Lagombackan sevendays header 2

Kålla hit!

Skrivet av Sandra Neuman 15.08.2019 | 1 kommentar(er)

I köksträdgården brukar det varje år vara någon gröda som trivs lite bättre, oavsett hurudant väder vi har. Du minns säkert att vi haft både blomkåls-år och zucchini-år. I år är det ingen gröda alls som trivs. Ja det skulle ha varit jordgubbarna, men då har det förstås krävts extra bevattning.

Vad vi däremot kan minnas av den här odlingssäsongen, är att det är världshistoriens sämsta kål-år. Du som har läst en tid vet att grönkål brukar vara min grej och att jag gärna fryser in kilovis. Well, jag fryser in i år också, men inte min egenodlade grönkål.

IMG 90902kg grönkål. Tändsticksask for scale.

 

Tack och lov för rekoringarna så att en stackars människa kan få fyllt sina förråd. Vår lokala grönsaksodlare fick förse mig med två kilo grönkål i kväll. Två kilo, det låter inte så där väldigt mycket men när jag ska rensas, sköljas, förvällas och sköljas igen så ser man att det är en hel del.

Här ska du få lite lifehacks när det kommer till att förvälla grönkål. Tro mig, jag har testat ganska många alternativ genom åren och det här är verkligen det smidigaste.

1. Rensa bladen från stjälken. Beundra gärna hur stor hög det blir och konstatera att stjälkarna i sig väger ungefär lika mycket som själva bladen.

2. Sätt två stora kastruller med vatten att koka. Tänk att de ska användas växelvis så att den ena kokar upp medan den andra används.

3. Fyll ett durkslag med grönkål (tryck ihop så att det verkligen är så mycket grönkål som bara ryms) och skölj i kallt vatten. Skräp och larver sköljs förhoppningsvis bort.

4. Lyft över grönkålen till kastrullen och använd en hålslev (ju bredare desto bättre) för att trycka ner alla blad under vattnet. Man får dribbla lite så att de inte flyter upp.

5. Sjud några minuter, står det i recepten, men jag tror inte det är mer än en minut jag låter bladen koka. 

6. Använd hålsleven och lyft över grönkålen till durkslaget i diskhon. Skölj grönkålen med kallt vatten så att den skyls ner snabbt.

7. Lyft över på handdukar att torka.

8. Upprepa från punkt 3 och använd andra kastrullen.

9. När kålen torkat ordentligt fryser du in den i påsar.


Jag tänker inte rensa mer nu

Skrivet av Sandra Neuman 04.08.2019

Kategorier:
Taggar:

jordgubbsvav i gangkokstradgardenhalmganglagombackan

Nu bränner det rejält på fingrarna och på en del ställen finns små blåsor från brännässlorna. Men det är det värt. Hela sommaren har jag haft som mål att täcka in gångarna i köksträdgården och nu den sista semesterdagen kom jag äntligen till skott. Det har varit för varmt, det har varit för blåsigt, för kallt eller så har jag inte orkat. Men nu är det på gång (heh!).

Jag är trött på att varje år tvingas rensa ogräs både i och utanför mina odlingslådor. Nästan mer utanför faktiskt. Därför bestämde jag mig tidigt i våras att sätta något annat än tidningar och paff. Till en början har jag använt det som funnits i förråden. Lite rotspärr, lite jordgubbsväv, en frostduk... you name it. Bara det hindrar ogräset från att växa. Ovanpå duken sätter jag halm. Jag använder halm bara för att det är billigare och lättare att transportera än bark eller flis.

Min förhoppning är att jag ska kunna fokusera på det som är i lådorna och inte runt. Men först behöver jag skaffa mer duk att sätta under halmen.


Om sanningen ska fram

Skrivet av Sandra Neuman 11.07.2019

Kategorier:
Taggar:

C43D8B0B 5CB8 444F B196 CED29A13F058A2AD4E76 D46D 4AD0 B039 6F1E7306536BSka jag vara ärlig så smyger jag i mig ganska många jordgubbar på kvällarna när jag är ute i köksträgården för att vattna. Man ska passa på när inga barn ser, då hinner man få sin beskärda del. Annars står de där som fågelungar och väntar på att få beträda den heliga marken (jordgubbslandet).

Min stora dröm är att ha så stort jordgubbsland att vi i första hand kan frysa in våra egna jordgubbar till vintern. Jag är snart där. I nuläget har vi 6 rader som alla är cirka 5-6 meter långa och producerar ordentligt mycket jordgubbar. Trots att vi fick tävla med getingarna förra året så kunde vi frysa in några liter av våra egna bär. Ett par rader till ska nog rymmas innan jag kan känna mig nöjd.

För åtta år sedan när vi byggde upp vårt första jordgubbsland (där hönshuset finns nu) hade jag ett önskemål om sort. Honeoy. När jag studerade till trädgårdsmästare vid SYI (första året gick jag i SYI men sedan ändrades namnet till YA) skördade vi både i växthusen, på friland och plockade jordgubbar till försäljning. Då fanns det en rad, den närmast skolan, med de sötaste och mest smakrika jordgubbar jag någonsin hade smakat. Namnet etsade sig fast i minnet och när jag skulle välja sort till mitt egna jordgubbsland tog jag inte bara polka som är den vanligaste. Jag valde honeoy och bounty, som båda är väldigt söta och goda.

Vilka sorter tycker du bäst om?


Varför är kamomill så bra att ha?

Skrivet av Sandra Neuman 11.07.2019

Kategorier:
Taggar:

75030891 E6C0 405D A699 27013B6C088BC86D213C 897B 4CC1 96B3 15812491C419ADCE7AC9 0721 400B 96E5 CC0DA99BF5F89A817A93 7E7A 421C 8F12 F8B2FA0095C2FA3991DA 450C 4145 BC46 AE10B9217BE4EA7749E0 DA22 4335 AF14 9356F7B2AD1CE53F7640 FE70 442B B6D9 3A0A65E07541

Med tanke på att det är ett par år sedan jag sådde kamomill har jag väldigt mycket av de små näpna blommorna i köksträdgården. Jag försökte begränsa dem och flyttade ihop lite småplantor, men ändå har de tagit över en hel gång mellan två odlingslådor. De frösår sig hejvilt så jag har skördat en del från gångarna också innan vi har trimmat ner gräset.

Som tur är upptäckte jag i våras att kamomillte på egen kamomill är bra mycket godare än köpisvarianten som mest smakar torrt högsommargräs. Te på kamomill smakar nästan lite sött, blomstrande och piggt. Så är det vackert med en blomma i tekoppen också.

Kamomill har många bra egenskaper och har i urminnes tider flitigt använts i medicinskt syfte. Det är till och med så att den kan klassas som en av de mest användbara örterna. Den är inflammationshämmande, bakteriedödande, avslappnande, motverkar matsmältningsbesvär och lindrar mensvärk. Sånt tackar man inte nej till att ha i köksträdgården.


Grekiska tomater på en terrass i Nykarleby

Skrivet av Sandra Neuman 06.07.2019

Kategorier:
Taggar:

grekiska tomatergrektomatblomma

Om jag misslyckades totalt med tomatamplarna i år så har det gått desto bättre för de grekiska tomaterna! I mitten av april fick jag tomatfrön från Grekland. Det kändes sent att börja så tomater då, men jag tänkte att det får bära eller brista. Nu är det nästan så att de grekiska tomatplantorna är större och starkare än de jag köpt av experten Sandra Konttinen på Garden Flora i Bennäs (tips! Väl värt ett besök!). Och då står mina plantor på terrassen och inte i växthuset.

Om du är skarpögd kanske du noterar att det verkar gå bra med hinktomater jämfört med ampeltomater. Jag tror att det bara beror på att i ampeln var det tre plantor och därför behövde vattnas mer ofta. Jag har bara satt en planta per hink så det finns gott om utrymme att magasinera vatten i jorden.


Min svagaste punkt

Skrivet av Sandra Neuman 05.07.2019 | 1 kommentar(er)

 

tomatampel fail narbildtomatampel failed

Nu är det bevisat att jag är världssämst på att odla tomater i ampel. Jag behöver aldrig mera pröva, för nu vet jag att det inte är min grej. Min mamma är expert på tomatamplar och har varje år en som bara levererar och levererar. Då tror jag förstås att jag ska kunna göra likadant. Men icke. Mitt liv är inte till för att springa och vattna amplar varje dag.

