Lagombackan sevendays header 2

Grönkålen

Skrivet av Sandra Neuman 27.09.2016 | 1 Kommentarer

Jag älskar grönkål och brukar alltid odla massor att frysa in och använda till soppor och i grytor under vintern. Tyvärr är inte årets skörd särskilt bra för min del, så istället har jag köpt en stor påse grönkål från vår lokala grönsaksodlare och fryst ner. Den här påsen räcker ingenstans egentligen, men istället har vi mycket spenat i frysen i år.

 

JPEG image A6929F956B19 1Påsen låg i kylskåpt några veckor innan jag kom mig för att frysa ner innehållet.

 

Första och andra året förvällde jag skörden innan den frystes ner, men sedan började jag tycka att det mest bara var ett tidskrävande moment och har sedan dess bara slängt kålen i en stor påse och lika nonchalant slängt den i frysen. Och lika bra har soppan smakat ändå! Det finns säkert något bra argument varför man ska förvälla grönsakerna, men för att jag ska orka ta hand om maten så måste jag fuska lite med det som inte behöver förvällas.

kalsoppaGrönkålssoppa är en storfavorit här i huset.

 

Min egen skörd är inte mycket att hurra över. Lite svartkål och lite röd grönkål, men den står fortfarande i köksträdgården och växer till sig de här sista varma höstdagarna. Jag läste någonstans att svartkålchips är det nya svarta, eller trenden som tar över efter grönkålschipsen. Men jag vet inte. Det känns som att jag hellre gör en soppa av kålen jag odlar och köper chips den dag jag är sugen på det. Missförstå mig inte. Grönkålschips är säkert jättegott, men antagligen inte så mättande som en gräddig grönkålssoppa med ägghalvor i.

 

Här är hur min låda med grönkål såg ut i juli 2014. Då skördade jag alla blad men lät stammen och toppen vara. Efter en tid kunde jag skörda ännu mera blad nerifrån. På det här sättet klarade jag mig bra på de här några plantorna och skörden de gav under säsongen. Jag kan säga att vi hade frysen full av grönkål till sist, och då sålde jag ändå bort lite också.
kalGrönkålen juli 2014kael2014 var en del blad var så stora att det nästan räckte med ett till en soppkastrull.

 

Jag tror faktiskt att det blir en grönkålssoppa ikväll när vi kommer hem från familjegymnastiken. De flesta familjer äter säkert före, men vi är så sena av oss och brukar äta kvällsmat först halv 7-tiden andra kvällar också.

 

Edit: nu hittade jag att jag hade bloggat receptet på min grönkålssoppa redan! KLICKA HÄR!

Kommentarer

 • Milla 29/09/2016 11:41am (4 år sen)

  Här är vi också sena av oss med maten, skönt att höra att vi inte är de enda! ? De kvällar vi har något program och måste äta tidigare vill jag helst ha något från dagen innan att värma upp istället för att stressa halvt ihjäl mig för att hinna laga något nytt innan jag/vi ska iväg.
  Nu borde jag ta och skriva upp receptet på grönkålssoppan, lyckas alltid slarva bort det... Lagade grönkålssoppa efter ett annat recept för en tid sen men det var inte någon riktig höjdare och gubben tyckte att det där behöver du inte laga fler gånger... ?

  • Sandra Neuman 29/09/2016 9:41pm (4 år sen)

   Det här gillas av alla i familjen, och det bästa är att det går att variera både med kryddor och olika färskostar :)

   • Milla 30/09/2016 10:08am (4 år sen)

    Ska definitvt prova med färskost! Och om min andra hälft fortfarande inte gillar det då så kan jag alltid passa på att äta den dagtid när han inte är hemma, hehe! ? Brukar äta sånt som han inte är så förtjust i då, dom olika sallader, grönsakssoppor och sånt.

Skriv en kommentar