Lagombackan sevendays header 2

Kålla hit!

Skrivet av Sandra Neuman 15.08.2019 | 1 kommentar(er)

I köksträdgården brukar det varje år vara någon gröda som trivs lite bättre, oavsett hurudant väder vi har. Du minns säkert att vi haft både blomkåls-år och zucchini-år. I år är det ingen gröda alls som trivs. Ja det skulle ha varit jordgubbarna, men då har det förstås krävts extra bevattning.

Vad vi däremot kan minnas av den här odlingssäsongen, är att det är världshistoriens sämsta kål-år. Du som har läst en tid vet att grönkål brukar vara min grej och att jag gärna fryser in kilovis. Well, jag fryser in i år också, men inte min egenodlade grönkål.

IMG 90902kg grönkål. Tändsticksask for scale.

 

Tack och lov för rekoringarna så att en stackars människa kan få fyllt sina förråd. Vår lokala grönsaksodlare fick förse mig med två kilo grönkål i kväll. Två kilo, det låter inte så där väldigt mycket men när jag ska rensas, sköljas, förvällas och sköljas igen så ser man att det är en hel del.

Här ska du få lite lifehacks när det kommer till att förvälla grönkål. Tro mig, jag har testat ganska många alternativ genom åren och det här är verkligen det smidigaste.

1. Rensa bladen från stjälken. Beundra gärna hur stor hög det blir och konstatera att stjälkarna i sig väger ungefär lika mycket som själva bladen.

2. Sätt två stora kastruller med vatten att koka. Tänk att de ska användas växelvis så att den ena kokar upp medan den andra används.

3. Fyll ett durkslag med grönkål (tryck ihop så att det verkligen är så mycket grönkål som bara ryms) och skölj i kallt vatten. Skräp och larver sköljs förhoppningsvis bort.

4. Lyft över grönkålen till kastrullen och använd en hålslev (ju bredare desto bättre) för att trycka ner alla blad under vattnet. Man får dribbla lite så att de inte flyter upp.

5. Sjud några minuter, står det i recepten, men jag tror inte det är mer än en minut jag låter bladen koka. 

6. Använd hålsleven och lyft över grönkålen till durkslaget i diskhon. Skölj grönkålen med kallt vatten så att den skyls ner snabbt.

7. Lyft över på handdukar att torka.

8. Upprepa från punkt 3 och använd andra kastrullen.

9. När kålen torkat ordentligt fryser du in den i påsar.


Recept: Fruktläder

Skrivet av Sandra Neuman 02.08.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

EE78DF0D 7AE6 410D 9419 5E1227635378F2820971 4170 4CD5 A041 7F342A2C7F18

Vårt jordgubbsland har, trots torkan, levererat bär i överflöd. Vi har fyllt halva frysboxen med bara jordgubbar och kommit till punkten när alla våra frysaskar är i användning. 

 
Problemet är lättlöst om en stor del av askarna innehåller fjolårets bär som egentligen borde vara uppätna för länge sedan. Med en rejäl frystömning kan man till exempel göra barnen glada genom att. tillverka godisremmar (även kallat fruktläder).

 
Receptet är världens enklaste. 

-Mixa valfria bär och frukter till en puré
-Bred ut purén på bakplåtspapper på en plåt. Sätt så tjockt så att pappret inte skiner igenom.
-Torka i ugnen på 50°C över natten. Ugnsluckan ska vara lite öppen så att fukten slipper ut (sätt ex en sked eller ihopvikt pannlapp)
-Godiset är färdigt när det har samma konsistens som läder
-Klipp remmar och rulla ihop.


Tack Bäriking!

Skrivet av Sandra Neuman 06.07.2019

Kategorier:
Taggar:

forsta jordgubbarna

Det finns en del viktiga uppgifter man har i livet.

Att fylla frysen med jordgubbar inför vintern

är en av de viktigaste. Faktiskt.

