här usla planlösningen.

planritning vindJa och det där svaga strecket i vinkel mitt i huset. Där höjs golvet upp ett trappsteg. Rutorna med kryss är skorstenarna.

Helst skulle vi förstås riva ut allt och göra en vettig rumsindelning, men det kan vi ju bara drömma om. Jag har legat vaken någon natt och nu tror jag att vi äntligen har kommit till en lösning som vi kan sätta i bruk ganska omgående.

Barnen har delat det stora rummet men behöver alltså var sitt eget krypin pronto. Vårt sovrum (S+D) är lite svalare så då får Leon som är en riktig varmblodig typ ha det till sitt medan Milea mer får en myshörna mitt i huset (där det inte skramlar så mycket i takplåten när det blåser). Jag och Daniel får nöja oss med att sova i allrummet direkt man kommer upp för trapporna (där har vi tidigare sovit och jag vet att jag sover bra).

Det stora rummet som barnen nu har haft är en sorglig historia. Det är stort men omöjligt att dela så därför får det bli rummet för arbetsbord, biljardbord och torkställning.

planritning vind 2

Om inte annat är jag glad över att slippa torkställningen som nu just bara står där den ryms.

Kommentarer

 • Anki 30/12/2019 6:41pm (3 månader sen)

  Hejsan,
  Kikar in här nu och då och trivs...
  Nu känner jag inte till ert hus över huvud taget, men vår lösning på en trång tvättstuga var att införskaffa en torktumlare (som står ovanpå tvättmaskinen). Vi äger över huvud taget ingen torkställning, jag torktumlar i princip alla kläder vinterhalvåret. Resten av året hänger tvätten där ute. Miljövänligt, nja kanske inte. Arbetsrum behöver inte vara så stort, bara det är praktiskt inrett. Kan nästan också bara vara en arbetshörna, men det beror ju förstås på vad man ska arbeta med där. En annan lösning på rum som man kanske inte skulle vilja dela av med en vägg (=mörkt) är att dela av rummet med en glasvägg och ha gardiner om man vill skärma av. Tänk typ inglasad altan, men mitt i rummet.
  Söker själv ständigt nya lösningar, har en stor och härlig familj och i och med att barnen växer så förändras även rumsbehovet och ändamålen med rummen. Den senaste lösningen var ett tonårsrum i garaget.

  • Sandra Neuman 31/12/2019 2:02pm (3 månader sen)

   Hej! Roligt att du trivs här :)
   Det är riktigt knepigt med gamla hus och deras märkliga lösningar på olika problem (från förr).
   Skulle det inte tära så på kläderna så skulle jag överväga torktumlare. Och nu får vi ju ett kombinationsrum med plats för skrivbord, förvaring, torkställning och det där biljardbordet vi har :P
   Gott nytt år till dig!

Skriv en kommentar