onsdag 15 augusti 2018 - 13:58

Jag gjorde gurksallad!!

Som jag redan sa i squash-inlägget skulle jag börja göra verklighet av planerna på gurksallad och inlagd gurka. Det gjorde jag också. Att stå och hacka gurka, paprika och lök är jättejättetråkigt och jag tappar koncentrationen väldigt fort vid så monotont arbete. Min lösning på det problemet har blivit podcasts och serier. Av en slump tittade jag för en tid sedan på pilotavsnittet av Younger och sedan satt jag fast. Så det var jag och Liza Miller som skar squash och kokade ättika igår.

 

65CCE727 D8E6 4C83 A437 335549033BC4

 

Visst i världen blev det bra, men nog är det bra mycket enklare och tidsbesparande att köpa en färdig burk i butiken. Jag använde mig av det här receptet.

tisdag 14 augusti 2018 - 11:00

112, jag har en squash att rädda!

Förra året räddade vi blomkålen från att ruttna ute på fälten. I år klarar blomkålen sig utan en egen räddningskampanj, men däremot är det dags att rädda lite squash!

 

JPEG bild AACAD5043EE6 4

 

Jag har en endaste squashplanta (här ovanför) som ger skörd, men den ger två squash varje eller varannan dag så det blir en ganska stor mängd att ta hand om efter några dagar. Barnen är semiförtjusta i squash som den är, men jag har lyckats få dem att äta den tillredd i olika former.

 

SN Squash

Det kan vara en grönsak som är lite knepig att veta vad man ska göra med, så jag förstår att den kanske lämnar kvar i kylskåpet och ruttnar där istället. Men frukta icke, nu ska jag sammanställa lite hur jag själv använder frukten av den här monstergrönsaken.

För att börja i den enkla ändan så går den att äta precis som den är, tillexempel i sallader. En dag hade jag med bitar av squash och majonnäs till lunch, och det gick också fint att äta. Sedan är det enkelt att steka squashskivor i olivolja som tillbehör, tillsätta i alla soppor som finns och om man vill ha ett alternativ till spagetti kan man göra squashpasta.

 

Zucchini eller squash? Det är precis samma sak.

 

SN stekt squash

 

När de första squashen blev färdiga att skörda, sammanföll det med att vi skulle göra lasagne här hemma. Jag vill ogärna äta pasta (och har alltid tyckt att lasagne är lite tråkig maträtt) så åt mig, bara mig, lagade jag en zucchinilasagne. Resultatet blev över förväntan och så otroligt gott att jag skulle ha kunnat äta hela på en gång. Det här receptet är ett eget påhitt, så för att jag ska kunna göra den flera gånger så måste jag skriva ner det. Här.

 

Zucchinilasagne

400g malet kött

2 lökar

1 klyfta vitlök

 

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

2 tsk oregano

1 tsk timjan

500g tomatkross

1 dl vatten

 

Hacka löken och vitlöken och stek i olja. Tillsätt malet kött och krydda med salt, peppar, oregano och timjan. Blanda i tomatkross och vatten och låt sedan puttra försiktigt i 20 minuter.

 

Squash i valfri mängd

salt

 

Så länge köttsåsen puttrar skivar du squashen tunt (antingen på längden eller till rundlar) och lägger på ett bakplåtspapper. Salta squashen lätt och låt den ligga så i cirka 20 minuter så att vattnet dras ur. Skölj och torka av.

 

Köttsåsen

Den urvattnade squashen

Grädde

Mozzarella

Gräddost

 

Varva kött, ostar och squash och häll på grädde vartefter. Sätt inte för mycket grädde, då blir hela lasagnen vattnig istället för krämig. 

Sätt i 200°C ugn (varmluftsugn 175°C) och gratinera i cirka 20 minuter (Kan vara mer beroende på hur tjock lasagne du har). NJUUUT.

 

SN squashlasagneSN squashlasagne mat

 

Squash kan också användas på samma sätt som frilandsgurka i gurksallader och saltgurka i burk. Jag använder mig av lite olika recept från år till år och tänkte i år igen prova på något nytt. Det blir så mest för att jag aldrig minns vad jag använt tidigare. Det är faktiskt mitt program idag nu när jag äntligen fått färdigskrivet den här texten, Bostonsquash (gurksallad) och inlagd squash.

 

Har du något tips på vad man ska göra med all squash för att rädda den?