 

Jag brukar inte köpa en hel låda jordgubbar så här tidigt på säsongen. Men suget vet ni. Från min försäljningsdisk har jag utsikt över hela torget och där finns en man som år efter år står och säljer bär. Vi kallar honom Bäriking. Nu har jag sett honom stå där varje dag i två veckor. Någon gång har jag handlat en liter jordgubbar för att ha något att njuta av till kaffet och trots att det inte varit alltför varmt den senaste tiden så har det smakat utsökt. Lite syrliga är de, men det tror jag inte att man bryr sig om där i februari när man behöver jordgubbskräm. Eller smoothie.

Vi har ett par liter jordgubbar kvar från förra året, men det är gott med både jordgubbssaft och glass!


Recept: LCHF brownie/kladdkaka

Skrivet av Sandra Neuman 30.01.2019

För att det inte ska bli alltför enformigt ska jag slänga in ett superbra recept på en gluten- och sockerfri brownie/kladdkaka så här på onsdagsmorgonen. Det är ju ändå lill-lördag och du är kanske sugen på något gott till eftermiddags- eller kvällskaffet. 

 

IMG 1324

 

Varför jag inte kunde bestämma mig för om det är en brownie eller en kladdkaka beror bara på att den kan vara precis vad du vill! Jag testade göra en halv sats (bara för att jag inte hade mer mörkchoklad hemma) och sätta i cupcakesformar och gräddade bara 2-3 minuter. Resultatet då blev den perfekta lilla kladdkakebakelsen som vi åt med grädde och buskblåbär från Oravais.

Till Leons kalas för några veckor sedan bakade vi däremot en tredubbel sats i en långpanna och gräddade en kvart längre. Så himmelskt gott! De yttersta bitarna blev lite knaprigare i kanten men mittbitarna var något utöver det vanliga i konsistens, och med en smak så mjuk förförande.

Orginalreceptet kommer från 56kilo.se, men jag skriver in det här också så finns det till hands när jag behöver det.

 

LCHF Brownies/Kladdkaka

4 ägg
1 dl sockerfri sötning (jag sötar inte så mycket utan nöjer mig med 1 msk sukrin. Går också att söta med tex honung)
200 g mörk choklad, minst 70% gärna 86%
200 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Instruktioner
Sätt ugnen på 180 °C.
Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter en stund.
Smält smör och mörk choklad. Rör ner grädden i chokladsmeten.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner chokladsmeten i äggsmeten och rör sedan ner de torra ingredienserna. Häll smeten i liten springform med bakplåtspapper färst i botten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt kallna i kylskåp några timmar.

 

Vill du göra brownies tredubblar du receptet och gräddar på plåt i cirka 15 minuter 

 

ENJOY!

IMG 1325


Min vintersquash på bordet i januari

Skrivet av Sandra Neuman 21.01.2019

Vi har ätit den sista vintersquashen (som är typ samma som pumpa bara att det låter lite godare med vintersquash) och jag känner starkt att jag vill odla mera sådana kommande säsong. Jag vill lagra upp så att vi kan njuta av den milda smaken fast varje helg under vinterhalvåret. Det smakar bra att äta sin egenodlade mat också på vintern. Ja det smakar SÅ bra att jag sätter ugnsbakad pumpa på prispallen som årets godaste!

SN squash 1

Överst: Sommarsquash. Den växer mer som en buske medan vintersquash bildar långa rankor.

Under:Vintersquash. Jag minns tyvärr inte vad det här är för sorts vintersquash. Eventuellt 'Blue kuri' eller någon jag köpte på garden flora.

 

Problemet för mig har varit att jag inte vetat vad jag ska göra med en vintersquash. Man kan googla, men det tar ändå tid och energi att lära sig hushålla med en ny grönsak på det sättet. Sist och slutligen var det inte värre än att skala, skära och tänka på hur man gör med en batat.

Jag har testat på att både göra ugnsrostad pumpa och använda i frestelse/gratäng. I det senare smakar det som vilken potatis eller batat som helst och det känns nästan nervärderande för en så fin (egenodlad) grönsak. Men WOW så god den är i ugnen! Och dessutom är det få kolhydrater och lågt GI-värde i pumpa.

 

PS. Pumpa är superlätt att odla!

 

IMG 1008SN matTill vänster: Pumpa i ugn
Till höger: En slags gratäng/frestelse/ugnsomelett

 

RECEPT: Pumpa i ugn (lätt!)

