Lagombackan sevendays header 2

Önska vad du vill

Skrivet av Sandra Neuman 17.09.2019

VardagssituationlashornetEn mycket smartare bibliotekslösning hittade jag hos vår nya bloggare Hemma hos Bogdanoffs idag. 

Vädret idag inbjuder inte riktigt till att gå ut i köksträdgården och göra allt sånt som borde börja göras. Istället sitter jag i min stol i vardagsrummet, lyssnar på Molly Sandén och tittar på Rafael samtidigt som jag försöker få ordning på alla textidéer som fastnat i huvudet. Specifikt ett viktigt blogginlägg har jag svårt att skriva klart, en text som jag filat på i ett år snart och bara inte får fram på ett bra sätt.

Jag försöker också frångå spontaniteten och tänka framåt vad som kan vara värt att skriva om. Det vankas inomhussäsong så det blir säkert mer grönväxter, hem och inredning framöver. Buketter och annat grönt också förstås. Bara det blir kallare ska jag höstså en hel del, så då blir det sånt på agendan.

 

Har du egna önskemål blir jag bara glad om du vill dela dem med mig <3

 

suddig rafaelMilea rafael

Kaninen Rafael. Den ena bilden här ovanför blev tråkigt nog väldigt suddig, men jag vill ändå dela med mig av hans upptåg. Det är som att ha en liten busig hund inomhus. När vi är hemma får han ofta hoppa omkring som han vill istället för att sitta i sin bur. Hittills har vi bara förlorat två sladdar åt hans stora kanintänder, sedan fattade vi att plocka bort dem från hans racerbana. 

Vi ångrar inte att vi invaderade vardagsrummet med en stor plastbur. Det är värt en sån detalj när en så här snäll och gullig typ får vara en familjemedlem. Katterna är inte så brydda utan sitter mest och iakttar Rafael tills de tröttnar och lägger sig ner. Riktigt rumsren är han inte, men uträttar faktiskt oftast sina behov i buren och inte på golvet.


One of them -trampolinfällan

Skrivet av Sandra Neuman 14.05.2019

Kategorier:
Taggar:

trampolin placeringTrampolin

Nu är vi som alla andra barnfamiljer i hela finland. Vi har skaffat en trampolin och tryckt in den på vår redan trånga gårdsplan.

Jag visste att det var ofrånkomligt som förälder att en dag montera ihop en trampolin och välja ut hedersplatsen. De är ju inga skönheter precis, de blå trampolinerna, och på vår lilla gräsplätt är det mer en fråga om ifall den ska stå framför sandlådan eller i vägen för gungorna.

Fyra meter i diameter och 3 meter på höjden med säkerhetsnätet inräknat. Jag tror ändå att det är värt fulheten i slutänden. Tänk så många egna stunder en förälder kan få bara barnen har något att göra. Sätter jag mig var som helst i rabatterna och rensar ogräs, så har jag ändå full uppsikt. Sätter jag mig i en stol kan jag ändå ha ett vakande öga mot trampolinen.

Jag känner att den här trampolinen -hur ful den än må vara -öppnar upp ett par nya dörrar för oss föräldrar.


Sportlovshelgen

Skrivet av Sandra Neuman 04.03.2019

Kategorier:

Det känns som att mina barn är de som alltid är på dagis oavsett om det är sommarlov, jullov, sportlov eller annat valfritt lov. Det känns inte alltid riktigt bra för mig som förälder att behöva ha dem på dagis när deras kompisar får vara hemma. Hittills har det inte varit så stor grej, men nu börjar Leon bli i den åldern att han ser det här.

"Vaför ska itt vi ha na sportlov?" frågade han i mitten av förra veckan.

Men jag tröstar mig själv med att om några år när de båda två är skolbarn (det är faktiskt bara 3 år tills de går på 1:an och 2:an) så blir det sportlov, jullov och alla andra lov.

 

216616F1 B45F 4C3E A215 4DF248270C3218EA6922 4E6B 47D6 ABD7 43E594960ED94E165B70 5397 44A6 B099 4CDEC20D575B

 

Då när det efterfrågades sportlov så promotade vi att vi har sportlov om några dagar (när det blir helg). Och visst hade vi sportlovsaktiviteter! En dag ordnade Nykarleby ridklubb en familjedag istallet och den andra dagen hade vi picknick och pulkadag vid Rummelbacken. Mer sportlovsprogram än så behövdes faktiskt inte för de här två dagisbarnen.

 

5E118FBA D72F 41A9 804D 544E30AA2BC1B04D06A7 968A 49A1 9173 E81700DD1C04FDE55186 A2E2 435D 983D D942AA66811CCE45E32F 55DE 476E 82D7 246F56FE108D 


Makeover-söndag i vardagsrummet

Skrivet av Sandra Neuman 09.12.2018 | 3 kommentar(er)

En söndag utan något program alls kan snabbt spåra ur och bli till värsta ommöbleringen av vardagsrummet. Jag har alltid tyckt om att möblera om och förnya/förbättra med det som finns till hands.

