torsdag 16 augusti 2018 - 10:53

Live från köksträdgården

4899BCDE 1216 4492 B502 73AE9DD7C0AF754E89E8 71A5 4B44 A58C 8D470D267CF10356DC6C BDE4 4BAB B0ED A336FBB5EECC

Fick feelis och tog med mig mina ladies ut i köksträdgården. De rensar bort maskar, jag rensar bort ogräset.

måndag 6 augusti 2018 - 09:30

Tydligen mitt favorit-bloggämne

Jag har skrivit så mycket om grönkål att du vid det här laget kanske sett nog av de skruttiga bladen. Men så är det först nu det egentligen börjar på riktigt. Skördetiden. Tiden när vi plockar in mängder av mat och sätter i frysen för att kunna njuta av sommarens smaker också på vintern.

Grönkål är en sån där grönsak som sedan gammalt kan lämnas kvar i landet på hösten och skördas vartefter under vintern. Bara att borsta bort snön och ta det man behöver... Men förr hade vintrarna förstånd att vara kalla och snörika. Så opålitliga som vintermånaderna är nu så har jag av erfarenhet sett att det är gambling att lämna kvar grönkålen. Det kan gå, men temperaturen kan växla mellan många plusgrader och minusgrader från dag till dag, och då blir grönkålen till sist som en slajskig grön massa.

JPEG bild 51B712CEC841 4JPEG bild 51B712CEC841 5Det här blev till 1,3 kg grönkål färdig att frysas ner. Persiljan i vänstra kanten frös jag också ner.

 

Nä, jag är inte typen som tippar på lotto eller riskerar min grönkål, så jag tar in bladen nu och fryser ner dem där jag vet att temperaturen inte växlar.

I böckerna står det att man ska förvälla grönkål innan den fryses ner. Men tänk på vad jag skrev nyss, att det går att låta den stå kvar i landet och frysa och då är det ingen som förväller den före. Att förvälla är tidskrävande så den punkten brukar jag hoppa över i min hamstringsprocess. Jag river bara bort den grova mittnerven och sätter i en stor fryspåse. Om jag sedan behöver mer utrymme i frysen krossar jag de frusna bladen i plastpåsen så tar de mycket mindre plats.

 

Förra året plockade vi larver istället för grönkål

Här hade det töat och frusit om vartannat

Du kan också: Kål

...och mycket, mycket mer på taggen "grönkål"

söndag 5 augusti 2018 - 22:44

En klassträff att minnas. Hur gick tiden så snabbt?

Cheers på er så här den sista timmen av veckan. Jag har haft en så jätterolig helg med klassträff från högstadiet (inkluderade god mat, trevligt sällskap och roligt program). Det känns konstigt att tänka att det är 15 år sedan vi tog klivet ut ur grundskolan och att det då var på gränsen till att det fanns annat än snake att underhålla sig med på telefonerna.

Kvällstrött som jag är slängde jag in handduken vid midnatt efter att ha konstaterat att FAF's uteservering är fantastiskt fin och välbesökt (bara som ett tips ifall ni har vägarna förbi Nykarleby, jättegod mat har de också).

 

klasstraff

JPEG bild 0748282B1703 2Av cirka 100 elever på vår årskurs kunde hälften komma på återträffen. Vem kan hitta Sandra?

 

Hoppsan en sån innehållsrik helg jag har haft!

 

Idag har jag njutit av trädgården i det något svalare vädret. Jag har saknat att kunna rensa ogräs utan att svettas och inte behöva pausa var tionde minut för att dricka en liter vatten. Men tack vare att jag inte har kunnat göra något alls under hela sommaren har jag laddat upp trädgårdslusten igen och istället för att känna mig trött så är kraften tillbaka. Äntligen sensormmar. Äntligen vettiga temperaturer. Och äntligen regn!

För att illustrera glädjen får ni se de fina solrosorna som blommar två meter över marknivå i köksträdgården. De här härstammar från de solrosor jag hade sått förra året, och de är lite mer betydelsefulla för mig. En fin mänska gick hastigt bort och när budet nådde mig om det satt jag och rensade ogräs mellan solrosorna, så det blev liksom hennes solrosor.

JPEG bild 51B712CEC841 6JPEG bild 51B712CEC841 7

Imorgon börjar vår vardag på riktigt igen. Barnen har varit på sommardagis hittills, men nu imorgon börjar de på sina nya dagisar, och för första gången på helt olika ställen.

fredag 3 augusti 2018 - 10:00

Vitlök

JPEG bild EF218A704818 6Veikarsvitlöken, Therador och en okänd.