Skala och skär en pumpa/Vintersquash i klyftor eller skivor (tillredningstiden kan justeras beroende på tjockleken)

Ringla rikligt med olivolja på pumpan och krydda med rosmarin (VIKTIG DETALJ!), svartpeppar och salt. Pressa ett par vitlöksklyftor på och tillsätt oskalade vitlöksklyftor i formen som en bonus. 

Man kan också sätta halverade körsbärstomater och lökringar med om man tycker att man vill.

Sättt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Känn med en gaffel om pumpan är mjuk, annars ha den lite längre i ugn. 

Serveras med vad som helst! Vi körde på köttbullar ikväll, men det är faktiskt så gott att det går att äta utan något till.


Vad blir det för mellis?

Skrivet av Sandra Neuman 30.10.2018 | 1 kommentar(er)

Hur otroligt långvarig och envis kan en flunssa egentligen bli? Vi är inne på tredje veckan och sammanlagt har barnen kanske hunnit vara i dagis 3 dagar på var. Jag och Daniel är inte bättre i skick heller utan råsslar på i samma takt. 

Min hals har varit ond i två veckor och det är en kamp att svälja. Idag fick jag nog (dessutom börjar ontet söka sig upp till öronen) och körde till Kaitsor för att se vad Marias hälsonycklar kunde erbjuda ur homeopatskåpet. Nästa vecka har vi inbokat 3 dagar tumistid i Tammerfors, och då vill man ogärna vara krasslig. [Här kan du läsa mer om marias hälsonycklar i Kaitsor]

För att bota min blogg från bara förkylningstexter tänkte jag bjuda på ett mellanmålstips. Vi har för tillfället ett ganska kräset barn vars smaklökar endast tål smörgås (med vitlöksmedwurst), smoothie och glass. Jag frågade vad han kunde tänka sig att äta och svaret blev müsli.

IMG 7837Müslibars med äppelsmak

 


 

Müsli it is och med hemlagad müsli går det att göra mycket roligt! Så här gör du din egna supergoda och multianvändbara müsli!


100 g mandel - spån eller hackad
100 g hasselnötter – hackade 
100 g valnötter - hackade
1 dl riven kokos 
2,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 dl nyponmjöl eller havtornsmjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl kokosolja eller raps/rypsolja
(ev. kanel)

Blanda allt
Häll ut på plåt med bakplåtspapper
Rosta i 150 grader ca 15 minuter
Rör om och rosta ännu 15 minuter
Rör om å sätt tillbaka i ugnen, stäng av värmen och låt luckan stå på glänt tills ugnen är kall och müslin torr.

 


 

IMG 7838Farligt goda jordnötspraliner med müsli

 

Vidare kan du till exempel blanda müsli med osötad jordnötsmör och kokosolja så får du superfina och hälsovänliga praliner. Du kan också mixa dadlar med honung och müsli (plus till exempel torkade äppelskivor) så får du goda bars med nice energi. Men kom ihåg att 6 dadlar totalt innehåller sött motsvarande 9 sockerbitar. Jordnötspralinerna blev så goda att de kommer hamna på kaffefatet till jul.

 

Har du något mellanmålstips tar jag tacksamt emot!


Så här får du julkänsla i oktober

Skrivet av Sandra Neuman 06.10.2018

Hur du får julkänsla två månader för tidigt.

 

1. Klipp i färskt granris ur den djupaste av skogar och bind en granriskrans.

IMG 7015

 

2. Koka mandelgröt och ät med gräddskvätt, kokossocker och urtekrams äkta kanel (den heter så och är verkligen värd det namnet eftersom den doftar och smakar så mycket mer!)

IMG 7016

 

 

God jul! Här får du också receptet på mandelgröt som en slags tidig julklapp!

BeFunky design


Källbackans päronpaj

Skrivet av Sandra Neuman 04.10.2018

Varma päron och äpplen är egentligen inget som lockar mig till dessertbordet egentligen. MEN, har man ett par kilo päron och väntar gäster så ska man faktiskt passa på att prova.

 

Låt mig presentera KÄLLBACKANS PÄRONPAJ samt gästerna Evelina och Easy!