Den här gången tog vi ut svängarna ordentligt och placerade soffan fristående mitt i vardagsrummet, hängde upp tv:n på väggen, slog ut baksidan av tv-skåpet för att gömma undan datorn och hårddiskar, lät våra skåp och andra lösa föremål cirkulera runt för att hitta balansen. En riktigt total makeover!

IMG 9380SN vardagsrum 1 1Bryter säkert mot alla regler när tv:n står på under fotograferingen... men hade ett barn i soffan som inte ville släppa blicken från ostasiens gröna öar.

 

IMG 9378IMG 9370SN vardagsrum 2IMG 9379Nelson valde direkt den svarta stolen till sin tron. De har alla fyra katterna haft sina givna platser tidigare och nu tvingas de hitta nya.

 

IMG 9373Här ska jag sitta och bestämma över tangentbordet till tv-datorn. Och blogga.

 

IMG 9375IMG 9376Släktträdet är inte längre i ordning men det gör inget så länge alla foton syns, och så gör de svartvita sig så fint mot himmeli-installationen!


Och vet ni vad jag blev mest nöjd över, att det gamla syltsockret ur skafferiet kom till nytta!
Lampan ”fado” (den grå) från Ikea var inte lika snygg i verkligheten som jag inbillat mig så efter att ha stått i skamvrån några år fick den också en makeover. Den påminner lite om en mån-lampa jag spanade in på en instagramreklam för länge sedan. Så egentligen kan man kanske kalla det här ett Ikea-hack eller DIY.

 

IMG 9342
Hur jag gjorde?

Kleta in hela glasgloben med vanligt hobby-lim och strö rikligt med socker (eller salt) på limmet. Jag tryckte lätt på sockerlagret så att det skulle bli riktigt tjockt. Det kan hända att jag spraymålar den vit ännu om jag bestämmer att den lyser för gult som den är nu. Men det får tiden avgöra.

 


Att rädda en måndag

Skrivet av Sandra Neuman 12.11.2018

När måndagen är på sitt allra värsta humör blir det liksom väldigt mycket måndag på en och samma gång. Inget kaffe i världen hjälper och knappt heller chokladen som praktikanten bjuder på som tack för de här veckorna. 

Hur kan klockan gå så långsamt utan att stanna?

Jag är så trött att jag skulle kunna tänka mig att lägga mig ner på kassadisken med huvudet på betalterminalen och sova. De sista tio minutrarna känns oändliga.

 

5DA4EF6E 6CCA 4436 923A 12231B32EB135BD20A6F C7D3 4C74 A246 47182908A603

 

Dagens solsken levererade mina barn efter kvällsmaten. Hur kan jag inte bli glad och lycklig över alla de här fantastiskt fina figurerna som omsorgsfullt ritades på papper och badrumsdörren?

Barns teckningar är livets små skimrande detaljer.


Hittade skrivbordet

Skrivet av Sandra Neuman 07.10.2018

Kategorier:

Fast okej. Med tanke på hur trött jag var från den stund jag steg upp ur sängen idag och fram till middagstid så är det sist och slutligen inget konstigt i att ha ett kvällsskov.

 

44A1BBE1 729E 48C4 9F14 8773CEEF15D03A59E3F1 D8DD 4490 99A7 7D3F4B6D80ED

 

Barnen vill inte vara på vinden ensamma så ibland försöker jag hitta på något att syssla med bara så att de kan få leka lite i sitt rum.

Efter ikväll kan jag till och med ta med mig datorn och sätta mig vid mitt skrivbord om jag så vill. Det har inte hänt på länge. Eller sitta i fåtöljen vid fönstret och lyssna på en podcast. Möjligheterna är många!


Renoveringsfnatt

Skrivet av Sandra Neuman 20.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

En kväll för några veckor sedan fick min impulsivitet fnatt och jag deklarerade att Daniel får göra kvällsmat så målar jag den här väggen i tamburen. Jag hade bara en liten pensel att måla med (en impulsiv mänska borde alltid ha ett lager med användbara målargrejer i skåpet) och det kändes som att det här var en för övermäktigt stor yta att få jämn utan roller. Därför valde jag istället att göra det medvetet ojämnt.

 

IMG 6372

 

Det här är sann "vi tager vad vi haver"-renovering. Färgen skulle jag från början måla växthuset med, men då hann Daniel lägga på plasten innan jag kom så långt. Sedan tänkte jag att hönshuset får bli grönt, men det var innan jag fick idén om en skogsgrön vägg i tamburen.

Skåpet har hängt med i några år och fungerat som både tallriksskåp, linneskåp, klädskåp, förvaringsskåp för både ljus, leksaker, datorer och stereo och så vidare. De svarta bredvid är sängbord från Ikeas Malm-serie. Lådorna är perfekta för vantar, mössor och stickasockor åt två små barn och dessutom går de utmärkt att sitta på.

 

IMG 6373

 

Hur resten av tamburen ser ut får tills vidare vara osagt. Jag väntar på att dahlskog.fi ska ta sig hit och hjälpa sin stackars syster att få resten av väggarna och taket tillsnyggat efter att vi rev det lilla vindfånget för 3 år sedan... 


