onsdag 20 juni 2018 - 21:31

With a touch of green

Jaha, what kind of skriverier ska jag bjuda på ikväll då? Jag har haft en intensiv dag på jobbet och inte alls orkat titta åt trädgården ens lite ikväll. Den får klara sig utan mig. Utan vatten och utan ogräsrensning, och det vet jag att funkar tack vare att ytorna (nå de flesta iallafall) är täckta med gräsklipp.

JPEG bild 22BF53AEF7CD 6

I odlingslådorna finns det knappt något ogräs, men desto mera på marken runtom. Bara jag skulle hitta en halvdålig halmbal skulle jag kunna täcka gångarna, men det kräver tid, energi och tidningar att lägga som ett första lager.

Utsikten är ganska nice ändå.

onsdag 20 juni 2018 - 09:00

Nypotatis till midsommar!

Varje år inför midsommar så finns det en fråga som vi alla frågar oss
-Blir det någon nypotatis?

Jag (och 11 andra av 26 släktingar) är inte särskilt brydd i nypotatisen bland alla andra godsaker som brukar serveras, men ändå finns den där och regeln är den att "vill man ha nypotatis så får man själv ta med". För säkerhets skull tar vi med ett par potäter när vi inte vet hur barnen tänker just den dagen.

 

JPEG bild 2F1700DA10AD 2JPEG bild 1B023459218C 1

Nu hade jag ju nog tänkt köpa de där några potatisarna, men tydligen hade jag satt tillräckligt mycket jord undertill när jag skulle rota sättpotatisen så att det fanns utrymme att växa ut nypotatis.

Det BLIR nypotatis till midsommar! Egenodlad sådan också! 

 

Detta har hänt:

I slutet av april satte jag ner potatisarna på en decimeter tjock jordbädd i en plastkorg. Korgen har stått i växthuset ganska länge innan jag tog ut den för att plantera potatisarna på riktigt. Nix, det blev inte av så den har stått utomhus kanske en månad och bildat potatisar i smyg.

Nu ikväll kom jag mig äntligen för att slänga ner sättpotatisen i en dubbel pallkrage (som färdigt hade jord till halva) och täcka med jord. Förhoppningsvis rotar de sig på nytt och fortsätter producera potatis.

tisdag 19 juni 2018 - 22:32

Oh du snygg-sallat!

JPEG bild 22BF53AEF7CD 4

Hur nice är det inte med så här granna sallatshuvuden i sin köksträdgård?!

Det är möjligt att det är en bataviasallat som heter 'Relay'. Det liknar den, men eftersom pennan jag använde inte höll för solen så vet jag inte säkert vad något alls heter i år.

måndag 18 juni 2018 - 09:00

Recept: Horta

Undrar du vad du ska äta till lunch idag? Kanske du har semester och kylskåpet är tomt men sallaten frodas tillsammans med maskrosbladen och kirskålen? Lugna puckar! Har du bara en citron och olivolja så ordar det sig!

Det bästa med semester är att det finns tid att gå ut efter grönsaker till måltiderna (Nu är ju semester slut för den här gången, men det kommer två veckor till inom kort). Vi behöver inte köpa kål för att göra coleslaw (min nummer 1-föda) och orkar man inte gråta sig fördärvad av lökhackandet kan man knipsa gräslök i trädgården. Jag lassar såna mängder sallat på min smörgås att det vore mer logiskt att kalla det sallat med surskorpa på.

hortanJPEG bild A80CF709E0D8 3

 

Visste ni att i Grekland plockar man ogäs av alla de slag, steker i olivolja, kryddar och pressar citron över. Då heter det horta. Ordet betyder faktiskt ogräs (eller "wild mountain greens") och kan bestå av alla möjliga sorters blad till exempel nässlor, vallmo, maskros, portlak, amarant och annat som nu växer vilt i den Grekiska världen.

 

Receptet är av allra enklaste slag.

JPEG bild 2323DEE66DD9 1

* De gröna bladen kan exempelvis vara spenat, grönkål, mangold, rödbetsblad, sallat, eller vad man nu råkar hitta i sitt trädgårdsland/butiken.

 

Så gör du så här:

- Skär bladen i mindre bitar

- Stek i olivolja.
När jag skickade bilden nedan åt min mamma, med frågan om det ska stekas ännu mera, fick jag "liti till" som svar. Så lite mer än så här ska man steka.

JPEG bild 2D91E41889A2 1

 

- När du tycker att det är färdigt stekt sköljer du av bladen med svalt vatten för att tillredningsprocessen ska avstanna och beskheten från bladen försvinna (det kan hända att det spelar större roll om man använder till exempel maskrosblad). 

- Pressa citron över vid servering och njut av den kulinariska smakupplevelsen!

 

JPEG bild A80CF709E0D8 1JPEG bild A80CF709E0D8 2

 

Vi åt Hortan tillsammans med en frystömningsfundering (kycklingfilé, vitlök, paprika, broccoli och bönor). I Grekland äter man det som en egen rätt eller som sidorätt tillsammans med olika kött och sånt. Nedan ses en autentisk bild av en grekisk måltid. Hortan finns i den blå skålen till vänster. Fotografen är en mycket erfaren Greklandsresenär.

 

JPEG bild C2FC0FF032F2 1


Mina smaklökar älskade hortan, så vi kommer hädanefter se till att alltid ha citron hemma. För blad det finns det alltid av något slag.

söndag 17 juni 2018 - 23:01

5 söndagssnaps

Här roar man sig på villan ett dygn och så exploderar det hejvilt i trädgården!

JPEG bild 21160FE07046 1Idag bjöd Kalapää träsk på sånt fantastiskt väder och vattentemperatur att till och med badkrukan Sandra vågade ta sig ett dopp.

 

JPEG bild 72261DA690F8 1Bondbönan 'Crimson flowered" blommar vackert mörkrött.

 

JPEG bild 72261DA690F8 3Flera olika blommor har slagit ut i trädgården.

 

JPEG bild 72261DA690F8 4Miniärten 'Toms thumb' gör skäl för sitt namn och ger ärter i ministadiet.

 

JPEG bild E6843E78AE04 1Till och med ett blomkålshuvud är på gång! Jag tror att det är en av de som såddes i växthuset i februari och har fått växa upp i lugn och ro.

onsdag 13 juni 2018 - 21:20

Hur växer det?

JPEG bild E774C381CC30 4JPEG bild E774C381CC30 3Image 8

 

Nu är någon kanske nyfiken på hur det börjar ta sig i mina odlingslådor. Så här är läget för tillfället. Mycket gott och blandat i de stora lådorna och mer specialinriktat i små lådor. Jag försöker alltid följa ett slags växelbruk (för att undvika sjukdomar och inte använda upp all näring ur jorden) men det slutar oftast med en mishmash iallafall.

 

Rädisor, asiatiska kålsorter och spenat är slutskördat men istället börjar vi nalla av sallat, mangold, dill, rödbetsblast och vitlöksblast. Det är gött nu!

 

I växthuset då. Där frodas det också trots att det inte syns riktigt bra på bilden. Under fiberduken till vänster finns massa, massa kålsorter (grönkål, kålrabbi, broccoli, blomkål, brysselkål, blomsterkål...) i tre pallkragar. Fiberduken hindrar kålfjärilen att kunna lägga sina ägg på bladen så att larven sedan börjar äta. 
I mitten bakom de svarta korgarna finns en odlingslimpa med paprika och aubergine.
Till höger växer tomater (tiny tim, balkonzauber, tigerella, yellow stuffer, brandywine och miniboy), bönor, sallat, dill, ärter, nakenfröpumpa, majs och mycket mer.

Mycket av det jag har i växthuset i år skulle gå lika bra på friland, men ni vet hur våra somrar är, för det mesta ganska värdelösa. Jag har liksom lite försäkrat mig nu med ett stort och luftigt växthus där det ryms lite annat än bara de där fyra tomatplantorna. Jag är SÅ glad över den investering det var att bygga ett större växthus och hur länge jag kommer kunna skörda här i höst.

 

Jag ska avlägga en rapport med bättre bilder när jag har lite bättre bilder. Nu har det varit så råddigt runtom att det blivit ganska avskalade kompositioner.

onsdag 13 juni 2018 - 15:49

Björnbärstaggar

JPEG bild E774C381CC30 5

 

Björnbär, ni vet de där svarta hallonliknande bären jag brukar skriva om ibland. De där som inte behöver ses över så mycket förutom att gamla kvistar ska tas bort. Och det är verkligen något jag rekommenderar att man gör varje år för att undvika ett taggigt björnbärssnår.

 

Jag vill ogärna röra kvistarna ens med tjocka handskar så istället använder jag sekatören för att lirka loss de bortknipsade delarna. Ala andra kvistar sparar jag gärna, men björnbärsbuskens för jag bort. Taggarna är så vassa att man knappt önskar sin värsta fiende att fastna i dem.

I år skulle det ta till semestern innan jag fick bort allt dött från vår björnbärsbuske fastän jag brukar göra det så tidigt som möjligt när jag ännu använder tjocka läderhandskar som skyddar lite.

 

För din egen skull, kom ihåg att ta bort kvistarna som gav bär förra året.

lördag 9 juni 2018 - 00:10

Järnnätterna is NOW

Det är nu man som odlare behöver vara uppmärksam på hur kallt det är på kvällen, om det finns moln på himlen och hålla kåll på diverse väderappar hur experterna tror att det blir med temperaturen. Järnnätterna, det är de som är nu runt 9-11 juni (det varierar lite i landet) och innebär att det kan bli frost till natten.

JPEG bild DE89899DD1C4 4JPEG bild 7E98018026B5 2

 

Jag har inte så mycket frostkänsligt i mina lådor, men zucchinin och pumporna täcker jag in med fiberduk för att inte mista alltför mycket växtkraft i plantorna. Nu i kväll fick jag sällskap av Skrållan när jag försökte pussla med min 30 kvm stora fiberduk. Det kändes kallt i luften trots att det slutat blåsa, så nu återstår bara att hoppas att det inte blir så många timmar kallt i natt.

 

JPEG bild 7E98018026B5 1JPEG bild 7E98018026B5 3

fredag 1 juni 2018 - 21:30

Fjärilsdjävul

Jag uppmanade mig själv att inte odla kål i år. Och jag lydde mig själv ända tills det aldrig blev vår och jag paniksådde allt jag kom över. Så nu står jag här med många fina kålplantor och inte minsta lilla vilja att planterna ner dem i köksträdgården. Why?

 

Image 99Kålodlarens plågoande; kålfjärilen

 

That's why! Nu har kålfjärilen kommit och i samma millisekund som jag såg den sitta på ett kålblad och lägga sina ägg försvann allt vad längtan efter egen kål heter. För den som har begränsat med energi är kål inte riktigt värt att odla, inte när det finns fin och närodlad kål att köpa. Jag tror att ett bekymmersfritt kålland på högst 2 pallkragar är lagom stort så har jag mer rum för annat gott och mer vackra sommarblommor.

tisdag 29 maj 2018 - 12:30

Bönhörd

Jag minns hur goda de smördränkta bönorna (Haricots verts-typ) var som fammo bjöd på när vi var små. De var mjuka men ändå krispiga. Det är den smakbilden som gör att jag år efter år sår mina bönor och njuter av de jag lyckas skörda (sedan köper jag kilovis från torget och fryser in inför vintern). Ibland går det bättre och ibland går det sämre, men så är det med alla grödor som är lite kinkiga av sig.

Bönor gillar inte om jorden är kall när man sår dem, men nu har vi haft sån otrolig sommarmånad att vi inte behöver vara oroliga för att jorden inte hunnit bli varm. Att jag sår bönorna först nu beror mest på att jag för det första glömde bort dem lite, och sedan också på klassikern "tidsbrist".

 

beans

Image 98

Man behöver inte nödvändigtvis blötlägga ärter och bönor före man sår dem, det går alldeles utmärkt att peta ner dem direkt i jorden och ändå få dem att börja växa. Att man blötlägger dem ger bara ett litet försprång eftersom grodden inte behöver trycka sig ut genom ett torrt och hårt skal. Dessutom kan man också utnyttja blötläggningen för att se vilka bönor och ärter som kommer börja växa (så där ifall man har en gammal påse och inte vill chansa).

 

Vill ni veta hur många papperskrukor man kan tillverka under den spännande filmen "Die hard 2"? Så här många

Image 95

...och då ska man minnas att det är en väldigt spännande film, så det är inte raketfart på tillverkningen precis.

 

I år satte jag bönorna och ärterna i små krukor och kärl så får de börja växa till sig så länge jag gör i ordning de riktiga växtplatserna åt dem. Det är onödigt arbete, men nödvändigt för att jag ska hinna med.