Lagombackan sevendays header 2

Därför är jag utan sparris

Skrivet av Sandra Neuman 11.10.2019

Kategorier:
Taggar:

Det här med sparris. Fantastiskt goda primörer som man ju gärna skulle ha ett eget hav av. Men det är inte alls min typ av gröda har jag upptäckt. Exakt noll sparrisar har jag kunnat skörda genom åren och det beror bara på en enda sak -mitt dåliga tålamod.

Från det att man satt ner en sparrisplanta i jorden (den kräver lite speciallösningar så där får man googla sig fram till vad som krävs) tar det 3 år innan det går att skörda... Jo, tre år. På den här tiden borde sparrisen få stå i fred och växa till sig. Absolut inte flyttas. Men så är det den där Sandra på källbacken som inte kan bestämma sig för var i köksträdgården sparrisodlingen ska vara. Nästa sommar hade jag kunnat skörda en del av en sparris jag fick när jag fyllde 30, men så kommer jag på att sparrisodlingen ska flyttas och utökas.

Tålamodsbristen till trots tänkte jag också så sparris från frö. "Det är jätteenkelt och mycket billigare" var det någon som sa, och som sagt, vem vill inte ha en sparrisodling? Men hur det experimentet framskrider får bli en helt annan historia sedan mot vårkanten.

sparrisarÄggskalen på jordytan har bara en enda mission, att markera var sparrisplantorna finns.
Sparris ska ha kalk och det enda kalkhaltiga jag hade till hands var äggskalskrosset jag ger åt hönsen.


En röd överraskning

Skrivet av Sandra Neuman 10.10.2019

När man trodde man skulle bli utan rödbetor i år, börjar dra upp allt överväxt ur lådorna, och hittar en riktig överraskning!

Trots att jag inte har sått rödbetor i år (och det är något jag i efterhand ångrar väldigt djupt) så har jag lyckats odla fram både större och mindre rödbetor. Bladbetan 'Bull's blood' odlas för sina goda blad, men låter man dem stå kvar hela säsongen så utvecklas en rotknöl. Den största av dem kan kanske vara lite träig i smaken, men det är ändå en rödbeta jag själv (av misstag) odlat. Om inte annat så funkar det säkert att göra rosa grönsaksbiffar av den.stor rodbetaBulls blood rodbeta


Nej se det snöa!

Skrivet av Sandra Neuman 09.10.2019

B7528151 238A 4EBB 88B6 FC442E944C6D

Det finns en risk att det blir enformigt med alla de här höstbilderna från trädgården. Men vet ni, de här färgerna är snart ett minne blott och den där grå-brun-daskiga färgskalan tar över. Vi måste passa på att njuta. Idag föll faktiskt den första snön här i Nykarleby, i flera omgångar till och med. En millisekund hade jag julkänslor, men påminde mig själv om att jag vill hinna så frön och sätta vitlök ännu innan det faktiskt blir vintertider på riktigt.

Jag mårar mest på i köksträdgården och hoppas att jag ska hinna med allt jag vill göra. Egentligen skulle jag behöva ha ett par tre veckor ledigt den här årstiden för att kunna jordbruka. Så där som skolbarn kan få ha på våren, ledigt från skolan för att hjälpa till med jordbruket. Eller nej förresten, glöm det. Jag skulle inte kunna sluta jobba i trädgården om jag hade obegränsat med tid och det skulle inte min kropp gilla. Det är kanske bra ändå att tvingas gå hemifrån, binda lite buketter och vattna blommor emellanåt.

fruset vattenEn stackars kryddpelargon gillade inte att bli uppgrävd och inflyttad.
När den såg ut så här blev den utflyttad igen. Idag ackompanjerades den av en frusen vattenyta.

sno och violEtt par snöflingor har överlevt bland grönmassan i en pallkrage.

vattentorn vaxthusGrannarna har röjt bort massor av träd så tyvärr har vi inte riktigt lummigt och skönt runt oss mera.
Vi får trösta oss med att vi får mera sol istället.

FE7E249D 6D91 4511 A7BD 042A17156B51Ringblomman, en riktig kämpe som inte har tänkt ge upp i första taget.