Om jag ska lyckas får jag nog hänga upp ett badkar där det finns en stor mängd jord att mätta med vatten. DÅ skulle tomatplantorna kanske överleva.


#Österbottenodlar och jag är sist

Skrivet av Sandra Neuman 04.07.2019

Är det en hashtagg som du trillat över på instagram? #österbottenodlar och #pumpafesten2019 är de två officiella hashtaggarna för tävlingen där det gäller att odla den största pumpan.

tävlingspumpapumpa

Jag tror inte att vi har någon chans för vinst med våra tävlingsplantor. De är sådda sent, omplanterade sent och utplanterade efter midsommar. Vi har boostat jorden med bokashi och täckt jorden för att minska på avdunstningen. Frågan är bara om det räcker. Målsnöret är draget i september och det känns lite väl tidigt för att hinna få till några jättepumpor eller ens pumpor som är mogna att skördas.  Fast kanske ändå gynnas våra plantor av läget och stenarna som håller värmen bra flera timmar in på natten. Spana in konkurrenternas pumpabörjan under hashtaggarna på instagram så förstår ni varför jag inte är alltför hoppfull om en vinst.

Är du själv med och tävlar? Eller vill du ingå i min hejarklack?


Avslöjad sommarslöja

Skrivet av Sandra Neuman 02.07.2019

8179EBB7 D819 4626 BF38 DF5C943B34CF

I en odlingslåda i köksträdgården fanns något jag inte kände igen. Det liknade inget av de ogräs jag lärt känns genom åren och kunde inte placera in bladen på någon sommarblomma heller. För säkerhets skull lämnade jag en liten tuva för att få se vad det skulle bli.


Nu har jag väldigt fin och skir sommarslöja som blommar i en odlingslåda tillsammans med bland annat vitlök.


Och på handfatet står en liten vas med små vita blommor och piggar upp.


Dill-dille

Skrivet av Sandra Neuman 18.06.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

gron dilldill i korg

”Äh, dill kan man ju inte få för mycket av. Jag sår lite till”


Så tänkte jag tidigt i våras, strösslade ner ännu en näve dillfrön, och skördar nu min lilla missberäkning. Första gången.
Visste du det att om du klipper ner dillen vid första skörden så kommer det komma ännu en, och eventuellt en tredje! Du kan alltså tänka på den detaljen när du sår dill, att det blir åtminstone dubbelt större skörd. Jag tänkte nog inte riktigt så långt när jag nyligen sådde ut minst en deciliter dillfrön på ett tredje ställe i köksträdgården.


Dill är gott, det tycker hela familjen Neuman. Leon och Milea föredrar faktiskt dill framför det mesta jag försöker bjuda ut åt dem. Själv älskar jag fisksoppa och gravad lax, båda med dill. I år tror jag att jag dessutom ska testa göra en färdig dipp-mix med dill och lök. Face the fact. Det finns inget värre än att behöva freestyla ihop en dipp när chipsen redan står i en skål i vardagsrummet och riskerar bli uppätna. Eller hur?

Dippmix är enkelt att göra av örterna du har i din trädgård. Du plockar ihop en bra mix av de smaker du gillar, torkar örterna i ugnen (50°C ett par timmar tills de är alldeles torra. Ha ugnsluckan på glänt så fukten tar sig ut), smular och blandar. 

Vad gör du med dill?


Köksträdgården från himlen (fråga på det?)

Skrivet av Sandra Neuman 13.06.2019

vattentornet 13 junikokstradgarden oversikt 13 juniGarden oversikt 13juni

Själv är jag lite klaustrofobisk och tycker hissar är obehagliga. Inte ens fastän vattentornets hiss innehåller Finlands högsta väggmålning stiger jag in i den. Men varje år skickar jag upp min man (och numera också barnen) för att fota köksträdgården från ovan. Den ser inte mycket ut för världen så här tidigt på sommaren, men inom snar framtid är gångarna runt odlingslådorna täckta med halm och innehållet i lådorna lite frodigare och grönare än nu.

Vad blir du mest nyfiken på när du ser de här bilderna?

Kanske dyker en fråga upp i ditt huvud? Fråga! Fråga vad som helst om de här bilderna! ...Om du undrar var trampolinen är så gömmer den sig bakom träden efter den dagsfärska gräsklippningen. Hönshuset är också lite bortgömt från den här vinkeln.