Lagombackan sevendays header 2

Har du erfarenhet av en dålig praktikplats?

Skrivet av Sandra Neuman 31.05.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Alla har vi varit praktikanter. Nu eller för hundra år sedan.

Många praktikanter har hamnat på en dålig praktikplats. Städat skåp eller sorterat skräp hela dagarna.

 

Det här är Viika som precis har avslutat en sex veckor lång praktikperiod på Amalia, och jag tror faktiskt att hon är ganska nöjd med sina veckor här.

 

Fastän man studerar till interiörsassistent (typ inredare) så kan man bra ha praktik på en affär som Amalia. Förutom snittblommor har vi både inredningsdetaljer och grönväxter, och det sistnämnda är en stor del av inredning. När man studerar till florist så är faktiskt gröninredning (inredning med grönväxter) en stor del, och en svår sådan!

Inte nog med att Viika visade sig vara en naturbegåvning på att binda buketter (och jag försökte övertala henne att bli florist), jag hittade dessutom en riktigt fin vän. Att bli kompis med sin praktikant kan säkert ha både för- och nackdelar, men vi liksom klickade så bra med våra personligheter.

 

Viikas skyltning, jag är så himla stolt ^^

 

Men för att återgå till ämnet. Bra och dåliga praktikplatser. Jag har själv inte stött råkat ut för att behöva städa hela mina praktikperiod, men har många bekanta som diskat vaser och bara stått och snittat varje dag.

Jag tycker att det är jätteviktigt att man som handledare ger sin praktikant det som det är tänkt. Viika hade exempelvis kundbetjäning och exponering av varor som huvudsaklig uppgift, så då fick hon självklart betjäna kunder och skylta i butiken. Men det är också klart att man hamnar att snitta de dagar det kommer nya snittblommor, vattna, plantera och allt det som hör vardagen till i en blomsteraffär.

Det jag menar är bara att man ska ta väl hand om sina praktikanter, för det är så himla surt om man spenderar 6 veckor på en arbetsplats och inte får ut ett jota. Åtminstone jag vill ge mina praktikanter bästa möjliga upplevelse och erfarenhet av praktikplatsen.

 

Har ni varit med om det, att ni haft praktik inom ett specifikt område men mestandels fått göra något helt annat? Berätta gärna din erfarenhet i kommentarsfältet.

Kommentarer

 • Pernilla Bergman 31/05/2016 1:02pm (4 år sen)

  Jag har totalt varit på 9 praktikplatser som merkonom och turisttjänsteman. Jag har arkiverat, strimlat papper, sorterat räkningar i alfabetisk ordning, fått skruva ihop en hylla, suttit timtal och ibland en hel dag tyst i ett rum för mig själv och läst tidningar för att ingen haft något för mig att göra. Nästan aldrig har jag fått betjäna en kund eller svara i telefon förutom på en praktik på ett hotell i Sheffield. Jag har verkligen hatat alla mina praktikplatser och inte fattat hur dom kunnat ta emot mig om dom inte har något för mig att göra. Man blir utnyttjad till att göra deras skitsysslor som dom själva inte har tid med eller orkar göra. Jag har alltid räknat dagarna tills jag ska få komma tillbaka till skolan varenda gång, och totalt blir det ca 2 år av praktik som för mig varit slöseri på livstid.

 • Mi 31/05/2016 3:01pm (4 år sen)

  Jag satt i en dammig skrubb och sydde tygväskor 6 veckor en sommar när jag hade praktik på en inredningsbutik. Inte den mest givande praktiken och har sen dess inte heller besökt butiken. Bra praktikplatser har jag också haft, där jag fått jobba med olika saker som hör till utbildningen.

 • Nina 01/06/2016 8:19am (4 år sen)

  Ni här ovan som haft usliga praktikperioder, har ni berättat om era kunskaper och vad ni kan, vad ni kan göra för företaget och vad ni vill lära er via företaget under er praktikperiod? Det är sällan som företag har arbetsuppgifter varje timme och minut åt praktikanter, och så fall så är det just såna som företagaren/de anställda inte hinner med/orkar med som att städa, arkivera, tvätta med mera. För att studerande skall få ut så mycket som möjligt och kunna ha nytta av praktiken för framtiden, eventuellt t.ex. få jobb på sin praktikplats(mycket stor del av rekrytering kommer via duktiga praktikanter) så krävs det också en stor insats av praktikanten själv. Du behöver inte kunna företagets arbetsuppgifter så länge du visar att du är villiga att lära dig dem och påhittig för nya saker.

  • Pernilla Bergman 01/06/2016 7:07pm (4 år sen)

   Jag har alltid varit en sån som vill visa mig duktig och göra ett gott intryck på varje arbetsplats jag varit på. Det har diskuterats på förhand och papper har man haft med sig från skolan som grundligt har beskrivit vad poängen är med att man ska lära sig. Sen har man varit på praktikplatsen och så har ingen tid och man får göra något helt annat än vad det var sagt från början. Och det känns inte heller bra för praktikanten att tjugo gånger per dag stå och fråga om saker att göra. Inte varje dag i ett par månader. Men jo, jag håller med om att man såklart ska visa att man har intresse för att lära sig nytt o.s.v. Ändå har det inte hjälpt. Jag har ofta känt mig mest ivägen.

 • Milla 02/06/2016 10:27am (4 år sen)

  Praktiken jag var på under studietiden har jag bara bra minnen av, fick t o m lära personalen nya saker eftersom ingen av dem hade utbildning eller erfarenhet inom mitt område. Det som däremot stör mug än idag är en sak från min prao på biblioteket på 9:an. När praon var slut fick man med sig en bedömningsblankett ifylld av arbetsgivaren att ta med till skolan. Jag var ju naturligtvis nyfiken och när man höll upp kuvertet mot ljuset syntes det igenom vad de skrivit. Och där stod det att jag VÄGRAT betjäna bibliotekets finskspråkiga kunder! Visst, jag var dålig på finska på den tiden, men jag hade absolut inte vägrat betjäna någon utan de gånger jag hänvisat kunder till någon av de andra bakom disken var när de frågade om sånt som jag som praoelev inte kunde svara på, som t ex straffavgifter vid försenade lån och annat som man ju omöjligt kunde veta när man inte jobbade där på riktigt. Så den kommentaren kändes verkligen orättvis och sårande, eftersom ingen sagt något om detta medan jag var där och jag trodde att de varit nöjda med mig. De kunde ju ha pratat med mig personligen så jag fått berätta hur det låg till istället för att skriva en negativ och felaktig bedömning.
  Det är ju viktigt att man får en bra praktik och får ut mesta möjliga av den perioden. En sak som jag dock tyvärr hört många gånger de senaste åren, från olika branscher (bl a den där min man jobbar) är att kvaliteten på utbildningen sjunkit väldigt mycket och praktikanterna inte kan något när de kommer ut på praktik. Inte ens de mest grundläggande sakerna inom sin bransch. Det är ju inte handledaren på praktikplatsen som ska skola upp praktikanten från grunden, när det är sånt de ska lära sig i skolan. Av den orsaken vet jag att många firmor slutat ta emot andra årets studerande som praktikanter, studerande från vissa skolor där kvaliteten på utbildningen är känd för att inte hålla måttet eller slutat ta emot praktikanter över huvudtaget för att det helt enkelt tar alldeles för mycket tid i en stressig bransch med pressat tidsschema att lära upp praktikanterna från grunden när de ingenting kan. Det är ju för bedrövligt att det ska vara på det viset, för det är ju i skolan man ska lära sig och få den utbildning man behöver för att klara sig ute i arbetslivet!

Skriv en kommentar