Så höstigt som det bara kan bli

Skrivet av Sandra Neuman 07.10.2019 | 1 kommentar(er)

2821849E 16B3 4FBA 8A91 492F3EFED05D8FED0A36 160E 40CF B442 0DE68D5FA62D692A40DD 31E2 492B 8A20 59B5AE05DBD5575A3C1F 2753 45A7 B00F BDCD1D22BAF5

Jag har bara höstiga trädgårdsfoton att komma med för tillfället. Det är mer eller mindre det mina lediga stunder fylls med. Jag trivs i höstträdgården och gillar att det är svalt, krispigt och att det finns saker att göra. På sommaren är det lite tråkigt när det mest bara ska underhållas, vattnas och rensas ogräs. Inga stora förändringar. Inget som gör skillnad. Bara massa småpiff som egentligen inte syns alls.

Nu målar jag växthusstommen till mitt uterum, planterar ner de sista perennerna och njuter av de sista solstrålarna i köksträdgården.


Förlåt ekonomin, jag var där igen

Skrivet av Sandra Neuman 04.10.2019 | 1 kommentar(er)

82D13D74 E88E 44FB B108 B2748251C6FEStrandveronica, Koreans anisisop, rosa älggräs, hundtandslilja och sommarviva.

Att köpa perenner den här årstiden kan kanske verka tråkigt. Se nu bara, krukorna är ju nästan tomma, men under jorden finns det massor av liv. Jag tycker faktiskt att det är som roligast att gå omkring och titta på perennerna nu när jag ser hur fröställningarna ser ut. Man inser att det är en ganska viktig detalj hur höstträdgården ser ut när allt det gröna inte stjäl uppmärksamheten. Jag gick omkring och sa "ååh vilken fin föställning" åt nästan allt, och när jag kom till sommarvivans fröställning blev jag förälskad! Snälla Garden flora-Sandra, som håller på att klippa ner perenner, tar sin sekatör och ger florist-Sandra en bukett jättefina fröställningar.

Från början var det min mamma som ville handla blomsterlökar i Bennäs, och jag som hade flängt runt hela dagen tyckte att jag också kunde behöva lite fler att peta ner i rabatterna. Det tar länge innan det blir för mycket vårlökar. Jag ska börja plantera ner fler vårlökar i köksträdgården nu istället för i parken. Det är så länge skuggigt där på våren innan solen stiger högre på himlen, så därför tar det otroligt länge innan lökarna där börjar blomma. Tidslösa och höstkrokus borde jag egentligen sätta ner så har jag iallafall något som blommar på hösten.

Tack och lov är jag ledig i helgen så hela lördag har jag öronmärkt för att bocka av från utomhuslistan. På söndag ska jag roadtrippa till Seinäjoki för att besöka handarbetsmässan och framför allt FM i blomsterbinderi!

46D5F51D 1179 47D6 8F18 CC0160EAB7A68D7B883B DCCF 4FCF 824F 87944758377514E54978 15E0 43E8 976C FB5365D59FEB


Skördetiden

Skrivet av Sandra Neuman 29.09.2019

Kategorier:
Taggar:

morot bambiniskord

I år har jag slarvat med att visa upp skörden. Vi har skördat men inte riktigt på samma sätt som tidigare år. Vi har inte haft mångfalden av fina morötter, palsternackor och rödbetor att skörda när vi behövt ha mat. Sallad skördade vi så länge vi orkade, men sedan blev det för mycket och många fina sallatshuvuden lämnade kvar i köksträdgården. Jag tror att det är så det blir jag inte får den variation jag vill ha i matlagningen. Jag är tydligen en "lite-av-mycket" istället för "mycket-av-lite" och det är också helt okej.


Jag är en frösamlare

Skrivet av Sandra Neuman 29.09.2019

dill frostallningsandra neumandillfrondill fro

Det finns samlare och samlare. Samma grundprincip men med olika mål. När det kommer till frösamlande är jag en galning som aldrig får nog. På något vis tar det ont i min själ att lämna kvar frön i trädgården när jag kan samla upp dem och använda dem nästa år. Jag måste ha allt! Girigheten har inga gränser när det kommer till frön.

Dill måste nästan vara det som är enklast att ta frön av. Jag klipper ner dillen två gånger och sedan låter jag den växa upp, blomma och sätta frön. Sedan får jag vara lite snabb när fröna närmar sig mognadsstadiet, de lossnar så lätt från sina stjälkar då att jag riskerar gå miste om hela fröskörden och istället ha ett hav av dill "på fel ställe" nästa år.

