tisdag 14 november 2017 - 22:46

Vlogg om diabetes

Ett föräldramöte senare har jag lyckats få uppladdat filmklippet om diabeteshjälpmedel (varför det alltid blir så usel kvalité har jag ingen aning om, men tar gärna emot tips på den punkten) så nu får ni lära er ännu lite mera om diabetes.

 

tisdag 14 november 2017 - 13:20

Obs! Världsdiabetesdagen!

Cancer är ett ord som väcker både avsky, skräck och sorg hos oss människor, mig också... men cancer är det många som överlever och det forskas ständigt i varför man får cancer och hur människan ska göra för att både förhindra och bota. 

En sjukdom som inte går att bota, och som dessutom är den folksjukdom som snabbast ökar i antal, är diabetes. Idag den 14 november är det världsdiabetesdagen, tillägnad för att uppmärksamma oss på hur vanligt förekommande det är. Jag är själv drabbad av den här kroniska sjukdomen, så nu vill jag gärna berätta lite för er hur det är att leva med en så här pass krånglig sjukdom 24/7

 C611C337 5880 4E32 AFAA BCCDDF4F01DFDe här två är mina bästa vänner, dem får du lära känna i en vlogg som publiceras senare idag.

 

Det var strax före sportlovet 1996, jag var 7 år och gick i andra klass i skogsparkens skola. Min mamma noterade de klassiska symptomen, att jag drack väldigt mycket och sedan behövde kissa hela tiden. Jag minns att vi tog blodprov på Hvc, och den första natten på barnavdelningen på Malmska. Det var blod över hela sängen efter att en sjukskötare behövt sätta kanyl i min hand, blodsockret skulle mätas ofta och det kändes som att jag väcktes mer än vad jag fick sova. En gång tvingades jag dricka något som jag i efterhand skulle beskriva som kolsyrad hallonsaft, eller en brustablett med hallonsmak.

Jag och 350 000 andra i Finland har diabetes, och det är en sjukdom som inte syns. Det syns inte hur mycket vi kämpar varje dag med att hålla blodsockret på en någotsånär normal nivå. Ingen kan ”bara ta en spruta” och sedan vara frisk. Blodsockret påverkas av allt vi gör i vardagen. Stress, nervositet och motion kan ge adrenalinpåslag som höjer blodsockret på ett okontrollerat sätt. Mat höjer blodsockret, det vet de flesta... men olika livsmedel höjer blodsockret olika mycket och det är dessutom individuellt HUR mycket. Det finns riktlinjer, men det är bara guider i hur en diabetiker måste tänka för att ta rätt mängd insulin till rätt mängd och sorts kolhydrater.

Det forskas inte tillräckligt mycket om vår tids vanligaste folksjukdom, ingen vet egentligen vad det beror på att just jag drabbades och svaret känns väldigt avlägset. Tills vi hittar svaret kan vi bara försöka göra livet enklare. I Sverige är forskningen lite längre gången, likaså hur man behandlar diabetes och vilken kost en diabetiker ska guida sig med, men där samlas det också in mycket mera pengar via fonder och insamlingar. Ikväll håller typ 1 diabetikern och tv-profilen Peter Jihde i trådarna för den första diabetesgalan. Den sänds på tv3 men kan också ses på viafree.se (länk på ordet "diabetesgalan").

 

Här ordnas det inte på samma vis någon insamling, men via diabetestutkimus.fi går det bra att skänka valfri slant till forskningen.

 

2AA88ADA 868A 4D2B BB44 517C3F49FBE8Den här taggiga typen får illustrera alla de miljontals stick en diabetiker behöver göra för att kunna överleva vardagen.

 

Vet du förresten skillnaden mellan diabetes och diabetes? Alltså typ 1 (”barndiabetes”), typ 2 (”vuxendiabetes”), LADA och graviditetsdiabetes? Visste du ens att det finns så här många varianter av diabetes? Här kommer en liten guide.

TYP 1 är när kroppens eget immunförsvar av någon okänd anledning angriper de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln. I det här fallet är det blodsockermätning och insulin som gäller resten av livet... för att inte tala om regelbundna besök till både diabetesskötare, -läkare och ögonskötare för ögonbottenfotografering. Vi riskerar också en rad olika följdsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, ögonskador och nervskador.

