Lagombackan sevendays header 2

Kål -do or don't?

Skrivet av Sandra Neuman 29.06.2016 | 1 Kommentarer

Påminn mig igen om varför jag ville odla kål i år?!! De där jädra kållarverna är minsann tacksamma åt mitt val iallafall och äter för brinnkära livet.

 IMG 0312

IMG 0326

 

Var man än tittar på kålbladen så ser man en liten grön snubbe som kryper omkring med gapet öppet, och bladen i sig ser ut som ett durkslag. Det hjälper inte med fiberduk. Alltid är det någon sneaky liten kålmal som gömt sig och sedan lägger sina ägg som i sin tur blir till larver. Men så kan det faktiskt vara så att det är ett sånt år med lite fler kålmalar än vanligt. Det är inget bekräftat, men det känns som att jag får ganska många med mig i det påståendet.

 

IMG 0313Här växer en liten kålrabbi. God som sjutton att bara äta som den är.

IMG 0314En typ som pausade på fiberduken.

Egentligen vet jag inte riktigt vaför jag odlar kål. Det är krångligt, man måste ha täckt odlingarna och så får jag magknip av rå vitkål. Den enda kålsorten som jag tycker att är värd att odla (och då är det bara min egen åsikt gällande vår familj) är grönkål. Grönkål är enkelt att odla och ger stor avkastning på liten yta. Vi fryser gärna in mycket grönkål för att sedan i vinter kunna göra grönkålssoppor, såser, röror och sånt. Också grönkålschips lär gå att göra av frusen grönkål, fast det har jag inte ens testat med färsk grönkål ännu. Sist i världen igen.

Nästa år får jag fundera över om annan kål än grönkål är värt att satsa på. Rotsaker och baljväxter är mycket mer min grej känns det som.

Kommentarer

  • Milla 01/07/2016 3:28pm (4 år sen)

    Ja, usch vilka otäckingar det är! Och så frustrerande att det man försöker odla blir uppätet. Finns det överhuvudtaget något man kan göra, förutom att täcka med fiberduk? Tycker jag såg i något program att det var vissa växter man kunde plantera som skulle hålla ohyran borta, men minns inte vad det var... Har själv försökt odla grönkål en gång för några år sen men den blev också uppkäkad.?

    • Sandra Neuman 02/07/2016 9:19pm (4 år sen)

      Jag tror att det är ganska olika från år till år. Något år har jag fått stor grönkålsskörd fastän jag varit utan fiberduk största delen av säsongen. I år verkar det hopplöst! Du tänker kanske på tagetes som lär ska hålla nematoder borta? Det finns kanske också något knep för kålmal och dess larver, men inget jag känner till. Nässelvatten lär man ska kunna duscha på också, men jag föredrar att bekämpa mekaniskt och hålla tummarna ;)

Skriv en kommentar