 

Ps. på FOODLY.FI finns en mängd recept med zucchini/squash. Här hittar du dem alla!

söndag 12 augusti 2018 - 19:20

[Mussakkaa:]

När jag började studera till trädgårdsmästare i gamla vasa 2007 var det som en annan värld mot vad det nu lär vara. De flesta växthus är rivna för länge sedan, de där som det då växte gurka, paprika, tomat, chili, aubergine vindruvor och rosor i.

Jag minns hur fina de där aubergine-blommorna var och de kändes nästan overkliga med den knallgula mitten mot det lila. Att fota dem var nästan en konstform i sig där man låg mellan plantorna för att ens se blomman.

 

JPEG bild 51B712CEC841 9

 

I år kan jag njuta av de lila blommorna i mitt egna växthus, och ännu bättre, det kommer aubergine också! Härom dagen köpte jag stora fina aubergine (äggplanta alltså) på torget och fixade en supergod moussaka till middag. Mina aubergine är en sort som inte blir så stor och maffig så det blir nog ingen stor moussaka av dem.

 

JPEG bild 5DA2A4A5E49B 1JPEG bild B2D1868732EF 1

Här är den, receptet på moussakan min mamma hittat på. Den moussakan som vi hade ätit samma kväll som vi begav oss till BB 2013. Den som Daniel fick äta alla de där dagarna jag låg på avdelningen med havandeskapsförgiftning innan Leon kom till världen. Så ni förstår att det är en väldigt känslofylld moussaka vi har att göras med.

 

Mommo Marikas moussaka

Aubergine
olivolja
400 g köttfärs
lök eller lökpulver
370 g passerade tomater 
2 dl grädde
1-2 vitlöksklyfta
svart- och vitpeppar
oregano
salt
parmesan (eller annan trevlig ost)

Fräs köttfärsen, krydda, häll på tomat och grädde. Låt puttra ca.10 min. Skiva auberginen och stek skivorna lätt i olivolja. Varva sås och aubergine. Riv ost över och gratinera i ugn ca.30 minuter i 200 grader.

 

Om ni inte har testat äta moussaka så tycker jag att ni ska göra det. Antingen gör ni den här där hemma eller så tar ni första bästa flygplan till Grekland.

måndag 23 juli 2018 - 12:30

LCHF-tårtan

Om man har födelsedag så tycker jag att man faktiskt kan passa på att samla sin familj och bjuda på en tårtbit till kaffet. Det var vad jag gjorde igår i förvånansvärt milt och behagligt sommarväder. Eftersom vädret är så olidligt som det är, och att stå och baka inte från förr heller är bland mina favoritsysslor så gjorde jag det mycket enkelt för mig.

Det LCHF-bröd jag brukar baka åt mig själv att äta till frukost har jag sedan start tyckt att smakar väldigt mycket som min fammos sockerkaka (rostar man det blir det bra mycket mer brödaktigt). Men då tänkte jag att det ju rent tekniskt bli en tårtbotten om man byter ut saltet i brödet till sukrin och vaniljpulver.

 8E112A72 52CC 4D5F 9F40 A80D856A4BEE

 

Det blev det också! En väldigt god tårtbotten fullastad med saftiga polka-jordgubbar, generöst med grädde och toppad med vackra bär direkt från trädgården. Ja jag sa ju att det är bra med födelsedag mitt i sommaren.

Dessvärre hade jag överskattat hungern hos gästerna och hade ännu en tårta i kylskåpet vid kalaset slut, men det fixade sig med vänner som erbjöd sig hjälpa oss. 

 9E8F1312 508A 4C81 8EB3 7D7E41026481

 

Och hur gör man den gluten-, socker- och kolhydratfria då undrar ni? Nå så här.

 

LCHF- tårtbotten

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp.

2 msk fiberhusk

2,5 dl pofiber

2 dl grädde

1-3 msk sötning (måste justeras enligt hur sött man vill ha)

1 msk vaniljpulver

8 ägg

2 tsk bakpulver

Lägg bakplåtspapper i botten av en springform (spänn fast mellan botten och kanten) och häll i smeten. Låt den gärna stå i 10 minuter så hinner den svälla till sig lite.

Grädda i 175 grader i varmluftsugn eller 190 grader i vanlig ugn i cirka 35 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt kakan stå kvar i 20 minuter innan du tar ut den.

Jag skar kakan i två delar och använde dem som två olika tårtor, men det går förstås också att bygga den på höjden och lägga fyllning mellan.

