Lagombackan sevendays header 2

Lägga locket på

Skrivet av Sandra Neuman 19.03.2016 | 0 Kommentarer

I höstas slängde jag upp två odlingslådor på varandra och fick på det sättet en jättehög och djup låda. I den satt jag sedan kvistar av olika grovlek, alla zucchiniplantor och annat grönt material som fanns att tillgå när landet "packades ner". För en gångs skull räfsade jag gräsmattan också, så jag passade på att sätta alla löv i lådan. Den blev proppfull, förstås.

 

Fotot är från i oktober 2015 när lådan faktiskt var proppfull med material

 

Redan efter några veckor hade det sjunkt ihop ordentligt, så då delade jag den på hälften ungefär och satte mylla i ena halvan. Där sådde jag sedan lite olika rotsaker och annat som jag läst till mig att klarar av en vinter. Den andra halvan täckte jag med gamla fönster så att ingen snö skulle kunna packas, så att jag skulle kunna så tidigt till våren.

 

Nu börjar det vara dags. Jag väntar ännu på att myllan jag satt ovanpå kompostmaterialet, ska tina så att det inte finns alltför stora klimpar i vägen när såfåror ska dras. Den här lådan är byggd som en djupbädd med ganska grovt material, och ursprungstanken är att det ska sås svartrot i den. De smala svarta rötterna blir så otroligt långa, så det krävs verkligen ordentligt med djup, och helst också lucker jord så att de är lätta att dra upp vid skörd. Senast i torsdags bjöd min fammo oss på smörstekta svartrötter, och det är en alltid lika god rotsak!

 

Idag har Kitty och jag råkat göra samma sak, byggt lock till våra vintersådder. Fast mina sådder räknas kanske mer som höstsådder. Det var så roligt att få bygga något igen! Liksom Kitty har ja använt växthusplast (finns exempelvis vid ostrocenter. Där säljs den för 8,50/kg och idag fick jag äntligen reda på att det är en 120cm-bit som motsvarar ett kilo.) faststiftat på ramen.

Lockets funktion i den högra delen av lådan, är att tina upp jorden där rotsaksfröna är sådda, och sedan skapa en slags miniväxthus-effekt så de kan gro snabbare och bli skördeklara mycket tidigare. I den vänstra delen ska locket främst tina upp myllan så att jag så svartrot. Men, den delen kommer jag också att använda som kallbänk och så sallat och annat som gror snabbt, mellan raderna med svartrot (som tar lång tid på sig innan de blir skördeklara).

 

Förhoppningsvis ska jag kunna så mina svartrötter de närmsta dagarna, så kan jag kryssa av det från min långa, långa to-do-lista.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar