onsdag 20 februari 2019 - 14:30

Livet återvänder i olika former

Idag är det så långt ifrån våren med hård vind och till det en massa snö. En riktig snöstorm med andra ord. När jag gick till jobbet i morse -som för övrigt tog nästan dubbelt längre än vanligt- gick mina tankar till det där Emil i Lönneberga-avsnittet när Emil ska ta Alfred till doktorn, ni vet. Kallt och eländigt kändes det där och då.

Igår däremot spirade vårkänslorna när takdroppet och vårfåglarna tävlade om att ha det mest rofyllda ljudet. Då grävde jag snö de odlingslådor där jag har tänkt så nu först, kollade läget i växthuset och visade en av hönorna vägen till ogräsbeklädda ytor.

 

71FCE550 7E54 4A5B 9E3B C428E6E7286829CCD83C BCDC 4F7B A85C 77404658CB1A30B35123 5BAE 4A0C BA71 DFDEBA7FD26C

Lisen är den enda hönan som är modig nog att komma när man lockar. Det är nästan så att om hon vet att jag är utomhus så kacklar hon tills jag blir fundersam och går dit, då syns det hur glad hon blir och kommer springande. Jag tror hon med sina 4 år på nacken har kopplat ihop min närvaro i köksträdgården med maskar och annat gott.

 

E11C8043 7C98 4E05 9067 21FA6BD638B1

DFA5F541 4BA2 46DD B43F 94C1E910A263

Att upptäcka att jorden i växthuset inte är frusen är en sån lycka! Det här betyder att jag inte behöver anstalta med jordpåsar när jag ska så. Jag behöver bara luckra upp ytan, så och sätta snö på. Problemet är att jag inte vill riva upp grönkålsstockarna ännu så att så en hel yta är uteslutet. Grönkålen brukar ofta övervintra och ger skörd riktigt tidigt på året.

Tidig skörd kan jag också förvänta mig av gruvsallaten (vinterportlak) som redan nu börjar skicka upp små ljusgröna blad trots att värmen är obefintlig. Namnet avslöjar ju förstås att det inte krävs så mycket för att den ska växa, gruvsallat.

 

28417D64 40F2 4B37 BE60 607C270C9B7F3CA5CCD1 8C85 430F B85C 0322267A75D1

 

 

Till min förvåning har jag plötsligt vitlöksblast som börjar titta upp i någon låda också! Det är nice att vara lite slarvig ibland, det resulterar i så många överraskningar här och där! Också någon slags piplök har börjat spira tillsammans med massa gräs.

 

Och till eftermiddagskaffet ska ni få en snabb vlogg från köksträdgården.

 

    

 

tisdag 19 februari 2019 - 10:49

Startskottets dag

18 februari har alltid varit en viktig dag i mitt liv. I 30 år var det min mormorsmors födelsedag, men när hon gick bort vid 102 års ålder blev det en dag med en helt annan betydelse för mig. Det kommer alltid att vara mommis födelsedag, men också den dag jag kommer sikta på att vinterså! 

Förra årets adertonde februari, som var det första året utan mommi, sådde jag för första gången i mitt stora växthus. Jag sådde grönkål, blomsterkål, blomkål och många andra kålsorter utan större förhoppningar om att de skulle trivas mer än ett par månader. Men tji fick jag! Ännu för ett par veckor sedan, innan solen började värma om dagarna, kunde jag knapra i mig av grönkålen och blomsterkålen.

 

vaxthusapril2018APRIL 2018 (2 månader efter sådd)

 

vaxthusseptember2018SEPTEMBER 2018 (7 månader efter sådd)

 

SN Kål vinterJANUARI 2019 (11 månader efter sådd)

 

Det var nära att mina planer att gå ut och så idag hade fått ersättas med en extra jobbdag, men som tur kan jag ta dagen enligt planerna och gå ut och sprida lite frön.

torsdag 7 februari 2019 - 14:33

Vintern 2019

För den trädgårdsintresserade kan det vara nödvändigt att minnas hur tidigare vintrar har sett ut. Eller så är det bara väldigt roligt att kunna titta tillbaka och säga "Oj va mytchi snö e va 2019!"

Jag har ingen minneskapacitet för sådant, och inte minns jag heller att skriva upp i min 10-årskalender. Det jag däremot minns är att blogga och här tittar jag också tillbaka varje år för att refresha minnet.

Det här är alltså bara en notering om hur vintern sett ut i år. Jag vill minnas att vi i mitten av februari fick nästan en meter pudersnö och att det var ganska kallt de 7 första veckorna av året, ja ända ner till -28°C har vi haft i någon period. Nu äntligen börjar det utlovas lite mildare väder, sådär så att man MÅSTE skaka snön ur träden och skotta av växthustaken.

 

SN vinter 1 1SN vinter 2SN vinter 3 1

 

Vårt stackars lilla familjeäppelträd ser nästan ut att kippa efter andan under all snö och den uppstammade aronian var så snötyngd att den behövde räddas akut.

 

SN vinter 4 1SN vinter 5 1IMG 1746IMG 1745SN vinter 6SN vinter 7

 

Jättevitt överallt! och ingen har skottat framför växthusdörren, så bilden inifrån sträckte jag mig bara upp till en öppning och fotade.

fredag 25 januari 2019 - 18:55

Årets första frön

Idag fick jag höra "ha du sått något ännu?" för första gången i vår. Mitt jobb med kundservice i en småstad gör att jag råkar på många odlingsintresserade som gärna pratar en stund. Och faktiskt har jag sått de första fröna så sent som igår. 

Jag har inga planer på att dränka hela sval-tamburen med småplantor i år, istället tänkte jag köpa färdiga grönsaksplantor från Garden Flora och spara utrymme. 

Samtidigt tycker jag om att ha något grönt att pyssla med den här tiden innan det är pysseldags på utsidan av huset. Så om jag plötsligt känner för att odla i alla vinklar och vrår så är det helt okej det också.

 

SN purjolokI växthuset går det också att driva upp purjolökplantor, men de blir inte riktigt lika stora som de man driver upp inomhus.

 

Purjolök kan gott sås redan nu, och det var precis purjolök som jag inte hade tänkt driva upp själv i år. Men så hittade jag en halvfull fröpåse i mina gömmor och kände att jag lika bra kan driva upp en del själv iallafall.

Jag tror förresten att jag ska knuffa in mina odlingar under vindstrappan där det ändå bara samlas bråte bredvid kattsandlådan.

torsdag 24 januari 2019 - 11:55

Nybörjarodlarens starthjälp

Om du aldrig har odlat tidigare. Var börjar du? Antingen kan du slå på stort och odla upp en hel gårdsplan på en gång, eller så satsar du allt på en pallkrage. Det är bara upp till dig, hur mycket du vill satsa i tid, energi och utrymme. Men om du är riktigt nybörjare kanske en pallkrage är lite lättare att ta hand om och sen utöka efter hand.

Storleken på odlingen är inte heller det viktigaste. Det finns bara en sak som du verkligen måste komma ihåg.

 

ATT VATTNA

iphone 5725

 

Självklart beror det väldigt mycket på hur vädret är, men också om det regnar kan din odling behöva vattnas så att fukten kommer ner i jorden och inte bara rinner bort. Det gäller framför allt om det plötsligt kommer en störtskur efter en torrperiod.

 

Du behöver också välja rätt frön så drabbas du inte av besvikelse direkt första året (för jag räknar med att du vill fortsätta år efter år). Skippa kålen så slipper du de besvärliga kålmalarna, kålfjärilarna och deras glupska larver. Satsa istället på sådant som är svårt att misslyckas med så får du nästan garanterat känna den ljuva smaken av egenodlad mat.

 

IMG 1135

 

Och vad är det då du ska så för att lyckas?

Bondbönor, mangold, dill, persilja, plocksallat, potatis, sommarsquash, morötter, gräslök, sockerärter och rödbeta.

 

Alla de här är sådana som går att så tidigt på våren och inte kräver att jordtemperaturen ska vara någon viss grad (bönor och spritärter är exempel på sånt som är lite känsligare). Nu har du det roliga avklarat så behöver du någonstans att så också.

 

SN nyborjarodlingSockerärter, bondbönor och bladgrönt är alla superlätta att odla också för nybörjaren.

 

IMG 1150Här är min mammas pallkrageodling inklusive kattgaller.

 

Jag nämnde pallkragar och det är faktiskt ett jätteenkelt sätt att starta en odling. Får du inte tag på begagnade pallkragar så finns det att köpa nya (för en aningen större summa) på byggvaruhus. Varför det är en fördel att börja med odling i någon slags ram beror helt enkelt på att det dels är enklare att begränsa ogrästillväxten men så blir det också enklare att vattna och koncentrera vattnet till stället där det behövs. En annan fördel är att en upphöjd odlingsbänk ger ett litet försprång på våren när solen värmer från sidan istället för bara uppifrån.

 

När du har din pallkrage (eller om du spikar ihop en ram själv) så bestämmer du var du ska placera den. Det behöver inte vara det varmaste och soligaste stället på din gård, tvärtom är det till och med bättre om det inte är det så behöver du inte vattna så mycket. Om det är gräsmatta där du ska odla så räcker det med att sätta tidningar under pallkragen innan du fyller med jord. Är det däremot något slags ogräs kan det behövas lite tjockare lager tidningar eller paff för att förhindra att det växer uppåt.

 

Man räknar förresten med cirka 3 jordsäckar per pallkrage, så vet du hur mycket du ska handla hem. Och om du handlar jord på påse behöver du inte fundera på att gödsla till en början. Men efterhand tiden går och näringen i jorden blir uppanvänd så behöver du kanske ge lite gräsklipp, kissvatten eller nässelvatten (eller något du köper i handeln, men kom då ihåg att du kanske vill välja det som är närmast biologiskt...) för att grödorna ska orka växa sig stora.

 

iphone 162IMG 1149

 

Om du använder ogödslad jord är det bra att blanda i lite kompost, stallgödsel eller annat för att boosta myllan och sedan fylla på med något mer snabbverkande (de tidigare nämnda) efterhand.

 

Dags för sådd! Du behöver inte följa alla anvisningar bak på fröpåsen med radavstånd och avstånd mellan plantorna men rotsaker behöver lite mer utrymme för att kunna växa till sig så där är ett hett tips att inte så alltför tätt. Spenat, persilja, dill, mangold och sallat är det inte så stor skillnad på hur tätt du sår, det växer ändå. Kratta jorden så att det inte är alldeles stora jordklimpar på ytan och vattna ordentligt. Om du vattnar före du sår så behöver du inte störa de ibland väldigt små fröna där de ligger. Täck fröna med lite jord och sedan är det bara att börja vänta.

 

Så länge du väntar ska du komma ihåg att vattna regelbundet så att sådden inte torkar ut. Att vattna är liksom A och O. 

 

SN salladsexplosionSå här enkelt kan du också odla sallat.

 

Håll utkik här imorgon så får du läsa om en superbra utlottning för nybörjaren (och förstås också om du är intresserad av odling).

tisdag 22 januari 2019 - 22:13

Det döda växthuset

SN vinter vattentorn växthus fågelbord

 

Att vattentornet i Nykarleby är ett av de mest fotograferade motiven är lätt att förstå. Det gör sig bra i alla slags väderfenomen och ger en höjd till annars ganska trista landskapsfoton. På det här fotot syns det hur kallt det är och att solen nästan misslyckas att tränga sig genom molnen. Men det blir en bra effekt till vattentornet!

 

Det är en riktigt kall period, det har du knappast missat. Två dagar i rad har vi haft -20°C på morgonen. Bilen hackar så där lagom när man kör genom staden för att lämna barn 2 på sitt dagis, alla fyra katterna föredrar att ligga inomhus istället för att springa ute och när jag går till jobbet blir glasögonen alldeles immiga. Ja precis så där som det är när det är kallt.


SN Kål vinterSN vinter vaxthus kollage 

 

Växthuset som annars är förknippat med värme och frodiga växter levererar inget annat än dött, kallt och trista tankar. Ja våren känns mycket långt borta trots att den är så nära nu.

 

...men det är inte alls så dött i växthuset fast det ser så ut. Allt det här på de tre grönare bilderna ovan går att äta fast det är fruset (Också det på den andra bilden men det skriver jag om lite längre ner). Vintersallat, mangold och vinterportlak. Det smakar kanske inte som på sommaren, men den gröna smaken som ett litet blad ger är ganska hoppingivande och boostande för själen.

Med lite tur övervintrar de också och börjar växa supertidigt i vår. Vinterportlaken lär vara en sån som sätter igång att växa bara det blir lite ljusare. Inte ens särskilt varmt behöver den ha bara det är ljust.

 

Det som är ätbart OCH vackert är däremot grönkålen och blomsterkålen!

 

SN kål vinter närbildSN Kål vinterSN kål vinterSN kål vinterSN blomsterkål vinterSN blomsterkål vinter

 

Blomsterkål som jag inte ens visste att jag hade lyckats med förrän nu i vinter när jag av misstag tittade närmare på stammen och såg de små fina bladrosetterna. Idag var de alldeles för djupfrysta och gick bara sönder när jag försökte plocka dem, men för någon vecka sedan när det ännu var mildväder gick de väldigt bra att plocka bort och njuta av som sådan.

 

Jag ska definitivt odla mer blomsterkål det här året. Bladen går att använda som grönkålsblad (alltså till allt) så bladrosetterna är en riktigt lyxig bonus. De jämförs med brysselkål (till växtsättet) men så smakar de inget som ens liknar brysselkål utan mer som en söt och mild grönkål.

 

Visst är det väl häftigt att det går att ha kvar grönsaker i sin trädgård ännu ett år efter sådd, bara man vet vad som funkar.

måndag 21 januari 2019 - 09:00

Min vintersquash på bordet i januari

Vi har ätit den sista vintersquashen (som är typ samma som pumpa bara att det låter lite godare med vintersquash) och jag känner starkt att jag vill odla mera sådana kommande säsong. Jag vill lagra upp så att vi kan njuta av den milda smaken fast varje helg under vinterhalvåret. Det smakar bra att äta sin egenodlade mat också på vintern. Ja det smakar SÅ bra att jag sätter ugnsbakad pumpa på prispallen som årets godaste!

SN squash 1

Överst: Sommarsquash. Den växer mer som en buske medan vintersquash bildar långa rankor.

Under:Vintersquash. Jag minns tyvärr inte vad det här är för sorts vintersquash. Eventuellt 'Blue kuri' eller någon jag köpte på garden flora.

 

Problemet för mig har varit att jag inte vetat vad jag ska göra med en vintersquash. Man kan googla, men det tar ändå tid och energi att lära sig hushålla med en ny grönsak på det sättet. Sist och slutligen var det inte värre än att skala, skära och tänka på hur man gör med en batat.

Jag har testat på att både göra ugnsrostad pumpa och använda i frestelse/gratäng. I det senare smakar det som vilken potatis eller batat som helst och det känns nästan nervärderande för en så fin (egenodlad) grönsak. Men WOW så god den är i ugnen! Och dessutom är det få kolhydrater och lågt GI-värde i pumpa.

 

PS. Pumpa är superlätt att odla!

 

IMG 1008SN matTill vänster: Pumpa i ugn
Till höger: En slags gratäng/frestelse/ugnsomelett

 

RECEPT: Pumpa i ugn (lätt!)

Skala och skär en pumpa/Vintersquash i klyftor eller skivor (tillredningstiden kan justeras beroende på tjockleken)

Ringla rikligt med olivolja på pumpan och krydda med rosmarin (VIKTIG DETALJ!), svartpeppar och salt. Pressa ett par vitlöksklyftor på och tillsätt oskalade vitlöksklyftor i formen som en bonus. 

Man kan också sätta halverade körsbärstomater och lökringar med om man tycker att man vill.

Sättt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Känn med en gaffel om pumpan är mjuk, annars ha den lite längre i ugn. 

Serveras med vad som helst! Vi körde på köttbullar ikväll, men det är faktiskt så gott att det går att äta utan något till.

söndag 20 januari 2019 - 18:39

Vintersöndag

IMG 0992

 

Vi bor i en ganska fantastisk del av Nykarleby. Lite avsides, lite mindre trafik, lite lägre prioritet på att vägarna ska plogas och sandas, men istället mycket harmoniskt. Till och med jag som inte har skidat alls på kanske 7-8 år fick feeling och skidade ett varv runt kvarteret tillsammans med barnen.

 

IMG 0988SN vinter 1

 

I köksträdgården skakade vi bort snön ur fruktträden och tog bort snölagret från växthustaket Det är inte så tung snö just nu, så det löns att skyffla bort det nu istället för att vänta tills det blir blött och tungt. Då kan det dessutom vara för sent. Snötyngden kan snabbt orsaka skador på både växthus och träd när det börjar töa.

Mest njöt vi bara av de stora snöflingorna som dalade ner, försökte fånga dem på tungan och sånt som man gör när det snöar fluffig snö. Katten Nelson kände sig lekfull och dök efter det som fanns under snön. 

Nu är vi redo att ta oss an en ny arbets- och dagisvecka

 

IMG 0990IMG 0982

tisdag 15 januari 2019 - 11:44

Det började med ett frö

Hur kommer det sig egentligen att jag har mitt intresse för odling? Den frågan har jag fått många gånger och den är alltid lika svår att besvara. Men jag har min teori.

När jag var liten hade mina farföräldrar ett jättestort grönsaksland bakom huset. Vi pratar 300 kvm med alla tänkbara grödor bara för eget hushåll. Min fammo har varit hushållslärare i högstadiet och min faffa kunde mycket om jordbruk och natur. Grönsakslandet var välskött och frodigt tack vare  faffas pedantiska ogräsrensning, tålamod och kunskap.

 

IMG 0644Min första egna köksträdgård. Väldigt litet och enkelt.

 

SN faffa

IMG 0642Det är så här jag minns min faffa. Med baskern på snedd och med ett verktyg eller kameran i handen. På nedre bilden kärlekstallen som finns vid huset de byggde.

 

Det här grönsakslandet tror jag att är ett viktigt frö som har växt till det intresse jag har idag. Jag och mina bröder har fritt fått äta direkt ur landet och har dessutom serverats hemlagad husmanskost med de samma grönsakerna. Att fammo är lärare är också av betydelse. Det blev en vana för oss att kunna identifiera grönsakerna, dofterna och vilket kött som serverades till. Vi visste vilka ärter som skulle spritas och vilka ärter som var de vi kunde äta hela skidan av.

Problemet med att ha blivit bortskämd med råkost på det här sättet är att det tog ganska länge för mig innan jag lärde mig att tycka om varma grönsaker. Rova, Kålrot, Kålrabbi, Ärter, Morötter. Allt det där har jag alltid tyckt bättre om som de är och inte tillagade. När jag studerade till trädgårdsmästare frågade läraren i frilandsodling vad man använder kålrabbi till. Då visste jag inget annat än att den är jättegod att äta som råkost. Nu vet jag att den är supergod att använda i soppor eller ugnsbaka.

Ja ni vet hur det är med den kunskap man får så länge man är barn. Den finns kvar. Nu gäller det bara för mig att få mina barn lika intresserade och föra vidare vikten av att kunna odla egen mat.

torsdag 10 januari 2019 - 21:50

Värdefullt paket i postlådan

IMG 0482

 

Ni vet den där känslan när man öppnar postlådan och hittar ett paket. Det händer inte alla dagar så lyckan är total. Jag visste vad paketet innehöll, men blev förvånad över att det redan landat i postlådan efter bara 3-4 dagar på väg från Irland.

Jag brukar nöja mig med att beställa frön från de inhemska eller nordiska fröfirmorna, liksom bara för att chansen är större att det är frön som funkar i vårt klimat. I år kände jag mig modig och anlitade seedaholic i Irland.

 

IMG 0483IMG 0485

 

Jag ååh:ade och wow:ade om vartannat när jag plockade i påsarna, visade ivrigt åt familjen som försökte äta kvällssmörgåsar. Vilken iver att börja så som infann sig! Rosa rädisor, broccoli, lila grönkål, gulbeta, rotselleri, rova, mangold i regnbågens alla färger och sommarblommor som kunde täcka en hel hektar. Det och mycket mer kommer finnas i vår trädgård i år.

Om det över huvudtaget ska kunna rymmas får jag se till att ta tillvara de områden jag har kvar att bygga ut på. Bara vi får en normal vår med lite svalare väder så kanske jag orkar med mer fysiskt arbete, det vill säga mocka stallmaterial och kärra jord. 

Först och främst behöver jag en plan. En såkalender kan jag skippa eftersom de flesta frön är sådana som går att så direkt på friland (min energispar-plan är att Sandra på Garden flora ska få driva upp plantor åt mig av sånt som ska sås i förväg. Ta det som ett tips om du som jag inte har utrymmet att driva upp inomhus). Men en plan över vad som ska sås var behöver jag definitivt fila lite på.

 

IMG 0484

Bland de många sommarblommorna finns den här ljuvliga vallmon. Jag siktar på en blomstrande trädgård i år!