Med den här mängden dillfrön jag samlat i år lär vi få äta dill och inget annat nästa år. Nå nej kanske inte, men dill är gott så det odlar jag gärna mycket av.

 


Nu frös det!

Skrivet av Sandra Neuman 25.09.2019

Kategorier:
Taggar:

1174BE72 A20F 4DFC A924 C3108174112940CC0E8F 0FAE 449B 8F49 A98411BE10DAB78FF730 FF40 4A8E A959 9DC7587D5A68890E3B92 2F81 4C97 9700 C1BCCD2BD39DFörra natten kom en ordentlig frostknäpp som gjorde att en del växter gav upp. Tomatplantor och squashen är helt färdiga medan sommarblommorna och flädern tål åtminstone en frost.

Det var bara det jag ville säga, att dagens samtal ofta börjat med ”brrr va he e kallt”.


Frågor och svar om att odla vitlök

Skrivet av Sandra Neuman 04.09.2019

Kategorier:
Taggar:

I ett par år nu redan har vitlöken varit en av mina favoriter i köksträdgården. Det är roligt att odla dem och så smakar all mat lite godare med en egenodlad vitlöksklyfta i. Första åren gick det inte så bra och skörden blev liten. Men man lär sig och numera blir det ganska många kilon jag får skörda.

Nu när vi äntrat september börjar det bli hög tid att beställa hem utsäde inför sättningstiden. Jag odlar i huvudsak en sibirisk sort som jag fått utsäde av från Veikars, men förra hösten satte jag också ner den inhemskt odlade alexandra. Jag tycker inte att sorterna i sig skiljer sig i smaken annat än att de kan vara mildare eller starkare. De flesta jag har provat smakar helt enkelt bara vitlök ändå. Storleksmässigt kan det vara ganska olika från sort till sort men då handlar det mer om vad man själv föredrar.

Det enda du behöver tänka på när du väljer sort är om du har tänkt göra vitlöksflätor. Det finns nämligen vitlök med hård nacke som inte är så lätta att fläta och så finns det en mjukare som är tänkt att fläta.

varplanterad vitlokfron till vitlok

När du sätter ner dem på senhösten finns det lite mer att ta i beaktande. Det jag framför allt har lärt mig är att näringen behövs. Förra hösten grävde jag ner bokashi-kompost  åt vitlöken och det verkar den ha gillat med tanke på skördemängden i år.  Har du inte bokashi finns det en mängd andra gödsel att använda sig av. Fråga dig fram vid din trädgårdshandel vad de har att erbjuda. Annat att minnas är att sätta ner lökarna så djupt att tjälen inte pressar upp dem.

Visste du att det tar två år från frö till fullstor vitlök? Vitlöken blommar i toppen av stjälken liksom andra lökväxter och därefter kan du plocka en boll av frön. I år fick jag väldigt mycket frön och bad mina barn att hjälpa mig med sorteringen. Leon hade nästan inte tid att leka när grannbarnen kom över bara för att han ville forstätta med vitlöksfröna.

vitloksbarnbarnhander vitlokmilea vitlokvitloksfron

Vitlöksfrön eller bulbiller som de också heter, sätts ner samtidigt som sättlökarna på hösten. I år ska jag avvara en hel pallkrage bara att få sättlök till framtiden. I ena halvan ska jag så frön och i andra halvan ska jag sätta smålökarna som var frön förra året. Det är alltså frön, liten lök och delad vitlök innan skörd. Av erfarenhet vet jag att det är lättast att sätta frön skilt från lökarna, de försvinner så lätt och sedan har du vitlök i hela trädgården.

 
vitlokNästa års Vitlökar

vitloksblastSkörden 2019

Om man inte har odlat vitlök tidigare så kan det kännas som en hel vetenskap att veta hur man ska gå tillväga. Sist och slutligen är det inte jättesvårt och viktigast är att faktiskt sätta ner de där klyftorna i jorden. För att underlätta lite kastar jag fram ett par frågor jag fått genom åren, och försöker svara på dem.

Var hittar jag vitlök att sätta?