 

Här hittar ni alla recept jag någonsin skrivit ut (klick!)

onsdag 11 april 2018 - 15:00

Så groddar du

JPEG bild DEBDC451F13F 5

Jag har kärat ner mig i grönsaker totalt sedan jag började äta LCHF. Många tror att livsstilen innebär att man mer eller mindre lever på ägg, bacon och grädde. Men så heter det ju inte NoCarbHighFat. Grönsaker innehåller mer eller mindre kolhydrater, överjordiska mer än de underjordiska. Här hemma äter vi alla oftast samma mat med den skillnaden att jag lämnar bort potatisen/pastan/couscousen/bulgur eller vad vi nu har och äter coleslaw, riven kål eller sallat till.

 

Och så älskar jag groddar. Det är enkelt att grodda och ger en egen smak till maten (trots det är näringsinnehållet inte är något att hurra över). Har man ingen groddburk går det bra att grodda i en glasburk och använda en kökshandduk med gummisnodd så att den hålls.

 

 

Så här groddar du:

1. Alfalfafrön är de enklaste att grodda.

2. Sätt dem i blöt över natten

3. Sila bort vattnet och skölj dem en gång

4. Ställ burken så att allt vatten rinner ut och så att inget ljus kommer åt den (har man diskskåp är det utmärkt, jag sätter en kökshandduk under och viker den över burken).

5. Skölj varje morgon och varje kväll i ett par dygn tills groddarna fått en cirka 1-centimeter lång svans.

6. Om man vill kan man ställa burken ljust en tid så får groddarna också gröna blad, annars äter man dem bara som de är vid punkt 5.

 

Man kan grodda frön, linser och bönor.

onsdag 4 april 2018 - 09:00

Stevia eller steviolglykosider?

Stevia provar jag odla för första gången nu i år. Ett år hade jag en köpt planta som jag lät växa i mitt kryddland, men jag tror inte att jag vågade använda mig av de söta bladen till något.

Nu när jag är strikt med sötsaker och kolhydrater i synnerhet så använder jag ogärna råsocker om jag själv ska kunna njuta utan en blodsockerpeak. I vanliga fall använder jag sukrin som sötning, men om jag skulle lyckas få till egenodlad stevia så vore det ju ett fantastiskt alternativ.

Enligt anvisningarna kan det ta 10-30 dagar innan fröna gror, men mina små plantor kom upp rekordsnabbt. Nu ska de växa till sig, skolas om och småningom hamna ute i växthuset.

 JPEG bild 2DEFE43910AE 4

Stevia är en gammal ört som härstammar från sydamerika. Genom att mala torkade blad eller tillsätta ett färskt får man en söt smak på drycker, bakverk eller vad man än vill söta. Växten är ungefär 300 gånger sötare än socker, så det behövs verkligen pyttelite, speciellt om man inte i vanliga fall äter sötsaker.

Den "stevia" som ofta återfinns i livsmedel är egentligen inte stevia, utan steviolglykosider som är utvunnet ur växten stevia, det är alltså ingen naturlig och ren produkt utan i princip lika raffinerat som vitt socker. Växten stevia får inte säljas eller användas i livsmedelsproduktion eftersom den inte är säkerhetsprövad. Heter det iallafall... Stevian innehåller inga kalorier och höjer inte blodsockret, så egentligen tror jag att det handlar ganska mycket om att det eventuellt skulle kunna ge lite konkurrens åt sockerbetsodlarna. 

måndag 5 mars 2018 - 15:00

Kärleksgrönt

JPEG bild 9DCB842E9CA3 1

Ärtskott. Supergrönsaker för den som suktar efter den där färska, svårfångade, gröna smaken i mars. Jag är road över hur generösa barnen var när vi sådde de här för några veckor sedan, när ärterna började gro fullkomligt exploderade jorden och vällde över kanterna.

Men bra för mig som gillar grönt på frukostsmörgåsen

tisdag 20 februari 2018 - 13:30

Raggmunkar med tulpanelegans

Jag älskar raggmunkar och stekte en LCHF-variant till lunch åt mig idag. Bara för att de blev så fantastiskt goda så bjuder jag på en kavalkad med tulpaner.

tuliper2tulips 2tulips 3

Tyvärr har jag inget recept på raggmunkarna (ännu). Jag improviserade från början till slut och justerade smeten lite för varje panna jag fyllde. Men enkelt förklarat så river man helt enkelt kålrot (och vitkål hade jag för att göra smaken lite mildare) och lök, tillsätter ägg, grädde och salt och steker i smör. Jag hade lite fiberhusk i också men jag är osäker på om det behövs eller om det blir bättre utan. Äts med fördel med lingon och stekt sidfläsk.

tisdag 6 februari 2018 - 10:34

Och mina pengar då?

