Lagombackan sevendays header 2

LCHF-tårtan

Skrivet av Sandra Neuman 23.07.2018 | 3 Kommentarer

Om man har födelsedag så tycker jag att man faktiskt kan passa på att samla sin familj och bjuda på en tårtbit till kaffet. Det var vad jag gjorde igår i förvånansvärt milt och behagligt sommarväder. Eftersom vädret är så olidligt som det är, och att stå och baka inte från förr heller är bland mina favoritsysslor så gjorde jag det mycket enkelt för mig.

Det LCHF-bröd jag brukar baka åt mig själv att äta till frukost har jag sedan start tyckt att smakar väldigt mycket som min fammos sockerkaka (rostar man det blir det bra mycket mer brödaktigt). Men då tänkte jag att det ju rent tekniskt bli en tårtbotten om man byter ut saltet i brödet till sukrin och vaniljpulver.

 8E112A72 52CC 4D5F 9F40 A80D856A4BEE

 

Det blev det också! En väldigt god tårtbotten fullastad med saftiga polka-jordgubbar, generöst med grädde och toppad med vackra bär direkt från trädgården. Ja jag sa ju att det är bra med födelsedag mitt i sommaren.

Dessvärre hade jag överskattat hungern hos gästerna och hade ännu en tårta i kylskåpet vid kalaset slut, men det fixade sig med vänner som erbjöd sig hjälpa oss. 

 9E8F1312 508A 4C81 8EB3 7D7E41026481

 

Och hur gör man den gluten-, socker- och kolhydratfria då undrar ni? Nå så här.

 

LCHF- tårtbotten

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp.

2 msk fiberhusk

2,5 dl pofiber

2 dl grädde

1-3 msk sötning (måste justeras enligt hur sött man vill ha)

1 msk vaniljpulver

8 ägg

2 tsk bakpulver

Lägg bakplåtspapper i botten av en springform (spänn fast mellan botten och kanten) och häll i smeten. Låt den gärna stå i 10 minuter så hinner den svälla till sig lite.

Grädda i 175 grader i varmluftsugn eller 190 grader i vanlig ugn i cirka 35 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt kakan stå kvar i 20 minuter innan du tar ut den.

Jag skar kakan i två delar och använde dem som två olika tårtor, men det går förstås också att bygga den på höjden och lägga fyllning mellan.

 

Här hittar ni alla recept jag någonsin skrivit ut (klick!)

Kommentarer

  • Soulmama 24/07/2018 10:51am (14 månader sen)

    Som ett tips: jag kör mandelmjöl och liiite kokosmjöl. Då slipper jag både pofiber och fiberhusk som ger mig lite ostabil mage! Och mycket mindre grädde har jag också (destomer ovanpå!), och inget sötningsmedel, bara vanilj. Det går så braaa såå! :) Med lite kardemumma, kanel och kokosmjölk istället för grädde så har man en dundergod "kryddkaka" till kaffet också :D

    • Sandra Neuman 25/07/2018 10:58am (14 månader sen)

      Jag varierar olika recept, och det här är perfekt variation till mandelbröd ;) Dessutom höjer mandelmjöl blodsockret lite mera. Jag är själv inte brydd i att sätta sötningsmedel, men de som inte är vana tycker inte heller att det smakar gott. Jag har så många gånger fått skrapa stora mängder tårtrester från tallrikar efter kalas att det helt enkelt blir enklast att gå en gyllene medelväg. Därför skrev jag också att man måste justera det söta beroende på vad man föredrar :)

  • Soulmama 25/07/2018 10:54am (14 månader sen)

    Kom min kommentar fram?

    • Sandra Neuman 25/07/2018 10:58am (14 månader sen)

      Den kom fram, jag har bara inte hunnit godkänna några kommentarer förrän nu :P

  • Elvy 22/01/2019 12:42pm (8 månader sen)

    Är chokladkakan bakom också mjölfri? Ser jättegod ut. :-)

    • Sandra Neuman 22/01/2019 2:20pm (8 månader sen)

      Det minns jag faktiskt inte, men gissar att det kan vara det och att det i så fall kan vara recept från 56kilo.se :)

Skriv en kommentar