LADA (latent autoimmune diabetes in adults) är som typ 1 med den skillnaden att sjukdomen bryter ut i vuxen ålder. Själva insjuknandet är mer utdraget och kan lätt blandas ihop med typ 2.

TYP 2 diabetes, eller ”åldersdiabetes” som det i folkmun talas om, är när kroppen fortfarande producerar eget insulin men inte tillräckligt för att kunna bryta ner sockret i kolhydraterna. I Finland finns det cirka 300 000 människor med typ 2 diabetes och cirka 150 000 till som inte vet om att de har det. Den här formen av diabetes är ärftlig och kan finnas i bakgrunden utan att man känner till det. I Sverige till exempel, räknar man med att upp till 15% av befolkningen har det i generna.

En tredjedel av typ 2 diabetikerna klarar sig med att förbättra sina matvanor (=undvika att äta kolhydrater, eller åtminstone skippa de snabba kolhydraterna) och motionera. Då hinner kroppens eget insulin ta hand om sockret som finns i maten, och med motionen ökar vävnadernas uppsugningsförmåga och insulinet blir mer effektivt.

Den andra tredjedelen behöver hjälp i form av tabletter för att stimulera den egna insulinproduktionen, öka vävnadernas känslighet för insulin eller utsöndra glukos vis urinen.

Den sista tredjedelen av typ tvåorna behöver liksom vi ettor insulin för att hantera blodsockernivåerna. Den här gruppen har på senaste år ökat kraftigt.

GRAVIDITETSDIABETES uppkommer i andra och tredje trimestern när man blir mindre insulinkänslig till följd av de hormoner som bildas i moderkakan. Det här gäller alla som väntar barn, men om inte kroppen klarar av att producera den mängd insulin som behövs för att sänka blodsockret får man diagnosen graviditetsdiabetes. Också vi med typ 1 får öka på insulinmängderna rejält speciellt mot slutet av graviditeten.
I bästa fall räcker det med kostrådgivning och motion för att kroppen ska klara av att producera tillräckligt med insulin, men ibland krävs också tablett- eller till och med insulinbehandling fram till förlossningen.
Det som händer om man har förhöjt blodsocker under graviditeten är att babyns bukspottskörtel utsöndrar mer insulin för att kunna ta hand om sockret i (mammans) blod. Det i sin tur leder till att babyn växer fortare och kan vara ganska stor och därför skadas vid förlossningen.
Den som haft graviditetsdiabetes löper större risk att drabbas av typ 2 diabetes senare i livet.

 

Källor: diabetes.fi och diabetes.se (den svenska sidan är väldigt informativ och rekommenderas varmt för den nyfikne)

 

varldsdiabetesdagen20WHO20diabetes20typ20120diabetes20typ202 0

Den blå cirkeln är symbolen för diabetes.


 

Eftersom sevendays kör kroppsvecka ska jag passa på att berätta mera om diabetes i ett par inlägg. Det är ett ämne som naturligtvis ligger mig nära hjärtat och som jag efter 21,5 år kan ganska mycket om. Det blir en vlogg där jag visar hjälpmedlen lite närmare, ett inlägg om att ha diabetes och vänta barn (väldigt omstädlig situation!) och eventuellt ett inlägg där jag svara på frågor.

Har du en diabetes-relaterad fråga så får du gärna ställa den i kommentarfältet så svarar jag på den senare i ett eget inlägg.

måndag 6 november 2017 - 09:10

Dags för amaryllisen att träda fram

amaryllisdags

Oj så tiden går och nu är det definitivt dags att börja sätta igång amaryllislökarna! Jag har faktiskt inte någon egen (ännu), och jag har svårt att bestämma mig för om det blir någon amaryllis i kruka i år, eller om ja ska satsa på dem i vas och hängandes i fönstret. Men om DU köper en amaryllislök ska du göra så här för att få den att börja växa.

1. Först måste du "väcka" den genom att ha rötterna i blöt i varmt vatten. Sätt löken på ett glas eller en smal vas så att bara rötterna hänger ner i vatten. Ett dygn brukar räcka.

2. Sedan kan du till exempel:

a. Sätta lite mull i botten av en kruka, sätt löken på mullen och fyll upp på sidorna så att cirka halva löken är i mullen. Kom ihåg att vattna, men inte så mycket att stängeln skjuter iväg och blir superlång.

b. Låt rötterna fortsätta hänga ner i vasen och fukta dem nu som då med en spraykanna, alternativt ha lite fukt i botten av vasen (men jag brukar tycka att risken för att det möglar är för stor på det sättet).

c. Linda mossa runt löken och fukta den nu som då. Den mosstäckta löken kan du ha i en kruka eller på en bricka.