Hanna här på sevendays funderade över pengar och vart de egentligen tar vägen. Det brukar jag också fundera över, men så vet jag på samma gång att vi sätter väldigt många slantar på den mat vi äter. I det stora hela är det räkningarna och maten som slukar våra löner i det här hushållet.

JPEG bild A977D1E49CDC 1

 

För att ta reda på den bittra sanningen håller vi faktiskt för tillfället på att kartlägga hur mycket vi lägger på matvaror. Vi är till och med så specifika att vi räknar antalet kattmatsburkar, liter mjölk och hur många hinkar turkisk yoghurt vi tar hem. Vi tar inte för en specifk månad utan räknar nu under den här löneperioden från 25 januari till 25 februari. Varför vi gör det här? Bara för att egentligen se hur våra vanor ser ut.

Det som vi den senaste tiden har insett är att i höstas när vi köpte inhemska, fina broccolin som vi skar i bitar och satte i frysen så gjorde vi oss en väldigt stor tjänst. Istället för att nu i den bittra vintern behöva köpa dyra, spanska, besprutade broccolibuketter så kan vi med lätthet ta en burk ur frysen och vara säker på vad innehållet är. Att frysa in bra mat på hösten spar alltså både på ekonomin, miljön och på den egna kroppens gift-intag.

 

JPEG bild A977D1E49CDC 3Bönor finns det också en hel del av i vår frys.

 

Kartläggningen kommer det en sammanfattning av i slutet av månaden.

fredag 2 februari 2018 - 08:47

Ät vad du vill! -Men ta insulin!

Det här är ett av de absolut godaste mellanmålen jag vet -grekisk/turkisk yoghurt, grädde och hallon. Helst ska portionen intas ur en dessertskål på fot (gärna mariskooli eller kastehelmi) också för att uppnå en riktig lyxkänsla. Kolhydraterna är inte särskilt många i den här miniportionen (enligt kostbevakningen.se skulle det totalt bli ca 6 kolhydrater).

JPEG bild 1257B3AF406C 1

Jag har räknat kolhydrater i princip hela mitt liv. När jag var liten och precis hade fått typ 1 diabetes hade vi en teckning med mellanmål på kylskåpet. Banan 20 kh, äpple 10 kh, glasspinne 10 kh, oboyglas 15 kh, smörgås 10 kh. Den där smörgåsen minns jag att var en limpskiva med två prickikorvskivor på. Säkert margarin under korven också, för det var så diabetiker skulle äta på 90-talet. Fettfri mjölk, margarin, fettfattig (och gummiaktig) ost, yoghurt med (mycket socker men) lite fett... och popcornen jag åt på fredagskvällen var förstås inte smörpopcorn.

Diabetiker skulle inte äta socker men sötningsmedel var okej! Industriellt framtaget sött pulver som lämnade en bismak i munnen. Jag har fortfarande obehag för produkter med den där typiska smaken som sötningsmedel ger. På lördagarna när mina bröder åt godis med socker i, så fick jag brunbergs sockerfria choklad, dietorelle eller en royal-sort med ljusblått papper och sötningsmedel.

Men så kom räddningen. Diabetiker kan äta vad som helst, också med riktigt socker i! Kolhydrater! Limsa! Och lördagsgodis!! Vilken lycka för en tonåring att kunna vara som alla andra! Jag fick äta vad som helst bara jag tog mitt insulin, och rätt mängd av det.

Tonåringen i mig räknade kanske kolhydraterna om än lite slarvigt, men insulinet kom sig inte alltid in i min kropp. Jag har alltid varit en slarvmaja och har haft svårt att minnas om jag tog insulin eller om jag bara tänkte att jag skulle göra det. Blodsockret har åkt berg-och-dalbana eftersom jag har levt efter orden ”ät vad du vill, men ta insulin” i många år.

Det levnadsmottot är inget för mig. Sedan jag ändrade min kost i november har det hänt en hel del med mitt blodsocker. Det ska ni få läsa om i ett senare skede, nu ville jag bara berätta hur det sett ut hittills i mitt 30-åriga liv.