tisdag 30 oktober 2018 - 20:14

Vad blir det för mellis?

Hur otroligt långvarig och envis kan en flunssa egentligen bli? Vi är inne på tredje veckan och sammanlagt har barnen kanske hunnit vara i dagis 3 dagar på var. Jag och Daniel är inte bättre i skick heller utan råsslar på i samma takt. 

Min hals har varit ond i två veckor och det är en kamp att svälja. Idag fick jag nog (dessutom börjar ontet söka sig upp till öronen) och körde till Kaitsor för att se vad Marias hälsonycklar kunde erbjuda ur homeopatskåpet. Nästa vecka har vi inbokat 3 dagar tumistid i Tammerfors, och då vill man ogärna vara krasslig. [Här kan du läsa mer om marias hälsonycklar i Kaitsor]

För att bota min blogg från bara förkylningstexter tänkte jag bjuda på ett mellanmålstips. Vi har för tillfället ett ganska kräset barn vars smaklökar endast tål smörgås (med vitlöksmedwurst), smoothie och glass. Jag frågade vad han kunde tänka sig att äta och svaret blev müsli.

IMG 7837Müslibars med äppelsmak

 


 

Müsli it is och med hemlagad müsli går det att göra mycket roligt! Så här gör du din egna supergoda och multianvändbara müsli!


100 g mandel - spån eller hackad
100 g hasselnötter – hackade 
100 g valnötter - hackade
1 dl riven kokos 
2,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 dl nyponmjöl eller havtornsmjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl kokosolja eller raps/rypsolja
(ev. kanel)

Blanda allt
Häll ut på plåt med bakplåtspapper
Rosta i 150 grader ca 15 minuter
Rör om och rosta ännu 15 minuter
Rör om å sätt tillbaka i ugnen, stäng av värmen och låt luckan stå på glänt tills ugnen är kall och müslin torr.

 


 

IMG 7838Farligt goda jordnötspraliner med müsli

 

Vidare kan du till exempel blanda müsli med osötad jordnötsmör och kokosolja så får du superfina och hälsovänliga praliner. Du kan också mixa dadlar med honung och müsli (plus till exempel torkade äppelskivor) så får du goda bars med nice energi. Men kom ihåg att 6 dadlar totalt innehåller sött motsvarande 9 sockerbitar. Jordnötspralinerna blev så goda att de kommer hamna på kaffefatet till jul.

 

Har du något mellanmålstips tar jag tacksamt emot!

lördag 6 oktober 2018 - 07:30

Så här får du julkänsla i oktober

Hur du får julkänsla två månader för tidigt.

 

1. Klipp i färskt granris ur den djupaste av skogar och bind en granriskrans.

IMG 7015

 

2. Koka mandelgröt och ät med gräddskvätt, kokossocker och urtekrams äkta kanel (den heter så och är verkligen värd det namnet eftersom den doftar och smakar så mycket mer!)

IMG 7016

 

 

God jul! Här får du också receptet på mandelgröt som en slags tidig julklapp!

BeFunky design

torsdag 4 oktober 2018 - 07:30

Källbackans päronpaj

Varma päron och äpplen är egentligen inget som lockar mig till dessertbordet egentligen. MEN, har man ett par kilo päron och väntar gäster så ska man faktiskt passa på att prova.

 

Låt mig presentera KÄLLBACKANS PÄRONPAJ samt gästerna Evelina och Easy!

IMG 7006

IMG 7004

 

Päronpajen serverades med vaniljglass och uppskattades av alla över 6 år (för de yngre visade glassen sig bra mycket mer intressant). Hur jag gjorde pajen har jag lite svårt att minnas, men det var mycket smör inblandat iallafall. Jag hade pms den där dagen och sötsuget var stort, så det blev en semi lchf-paj.

 

Det här behöver du för att göra din egen

KÄLLBACKANS PÄRONPAJ

Päronskivor

kanel

100 gram smält smör

2 dl kokosflingor

1 dl havregryn

kokossocker

honung

 

Smörj en pajform och lägg päronskivorna i den. Strö kanel över.

Blanda de övriga ingredienserna till en smulig deg som du smular över päronen. Hur mycket du lägger av det söta beror bara på hur sött du själv vill ha det.  Grädda i 200 gradig ugn i cirka 30 minuter.

 

Mer om ämnet

Istället för vitt socker av Nathalie Aurén

Päronskörden för en vecka sedan -den är slut nu.

 

torsdag 13 september 2018 - 09:57

Om du har ett äpple

Något låter hela tiden. Om det inte är kaffebryggaren som puttrar så är det diskmaskinen, tvättmaskinen eller dammsugaren. I vårt hus är det för tillfället en tork och/eller ugnen som låter.

