onsdag 6 december 2017 - 21:43

En festmåltid med tupp och chokladmousse

Idag har vi firat vårt Finland med att göra något som vi aldrig förut har gjort. När vårt land har varit självständigt i 100 hela år finns det väl ingen bättre dag att äta sin egen tupp på. Vi har tidigare avlivat både tuppar och hönor, men aldrig tagit steget längre och tagit tillvara på köttet. Varje gång har det känt som ett väldigt slöseri med mat, men vi har förstått att det tar tid att förbereda höns och därför bara grävt ner dem.

Förra veckan började ungtupparna göra sig hörda så jag insåg snabbt att det börjar vara dags att läsa in sig på hur man slaktar fåglar. Mandelmanns bok gav oss en bra vägledning, så efter den läsningen var det bara att sätta igång. Jag tänker inte gå in på några detaljer, men jag kan skvallra om att det var väldigt tungt att plocka bort fjädrarna från fyra välbefjädrade tuppar.

tupparbord

tuppin

 

På vårt matbord ikväll fanns en seg rökt tupp. Tuppar lär vara sega typer så det kan hända att det hade krävts ett långkok av något slag för att få till ett mört kött. Rökt kyckling är förresten väldigt gott, har ni inte testat så ska ni göra det som variation till rökt fisk. Men tupp är inget vi kan rekommendera att sätta i rökugnen, men däremot har vi testat både bröstfileér och en hel (köpt) kyckling, och båda var väldigt goda.

När vi hade ätit vår sega tupp med couscous, coleslaw och majonnäs så insåg vi att vi verkligen behövde en efterrätt. Men hur gör man en efterrätt på noll sekunder åt barn som redan är övertrötta och borde krypa till kojs? Det enda jag kom att tänka på, som ändå kändes lyxigt, var chokladmousse. Det blev en sån där man bara tar det man har. 50 gram 70% mintchoklad och sedan offrade jag de snyggt inpackade 70%-chokladbitarna från fazer. Jag hade inte tid att leta fram ett recept, så jag improviserade och det blev kanonbra!

 

chokladmousse receptmatin

...och i huvudet har Eva Westerholms nyskrivna sång "Finland 100 år" självklart snurrat hela dagen. Barnen hade turen att få ha Eva som dagistant i Socklot så därför är det extra roligt att sångboken (+ skiva) kom ut nu i dagarna och blir den perfekta julklappen. Finns att bland annat i Herlers bokhandel och att beställa direkt från scriptum.

fredag 1 december 2017 - 14:33

Kolhydrat- och glutenfri jullimpa

För ett par veckor sedan började jag lämna bort kolhydraterna i min kost och äta mer mättande mat. Det här beslutet tog jag efter att jag fått uppmaningen att ”hålla koll på min vikt” och frågan vad jag själv tror att det senaste årets viktuppgång beror på. Jag tror att det beror på att jag har följt kostrekommendationerna för diabetiker och ätit bröd till både frukost och lunch, haft ett stort sötsug och ätit frukt mellan måltiderna. Jag har förr också ätit lågkolhydratkost, men eftersom stödet från diabetesvården inte är det bästa om man går sin egen väg, så gav jag upp.

De veckor jag varit utan kolhydrater har varit de bästa på länge. Blodsockret har hållits som ett hav med lätt bris istället för med 20-metersvågor, och jag har varit snällare, lugnare och varken haft sötsug eller varit hungrig. Min mamma och moster har sedan länge (vi pratar många, många år) kört på en lågkolhydratkost så att slå om var inget större problem för mig eftersom jag är van med den sortens mat.

Jag började med att byta ut frukostsemlan (som tidigare var en GI-semla innehållande 25 kolhydrater) till två kokta ägg med majonnäs på. Det här klarade jag mig utmärkt på fram till lunch när jag åt till exempel grönsaker och revbensspjäll. Grillat revbensspjäll är det godaste som finns, och jag har tur som kan springa och hämta sånt vid butiken next door från arbetet. På kvällen har jag helt enkelt bara bytt ut pasta/ris/potatis mot till exempel coleslaw eller bara riven vitkål. På kvällen ett litet glas torrt vitvin, på helgen alltså, inte varje kväll.

