Lagombackan sevendays header 2

Ingefära och Batat

Skrivet av Sandra Neuman 17.01.2016 | 4 Kommentarer

Taggar:

Vad gör man en söndag när det är alldeles för kallt för att gå ut och städa garaget som det var tänkt. Ni kanske satt och slötittade på tv-serier, städade huset, läste romaner eller drack kaffe med trevligt sällskap. Jag läste böcker om bonden Blom och planterade ner batat och ingefära i krukor. Inget konstigt alls.
Maria på lev mer på mindre slängde ut frågan vem som hakar på i projektet att odla batat. Vi har egentligen alldeles för kallt här för att odla batat, men man kan alltid ge allting en chans, och inomhus eller i växthus lär det fungera.

Som med allt annat så finns det tusen olika sätt som anses vara det "rätta", så det man får göra är att läsa och se vilket man själv tror mest på. Som ni ser satsade jag på två olika versioner (mest eftersom jag hade köpt en påse med fler små eko-batater), att plantera direkt i mylla och att först driva fram rötter i vatten. Båda är lika rätt, och jag tror att det sist och slutligen handlar ganska mycket om hur tur man hade att få en livskraftig batat eller inte.

I Norden finns det färdigt uppdrivna batat-plantor att köpa i en del plantskolor, men då ska man minnas att de här inte är till för att få knölar att äta, utan enbart som dekoration. Man ska alltid tänka på i vilket syfte växter säljs, för om det handlar om dekoration så är de högst antagligen besprutade med en hel del kemikalier

För mig är bataten och ingefäran bara två experiment. Jag vill se om det går att få liv i dem, och hur länge man får dem att överleva i kalla Finland (det beror förstås på hur sommaren blir också), och blir det knölar så är det bara ett plus i kanten.


Ingefära


Man kan gott googla sig fram till hur man gör med batat respektive ingefära, men en sak skulle jag verkligen vilja rekommendera om man vill prova på de här grödorna -Välj ekologiskt. En gång cirkulerade det en video som visade hur mycket en ekologisk batat grönskade, och hur stendöd en oekologisk fortsatte vara. Så med andra ord blir chansen att det ens börjar spira grönt mycket större om man väljer ekologiskt.Kort sagt så kan man gå till väga på följande sätt.


Ingefära:
Välj en ekologisk bit ingefära, gärna en som har många och tydliga "ögon" (som gärna får vara lite gröna om man råkar hitta sådana). Sätt den i vatten över natten och plantera sedan ner halva biten i mylla. Jag tror att man bra kan sätta plast (eller en glasklocka om man har turen att ha en sån) för att behålla fukten, men se till att det finns lufthål så det inte blir FÖR fuktigt och börjar mögla.


Batat:
Välj en ekologisk och frisk batat. Vill du sätta den i vatten sticker du in tandpetare så halva hålls ovanför vattenytan. Obs! Sätt den grövre biten neråt. Väljer du att plantera i mylla så sätter du helt kallt ner bataten och täcker med mull.


Om det är någon som har testat på ingefära eller batat så får ni gärna skriva och berätta hur det gick.

Kommentarer

 • Ida 17/01/2016 10:42pm (4 år sen)

  Hejsan, har en bekant som satte en batat på fuktig jord, de började växa skott ur bataten och han klipte av några och gav dem åt mig, satte skotten i vatten som sen fick rötter och nu har de egna krukor, har tyvärr inte hänt så mycket mer med dem ennu men hoppas de överlever och att det blir en varm sommar så de får flytta ut i växthuset

  • Sandra Neuman 18/01/2016 1:19pm (4 år sen)

   Spännande!! :D De börjar säkert växa till sig sedan när det blir lite ljusare, och speciellt om du har växthus borde det ju hända något! Åh jag hoppas mina börjar växa också! :D

 • Kitty 17/01/2016 11:19pm (4 år sen)

  Jag har okså funderat på att testa. Blev inspirerad när jag en gång såg Tareq göra det i trädgårdsonsdag. http://www.svt.se/tradgardsmandag/tips-sommarlok-sotpotatis-och-bank-utan-spik/

  Vi ses imoron!
  /Kitty

  • Sandra Neuman 18/01/2016 1:21pm (4 år sen)

   Oj va e va roligt att råkas å titta på fröpåsar!! :D Vi måst göra igen!

 • Susanna 13/02/2016 11:04am (4 år sen)

  Jag satte en ekologisk batat i vatten för några veckor sedan och den har inte börjat växa ännu. Den blivit mjuk och svampig upptill och det bildas vitt mögel kring den del som ligger i vattnet fastän jag byter vattnet ca varannan dag. Så jag funderar på om jag borde kasta bort den, eftersom det känns ofräscht att ha en kloakluktande batat på fönsterbrädan.

  • Sandra Neuman 15/02/2016 1:06pm (4 år sen)

   Äsch! Kanske det var en lite sämre batat bara :/ Min har blivit lite luddig nertill, men den har ju också fått den där roten. Prova med en ny tycker jag!

 • Tina 10/08/2016 10:24pm (4 år sen)

  Jag hittade två batater i köket för nån månad sen, och kastade dem i trädgården under lite jord. Gjorde absolut ingenting och det har kommit upp vackra blad. Knappast hinner den bli klar då sommarn är så kort, men fina är dom i alla fall!

  • Sandra Neuman 11/08/2016 12:09pm (4 år sen)

   Så roligt!! :D Ja bladverket på batat är jättefint!

Skriv en kommentar