Lagombackan sevendays header 2

(Grön)sakletarens fynd

Skrivet av Sandra Neuman 17.04.2018 | 3 Kommentarer

I en av odlingslådorna i köksträdgården stack det ikväll upp ett par gröna grejer. Visste ni att man kan lagra purjolök i jorden också här i våra trakter? Det är bara lite svårt när man i kallaste januari skulle vilja använda den i en kycklingsås och det förutom tjälen också finns ett par meter snö ovanpå. Istället går det bra att skörda purjon och sätta den i jordfyllda hinkar i jordkällare/källare/svalskåp/växthus eller annat motsvarande förvaringsutrymme. Åtminstone alla alternativ förutom kallt växthus borde hållas frostfria så att det går att använda av purjon när som helst.

Nu hade jag inte medvetet lagrat purjon i jorden ute i det fria... om jag minns rätt var det såna pyttepurjon det handlade om att jag inte ens brydde mig om att ta in dem. Eller om jag faktiskt experimenterade så hejvilt att jag lät dem stå kvar. Jag minns faktiskt inte, men där fanns de nu iallafall, fullt användbara små minipurjon.

 

JPEG bild 60AEF7D322C1 3

JPEG bild 2C103D72720C 4

 

Tillsammans med purjon odlade jag palsternacka. Att odla de två tillsammans inser jag i efterhand att är riktigt dumt gjort. Palsternackan får sån stor och yvig blast att purjolöken inte har en chans att växa sig stor. Gjort är gjort och att jag upptäckte mitt misstag är faktiskt en vinst i sig. Hur som helst går palsternacka lätt av när man skördar, så också i höstas. Det går utmärkt att ta upp dem med grep om blasten går av -det vill säga om man minns att göra det ja. Tydligen lämnade två stackare kvar i jorden, och de har nu börjat skicka ut ny blast för att påbörja sitt andra år. Tyvärr kan jag inte låta dem stå kvar eftersom jag tänkt gräva om den här lådan för att höja upp. Palsternackan blommar på sitt andra år så det hade varit roligt att få ett sånt inslag i köksträdgården. Om jag då inte får för mig att flytta dem så får jag helt enkelt "glömma" några i jorden ett annat år.

 

JPEG bild 60AEF7D322C1 6

 

Följdfråga. Blir det tråkigt med min dokumentation om hur våren framskrider i köksträdgården? Vill du hellre läsa om något annat? Vad?

Kommentarer

 • Hanna 17/04/2018 10:53pm (3 år sen)

  Inte tråkigt alls! Spännande med trädgård ju. Lite vaardag o lchf-tips uppskattar jag också att läsa :)

  • Sandra Neuman 19/04/2018 10:37am (3 år sen)

   Va bra! :D Det är så mycket trädgård nu så jag hinner knappt skriva om det, och än mindre vardagen ;) Men kanske jag får in lite någon gång för att få mer personligt.

 • Kitty 17/04/2018 10:59pm (3 år sen)

  Nej inte alls! Känner att jag är lite lika... ;)
  /Kitty

  • Sandra Neuman 19/04/2018 10:38am (3 år sen)

   ^^ Det blir väl kanske lite så den här årstiden.

 • Stina 17/04/2018 11:02pm (3 år sen)

  För min del får du gärna öka din dokumentation av trädgården. Tack!

  • Sandra Neuman 19/04/2018 10:39am (3 år sen)

   Det finns hur mycket som helst att skriva, jag hinner bara inte riktigt med ;) Men det kommer, det kommer! ^^

Skriv en kommentar