Som ingen har kunnat undgå så är det ett fantastiskt äppel-år i år. Vi har själv förbrukat korgen med äpplen från våra egna träd, men som tur är har vi släktingar och bekanta som mer än gärna delar med sig. Om två veckor har vi inbokat en tid till Dahlbo musteri i Socklot, men tills dess går min äppelsvarv tillsammans med ugnen och torken het.


SN äppelsvarv 4

SN appel applen torkade

 

Äppelsvarven "moster Hulda" fick jag till examensgåva när jag blev trädgårdsmästare 2010. Den har blivit välanvänd och börjar få lite ålderskrämpor. Men still going strong och jag har till och med fått användning av vårt plåsterlager nu när vi jobbat så tätt tillsammans.

En torkmaskin är ett väldigt praktiskt hjälpmedel om du snabbt vill få torkat frukt (eller bär, kött, svamp osv), men har du inte en sån så går det också väldigt bra att använda ugnen. Rada äppelskivor på bakplåtspapper, sätt på svag värme, och ha öppen lucka så att fukten slipper ut så torkar skivorna småningom. Det kan ta ett par dagar beroende på om du har på ugnen dygnet runt eller stänger av när ingen är hemma. Du kan till och med torka äppelskivor genom att hänga upp dem på en tråd i rumstemperatur, men då tar det ända upp till några veckor innan de är torra. Och tänk på att de verkligen ska vara riktigt torra innan du sätter skivorna i en glasburk eller påse, annars möglar de.

 

SN äppelsvarv 2SN äppelsvarv 3

 

Mina barn älskar torkade äppelskivor och skulle kunna äta hur mycket som helst på en gång. De springer skytteltrafik och stoppar händerna i burken för att sedan sitta och knapra i vardagsrummet.

Bästa snackset ever!

 

Och mer i äppelkategorin...

Så här fantastiskt fina var äppelträden i maj!

Förra året tillverkade jag egna äppelträd!

Äppeldag vid Blomqvists plantskola

En till äppelhelg i Lepplax

 

onsdag 15 augusti 2018 - 13:58

Jag gjorde gurksallad!!

Som jag redan sa i squash-inlägget skulle jag börja göra verklighet av planerna på gurksallad och inlagd gurka. Det gjorde jag också. Att stå och hacka gurka, paprika och lök är jättejättetråkigt och jag tappar koncentrationen väldigt fort vid så monotont arbete. Min lösning på det problemet har blivit podcasts och serier. Av en slump tittade jag för en tid sedan på pilotavsnittet av Younger och sedan satt jag fast. Så det var jag och Liza Miller som skar squash och kokade ättika igår.

 

65CCE727 D8E6 4C83 A437 335549033BC4

 

Visst i världen blev det bra, men nog är det bra mycket enklare och tidsbesparande att köpa en färdig burk i butiken. Jag använde mig av det här receptet.

tisdag 14 augusti 2018 - 11:00

112, jag har en squash att rädda!

Förra året räddade vi blomkålen från att ruttna ute på fälten. I år klarar blomkålen sig utan en egen räddningskampanj, men däremot är det dags att rädda lite squash!

 

JPEG bild AACAD5043EE6 4

 

Jag har en endaste squashplanta (här ovanför) som ger skörd, men den ger två squash varje eller varannan dag så det blir en ganska stor mängd att ta hand om efter några dagar. Barnen är semiförtjusta i squash som den är, men jag har lyckats få dem att äta den tillredd i olika former.

 

SN Squash

Det kan vara en grönsak som är lite knepig att veta vad man ska göra med, så jag förstår att den kanske lämnar kvar i kylskåpet och ruttnar där istället. Men frukta icke, nu ska jag sammanställa lite hur jag själv använder frukten av den här monstergrönsaken.

För att börja i den enkla ändan så går den att äta precis som den är, tillexempel i sallader. En dag hade jag med bitar av squash och majonnäs till lunch, och det gick också fint att äta. Sedan är det enkelt att steka squashskivor i olivolja som tillbehör, tillsätta i alla soppor som finns och om man vill ha ett alternativ till spagetti kan man göra squashpasta.

 

Zucchini eller squash? Det är precis samma sak.

 

SN stekt squash

 

När de första squashen blev färdiga att skörda, sammanföll det med att vi skulle göra lasagne här hemma. Jag vill ogärna äta pasta (och har alltid tyckt att lasagne är lite tråkig maträtt) så åt mig, bara mig, lagade jag en zucchinilasagne. Resultatet blev över förväntan och så otroligt gott att jag skulle ha kunnat äta hela på en gång. Det här receptet är ett eget påhitt, så för att jag ska kunna göra den flera gånger så måste jag skriva ner det. Här.