 

När snön ännu låg som ett tjockt täcke över världen och isen ännu tjockare i de lådor där jag satte ner vitlök i höstas, så trodde jag att det inte skulle bli till något. Men ganska snart började grön vitlöksblast kämpa sig upp ur den kalla jorden och här har vi resultatet.

66 fina vitlökar att hänga upp på tork och spara inför vinterns behov. Jag älskar vitlök och den egna är bra mycket godare än den utländska som finns att köpas under den kallare delen av året.

 

JPEG bild EF218A704818 7JPEG bild EF218A704818 8

Alltså sätt ner en vitlöksklyfta och få sju nya! det är sån bra deal att det är värt att stoppa ner 50 klyftor och äta vitlök hela vintern! Lätt att förvara är den också (torrt). 

Nu i höst när jag sätter ner vitlök tänker jag brassa på med ännu mer. Trust me. Både när det gäller antal och gödsel för att få stor fin skörd.

 

About vitlök

Att sätta vitlök

Hösten 2017

Från minilökar till vitlök

måndag 30 juli 2018 - 21:50

Dem e jär no!

Vilken tur att det finns facebookgrupper där man kan bli påminnd om det ena och andra. Det hade säkert tagit en tid ännu innan jag kommit mig för att kolla om björnbären är färdiga om det inte hade varit för att någon i 'trädgårdsentuasiaster i österbotten' hade plockat sina första nu. Så jag gick runt husknuten, och visst fann jag sju stora, svarta bär.

JPEG bild EF218A704818 3

Det kommer ingen stor mängd bär i år, men så tycks björnbären följa något slags varannat år-princip. Växer till sig ett år, ger bär nästa år, växer till sig följande år och så vidare. Min dotter Milea är född i september, och det året mognade bären under de veckorna vi var på BB och barnintensiven. Vad jag minns fick släktingar plocka fritt för att bären inte skulle ramla av mellan gångerna vi var hemma.

I år blir det ingen fri bärplockning men ett par mellanmål ska väl skörden täcka.

 

Så här vet du att björnbären är färdiga (det inlägget skrev jag på dagen en månad före Milli föddes)

Jag har skrivit jättemycket om björnbär, så om du är intresserad kan du läsa mera på taggen (haha, det måste ju vara björnbärstaggen det då! Björnbär är alltså jättetaggiga buskar)

lördag 28 juli 2018 - 11:28

Vattnet tar slut!

I sverige är det andra året i rad som grundvattennivån är låg och det är vattenbrist. Att vattna sina odlingar kan för en del vara omöjligt och skörden blir dålig. Snart är vi också där.

På dagens tidning läser jag (klick) om att man i Korsnäs fått uppmana allmänheten att spara på vattnet. Här i Jakobstadsnejden är det fortfarande ingen panik trots att grundvattnet är lågt också här, men om det fortsätter att vara så här vamt och torrt som det hittills varit så kommer också vi att drabbas. Förr eller senare.

 JPEG bild 3

Jag tror att jag har mitt på det torra (hehe) i grönsakslandet i och med att jag har gräsklipp mellan grödorna. Det håller kvar fukten väldigt bra och jag har inte behövt vattna nu sedan förra lördagens åskregn. Men i växthuset är det +40°C varje dag, så fastän jag har täckt jordytan med gräsklipp där också så torkar det och jag behöver vattna åtminstone varannan dag. Det är också växthuset jag skulle behöva lämna bort bevattningen från först om det blir vattenbrist... men då skulle jag faktiskt överväga att helt enkelt ta bort plasten så skulle åtminstone bönorna överleva.

 

JPEG bild 2JPEG bild 4

 

Du vattnar klokt genom att vattna vid basen av grödorna istället för att vattna den gröna blasten, det kallas att punktbevattna. Och vattna först sånt som verkligen behöver vattnet och spara morötterna till sist. Nu är det också klokt att inte vattna gräsmattor och perennrabatter. Låt framför allt bli att plantera något nytt nu! Nyplanterat behöver massvis med vatten för att kunna etablera sig.

 

Mitt tips inför en eventuell vattenbrist är

 

Täck jordytan med rikligt gräsklipp

och vattna klokt! 

 

Trots att man vattnar klokt så kan vi inget annat än konstatera att det här året också är ett sämre år för odlarna. Förra året var det för blött, i år är det för torrt. Aldrig blir det bra.

 

Här hittar du mer att läsa:

Täckodling och hur du gör

Från tidigare i år när solen började sitt envisa skinande

2015 var tydligen ett bra skördeår för min del

lördag 21 juli 2018 - 09:00

Så? Nu?