 

Tänk på he!

söndag 5 november 2017 - 18:06

30 penni runt armen

Igår var vi bjudna på 28-årskalas hem till min lillebror Filip i Vasa. Han och hans fästmö hade dukat upp med både raw-havtornskaka och en oerhört smaskig (och kolhydratlös) choklad-lakritskladdkaka, och förstås ett gott kaffe som man får hos en kaffenörd. Som en bonuspresent utöver blommor, vin och barnens krympplast-magneter fick min bror ett par manschettknappar från slanthandeln. Maria på slanthandeln hade för en tid sedan ordnat en tävling i ”gissa antalet 10-pennin i burken” och med endast 30 penni ifrån tog jag hem vinsten. Det är visserligen min mans födelsedag snart, så han får vänta på sin tur. Extra roligt tyckte min bror att det var när manschettknapparna är tillverkade i vår hemgård.

 

När manschettknapparna kom på tal så påminde min svägerska mig om att jag faktiskt har lovat att skriva mer om det armband som syntes på någon bild här för en tid sedan. Jag tycker så mycket om mitt armband så jag gärna berättar vidare om det.

 

slanthandeln2

 

Slanthandeln är alltså den lilla firma här i Nykarleby som Maria Holmgård driver. En glad, humoristisk och snäll historielärare (om jag nu minns rätt yrkestitel) som tagit slantarna till sitt hjärta och nu tillverkar både det ena och det andra av dem. Jag suktar efter en nyckelring med en ”handelsvagnsslant” på, men tills jag lägger vantarna på en sån så får jag nöja mig med mitt armband. Det köpte jag på en hantverkarmarknad vid juthbacka i somras och har inte tagits bort från armen sedan dess. Ni kan tro att det är en och annan kund som kommenterat "har du pengan på armin?!", så det är minsann ett smycke som drar blickarna till sig.

 

Och nej, det här är inget sponsrat inlägg... om man inte räknar de några äpplen jag pallade på utsidan av Marias staket nu i höst ;)

torsdag 26 oktober 2017 - 22:52

Vår kemikalievardag

Igår fick en del av sevendaysgänget besöka stormossen och bland annat testa sina kunskaper i sopsortering. Till en början var jag ledsen över att inte kunna delta, men sedan kom jag på att jag ändå inte hade klarat av sorteringen eftersom vi som hör till Ekorosk har så annorlunda direktiv med vita och svarta soppåsar. Istället för stormossenbesöket satt jag hemma i soffan och shoppade enjos miljövänliga städredskap. Jag hatar att städa, men det blir faktiskt mycket enklare när man slipper använda kemikalier och inte heller behöver gnugga sönder sitt tålamod. Jag har under en lång tid samlat på mig olika dukar och svampar, men det tar ganska lång tid innan man täcker behovet om man inte vill köpa allt på en gång.

 

JPEG bild D1BDBDF8C6C5 1

 

Ikväll fortsatte jag på temat med en hållbar livsstil, och till och med på ett djupare plan än diskdukar och diskmaskinsmedel. Ila Nordman kom körandes ända från Pörtom i snöslasket bara för att ge 7-8 pinnar en föreläsning i hur man kemikaliebantar sin vardag. Ila är hjärnan bakom de kloka tankarna på bloggen morotsliv och en sann inspiratör. Så här i halloweentider passade det utmärkt med lite skräcktema och det var rent av en hemsk föreläsning. Det var obehagligt att få höra om alla kemikalier som finns precis överallt i vårt hem. Flamskyddsmedel i gardiner, mattor, möbler och kuddöverdrag (säkert filtar också), BPA i konservburkar och teflonpannor, parfymerna i deodoranter och tvättmedel som i sig själv innehåller 500 kemikalier, och sedan också våra kläder som är fullproppade med alla möjliga mögelförebyggande medel, smutsavstötande och what not. Man blir mörkrädd!

I något skede kom jag på mig själv med att tänka att det är så överdrivet, att det är mer fanatiskt än en livsstil. Men i samma stund som jag tänkte det, insåg jag att jag bara är rädd. Det finns så mycket kemikalier runt om oss i vardagen att det helt enkelt inte går att undvika alla utan att bli galen och behöva flytta ut i en grotta. Som mamma vill man beskydda sig själv och sin familj så gott man kan, men kemikalier är något som det inte går att komma undan helt. Vi får bara finna oss i att det är mer eller mindre som är alternativen.