 

Zucchinilasagne

400g malet kött

2 lökar

1 klyfta vitlök

 

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

2 tsk oregano

1 tsk timjan

500g tomatkross

1 dl vatten

 

Hacka löken och vitlöken och stek i olja. Tillsätt malet kött och krydda med salt, peppar, oregano och timjan. Blanda i tomatkross och vatten och låt sedan puttra försiktigt i 20 minuter.

 

Squash i valfri mängd

salt

 

Så länge köttsåsen puttrar skivar du squashen tunt (antingen på längden eller till rundlar) och lägger på ett bakplåtspapper. Salta squashen lätt och låt den ligga så i cirka 20 minuter så att vattnet dras ur. Skölj och torka av.

 

Köttsåsen

Den urvattnade squashen

Grädde

Mozzarella

Gräddost

 

Varva kött, ostar och squash och häll på grädde vartefter. Sätt inte för mycket grädde, då blir hela lasagnen vattnig istället för krämig. 

Sätt i 200°C ugn (varmluftsugn 175°C) och gratinera i cirka 20 minuter (Kan vara mer beroende på hur tjock lasagne du har). NJUUUT.

 

SN squashlasagneSN squashlasagne mat

 

Squash kan också användas på samma sätt som frilandsgurka i gurksallader och saltgurka i burk. Jag använder mig av lite olika recept från år till år och tänkte i år igen prova på något nytt. Det blir så mest för att jag aldrig minns vad jag använt tidigare. Det är faktiskt mitt program idag nu när jag äntligen fått färdigskrivet den här texten, Bostonsquash (gurksallad) och inlagd squash.

 

Har du något tips på vad man ska göra med all squash för att rädda den?

 

Ps. på FOODLY.FI finns en mängd recept med zucchini/squash. Här hittar du dem alla!

söndag 12 augusti 2018 - 19:20

[Mussakkaa:]

När jag började studera till trädgårdsmästare i gamla vasa 2007 var det som en annan värld mot vad det nu lär vara. De flesta växthus är rivna för länge sedan, de där som det då växte gurka, paprika, tomat, chili, aubergine vindruvor och rosor i.

Jag minns hur fina de där aubergine-blommorna var och de kändes nästan overkliga med den knallgula mitten mot det lila. Att fota dem var nästan en konstform i sig där man låg mellan plantorna för att ens se blomman.

 

JPEG bild 51B712CEC841 9

 

I år kan jag njuta av de lila blommorna i mitt egna växthus, och ännu bättre, det kommer aubergine också! Härom dagen köpte jag stora fina aubergine (äggplanta alltså) på torget och fixade en supergod moussaka till middag. Mina aubergine är en sort som inte blir så stor och maffig så det blir nog ingen stor moussaka av dem.

 

JPEG bild 5DA2A4A5E49B 1JPEG bild B2D1868732EF 1

Här är den, receptet på moussakan min mamma hittat på. Den moussakan som vi hade ätit samma kväll som vi begav oss till BB 2013. Den som Daniel fick äta alla de där dagarna jag låg på avdelningen med havandeskapsförgiftning innan Leon kom till världen. Så ni förstår att det är en väldigt känslofylld moussaka vi har att göras med.

 

Mommo Marikas moussaka

Aubergine
olivolja
400 g köttfärs
lök eller lökpulver
370 g passerade tomater 
2 dl grädde
1-2 vitlöksklyfta
svart- och vitpeppar
oregano
salt
parmesan (eller annan trevlig ost)

Fräs köttfärsen, krydda, häll på tomat och grädde. Låt puttra ca.10 min. Skiva auberginen och stek skivorna lätt i olivolja. Varva sås och aubergine. Riv ost över och gratinera i ugn ca.30 minuter i 200 grader.

 

Om ni inte har testat äta moussaka så tycker jag att ni ska göra det. Antingen gör ni den här där hemma eller så tar ni första bästa flygplan till Grekland.

måndag 23 juli 2018 - 12:30

LCHF-tårtan

Om man har födelsedag så tycker jag att man faktiskt kan passa på att samla sin familj och bjuda på en tårtbit till kaffet. Det var vad jag gjorde igår i förvånansvärt milt och behagligt sommarväder. Eftersom vädret är så olidligt som det är, och att stå och baka inte från förr heller är bland mina favoritsysslor så gjorde jag det mycket enkelt för mig.

Det LCHF-bröd jag brukar baka åt mig själv att äta till frukost har jag sedan start tyckt att smakar väldigt mycket som min fammos sockerkaka (rostar man det blir det bra mycket mer brödaktigt). Men då tänkte jag att det ju rent tekniskt bli en tårtbotten om man byter ut saltet i brödet till sukrin och vaniljpulver.