Sättlök eller utsäde kan du köpa på trädgårdsbutiker eller beställa från nätet. Jag brukar själv hålla mig till garden flora i Bennäs och exotic garden på det stora internätet. De har båda fint utbud.

 

När sätter jag vitlök?

Vitlök sätts i regel på hösten. Inte så tidigt att de hinner växa upp, men skulle de göra det är det inte så farligt, de överlever. Slutet av oktober början av november brukar jag tycka att passar mig här i österbotten. Men så länge det inte är tjäle i jorden så går det utmärkt att sätta ner vitlök och andra lökväxter.

 

Sätter jag hela löken på samma ställe?

Dela på löken och sätt en klyfta med cirka tio centimeters mellanrum. Då har den utrymme att växa sig stor.

 

Var ska jag sätta vitlök?

Bra att tänka på är att det inte är alldeles för vått, då riskerar lökarna att ruttna. Jag odlar i upphöjda odlingslådor och där har det funkat riktigt bra. Jorden i lådorna matar jag med organiskt material så den är inte särskilt kompakt utan helt vanlig trädgårdsjord.

 

När kan jag skörda vitlök?

Det beror mycket på vädret under sommaren har jag märkt. Men du kan i princip skörda när du vill. Själv använder jag vitlöksblast i början av sommaren och sedan i juni kan jag börja dra upp en hel vitlök och använda. Då har den inte delat sig i klyftor ännu, men det smakar vitlök. För att vara riktigt säker kan du gräva lite försiktigt runtom och känna på löken. Om du känner tydliga klyftor är den färdig att skörda.

 

Kan jag inte bara köpa en vitlök i mataffären och sätta den?

Du kan, men det är inget jag skulle rekommendera att man gör. De som finns i butikerna är ofta utländska och kan bära på sjukdomar som gör att de ruttnar bort eller sprider smitta i jorden. 


Kålla hit!

Skrivet av Sandra Neuman 15.08.2019 | 1 kommentar(er)

I köksträdgården brukar det varje år vara någon gröda som trivs lite bättre, oavsett hurudant väder vi har. Du minns säkert att vi haft både blomkåls-år och zucchini-år. I år är det ingen gröda alls som trivs. Ja det skulle ha varit jordgubbarna, men då har det förstås krävts extra bevattning.

Vad vi däremot kan minnas av den här odlingssäsongen, är att det är världshistoriens sämsta kål-år. Du som har läst en tid vet att grönkål brukar vara min grej och att jag gärna fryser in kilovis. Well, jag fryser in i år också, men inte min egenodlade grönkål.

IMG 90902kg grönkål. Tändsticksask for scale.

 

Tack och lov för rekoringarna så att en stackars människa kan få fyllt sina förråd. Vår lokala grönsaksodlare fick förse mig med två kilo grönkål i kväll. Två kilo, det låter inte så där väldigt mycket men när jag ska rensas, sköljas, förvällas och sköljas igen så ser man att det är en hel del.

Här ska du få lite lifehacks när det kommer till att förvälla grönkål. Tro mig, jag har testat ganska många alternativ genom åren och det här är verkligen det smidigaste.

1. Rensa bladen från stjälken. Beundra gärna hur stor hög det blir och konstatera att stjälkarna i sig väger ungefär lika mycket som själva bladen.

2. Sätt två stora kastruller med vatten att koka. Tänk att de ska användas växelvis så att den ena kokar upp medan den andra används.

3. Fyll ett durkslag med grönkål (tryck ihop så att det verkligen är så mycket grönkål som bara ryms) och skölj i kallt vatten. Skräp och larver sköljs förhoppningsvis bort.

4. Lyft över grönkålen till kastrullen och använd en hålslev (ju bredare desto bättre) för att trycka ner alla blad under vattnet. Man får dribbla lite så att de inte flyter upp.

5. Sjud några minuter, står det i recepten, men jag tror inte det är mer än en minut jag låter bladen koka. 

6. Använd hålsleven och lyft över grönkålen till durkslaget i diskhon. Skölj grönkålen med kallt vatten så att den skyls ner snabbt.

7. Lyft över på handdukar att torka.

8. Upprepa från punkt 3 och använd andra kastrullen.

9. När kålen torkat ordentligt fryser du in den i påsar.