 

JPEG bild D1BDBDF8C6C5 2

 

Här är ett par riktlinjer på vägen:


-Det enklaste först. Använd inte plastbyttor i tillredning eller upphettning av mat!


-Undvik fairy! Fastän det känns som ett gammalt tryggt tvättmedel så är det som en varg i fårakläder.


-Satsa på ekologiska underkläder, kläder och intimprodukter som du har närmast kroppen.


-På tal om kroppen är en värd ekologisk och oprocesserad mat, och kosmetika utan parabener och annat rap (människa det är sånt du lägger i ögonen!!).


-All världens fleecetröjor borde stängas in i en stor betongbunker och aldrig någonsin släppas ut igen. Vet ni att en fleecetröja släpper från sig pyttesmå mikroplastbitar i tvättmaskinen och att de tar sig ut i havet och in i fiskarna som vi sedan äter?


-Minska strålningen och sätt wifi-routern på en timer som stänger av sig till natten. Sätt också din telefon i flygplansläge.


-Handla inte plastprylar från Asien. De håller inte alls samma standard på kemikaliekvoten som Eu.

 

I slutet av föreläsningen fick vi en snabbguide i feng shui och konmari-metoden. Åtminstone fena shui tycker jag att är intressant eftersom jag tror mig vara känslig mot hur bra eller dåligt det känns i våra rum. Men det jag lade märke till att materialanalysen enligt fena shui inte alls är den samma som vi har studerat in oss på i gröninredning och växtkännedom. De material som jag hade klassat som ”jord” var egentligen trä, och det jag tyckte att var metalliskt med sina blanka golv är enligt Fena shui, jord.

Det är definitivt ett uppvaknande att få höra någon mer påläst berätta om sånt som vi vanliga dödliga inte har en aning om. Nu har jag bara själv försökt sätta ord på upplevelsen, mer kan ni läsa på Ilas blogg morotsliv.

torsdag 12 oktober 2017 - 20:08

3 effektiva tips för att bota en förkylning

Ja så hade jag också oturen att bli förkyld till sist. Under de senaste åren har jag fått väldigt bra immunförsvar och slipper bli förkyld alltför ofta. Jag är osäker på vad det beror på, men det kan hända att mina två dagliga d-vitaminer á 38 µg är till stor hjälp. Jag äter den dosen både sommar och vinter för att få i mig tillräckligt, och faktum är att jag märker stor skillnad från innan, framför allt på de få gånger jag blir sjuk.

Nå nu är jag som sagt där iallafall, men skillnaden från förr är att jag inte längre är ordentligt förkyld i en vecka och sedan så där envist snoro i flera veckor efteråt. Nej nu är jag i samma kategori som min man och barn vilket innebär sådär semiförkyld i en-två dagar och sedan är allt som bortblåst. Resten av familjen har ett naturligt bra immunförsvar medan jag får kämpa lite.

Hur jag gör är ingen hemlighet så nu tänkte jag dela med mig av mina tre bästa tips när det kommer till förkylningar och immunförsvar.

 

1. Ät d-vitamin alla dagar hela året, det hjälper till att stärka ditt naturliga immunförsvar. Sorten jag äter finns på apoteket och heter d-pearls, den innehåller verkligen d-vitamin och inget fejk.

 

2. Ingefära. Det är sedan länge känt att ingefära hör till de huskurer som används vid förkylning, ja i Kina är det till och med tusentals år som den använts på det sättet. Ingefärashottar är inne just nu, men jag orkar inte riktigt med tillverkningen så istället smaksätter jag både kaffe och te med färsk ingefära, men ännu bättre är det att skära till små bitar och svälja hela med ett vattenglas. Naturligtvis väljer du ekologisk ingefära i butiken.

 

JPEG bild C89316632C25 3

JPEG bild C89316632C25 4

 

3. Det tredje och viktigaste tipset kan låta väldigt tråkigt och uttjatat, men så funkar det alltid. VILA. Jag har som regel direkt när jag känner att jag håller på att bli förkyld att sänka tempot och vila så mycket som jag bara kan. Det har hänt att jag till och med motat en förkylning i grind bara för att jag gått och lagt mig tidigt på kvällen och sovit gott hela natten. Sömnen ÄR viktig, speciellt om man vill bli frisk fort.