Det här låter ju säkert jättejättekonstigt, och jag lovar att det känns lite konstigt också att skriva ett sånt här inlägg nu mitt i hetaste sommarmånaden. Vem sår i juli liksom? Men ja, det är dags att så en omgång till för att ha något att skörda i höst. 

 

JPEG bild CBA7F9878A87 1JPEG bild CBA7F9878A87 2

I slutet av juni sådde jag en omgång sallat, mangold och rödbetor så att jag ska ha något att fylla ut med nu när vi skördar sallatshuvuden stora som en badboll. Det blir ett ganska stort tomrum.

Det man ska så är sånt som växer relativt snabbt eller som står sig bra trots att det blir kallare (kanske) småningom.  Rädisor, mangold, spenat, sallat, dill, sommarmorot... tänkt på det första som man äter på våren. Det kan du också så nu och skörda ännu i höst. Och till hösten/vintern grönkål och vintersallat.

Jag ska så ännu mera nu i dagarna... så att jag nå säkert inte blir utan att vattna i köksträdgården. Heh.

fredag 20 juli 2018 - 21:51

Allt man behöver

friday

Friyay och den dagliga frappén under humlen på terrassen. Varmt, vindstilla och helt nice. Det var precis så här jag hade föreställt mig situationen när jag planterade en uppstammad vitvinbärsbuske riktigt intill sittplatsen. Bara att sträcka ut armen och ta sig en klase fina bär.

Trevlig helg till er!

torsdag 19 juli 2018 - 23:30

Success!

Idag har min dag varit av det lite ovanligare slaget. Det har varit mycket mindre gnäll från barnen (högst troligen eftersom jag mutade dem med att de fick spela om de drack när jag sa till) och jag som följd till det har känt mig mer pigg och glad. Som nästa punkt i kedjan har jag kokat lingondricka, lagat isté, diskat och tillverkat en veganvänlig glass åt min svägerska.

Nu kan ni stänga munnen. Okej nä, för dig som läser är det kanske inte så märkvärdigt allt detta, men för mig som har lite svårt med orken, temperamentet och att få saker gjorda så är det ganska stort.

 

Med anledning av min födelsedag kom mina bröder och svägerska hit ikväll. Vi åt glass med bär, drack de kyliga dryckerna från tidigare på dagen och avslutade med lite super mario bros. Före de begav sig hemåt fick de gå löst i köksträdgården och det var då som min ena bror sa något som gjorde mig innerligt lycklig. 

"He e som ti ga i fammos å faffas trädgårdslandi"

JPEG bild 1A54F2417222 1JPEG bild 1A54F2417222 2JPEG bild 1A54F2417222 3

 

Det har under alla mina aktiva trädgårdsår varit min målbild, att få återuppleva min fammo och faffas grönskande trädgårdsland med extra allt. Nu är jag på ett sätt i mål och kan vara nöjd, och det är då när man känner den känslan som man kan njuta ordentligt och fortsätta framåt i en mer behaglig takt.

Tack vare Filip eller Jonatan (jag minns inte vem av dem som sa det) blev jag plötsligt fulladdad och hittade mig själv krypandes på alla fyra mellan odlingslådorna och rensade bort allt ogräs som frodats sedan maj. När jag egentligen skulle vattna. Tillsammans med Karolina, Daniela och deras superbra podcast gick både ogräsrensningen och vattningen som en dans! 

Det är succé!

 

JPEG bild 1A54F2417222 4Min fina sommarbrudslöja

 

måndag 16 juli 2018 - 18:00

Den bästa av de bästa

Nu är det så att jag älskar att improvisera mat. Såser, röror, men framför allt soppor. Jag minns en gång i en lära-känna-lek när vi skulle säga vår favoritmaträtt på första bokstaven i ens namn. För mig blev det förstås "soppa", helt ospecifierat.

Min paradrätt har under många år varit spenatsoppa, sedan blev den omvandlad till en slags bassoppa för alla slags gröna blad. Numera ser jag till att alltid odla någon bladgrönsak som ska funka att frysa in inför vinterhalvåret (då när man verkligen vill ha värmande soppor på matbordet).

 

JPEG bild D9C36834534E 5

Jag kommer blogga om den här soppan varje år!

Nu har jag för första gången testat mangold + grönkål och det blev precis så bra som jag hade förväntat mig. Vi stekte sidfläsk att sätta i, och bara för utseendets skull fick det bli några flarn grönkålschips som garnering.

 

I början av året 2016 bloggade jag om receptet.

Här kan du läsa om en gång när det inte gick så bra med grönkålen

Ett år visste jag inte ens om jag ville odla kål

Och avslutningsvis,

Så här odlar du grönkål