Förra veckan fick jag en bit kolhydratlös jullimpa av mamma, och den var så god att jag slog på stort och bakade en egen nu när jag ändå är sjukskriven (rösten försvann efter en kranskurs i onsdags). Den smakar verkligen jul och är så god fastän den är så lätt att baka! Jag älskar jullimpa och har tidigare varje år bakat runda fina bröd att njuta av. De bröden kräver jäst, hushållsassistent och kladdiga händer medan det här kolhydrat- och glutenfria brödet bara behöver blandas och hällas i en form. Enjoy, jag ger er Kikamarikas jullimpa!

jullimpa

THE JULLIMPA!

8 ägg
½ tsk salt
2 ½ dl Pofiber
2 msk fiberhusk
1 msk råsocker
2 tsk bakpulver
2 dl grädde
1 msk fänkål
1 msk pomerans
1 msk kummin
1 msk anis
(eller kryddor enligt eget tycke)

 

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp. Låt tjockna en stund.

Ta en brödform, klä den med bakplåtspapper, hällni smeten och grädda i 175° ( varmluftsugn) eller 190° (vanlig ugn)

Grädda i ca. 35 minuter, stäng sen av ugnen men låt brödet stå kvar ca. 20 minuter till. Stjälp upp brödet och låt det svalna.

lördag 14 oktober 2017 - 11:00

Recept: en snabbsoppa

Nu ska ni få receptet på en supersnabb och jättegod korvsoppa som vi åt häromdagen! Det känns lyxigt att ha ingredienser bara att ta ur frysen och tina upp, EGNA ingredienser dessutom, men jag försäkrar mig om att det går precis lika bra med köpta bondbönor, det är inget att haka upp sig på.

 

En jättejättesnabb kvällsmatssoppa ála Neuman

Stek skivor av valfri korv (vi hade vilhelm fetaost och peppar i frysen så vi använde den)

Koka små buketter av broccoli och blomkål i en liter vatten och grönsaksfond (jag hade också eget sellerisalt i). ca 8 minuter.

Tillsätt den stekta korven, hackad tomat och paprika, bondbönor (gärna både gröna och lila), störbönor och majs. Krydda som du känner att du vill. Vi hade så kryddig korv att det räckte med den. Koka i några minuter till (typ 2 eller 4, det är inte så stor skillnad).

I efterhand har jag kommit på att jag glömde både lök och vitlök som också hade passat utmärkt. Och vill man så lämnar man bort korven eller byter ut den mot annan valfri ingrediens.

 

JPEG bild 9557487AE0B6 3

När man lämnar bort potatis, morot och andra rotsaker så går det jättesnabbt att göra en soppa. Det är de som drar ut på tiden när de ska skalas och skäras och sedan också när den behöver kokas så lång tid. Både broccoli och blomkål kräver ca 10 min koktid medan bönor inte behöver mer än ett par minuter. Mina barn tycker om bönor och äter dem i alla former, likadant med blomkål och broccoli så den här soppan var en tiopoängare här i vårt hus (därför vill jag också föreviga den).

Jag ber om ursäkt för det slarviga och ungefära receptet, det är så det blir när man freestylar ihop soppor vid behov.

tisdag 3 oktober 2017 - 16:00

Surt é gott

Det pratas hejvilt om superbär och allt från de klassiska havtornen till exotiska goijibär räknas som sådana. Nu senast blev också rönnbär klassade som superbär och jag föll för frestelsen att provsmaka. Rönnen på vår gård dignar av bär, och faktiskt ganska goda sådana också. Jag läste någonstans att det är skillnad på smaken beroende på träd och var de växer, så vi kan skatta oss lyckliga som har goda rönnbär på gården.

En kväll gick jag ut i halvmörkret och plockade en stor skål full med bär. Vi rensade bort skräpet och satte dem i lagom stora påsar i frysen. Nu kan vi tugga i oss C-vitaminer och antioxidanter hela vintern.

