Lagombackan sevendays header 2

Herbs

Skrivet av Sandra Neuman 06.06.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

För lata människor som mig så är det förstås mest praktiskt att ha örter i köksfönstret -så behöver man inte springa ut för att få kryddat maten. Men å andra sidan krävs det att man håller örter fuktiga så att de inte hinner torka ut -och det är inget för lata människor.

 

IMG 0208

En tid hade vi odlingslådor med örter bredvid terrassen, och då var det enkelt att bara trippa ut och klippa sig en persiljekvist. Förra året gick odlingslådorna sönder och örterna fick flytta till köksträdgården -dit man inte bara trippar hur som helst. Lösningen blev en odling att skörda för att spara, och en balkonglåda med örter att använda i den direkta matlagningen.

Egentligen har vi inte alls klimatet som krävs för att odla basilika här. Det är alltför kallt, blåsigt och regnigt -för mycket Finland helt enkelt. Det sägs att vi egentligen bara har 2 veckor per sommar som duger åt basilikan. Men det värsta som kan hända är väl att basilikan förfryser och man behöver köpa en ny för 3,50€. Nu senaste natt fanns det risk för frost, och vid sådana tillfällen är det ju bra att ha basilikan så att man kan lyfta in den.

Jag har förresten slutat odla udda örter som vi ändå inte använder. Vi har gräslök, persilja, oregano som vi använder mycket av, sedan basilika, timjan, rosmarin och koriander mer för att krydda till det lite extra ibland ("krydda till det", hehe).

 

...Och till vad använder vi örterna, undrar ni.

  • Basilikan använder vi mest till att krydda majonnäs med, men också till tex tomat- och mozzarellasallad

  • timjan till fiskrätter

  • rosmarin till kyckling och annat kött

  • koriander, gräslök, persilja och oregano till lite var det passar bara.

 

Har jag glömt nåogn viktig ört nu?

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar