tisdag 20 februari 2018 - 13:30

Raggmunkar med tulpanelegans

Jag älskar raggmunkar och stekte en LCHF-variant till lunch åt mig idag. Bara för att de blev så fantastiskt goda så bjuder jag på en kavalkad med tulpaner.

tuliper2tulips 2tulips 3

Tyvärr har jag inget recept på raggmunkarna (ännu). Jag improviserade från början till slut och justerade smeten lite för varje panna jag fyllde. Men enkelt förklarat så river man helt enkelt kålrot (och vitkål hade jag för att göra smaken lite mildare) och lök, tillsätter ägg, grädde och salt och steker i smör. Jag hade lite fiberhusk i också men jag är osäker på om det behövs eller om det blir bättre utan. Äts med fördel med lingon och stekt sidfläsk.

tisdag 6 februari 2018 - 10:34

Och mina pengar då?

Hanna här på sevendays funderade över pengar och vart de egentligen tar vägen. Det brukar jag också fundera över, men så vet jag på samma gång att vi sätter väldigt många slantar på den mat vi äter. I det stora hela är det räkningarna och maten som slukar våra löner i det här hushållet.

JPEG bild A977D1E49CDC 1

 

För att ta reda på den bittra sanningen håller vi faktiskt för tillfället på att kartlägga hur mycket vi lägger på matvaror. Vi är till och med så specifika att vi räknar antalet kattmatsburkar, liter mjölk och hur många hinkar turkisk yoghurt vi tar hem. Vi tar inte för en specifk månad utan räknar nu under den här löneperioden från 25 januari till 25 februari. Varför vi gör det här? Bara för att egentligen se hur våra vanor ser ut.

Det som vi den senaste tiden har insett är att i höstas när vi köpte inhemska, fina broccolin som vi skar i bitar och satte i frysen så gjorde vi oss en väldigt stor tjänst. Istället för att nu i den bittra vintern behöva köpa dyra, spanska, besprutade broccolibuketter så kan vi med lätthet ta en burk ur frysen och vara säker på vad innehållet är. Att frysa in bra mat på hösten spar alltså både på ekonomin, miljön och på den egna kroppens gift-intag.

 

JPEG bild A977D1E49CDC 3Bönor finns det också en hel del av i vår frys.

 

Kartläggningen kommer det en sammanfattning av i slutet av månaden.

fredag 2 februari 2018 - 08:47

Ät vad du vill! -Men ta insulin!

Det här är ett av de absolut godaste mellanmålen jag vet -grekisk/turkisk yoghurt, grädde och hallon. Helst ska portionen intas ur en dessertskål på fot (gärna mariskooli eller kastehelmi) också för att uppnå en riktig lyxkänsla. Kolhydraterna är inte särskilt många i den här miniportionen (enligt kostbevakningen.se skulle det totalt bli ca 6 kolhydrater).

JPEG bild 1257B3AF406C 1

Jag har räknat kolhydrater i princip hela mitt liv. När jag var liten och precis hade fått typ 1 diabetes hade vi en teckning med mellanmål på kylskåpet. Banan 20 kh, äpple 10 kh, glasspinne 10 kh, oboyglas 15 kh, smörgås 10 kh. Den där smörgåsen minns jag att var en limpskiva med två prickikorvskivor på. Säkert margarin under korven också, för det var så diabetiker skulle äta på 90-talet. Fettfri mjölk, margarin, fettfattig (och gummiaktig) ost, yoghurt med (mycket socker men) lite fett... och popcornen jag åt på fredagskvällen var förstås inte smörpopcorn.

Diabetiker skulle inte äta socker men sötningsmedel var okej! Industriellt framtaget sött pulver som lämnade en bismak i munnen. Jag har fortfarande obehag för produkter med den där typiska smaken som sötningsmedel ger. På lördagarna när mina bröder åt godis med socker i, så fick jag brunbergs sockerfria choklad, dietorelle eller en royal-sort med ljusblått papper och sötningsmedel.

Men så kom räddningen. Diabetiker kan äta vad som helst, också med riktigt socker i! Kolhydrater! Limsa! Och lördagsgodis!! Vilken lycka för en tonåring att kunna vara som alla andra! Jag fick äta vad som helst bara jag tog mitt insulin, och rätt mängd av det.

Tonåringen i mig räknade kanske kolhydraterna om än lite slarvigt, men insulinet kom sig inte alltid in i min kropp. Jag har alltid varit en slarvmaja och har haft svårt att minnas om jag tog insulin eller om jag bara tänkte att jag skulle göra det. Blodsockret har åkt berg-och-dalbana eftersom jag har levt efter orden ”ät vad du vill, men ta insulin” i många år.

Det levnadsmottot är inget för mig. Sedan jag ändrade min kost i november har det hänt en hel del med mitt blodsocker. Det ska ni få läsa om i ett senare skede, nu ville jag bara berätta hur det sett ut hittills i mitt 30-åriga liv.

söndag 28 januari 2018 - 18:49

Plattplätt med hallongrädde

Det är ungefär en månad sedan när jag en natt drömde att min mamma kom med fastlagswraps åt mig till jobbet... Sedan dess har jag trånat efter en smarrig kardemummaplätt med hallonsås och mycket grädde. En helt ledig helg med noll planer kan gott och väl innehålla fastlagswraps tyckte vi.

JPEG bild D3E125E80AFF 1

Wrapsen blev så små att det mer handlade om en platt kardemummabulle med pålägg än wraps, men det gjorde inget för smaken kommer fram på ett bra sätt iallafall. Vilken tur att det är så enkelt att baka LCHF-wraps och att de bara ska gräddas i 5 minuter, så behöver man inte vara utan alltför länge när suget kommer.

torsdag 11 januari 2018 - 09:40

Snygg mat!

På tal om artikeln om glutenfritt bröd som finns här på sevendays just nu. Igår bakade jag det finaste LCHF-brödet ever! Det är samma recept som jullimpan, men man lämnar helt enkelt bara bort julkryddorna för att få en renare smak. Det är sannolikt min nya, kortare brödform som gör att limpan blev så hög och fin, men eventuellt gjorde det gott åt smeten att vispa de 8 äggen lite fluffigare innan resten av ingredienserna vispades i. För att göra det lite extra satte jag sesamfrön som topping, och det blev på riktigt det finaste brödet jag sett. Orginalreceptet är "Sannas LCHF-limpa" från lchfarkivet.se

JPEG bild 01DABF451E99 1JPEG bild 01DABF451E99 3

Om jag ska orka med det här att baka eget bröd (utan kolhydrater i) så måste det vara ett sånt bröd att det bara är att vispa ihop och slänga i en form. Och det här är verkligen DET brödet. The bröd.

måndag 8 januari 2018 - 20:30

Trädgårdskaffe #1

Efter gårdagens trädgårdskaffe är vi igång på riktigt. Jag blev själv mest peppad på salladen som Anna bjöd på, direkt ur trädgårdslandet, med grönkål, persilja och andra gröna blad. Till hösten måste jag se till så att det står kvar några grönkålsträd också i mitt land. Persilja har jag redan nu i växthuset, men det blir sån tråkig sallad med bara det i skålen.

 

JPEG bild 4C209C5C0D1B 2En del av trädgårdskaffegänget. Jag, Kitty, Sanna, Anna och Nina längst till höger. Och en Nina bako kameran.

 

JPEG bild D378AD635F28 1Värdinnan Anna plockar kål till lunchen. Foto: Sanna

 

Vi är ett gäng bestående av majoriteten allergiker och andra specialdieter. Vår lösning är att var och en tar med vad de kan äta, så bjuder värdinnan på kaffet. Den här gången hade vi lunchträff och eftersom jag sedan en tid tillbaka äter lågkolhydratkost så satsade jag på nachos och en salsadipp.JPEG bild 4C209C5C0D1B 1JPEG bild 521C727EC469 1

Lchf-nachos är världens enklaste att göra och tar inte alls lång tid. Det går så snabbt att man bara slänger ihop en omgång på kvällen när man blir sugen på något gott. Så här gör man:

NACHOS! Vispa en äggvita vitt och pösigt (tar några sekunder) och blanda sedan i någon nypa salt och 2 dl mandelmjöl. Kavla ut mellan två bakplåtspapper på en plåt (det går att kavla jättejättetunt) och skär i trianglar. Grädda i ugnen i 150° i 15 minuter. Vill man spicea till nachosen så kan man blanda i tacokrydda eller riva parmesanost över innan gräddning.

Salsadippen har jag bara blandat ihop av en chunky salsa-sås, turkisk yoghurt och vitlök.

onsdag 6 december 2017 - 21:43

En festmåltid med tupp och chokladmousse

Idag har vi firat vårt Finland med att göra något som vi aldrig förut har gjort. När vårt land har varit självständigt i 100 hela år finns det väl ingen bättre dag att äta sin egen tupp på. Vi har tidigare avlivat både tuppar och hönor, men aldrig tagit steget längre och tagit tillvara på köttet. Varje gång har det känt som ett väldigt slöseri med mat, men vi har förstått att det tar tid att förbereda höns och därför bara grävt ner dem.

Förra veckan började ungtupparna göra sig hörda så jag insåg snabbt att det börjar vara dags att läsa in sig på hur man slaktar fåglar. Mandelmanns bok gav oss en bra vägledning, så efter den läsningen var det bara att sätta igång. Jag tänker inte gå in på några detaljer, men jag kan skvallra om att det var väldigt tungt att plocka bort fjädrarna från fyra välbefjädrade tuppar.

tupparbord

tuppin

 

På vårt matbord ikväll fanns en seg rökt tupp. Tuppar lär vara sega typer så det kan hända att det hade krävts ett långkok av något slag för att få till ett mört kött. Rökt kyckling är förresten väldigt gott, har ni inte testat så ska ni göra det som variation till rökt fisk. Men tupp är inget vi kan rekommendera att sätta i rökugnen, men däremot har vi testat både bröstfileér och en hel (köpt) kyckling, och båda var väldigt goda.

När vi hade ätit vår sega tupp med couscous, coleslaw och majonnäs så insåg vi att vi verkligen behövde en efterrätt. Men hur gör man en efterrätt på noll sekunder åt barn som redan är övertrötta och borde krypa till kojs? Det enda jag kom att tänka på, som ändå kändes lyxigt, var chokladmousse. Det blev en sån där man bara tar det man har. 50 gram 70% mintchoklad och sedan offrade jag de snyggt inpackade 70%-chokladbitarna från fazer. Jag hade inte tid att leta fram ett recept, så jag improviserade och det blev kanonbra!

 

chokladmousse receptmatin

...och i huvudet har Eva Westerholms nyskrivna sång "Finland 100 år" självklart snurrat hela dagen. Barnen hade turen att få ha Eva som dagistant i Socklot så därför är det extra roligt att sångboken (+ skiva) kom ut nu i dagarna och blir den perfekta julklappen. Finns att bland annat i Herlers bokhandel och att beställa direkt från scriptum.

fredag 1 december 2017 - 14:33

Kolhydrat- och glutenfri jullimpa

För ett par veckor sedan började jag lämna bort kolhydraterna i min kost och äta mer mättande mat. Det här beslutet tog jag efter att jag fått uppmaningen att ”hålla koll på min vikt” och frågan vad jag själv tror att det senaste årets viktuppgång beror på. Jag tror att det beror på att jag har följt kostrekommendationerna för diabetiker och ätit bröd till både frukost och lunch, haft ett stort sötsug och ätit frukt mellan måltiderna. Jag har förr också ätit lågkolhydratkost, men eftersom stödet från diabetesvården inte är det bästa om man går sin egen väg, så gav jag upp.

De veckor jag varit utan kolhydrater har varit de bästa på länge. Blodsockret har hållits som ett hav med lätt bris istället för med 20-metersvågor, och jag har varit snällare, lugnare och varken haft sötsug eller varit hungrig. Min mamma och moster har sedan länge (vi pratar många, många år) kört på en lågkolhydratkost så att slå om var inget större problem för mig eftersom jag är van med den sortens mat.

Jag började med att byta ut frukostsemlan (som tidigare var en GI-semla innehållande 25 kolhydrater) till två kokta ägg med majonnäs på. Det här klarade jag mig utmärkt på fram till lunch när jag åt till exempel grönsaker och revbensspjäll. Grillat revbensspjäll är det godaste som finns, och jag har tur som kan springa och hämta sånt vid butiken next door från arbetet. På kvällen har jag helt enkelt bara bytt ut pasta/ris/potatis mot till exempel coleslaw eller bara riven vitkål. På kvällen ett litet glas torrt vitvin, på helgen alltså, inte varje kväll.

Förra veckan fick jag en bit kolhydratlös jullimpa av mamma, och den var så god att jag slog på stort och bakade en egen nu när jag ändå är sjukskriven (rösten försvann efter en kranskurs i onsdags). Den smakar verkligen jul och är så god fastän den är så lätt att baka! Jag älskar jullimpa och har tidigare varje år bakat runda fina bröd att njuta av. De bröden kräver jäst, hushållsassistent och kladdiga händer medan det här kolhydrat- och glutenfria brödet bara behöver blandas och hällas i en form. Enjoy, jag ger er Kikamarikas jullimpa!

jullimpa

THE JULLIMPA!

8 ägg
½ tsk salt
2 ½ dl Pofiber
2 msk fiberhusk
1 msk råsocker
2 tsk bakpulver
2 dl grädde
1 msk fänkål
1 msk pomerans
1 msk kummin
1 msk anis
(eller kryddor enligt eget tycke)

 

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp. Låt tjockna en stund.

Ta en brödform, klä den med bakplåtspapper, hällni smeten och grädda i 175° ( varmluftsugn) eller 190° (vanlig ugn)

Grädda i ca. 35 minuter, stäng sen av ugnen men låt brödet stå kvar ca. 20 minuter till. Stjälp upp brödet och låt det svalna.

lördag 14 oktober 2017 - 11:00

Recept: en snabbsoppa

Nu ska ni få receptet på en supersnabb och jättegod korvsoppa som vi åt häromdagen! Det känns lyxigt att ha ingredienser bara att ta ur frysen och tina upp, EGNA ingredienser dessutom, men jag försäkrar mig om att det går precis lika bra med köpta bondbönor, det är inget att haka upp sig på.

 

En jättejättesnabb kvällsmatssoppa ála Neuman

Stek skivor av valfri korv (vi hade vilhelm fetaost och peppar i frysen så vi använde den)

Koka små buketter av broccoli och blomkål i en liter vatten och grönsaksfond (jag hade också eget sellerisalt i). ca 8 minuter.

Tillsätt den stekta korven, hackad tomat och paprika, bondbönor (gärna både gröna och lila), störbönor och majs. Krydda som du känner att du vill. Vi hade så kryddig korv att det räckte med den. Koka i några minuter till (typ 2 eller 4, det är inte så stor skillnad).

I efterhand har jag kommit på att jag glömde både lök och vitlök som också hade passat utmärkt. Och vill man så lämnar man bort korven eller byter ut den mot annan valfri ingrediens.

 

JPEG bild 9557487AE0B6 3

När man lämnar bort potatis, morot och andra rotsaker så går det jättesnabbt att göra en soppa. Det är de som drar ut på tiden när de ska skalas och skäras och sedan också när den behöver kokas så lång tid. Både broccoli och blomkål kräver ca 10 min koktid medan bönor inte behöver mer än ett par minuter. Mina barn tycker om bönor och äter dem i alla former, likadant med blomkål och broccoli så den här soppan var en tiopoängare här i vårt hus (därför vill jag också föreviga den).

Jag ber om ursäkt för det slarviga och ungefära receptet, det är så det blir när man freestylar ihop soppor vid behov.

tisdag 3 oktober 2017 - 16:00

Surt é gott

Det pratas hejvilt om superbär och allt från de klassiska havtornen till exotiska goijibär räknas som sådana. Nu senast blev också rönnbär klassade som superbär och jag föll för frestelsen att provsmaka. Rönnen på vår gård dignar av bär, och faktiskt ganska goda sådana också. Jag läste någonstans att det är skillnad på smaken beroende på träd och var de växer, så vi kan skatta oss lyckliga som har goda rönnbär på gården.

En kväll gick jag ut i halvmörkret och plockade en stor skål full med bär. Vi rensade bort skräpet och satte dem i lagom stora påsar i frysen. Nu kan vi tugga i oss C-vitaminer och antioxidanter hela vintern.

 JPEG bild C69246380EC0 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 2

...Skrållan är med förstås.