Kolhydrat- och glutenfri jullimpa

fredag 1 december 2017 - 14:33 | 2 Kommentarer

För ett par veckor sedan började jag lämna bort kolhydraterna i min kost och äta mer mättande mat. Det här beslutet tog jag efter att jag fått uppmaningen att ”hålla koll på min vikt” och frågan vad jag själv tror att det senaste årets viktuppgång beror på. Jag tror att det beror på att jag har följt kostrekommendationerna för diabetiker och ätit bröd till både frukost och lunch, haft ett stort sötsug och ätit frukt mellan måltiderna. Jag har förr också ätit lågkolhydratkost, men eftersom stödet från diabetesvården inte är det bästa om man går sin egen väg, så gav jag upp.

De veckor jag varit utan kolhydrater har varit de bästa på länge. Blodsockret har hållits som ett hav med lätt bris istället för med 20-metersvågor, och jag har varit snällare, lugnare och varken haft sötsug eller varit hungrig. Min mamma och moster har sedan länge (vi pratar många, många år) kört på en lågkolhydratkost så att slå om var inget större problem för mig eftersom jag är van med den sortens mat.

Jag började med att byta ut frukostsemlan (som tidigare var en GI-semla innehållande 25 kolhydrater) till två kokta ägg med majonnäs på. Det här klarade jag mig utmärkt på fram till lunch när jag åt till exempel grönsaker och revbensspjäll. Grillat revbensspjäll är det godaste som finns, och jag har tur som kan springa och hämta sånt vid butiken next door från arbetet. På kvällen har jag helt enkelt bara bytt ut pasta/ris/potatis mot till exempel coleslaw eller bara riven vitkål. På kvällen ett litet glas torrt vitvin, på helgen alltså, inte varje kväll.

Förra veckan fick jag en bit kolhydratlös jullimpa av mamma, och den var så god att jag slog på stort och bakade en egen nu när jag ändå är sjukskriven (rösten försvann efter en kranskurs i onsdags). Den smakar verkligen jul och är så god fastän den är så lätt att baka! Jag älskar jullimpa och har tidigare varje år bakat runda fina bröd att njuta av. De bröden kräver jäst, hushållsassistent och kladdiga händer medan det här kolhydrat- och glutenfria brödet bara behöver blandas och hällas i en form. Enjoy, jag ger er Kikamarikas jullimpa!

jullimpa

THE JULLIMPA!

8 ägg
½ tsk salt
2 ½ dl Pofiber
2 msk fiberhusk
1 msk råsocker
2 tsk bakpulver
2 dl grädde
1 msk fänkål
1 msk pomerans
1 msk kummin
1 msk anis
(eller kryddor enligt eget tycke)

 

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp. Låt tjockna en stund.

Ta en brödform, klä den med bakplåtspapper, hällni smeten och grädda i 175° ( varmluftsugn) eller 190° (vanlig ugn)

Grädda i ca. 35 minuter, stäng sen av ugnen men låt brödet stå kvar ca. 20 minuter till. Stjälp upp brödet och låt det svalna.

Kommentarer

  • Julgumman

    04.12.2017 09:54 (12 månader sen)

    Den måste man prova på! Vad är Pofiber? Finns det i "vanliga" butiker?

    • Sandra Neuman

      04.12.2017 17:06 (12 månader sen)

      Jag tror att det ska finnas där det finns glutenfria mjöl i butiken. Åtmonstone semper har pofiber i sitt sortiment. :) Vad det egentligen är vet jag inte.


Skriv kommentar