IMG 7006

IMG 7004

 

Päronpajen serverades med vaniljglass och uppskattades av alla över 6 år (för de yngre visade glassen sig bra mycket mer intressant). Hur jag gjorde pajen har jag lite svårt att minnas, men det var mycket smör inblandat iallafall. Jag hade pms den där dagen och sötsuget var stort, så det blev en semi lchf-paj.

 

Det här behöver du för att göra din egen

KÄLLBACKANS PÄRONPAJ

Päronskivor

kanel

100 gram smält smör

2 dl kokosflingor

1 dl havregryn

kokossocker

honung

 

Smörj en pajform och lägg päronskivorna i den. Strö kanel över.

Blanda de övriga ingredienserna till en smulig deg som du smular över päronen. Hur mycket du lägger av det söta beror bara på hur sött du själv vill ha det.  Grädda i 200 gradig ugn i cirka 30 minuter.

 

Mer om ämnet

Istället för vitt socker av Nathalie Aurén

Päronskörden för en vecka sedan -den är slut nu.

 


Om du har ett äpple

Skrivet av Sandra Neuman 13.09.2018

Något låter hela tiden. Om det inte är kaffebryggaren som puttrar så är det diskmaskinen, tvättmaskinen eller dammsugaren. I vårt hus är det för tillfället en tork och/eller ugnen som låter.

Som ingen har kunnat undgå så är det ett fantastiskt äppel-år i år. Vi har själv förbrukat korgen med äpplen från våra egna träd, men som tur är har vi släktingar och bekanta som mer än gärna delar med sig. Om två veckor har vi inbokat en tid till Dahlbo musteri i Socklot, men tills dess går min äppelsvarv tillsammans med ugnen och torken het.


SN äppelsvarv 4

SN appel applen torkade

 

Äppelsvarven "moster Hulda" fick jag till examensgåva när jag blev trädgårdsmästare 2010. Den har blivit välanvänd och börjar få lite ålderskrämpor. Men still going strong och jag har till och med fått användning av vårt plåsterlager nu när vi jobbat så tätt tillsammans.

En torkmaskin är ett väldigt praktiskt hjälpmedel om du snabbt vill få torkat frukt (eller bär, kött, svamp osv), men har du inte en sån så går det också väldigt bra att använda ugnen. Rada äppelskivor på bakplåtspapper, sätt på svag värme, och ha öppen lucka så att fukten slipper ut så torkar skivorna småningom. Det kan ta ett par dagar beroende på om du har på ugnen dygnet runt eller stänger av när ingen är hemma. Du kan till och med torka äppelskivor genom att hänga upp dem på en tråd i rumstemperatur, men då tar det ända upp till några veckor innan de är torra. Och tänk på att de verkligen ska vara riktigt torra innan du sätter skivorna i en glasburk eller påse, annars möglar de.

 

SN äppelsvarv 2SN äppelsvarv 3

 

Mina barn älskar torkade äppelskivor och skulle kunna äta hur mycket som helst på en gång. De springer skytteltrafik och stoppar händerna i burken för att sedan sitta och knapra i vardagsrummet.

Bästa snackset ever!

 

Och mer i äppelkategorin...

Så här fantastiskt fina var äppelträden i maj!

Förra året tillverkade jag egna äppelträd!

Äppeldag vid Blomqvists plantskola

En till äppelhelg i Lepplax

 


Jag gjorde gurksallad!!

Skrivet av Sandra Neuman 15.08.2018

Kategorier:

Som jag redan sa i squash-inlägget skulle jag börja göra verklighet av planerna på gurksallad och inlagd gurka. Det gjorde jag också. Att stå och hacka gurka, paprika och lök är jättejättetråkigt och jag tappar koncentrationen väldigt fort vid så monotont arbete. Min lösning på det problemet har blivit podcasts och serier. Av en slump tittade jag för en tid sedan på pilotavsnittet av Younger och sedan satt jag fast. Så det var jag och Liza Miller som skar squash och kokade ättika igår.

 

65CCE727 D8E6 4C83 A437 335549033BC4

 

Visst i världen blev det bra, men nog är det bra mycket enklare och tidsbesparande att köpa en färdig burk i butiken. Jag använde mig av det här receptet.