söndag 18 november 2018 - 20:30

Kungens stjärtlappar

Också idag sken solen och då passar det utmärkt att fortsätta gräva ner bokashihinkar och förbereda odlingslådorna inför vintersådder. Det lär bli kallare nu så det här var kanske sista dagen med jordigt trädgårdsarbete för i år. 

Visste ni att odlare i allmänhet mår bättre? Att ha händerna i jorden är hälsosamt och ger energi, det är därför du ska gå barfota på sommaren också.

126B0DD3 421B 4BB5 AD3F C0BF776930B64398343D C545 4967 A92C B386184B4B0F

Dagens skörd bestod bland annat av en gigantisk morot, den tillsammans med andra morötter och palsternackor blev en stor hög grönsaksbiffar. Eller "Kungens stjärtlappar" som min mamma namngav grönsaksbiffar till när jag var liten.

söndag 18 november 2018 - 14:30

Nu spirar det!

Solskenspromenaden hem från jobbet igår gav mig så pass mycket inspiration att jag bytte kappan mot trädgårdsjacka och gick ut. Mina händer har längtat efter jord.

För att ha något slags mål bestämmer jag mig för att gräva ner bokashihinkarna (det är riktiga surdegar som lätt lämnar stå ett halvår innan jag tar tag i dem). I mina tre mest sydliga pallkragar hade jag vitlök i somras och tydligen har jag skördat slarvigt. Här och där finns vitlöksklyftor med utskjutet skott . De gräver jag ner igen och hoppas att jag minns var de är.

A4F5AB90 F00C 4E2A B883 87C86E1ACDB00F3DE98B 59BD 45EB BA2C 350905DB50F2

 

Jag skördar ett par palsternackor och morötter och tänker att det skulle sitta fint med grönsaksbiffar den här helgen också. Så länge vädret är milt behöver jag inte bekymra mig om hur jag ska ta tillvara på det som fortfarande finns kvar i landet. Det är bara att hämta in när det behövs.

Till och med sallaten på friland är jättefin ännu. Det är inga stora historier vi pratar om och de växer inte längre eftersom ljuset är för dåligt nu, men de smakar gott ändå.

 

7B5E5A40 58BA 470D BAF9 1C66B5B762C2A48A26B5 9D17 49BF B6B9 655B70CF327618FB5E85 A7F7 4122 B8D9 7366F90D2D0C

 

Säg det onda (varm senhöst) som inte för något gott (möjligheten att odla) med sig!

torsdag 15 november 2018 - 10:30

Min vinterodling

IMG 8558

 

Jag visste inte riktigt vilken guldgruva jag har i mitt växthus förrän föreläsningen om vinterodling som jag skrev om igår. Egentligen hade jag velat lägga pannlampan på huvudet och gå ut redan igårkväll, bara för att beundra allt det där gröna jag vet att jag har i mitt "skafferi".

Vilket nyvärde alla de här pyttesmå bladen fick för mig bara för att en så mycket mer erfaren odlare berättar sin historia. Spenaten tillexempel, den sådden har jag nästan förklarat som misslyckad. Då kommer Sara och berättar om sina små spenatplantor som övervintrar och börjar växa så fort ljuset återvänder och luften blir ljummen. Vilket försprång de har! Jag hoppas att jag lyckas övervintra mina småttingar i vårt otäta växthus (att det är otätt gör att fukten kan försvinna och på så sätt skadar det inte plantorna. Dessutom slipper jag gråmögel)

 

IMG 8559IMG 8560

Någon gång i sommar sådde jag alla de här härdiga gröna bladen, men värmen ställde till det lite för en del av dem. Vinterportlaken fick väl bråttom och började blomma. Vad gör jag med den, frågade jag av Sara Bäckmo igår under frågestunden. ÄT! blev svaret. Idag efter dagislämningen gick jag därför en sväng och knaprade i mig lite gröna blad. När jag har mera tid ska jag klippa en större mängd och göra en god grönsallat. Men nu ska jag köra iväg till min mamma som bjuder på en favoritlunch, nämligen buillabaisse!

måndag 15 oktober 2018 - 23:00

Trädgårdsfix

Jag är glad åt att jag i sista sekund bestämde mig för att ändå sätta ner de sista vårlökarna i jorden innan jag gick in i lördags. Trots att det utlovats sommarvärme och solsken dagen efter. Natten till söndag sov vi inte alltför mycket på grund av ett barn med hög feber och öronvärk. På kvällen var det min tur att drabbas av feberfrossa.

Men det gjorde ju egentligen inte så mycket när vi fick gjort en hel del i helgen ändå.

 

SN rodbetor mileaIMG 7329

 

Milea fick ta upp de sista små rödbetorna ur den låda där jag sedan grävde ner en gammal bokashi (plus annat grönt material vi tog upp) och sedan satte de sista vitlöksbulbillerna*. Det enda jag oroar mig för är hur jag ska minnas att jag satt ner vitlöken där. Jag har världens sämsta minne och har till och med svårt att minnas att jag ska minnas att skriva lappar att sätta i jorden.

  SN mangoldSN mangoldSN Mangold

 

I samma odlingslåda skördade vi en hel del mangold att sätta i frysen. De här såddes i början av året och planterades ut någon gång i maj. I något skede hade jag så mycket att ta vara på att mangolden blev lämnad åt sitt öde i gassande högsommarsol. Nu trots den hårda påfrestande sommaren (med alltför lite vatten) och ett par frostnätter har jag ändå en stor knippe mangold. Good job!

Vi planterade också ner de äppelträd och buskar som stått i krukor under sommaren. Äppelträden är de som jag ympade på en bar rot i början av 2017 (det ska jag skriva om mer senare har jag tänkt), men som jag ännu är osäker på var jag ska plantera så därför får de stå i stora krukor. Över vintern behöver allt sånt grävas ner för att klara sig.

 

SN Milea ÄppelträdSN morot mileaSN leon tulpanlok

 

Vi har en hel del gigantiska morötter av vintersorten 'Rothilde' kvar i jorden ännu, men eftersom det är en vintersort är det inte heller särskilt bråttom att ta upp dem. Jag ska hitta på något bra förvaringssätt först.

Leon fick hjälpa mig med en del av vårlökarna. Jag har sällan ett system när jag väljer var de ska sättas ner utan kör ganska mycket på random. Det kan bli en trevlig mix av olika tulpaner (som ändå passar ihop) och krokusar. För första gången någonsin unnade jag vårblomstren en burk löknäring vid plantering så jag hoppas förstås att det ska betala tillbaka med en praktfull blomning ett par år. Jag har redan glömt allt vad tulpanerna hette, men de är alla i rosa-gröna nyanser iallafall.

 

Nu är allt det viktigaste avklarat. Till exempel att städa upp alla plastkrukor och bygga odlingslimpor kan man göra även när det blir kallare, så det är ingen prioritet just nu.

 

Mer att läsa:

Bulbiller = vitlöksfrön

Mangold ett riktigt guld

Hortareceptet

söndag 30 september 2018 - 19:11

Nästa års vitlök

Varje år är det lika tungt att få ner vitlökarna på hösten. Jag vet inte om det bara är pressen att de måste ner i jorden så att de hinner rota sig innan vintern, eller om det handlar om en årligt återkommande höstdepression. 

Jag vågade inte chansa och vänta längre utan behövde ta tag i saken vid första bästa tillfälle. Idag.

 IMG 6892IMG 6893Titta på storleken på 'Alexandras' klyftor!

 

I en låda planterade jag ner ekologiska 'messidrome', 'dukat' och inhemskt odlade 'zimay'. I en annan av mina största odlingslådor satte jag ner massvis av den sibiriska sorten jag fått utsäde av från Veikkars och den inhemskt odlade sorten 'Alexandra'. Det rymdes också en ordentlig rad med vitlöksfrön som är redo att planteras ner som utsäde nästa år.

 

IMG 6891IMG 6890

 

Mer om vitlök

När vitlöken skördas

Bulbillerna 2016

När jag satte vitlök första gången

lördag 29 september 2018 - 22:38

Första frosten

Natten till fredag kom den första frosten till Nykarleby. -1,6°C visade termometern som lägst i växthuset och det betyder cirka två grader mindre utanför. Jag plockade fram vantar, mössa och ytterbyxor  och lämnade kvar cykeln hemma när jag skulle till jobbet. Att cykla utan vinterringar känns väl dumdristigt.

 

SN frost 1Ringblomma

 

Den första frosten är alltid den som ser ut att vara mest våldsam när den kommer. Den tar död på mycket. Men egentligen är den inte värre än de frostnätter som följer, det är bara som det verkar. Är man rosenskära eller bladen på pumpan så går man iallafall en säker död till mötes.

 

SN frost rosenskära 2SN Frost rosenskära 1Ovan Rosenskära

 

SN Frost persiljaSN frost jordgubbarSN frost dillOvan: Persilja, jordgubbslandet och dill.

 

SN Frost aster 3SN frost Aster 2SN frost asterOvan, Frostnupen aster

onsdag 26 september 2018 - 22:00

Fem meter päron

Det känns som att det verkligen var i sista minuten som jag plockade ner alla återstående päron ur vårt träd. Nu stormar det ordentligt där ute och när jag stängde åt hönsen (hoppas de hade gått in alla 5, det var så mörkt så jag såg inget alls) böjde sig våra pelaraspar som metspön med en stor fisk på kroken. Det är fantastiskt att träd orkar hålla emot den här vinden.

 

IMG 6669

 

Grannen sålde en äppelplockare, och jag insåg att jag kommer att behöva en sån om jag ska kunna nå päronen högst upp. Jag hade så rätt. Vårt Pepi-päron har blivit högt alltså! Så högt (4-5 meter) att de gärna får stanna nu och växa på bredden istället. Bara jag hittar min grensax tänkte jag ta bort de lägsta grenarna och påbörja det långa jobbet att forma kronan.

 

IMG 6666IMG 6667

 

Smaken undrar du? Om man låter pepi mogna så att de är lite, lite mjuka och aningen gulaktiga i skalet så smakar de PRECIS som de man köper i butiken. Mjuka, söta och goda. Jag som undrade vad vi skulle göra med alla frukter kommer nog inte att ha något problem alls med den saken. Bara i experimentiellt syfte ska jag sätta några päronskivor i torken och göra en paj.

Jag är riktigt ny på det här med päron så om JUST DU besitter ett tips på vad som blir oemotståndligt gott att göra av päron så får du mer än gärna dela med dig.

 

IMG 6668IMG 6670

 

Här är skillnaden på ett löv från ett päronträd (t.v.) och ett löv från ett äppelträd (t.h.). Päronträdet har blankare löv och mer jämna i kanten jämfört med äppelträdets lite matta yta och hackig kant. Det där behövde vi kunna när jag studerade till trädgårdsmästare och hade artkännedom med Kaj.

måndag 24 september 2018 - 15:00

Nu är tid att hamstra

Nu har jag börjat ställa i ordning inför vintern i köksträdgården. De sista vintersquashen är plockade och själva plantornas gigantiska grönmassa undanröjda. Jag behövde hitta de två odlingslådor som de hade tagit över för att kunna förbereda inför vitlöken. 

Grönmassan kan jag sedan använda när jag ska bygga upp mer bänkar att odla i. Det blir som en slags kompost att odla i.

DBD046B3 BDD2 4046 8520 C7A3C9036913AA62E19A 3AD2 4331 AF22 67196DEDB335På övre bilden ligger min handske på ett berg av grönt. Det gröna är EN enda zucchiniplanta. På nedre bilden tossar mina hönsisar runt och njuter.

Sommarmorötterna är upptagna liksom rödbetorna och en del palsternacka. Vintermorötterna får stå kvar ända in i det sista, och palsternackorna kanske till och med över vintern. Det beror på hur jag orkar med planen att steka rotsaksplättar och frysa in för alla snabba middagar som brukar behövas i småbarnsfamiljen.

En del av morötterna är gigantiska och jag förstår äntligen kraften i att ge näring till grönsakerna. De här har fått kissvatten i början av sommaren och det verkar de ju ha gillat.

 

FA451D41 F6EE 4747 A775 2C52B7FF83BD83ED88F3 1974 49F4 BCF1 4D85CC005FDE852D8820 4B1E 4607 9933 5DD880ECEEF7

 

Det finns hur mycket som helst kvar att göra utomhus innan det blir kallt på riktigt. Jag har så mycket mangold och persilja kvar i landet, och den vill jag hellre ha i frysen.

Jag hann också slutskörda (=skörda allt som finns på plantan) bönorna i växthuset. Aldrig hade jag väl trott att jag skulle få plocka stora fina haricot verts i september! Men så är det i år, det är en varm höst vi har och det är mycket som liksom har pausat under den hetaste sommartiden och kommer igen nu när temperaturen blir mer hanterbar.

 

1628575C 0EF1 41C9 8D6E F41DF2A5425174EC7419 37F7 4EDB 989C B19F5BFB47A5267A9DEC A3BF 49C1 B8EA 4A3E6AB25148

 

Det utlovas svalare väder, men ingen nattfrost ännu den närmaste tiden. Jag i min tur hoppas innerligt på att det blir en lång och varm höst, låt oss säga fram till slutet av oktober åtminstone. Då vore jag lycklig.

Fråga: Vill du se en vlogg från köksträdgården?

lördag 22 september 2018 - 23:11

Early Xmas

För nästan två månader sedan skickade jag iväg årets beställning av vitlök. Jag är bekväm av mig och väljer att handla på nätet och få mina lökar levererade till vår s-market. Idag kändes det som julafton när jag äntligen fick hämta ut lådan med nästa års vitlöksskörd.

 

341B18AB 5AA8 47D1 AA8D DF3ED7B460C3CD2D88AD 0F6A 4404 9A4C A15DA70BA7CD752A9398 740A 4E4A B44B C1BD5A074355

Det finns så många olika vitlökar att välja mellan, och jag har aldrig en aning om vad jag ska satsa på. Nu blev det ’messidrome’ och ’dukat’ som jag har haft tidigare plus nyheterna ’zimay’ och ’Alexandra’ som båda är inhemskt odlade lökar. Så har jag också eget utsäde av en sibirisk sort.

 C3B9E71F 825C 4241 A99D ADA287A60C86

 

För en trädgårdsmänska är det nästan omöjligt att inte sätta ner nya blomlökar på hösten. Därför fanns det också något för ögat i mitt exotic garden-paket. Tydligen dras jag mot rosa blommor nu.

fredag 21 september 2018 - 19:27

Köksträdgården

IMG 6352IMG 6346IMG 6351IMG 6337

 

Här är lite fredagshälsningar från köksträdgården. Den står sig fortfarande ståtlig trots att också september lider mot sitt slut så småningom och vädret har gjort en helomvändning. Det är inte längre så varmt som vi haft det de senaste månaderna men fortfarande i medeltal 15°C om dagarna så därför låter jag också allt stå kvar. 

Penseérna jag planterade i begynnelsen av våren är superfina efter en lite skruttigare period i mitten av sommaren. En vintersquash har förirrat sig långa vägar från sin ursprungspunkt. Solrosen är en självsådd historia. Det händer väldigt mycket fastän sommaren är slut.