Lagombackan sevendays header 2

En egen bokashi

Skrivet av Sandra Neuman 02.02.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Bokashi vet ni. Kökskomposten som omvandlar matrester till superjord och näringsvatten. Jag har lyckats hålla fingrarna i styr nästan ett år med motiveringen att "hönsen ju ändå äter upp alla matrester" och ursäkten om att det är dyra hinkar det handlar om. Men förra veckans trädgårdskaffe väckte mitt ha-begär igen när jag hörde hur lätt och billigt man faktiskt kan komma undan.

Start-kit bokashi: 120€

Hinkar+lock+bokashiströ: <50€

Då finns det inte längre någon ursäkt att inte testa på att förädla sina matrester (som man ändå aldrig orkar föra ut till hönshuset när det ändå är för lite rester åt 23 höns) till förmån för de grönsaker som ännu inte blivit odlade.

 

JPEG image 88527D611BCC 7

JPEG image 88527D611BCC 8

Bokashi går egentligen bara ut på att man förbereder sina matrester för att bli jord. Eller det fermenteras, om man ska använda redigare ord. I en bokashi-hink kan man sätta matrester av alla de slag och på så vis minskar man också det avfall som slängs i soptunnan (och så vinner man förstås en massa fin jord!!).

 

Så här gör man.


Steg 1
°Köp två vanliga 10-litershinkar och ett lock vid random affär och borra sedan hål i botten på den ena hinken.

°Sätt hinken med hål i inuti den andra hinken.

 

Steg 2
°Samla matrester/skal/kaffesump/whatever i en skål under dagen och lägg det vid dagens slut i hinken.

°Strössla på lite bokashi-strö (1-2 msk/liter avfall), mer om du tillsätter ben eller till exempel avokadokärnor.
°Stäng locket och ställ undan din bokashi-hink
°Repetera från punkt 3 tills hinken är full.
°När hinken är full ställer du undan den på efterjäsning inomhus i ca 2 veckor.
Börja på en ny hink.

 

När hinken stått på efterjäsning i 2 veckor kan man antingen låta den fortsätta stå eller så blandar man ner den i jord. När matresterna blandas med jord kommer de efter 3-6 veckor (beroende på utomhustemperaturen) omvandlas till den finaste och mest näringsfyllda jord du kan önska dig. Ja och lakvattnet som rinner ner ur den inre hinken... om man späder det 1:100 så kan man gödsla både krukväxter och i trädgårdslandet med det (1:1000 för småplantor).

Nu har jag bara haft igång min bokashi-hink i ett par dagar, så jag kan inte göra något utlåtande för egen del. Men jag kan försäkra att säkra källor bekräftat hur fantastiskt det är med en egen kökskompost.


Lycka är...

Skrivet av Sandra Neuman 04.04.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

...att gräva i sin kompost och upptäcka att den faktiskt är så varm som den borde vara. Den funkar! Glädjen är stor ska ni tro.

 

 

Eftersom vi har hönsen och kaninen som delar på matrester, morotsskal och sådant så har vi inget sådant att slänga i komposten. Ogräs och annat "trädgårdsavfall" går direkt i täckodlingen, så det enda vi egentligen komposterar är det som städas ut ur hönshuset. Hönsskit, halm och den torv som de sprätter ut ur sandbadet.

Hönsskit är så starkt att det inte går att använda direkt som gödsel så därför är det mer eller mindre nödvändigt att kompostera först. I år kan jag, om jag vill, använda fjolårskomposten att bygga nya odlingsbänkar och fylla nya odlingslådor med.


Kompoststatus

Skrivet av lagombackansandra 20.05.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Det har varit mycket tankar kring kompost nu i vår, och jag har bestämt att det är i år vi ska ha en fungerande kompost! En ordentlig en utan kirskål eller nässlor växande i. Därför gick jag en kompostkurs vid Sunds, och har sedan det styckat en gammal (5 år) komposthög och använt materialet som fyllnad för att jämna ut marken där nya komposten ska komma. Eftersom det inte har varit något system alls på den gamla komposthögen, så har det blivit slängt både torvor av nässlor och kirskålsrötter på den, och därför har jag valt att inte använda kompostjorden till jordförbättring, utan bara som utfyllnadsjord.IMG_3760 IMG_3753IMG_3754 Nu skulle jag bara behöva samla på mig lite energi och bygga färdigt komposten. Vi har hämtat hem plastat galler att sätta runt kanterna på insidan, och vi har material att bygga av, så det är bara energin som fattas. Men fint blir det ju onekligen där under den gigantiska och skuggande häggen. IMG_3897   Pga den stora förekomsten av kirskål bredde jag ut en gigantisk presenning framför komposten (den har i sin tur rotspärr under sig). Det blir troligtvis bräder ovanpå bara så att man inte behöver halka runt på plasten, och så att det ser snyggare ut. Här i hörnet ska det också byggas en större kaninbur eftersom kaninen växt ur sin bur, och så blir det antagligen lite skottkärrsparkering på samma gång.