 JPEG bild C69246380EC0 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 2

...Skrållan är med förstås.

onsdag 27 september 2017 - 12:46

Tomatsås för alla tillfällen

Senaste helg inföll en av årets traditionella höjdpunkter för vår del, den stora pizzakvällen i moster Ninnas uthus. Lika trångt och lika goda pizzor som vanligt.

JPEG image 2F94BBFC95C3 7

 69A41818 66B5 41E4 A2FE 03A896677A3D

I år körde jag på en helt annan variant av pizzafyllning än vad jag brukar och gjorde dessutom en tomatsås med lite mer och större bitar i (håll den tomatsåsen nära till hands ännu en stund). Och OM den blev god! Med hemgjord bea och färsk oregano blev det den bästa pizzan på några år. Vanligtvis brukar jag sätta osten direkt efter tomatsåsen, men jag glömde så istället blev det ett osttäcke ovanpå kebabstrimlor, paprika, champinjoner och löken. Men som dem pa sej, allt blandas ändå någon gång.

 

B46CFF5C 954D 4438 8173 808F67EA2E1D

Tomatsåsen då. Igår när jag var ledig tog jag de några deciliterna som lämnat kvar, stekte ett par av Björkens chorizokorvar tillsammans med champinjoner i rikligt med smör, saltade och blandade ihop allt till en mustig höstsoppa. Det här var nog något som jag gärna skulle äta fler gånger, men först måste jag försöka komma ihåg hur jag gjorde tomatsåsen.

torsdag 21 september 2017 - 11:55

Snålsoppa made in Närpes

Nu har jag hittat ett nytt och jättegott recept att dela vidare! Jag har aldrig gjort snålsoppa, men kände plötsligt för att prova på (det var den dagen när barnen missade grönsakssoppan i dagis). Jag googlade och en av de första träffarna var ett recept på "Snålsoppa made in Närpes" och soppan på bilden såg ut att vara något ut över det vanliga! Det här blir kvällsmat tänkte jag och for iväg för att handla ingredienser!

Orginalreceptet var lite svårt att tyda tyckte jag (eller om det var jag som var för hungrig för att helt enkelt förstå) så nu gör jag en lite tydligare version så att jag vet exakt nästa gång.

 

Snålsoppa made in Närpes (från Närpes grönsaker, orginalrecept)

6-8 portioner

 

Soppbas:

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
500 g körsbärstomat (eller vanlig tomat)
1 l vatten
4 msk grönsaksfond
2 msk tomatpuré

Hacka ingredienserna och koka ihop till en soppbasen ca 10 minuter, mixa slät med stavmixer

 

250 g blomkål

6 st små morötter

1 gul paprika

1 spetspaprika

En näve färska örter (persilja, basilika)

6 st små lökar (färsk vårlök eller gräslök som jag använde mig av)

1 ask Dunne tomat (de heter Dunnetomat på förpackningen)

2,5 dl riktig grädde

25 g smör

Salt, peppar

 

Skär blomkålen bitar och skiva morötterna tunt och låt dem koka i den mixade soppbasen i 5 minuter.

Skär paprikorna i lagom stora bitar och låt dem koka i soppan ett par minuter.

Tillsätt hackade örter och lök, skurna dunne-tomater, smör och grädde.

Koka upp och smaka av med salt och peppar

 

snalsoppa 2 800x500Foto: Närpes grönsaker

 

Jag satte också till bönor och sugar snaps i soppan eftersom det fanns tillgängligt i min köksträdgård. Vi åt soppan tillsammans med creme fraise och det kan jag rekommendera varmt. Barnen var en aning skeptiska den första måltiden med snålsoppa, men redan nästa kväll när vi åt samma så ville de ha mer när de ätit upp sina pyttesmå portioner.

Nästa gång gör jag en jättestor kastrull av den här goda soppan!

måndag 18 september 2017 - 21:58

Tårtrapporten inkl. recept

Förra måndagen hade Milea sin tredje födelsedag och det blev inte bara ett eller två kalas. nej det slutade med fyra kalastillfällen. Jag var riktigt lat den här gången, men tyckte ändå att jag lyckades hålla mig till konceptet med lite mindre sött.