Overview

Skrivet av Sandra Neuman 02.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

JPEG bild 5F0B16A625EB 5

Vattentornets café har traditionsenligt öppnat nu den första maj! Vid kovjoki station kör Emma tåget, men vi orkade inte med någon så vidlyftig utflykt så istället tog far och son hissen uppåt i grannbyggnaden. På grafiken högst upp här på bloggen ser ni var någonstans vattentornet är i förhållande till vårt hus, och på fotot ser ni en dagsfärsk bild från ovan (Jag och Milea står vid porten).

 

Saker jag kan konstatera utifrån fotot.

- Växthuset ser ut att ha ett släp fastän det i själva verket är plåtar vi försökt gömma bort lite.

- Det ser inte alls lika råddigt ut uppifrån som det ser ut från marknivå.

- Den gamla hönshagen är inte särskilt vacker och behöver rivas asap.

- Nya hönshuset och -hagen kommer inte alls att synas (bakom tallkronan)

- Träskräpet på gruset smälter in otroligt bra bakom träden (ser ni ens vad jag pratar om?)

- Jag kommer aldrig att finna någon slags tillfredsställelse i att taket på vårt uthus är så olika färger.

- Solen verkar ha nått så högt på himlen att vattentornet inte skuggar köksträdgården mera! Hurrra!


Snabbaste tapetväljaren i stan

Skrivet av Sandra Neuman 24.01.2018

Förra veckan när jag hade en ledig stund före hämtningen på dagis sprang jag in till Wargendahls en av mina favoritaffärer här i stan. Det var många kunder före mig, så jag gick och tittade på tapeterna så länge. Jag hade tänkt be personalen hjälpa mig att plocka fram alternativ med de nya riktlinjerna jag kommit fram till; Grönt och glatt (och gärna i billigare änden).

 4809C3CA 8483 48E2 9D12 AD47B52BC06C

15-20 minuter senare när en i personalen äntligen slapp lös, höll jag fram de här och sa att det är de här jag tror att jag vill ha. Det är lika bra att bara bestämma sig när man hittar något man tycker om. Det blir "Leaf green" från Boråstapeters linen-kollektion på den stora väggen och en del av en till. På en kort vägg mot norr blir det en lite mer mönstrad, men fortfarande bara grön tapet, "blomstermåla" från midbec.

Nu har tapeterna anlänt och jag vet inte hur jag ska kunna bärga mig tills de är uppe på väggen!


ÄR jag gammal?

Skrivet av Sandra Neuman 14.01.2018

Kategorier:

Här där jag sitter denna söndagkväll med ett glas av mitt favoritvin och stör mig på att nätet/cmore/whatever gör att farmen inte visas som det ska (it-ingenjören nattar ett barn på vinden och är inte tillgänglig för tillfället) så känner jag ett starkt skrivbehov uppstå. Så kan det vara när en som gillar att skriva inte har något nytt att komma med, men ändå vill låta fingrarna dansa sin tiofingrarsvals över tangentbordet. Lösningen blir ett par snapshots från helgen.

so1Mitt spontana jag tog tag i vår fula köksvägg idag. Vi har haft ett eluttag mitt på väggen och vi har inte riktigt kunna bestämma oss för om vi ska behålla det, flytta ner det eller skippa det. Nå, eftersom vi ändå har elluttag på andra sidan av fönstret så valde vi att skippa dem helt. Nu är det igenproppat överspacklat och snart redo att provmålas. Jag vet inte om vi ska ha målad vägg eller om vi ska fortsätta leta tapet. Men när jag nu har en burk med snygg grönfärg ska jag iallfall testa om det är gröna väggar vi ska ha eller om vi ska fundera över valet igen.

 

so2Varsågod, vardagen i Neumans hus! Vår diskbänk är aldrig tom, men för tillfället svämmar den över riktigt ordentligt. Diskmaskinen är vägrar diska och högen med tallrikar, kastruller och skålar växer för varje dag. Men vi har iallafall egenodlade granskott på lillajulgranen!

 

so4Barnen har spelat en hel del (Apptips: Toca band!) och jag har varit uppgiven och känt mig gammal som inte får någon ordning på hur man använder snapchat.

 

so5Igår jobbade jag, och fick göra en snygg, vintrig bukett till en stamkund. En sån här frostig bukett kunde jag själv också ha på bordet. Nejlikor är allt bra fina, speciellt när man blandar den stora snittnejlikan med de små elegansnejlikorna på det här viset.

so7På tal om jobbet så ska vi renovera och därför har vi en stor renoveringsrea på gång. De här lyktorna från Bruka design har jag trånat efter ungefär ända sedan de anlände till oss. Jag försökte stå emot men insåg att det här antagligen är sista chansen, och att någon annan tar dem om inte jag gör det. Nu står de och ger en härlig värme i vardagsrummet.

 

so6Slutligen. Vår kisse Skrållan väljer alla gånger gurkskivor framför gräddost. Vad är det för slags katt riktigt? Hon till och med stjäl gurkskivor från min smörgås.

 

He om he.