 8E112A72 52CC 4D5F 9F40 A80D856A4BEE

 

Det blev det också! En väldigt god tårtbotten fullastad med saftiga polka-jordgubbar, generöst med grädde och toppad med vackra bär direkt från trädgården. Ja jag sa ju att det är bra med födelsedag mitt i sommaren.

Dessvärre hade jag överskattat hungern hos gästerna och hade ännu en tårta i kylskåpet vid kalaset slut, men det fixade sig med vänner som erbjöd sig hjälpa oss. 

 9E8F1312 508A 4C81 8EB3 7D7E41026481

 

Och hur gör man den gluten-, socker- och kolhydratfria då undrar ni? Nå så här.

 

LCHF- tårtbotten

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp.

2 msk fiberhusk

2,5 dl pofiber

2 dl grädde

1-3 msk sötning (måste justeras enligt hur sött man vill ha)

1 msk vaniljpulver

8 ägg

2 tsk bakpulver

Lägg bakplåtspapper i botten av en springform (spänn fast mellan botten och kanten) och häll i smeten. Låt den gärna stå i 10 minuter så hinner den svälla till sig lite.

Grädda i 175 grader i varmluftsugn eller 190 grader i vanlig ugn i cirka 35 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt kakan stå kvar i 20 minuter innan du tar ut den.

Jag skar kakan i två delar och använde dem som två olika tårtor, men det går förstås också att bygga den på höjden och lägga fyllning mellan.

 

Här hittar ni alla recept jag någonsin skrivit ut (klick!)

onsdag 11 april 2018 - 15:00

Så groddar du

JPEG bild DEBDC451F13F 5

Jag har kärat ner mig i grönsaker totalt sedan jag började äta LCHF. Många tror att livsstilen innebär att man mer eller mindre lever på ägg, bacon och grädde. Men så heter det ju inte NoCarbHighFat. Grönsaker innehåller mer eller mindre kolhydrater, överjordiska mer än de underjordiska. Här hemma äter vi alla oftast samma mat med den skillnaden att jag lämnar bort potatisen/pastan/couscousen/bulgur eller vad vi nu har och äter coleslaw, riven kål eller sallat till.

 

Och så älskar jag groddar. Det är enkelt att grodda och ger en egen smak till maten (trots det är näringsinnehållet inte är något att hurra över). Har man ingen groddburk går det bra att grodda i en glasburk och använda en kökshandduk med gummisnodd så att den hålls.

 

 

Så här groddar du:

1. Alfalfafrön är de enklaste att grodda.

2. Sätt dem i blöt över natten

3. Sila bort vattnet och skölj dem en gång

4. Ställ burken så att allt vatten rinner ut och så att inget ljus kommer åt den (har man diskskåp är det utmärkt, jag sätter en kökshandduk under och viker den över burken).

5. Skölj varje morgon och varje kväll i ett par dygn tills groddarna fått en cirka 1-centimeter lång svans.

6. Om man vill kan man ställa burken ljust en tid så får groddarna också gröna blad, annars äter man dem bara som de är vid punkt 5.

 

Man kan grodda frön, linser och bönor.

onsdag 4 april 2018 - 09:00

Stevia eller steviolglykosider?

Stevia provar jag odla för första gången nu i år. Ett år hade jag en köpt planta som jag lät växa i mitt kryddland, men jag tror inte att jag vågade använda mig av de söta bladen till något.

Nu när jag är strikt med sötsaker och kolhydrater i synnerhet så använder jag ogärna råsocker om jag själv ska kunna njuta utan en blodsockerpeak. I vanliga fall använder jag sukrin som sötning, men om jag skulle lyckas få till egenodlad stevia så vore det ju ett fantastiskt alternativ.

Enligt anvisningarna kan det ta 10-30 dagar innan fröna gror, men mina små plantor kom upp rekordsnabbt. Nu ska de växa till sig, skolas om och småningom hamna ute i växthuset.

 JPEG bild 2DEFE43910AE 4

Stevia är en gammal ört som härstammar från sydamerika. Genom att mala torkade blad eller tillsätta ett färskt får man en söt smak på drycker, bakverk eller vad man än vill söta. Växten är ungefär 300 gånger sötare än socker, så det behövs verkligen pyttelite, speciellt om man inte i vanliga fall äter sötsaker.

Den "stevia" som ofta återfinns i livsmedel är egentligen inte stevia, utan steviolglykosider som är utvunnet ur växten stevia, det är alltså ingen naturlig och ren produkt utan i princip lika raffinerat som vitt socker. Växten stevia får inte säljas eller användas i livsmedelsproduktion eftersom den inte är säkerhetsprövad. Heter det iallafall... Stevian innehåller inga kalorier och höjer inte blodsockret, så egentligen tror jag att det handlar ganska mycket om att det eventuellt skulle kunna ge lite konkurrens åt sockerbetsodlarna.