 

JPEG bild 868CF51F5C1E 1En söt kattunge kan också ha positiv effekt på hälsan. Iallafall om den ligger stilla under tips#3 och inte jagar flugor runt ens huvud.

Bonustips: Drick te med honung och rom/whiskey. En gång för ett par år sedan när min man var riktigt förkyld och ruggig så bjöd min mamma honom på det här, och bara en halvtimme senare kände han sig mycket bättre och slängde av sig filten.

 

torsdag 12 oktober 2017 - 13:49

Farbror Grön i Veikars

Ikväll ska jag liksom många hundra andra tränga in oss i lilla björn i stjärnhallen här i Nykarleby för att lyssna på allas vår mysgubbe Anders Bagge. Nykarleby arbis är och förbli proffs på att ordna eftertraktade torsdagsföreläsningar. Heja Michaela och Heidi!

Anders i all ära men jag har träffat en annan mysgubbe också. Förra torsdagen gick jag på en annan föreläsning som är lite mera mitt område, tillsammans med flera trädgårdskaffe-flickor. Johannes Wätterbäck som mer går under namnet Fabror Grön gästade Veikars skola i Korsholm och med tanke på hur ivriga mina odlingsvänner verkade vara, så var jag inte heller sen att haka på. Jag har sedan tidigare ingen erfarenhet alls av Farbror Grön annat än de få avsnitt jag har lyssnat på podden han gör tillsammans med Sara Bäckmo. Jag har inte alls lagt mig in i vad det är han brinner för eller hur han jobbar. Men jag menar, kommer det en stor trädgårdsinspiratör från Sverige hit till Österbotten så är det nästan ett måste att backa upp supporterskaran.

 

JPEG bild 1DADAEA775C4 2

 

Föreläsningen i sig gav inte så mycket ny information (vi kan redan så mycket), men det är alltid lite inspirationsboostande att läsa, umgås och lyssna på trädgårdstänkande människor när man själv är i en svacka. Johannes var en sån där människa som man gärna hade suttit och druckit kaffe med i några timmar och samtalet hade flutit på som kissvatten ur en vattenkanna (sorry, lite inside jokes men det var ett måste i det här fallet).

Det som Johannes gör är jag lite avundsjuk på, i Västerås där han bor så odlar man nämligen  tillsammans. Att odla tillsammans vora så mysigt skulle jag tycka, tror jag, för det skulle antagligen också föra med sig olika åsikter och sura miner. Men om man odlade tillsammans på det sättet att alla hade sitt egna område att odla på och sedan kunde man hjälpas åt iaf, som en odlingslott där var och en skördar det som finns i egen låda, men alla hjälps åt i allas lådor. Sedan när jag blir rik och kan köpa upp hela kvarteret så ska jag ha ett sådant område åt Nykarlebys invånare.

 

JPEG bild F28974482027 1

JPEG bild 1DADAEA775C4 3

Tack vare Veikars byaförening fick vi snaxa* i oss ekologiska morötter från Jeppo, plommon, grönkålschips och dricka kaffe och chaga-te under föreläsningen. Det var ett trevligt koncept att lyssna och äta samtidigt.

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén har tillsammans skrivit boken "Alla fingrar gröna" som är tänkt att funka som den kompletta handboken för HUR man gör när man odlar. Du som nybörjare ska kunna lyckas direkt bara du vet hur grödorna funkar med sådd, gödsel och skörd, och det är precis det du hittar i den här handboken. Det är dessutom en uppföljare på kommande som kompletterar med ännu flera grönsaker att odla. Jag har själv inte boken, men den verkade nice så det kan hända att jag i något skede vill nörda in mig lite mer och läsa på om grönsakerna jag odlar istället för att bara freestyla.

 

Trädgårdskaffe-Kitty passade på att känna Johannes lite på pulsen efter föreläsningen och gjorde en intervju. Klicka på länken så kommer du till hennes blogg och den filmade intervjun.

 

* Alltså det finns kanske inget sånt ord i SAOL för tillfället, men alla vet väl vad man gör när man snaxar? Snack = smågott, Snacksa = att äta smågott. Snaxa är bara en förfining.

måndag 18 september 2017 - 23:02

Skryt inte människa!