Till ett kalas svängde jag hastigt ihop en chokladmoussetårta med salta jordnötter som botten, och smälte choklad att garnera med. En av Mileas leksakskatter fick bli pricken över i.

chokladmoussetarta

Den enkla chokladmoussetårtan

250 gram 70% choklad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Hacka chokladen. Värm hälften av grädden i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner chokladen i grädden tills den
smält och chokladröran är blank och slät.
Vispa resten av grädden och creme fraichen till tjock konsistens.
Vänd ner grädden i chokladröran och vispa så att de blandas (eller blanda slarvigt så blir det en intressantare och ojämn färg på tårtan).
Sätt plastfolie i en pajform/form och häll i smeten.
Strössla salta jordnötter över hela kakan och ställ in den i frysen några timmar ELLER kylskåpet över natten.
Stjälp upp tårtan och garnera valfritt.

 

Till nästa kalas var chokladtårtan slut och eftersom morbrodern med fästmö anlände nästan direkt jag kom från en arbetsdag så sprang jag bara in till butiken och handlande glass (mest eftersom jag visste att vi redan hade vegansk glass i frysen) och så åt vi tillsammans med färska björnbär.

Det tredje kalaset var det största och det egentliga kalaset, och då bakade jag faktiskt två tårtor. En LCHF och en icke-LCHF, men båda två som morotskaka. Den utan socker och mjöl tror jag att var den godaste kakan jag någonsin ätit. Jättegod och jättesaftig!

 

morotstarta

Socker- och glutenfri morotstårta

100 gram smör
2 tsk vaniljpulver
6 dl mandelmjöl
5 tsk kanel
3 tsk bakpulver
6 ägg
6 msk sockerersättning (jag använde sukrin och satte kanske bara 2 msk högst)
1 krm salt
2 dl turkisk yoghurt
ca 3 dl rivna morötter

Smält smöret och blanda i vaniljpulvret. Låt svalna
Blanda mandelmjöl, kanel och bakpulver
Vispa ägg, sukrin och salt pösigt
Tillsätt mjölblandningen och yoghurten i smeten
Blanda i de rivna morötterna och sist vaniljsmöret.
Smöra och bröa (tex med kokos eller mandelmjöl) en springform ca 22 cm och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter i 125°C (tills kakan slutar röra på sig och inget fastnar på tandpetaren när man sticker ner den i mitten av kakan).

 

Till frostingen blandas dessa ingredienser till en slät smet

400 gram philadelphiaost (2 normalstora paket)
100 gram mjukt smör
1 msk skrin
1 dl creme fraise

Dela kakan på hälften och lägg hälften av frostingen mellan kakbottnarna och hälften på kakan. Jag dekorerade med ”morotsband”.

 

Morotskakan rekommenderas varmt till alla som tycker om bakverk med lite mindre sötma men fortfarande med mycket smak. Tårtrapporten slut.

fredag 1 september 2017 - 12:32

REKO-mat

Förra REKO-utdelningen här i Nykarleby var det också kulturnatten, så jag liksom många andra satsade på kulturella evenemang istället för att hämta upp lokalproducerad mat. Men igår var det andra bullar. Det var som i begynnelsen när det kryllade med folk och parkeringen var fullproppad med bilar.

 IMG 2194

 

Vi handlade ägg eftersom vi bara har en värpande höna för tillfället, rödbetor att göra inläggningar av, råmjölk till pannkakor, grönsaker och rotsaker, rågmannagryn, ekologiskt bröd och knäckebröd och 10 kg havre åt djuren.

Den här stunden älskar jag, när man får smälla ut allt över köksbordet och se mängden mat. Det är peppande att se och ännu mer peppande att få göra något gott av det här.

tisdag 22 augusti 2017 - 12:30

Lunchrapport

Dagar som idag när jag är ledig och barnen är på dagis så orkar jag inte riktigt tänka på vad jag ska äta till lunch. Visserligen äter vi sällan något jättehäftigt till lunch utan satsar alla kort på kvällsmaten istället. Men idag är en ny ledig dag och idag steg jag upp jättetidigt för att få barnen till dagis och sedan hinna med alla dagens to do:n innan min tid till diabetesmottagningen. Det är knappast bara jag som behöver komma igång från morgonen om det ska bli något gjort, det är väl kanske så vi människor funkar.

En av mina många to do:s innebar ett stopp på torget, och när jag ändå var där så tänkte jag att det kan vara lika bra att handla hem grönsaker.

 

grensaker

 

Ungefär 32€ betalade jag för mina närodlade och obesprutade grönsaker. Det är en summa som jag gärna betalar flera gånger för att veta att det jag äter är odlat på Högbackan och bara transporterad 2 kilometer innan jag står på torget och väljer vad jag köper. Det är en sån lyx!

Min lunch då. Det ska vara enkelt som sagt. Kokta bönor med smör, kokt ägg med hemlagad majonnäs, rå blomkål och gurkskivor. Till efterrätt plockade jag i mig en näve saskatoon från vår egen buske. Jag är mätt, nöjd och kommer klara en eftermiddag i Jakobstad bra bara jag får den där kaffekoppen före.

 

JPEG image 3DC72139FE01 4

Åt du något lokalproducerat idag?

måndag 21 augusti 2017 - 12:30

Coleslaw på rödbetsblast och grönsaker i ugn.

Här kommer det första inlägget i sann #levlokalt -anda. Nu har jag mycket grönsaker i egen köksträdgård, men jag utgår från att det oftast finns en grönsaksproducent i vad som kan räknas till lokalt (ju mindre transporterade råvaror desto bättre!). Och ännu en gång slår jsg ett slag för reko-handeln som handlar om direktkontakt mellan producent och konsument (tål att upprepas hur många gånger som helst).

 

JPEG image 14B627843393 1Till den här måltiden hade jag bra också kunnat tänka mig att servera lättkokta bönor från den lokala gränsaksodlaren och ett fantastiskt gott eko-knäckebröd från Sundby hembageri!

 

På lördag rökte vi en (icke lokalproducerad den här gången) lax och sparade en bit till nästa dag. Det var den fiskbiten som blev vår utgångspunkt när vi tillredde kvällsmaten på söndag och insåg att vi inte hade quinoa som vi trott. Det är när man plötsligt måste ändra sin plan som man är som mest kreativ, det vet ni väl?
Vi hade morot, palsternacka, rödbeta (egen), fänkål, lök (egen) och vitlök (egen) som vi skar upp ganska smått (mindre bitar/skivor blir mycket fortare färdiga), ringlade rybsolja (det finns till och med kallpressad rypsolja tillverkad i jeppo), saltade, pepprade och skjuts in i ugnen i ca 20 min och 200-ish grader.

 

3D483C1E 6BAC 4952 9B8A 7EA8FFC7F60C

 

När man köper rödbeta från en odlare så finns sällan blasten och bladen kvar, men när man skördar betorna i egen köksträdgård precis innan den ska användas så finns alla delar fortfarande kvar. Jag antar att det är så att bladen vissnar ganska fort efter skörd när den lagras för betans skull, så därför skärs den bort. Men om man pratar med odlaren kan man säkert få köpa rödbetor med blad och blast kvar.
Rödbetsblad är smakrika, vackra och smakar både rödbeta och sallat. De här kan man använda istället för kålen i coleslaw för att få lite variation. Stjälkarna kan man också hacka ner och använda på samma sätt.

rodbetor

 

LAGOMBACKAN COLESLAW (ursprungsreceptet)
Strimlad vitkål*
Majonnäs (helst egengjord)
Turkisk yoghurt eller créme fraise
Salt
Peppar

*vitkålen går att variera till exempel med rödbetsblad och -blast, sallat av alla de slag, fänkål, kinakål. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

 

Börja med att göra MAJONNÄS såhär:
Blanda 2 ägg (använd lokalt!), 1 msk ättika, 1 msk dijonsenap, 1 krm vitpeppar och 2 krm salt i en matberedare. Tillsätt ca 2 dl olja i en smal stråle under "omröring" till lämplig konsistens.

Blanda ihop alla ingredienserna till en coleslaw. Det är lite på tycke och smak hur torr eller klitchig man själv vill ha och hur mycket yoghurt och majonnäs som behövs (50/50 är ändå en ganska bra riktlinje), likadant med sältan.