Förresten gjorde jag något väldigt otypiskt finländskt idag. Jag erkände högt för en kund att jag själv tycker att jag är en kreativ typ. Alltså att jag faktiskt är bra på något. Kan något. Jag sa inte "nånäää itt vejt ja nå!", när kunden sa "men du är väl kreativ!?". Jag sa "jo, he e ja no!".

Det ni! Det var inte så illa pinkat för en måndag!

IMG 2823

På det en slags miniplantering i en ljuslykta från storefactory. Den blev jag nöjd över också, som grädde på moset.

måndag 12 juni 2017 - 00:06

Hej Miljön!

Så här i sista minuten tänkte jag ta mig en titt på veckans lista, när det nu touchar ett ämne som jag håller så kärt. Miljötänket. Det är de senaste åren det har blivit mer och mer viktigt för mig att göra det jag kan.

 

Min inställning till hållbar utveckling:
Det är ett nödvändigt ont som vi måste ta tag i om vi alls ska ha någon jord kvar att bo på i framtiden. Människan gör så många idiotiska val varje sekund och vi lever på lånad jord redan från de första månaderna på året.

JPEG image 139ACC1E28FC 2mat

 

Tre tips hur man minskar avfall:
1. Skippa plastpåsen! Sätt äpplen, bananer, blomkål, kål och melon direkt i din handelskorg istället för att envisas med enskilda plastpåsar för allt.
2. Handla inte de billigaste kläderna du hittar, tänk "man får vad man betalar för" och köp ett dyrare plagg istället för tre billiga. Det kanske inte syns direkt på miljön hur det påverkar, men i det stora hela är det en liten bäck av många.
3. Handla lokala och närproducerade råvaror. Transporter kräver emballage i stora mängder och på det ännutill en lång transportsträcka som ger vår miljö en dos härligt avfall... 


Mina val som gör gott för miljön:
Tygväskor, cykel, loppiskläder och närproducerade, ekologiska råvaror. Det kommer man långt på. Att producera egen mat i form av hönsägg och grönsaker är också sånt som påverkar. 
Vi har inte heller mer än en bil i hushållet, helt enkelt för att vi inte behöver. Det är ett medvetet val för att spara på miljön trots att det de ruskigaste regndagarna hade varit skönt att få sätta sig i en torr bil istället för att klä på sig regnkläder och torka glasögonen när jag kommer till jobbet.


Mina val som gör skada för miljön:
Av ekonomiska skäl kan vi inte alltid välja de bästa alternativen fastän vi gärna skulle göra det. Som när vi ska måla huset... jag är säker på att det finns bättre målarfärger att välja än de vi har råd med. Likadant med kött. Jag önskar att de bättre alternativen fanns mer tillgängliga i butikerna, och att hitta kyckling med ett bra ursprung är jättesvårt och därför äter vi inte heller det så ofta.


Jag tycker zero waste-livsstilen är:
Kanonbra! Heja dem som har energin att göra det här! Det hjälper oss alla.


En miljöhjälte:
Anna Jungarå!

söndag 21 maj 2017 - 09:10

Flower power åt alla vårtrötta själar

Det verkar behövas lite flower power så att ni vet att våren nog är runt hörnet...

JPEG image BCBE203C407A 1JPEG image BCBE203C407A 2JPEG image BCBE203C407A 3

JPEG image BCBE203C407A 5

 

Vit backsippa, porslinshyacint och en tulpan som jag inte minns att jag skulle ha satt ner i höstas. Det finns jättemycket som blommar nu bara man vet vad man ska välja. Också scilla, narcisser, krokusar, balkansippa, vitsippa, vårlök, blåsippa och vivor skymtas på gårdar nu. Jag har dem alla, och de blir bara fler med åren.

 

JPEG image BCBE203C407A 4

Vill man ha tidig grönska, tidig blomning och det allra viktigaste -tidiga bär- så ska man ha minst en (fast förstås helst en hel åker fylld) blåbärtry. Det är några år sedan vi skaffade den första busken och sedan dess har den levererat avlånga, söta, blåbärssmakande bär redan i juni. En fenomenalt bra buske att ha!

Men du ser, det är vår fastän det går lite trögt med framstegen. Det är ungefär som när man kör Nykarleby-Närpes innan sommarhastigheterna införts på väganra. Det känns ändlöst men man kommer sig fram någon gång iallafall. Så he!